:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 498
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Мозъци за втичане и изтичане

Бойко Ламбовски
"Да му имам на българина втория акъл."

Не особено любезна към нашия етнос поговорка на комшиите ни



Нямате представа колко осемнайсетгодишни с амбиции за висше образование искат да учат нещо "по-така". Когато това "по-така" се изясни и избистри, се оказва, че е нещо хуманитарно - или по изкуствата, или доста често психология. Моя милост не правеше изключение навремето, но от това "навремето" вече има над трийсет годинки. На мен ми се вижда странно, че сред българските юноши това желание не губи сила и днес, опитвам се да си отговоря защо е така.

Гледаш го - млад, висок, съобразителен, фен на купоните по апартаменти с временна липса на родителско присъствие, находчив към всякакви електронни модификации и апликации с цел по-висок КПД при по-ниски разходи, изобщо нормално и съвременно "лудо-младо" отвсякъде. А когато му зададеш сакралния въпрос "Какво ще учиш нататък?" и когато той се взре в загадъчния си вътрешен мир, може би за първи път съвсем сериозно и проницателно, следва прозрението:



"Ми нещо като психология ме тегли най-силно"



Когато за първи път с огромни перипетии успях да осъществя пътуване с влак из Европа, вече 25-годишен, още по тоталитарно време, в Италия попаднах в много претъпкан с млади французи такъв. Наложи ми се да стоя прав часове, успях да си побъбря с тях. Беше ми много интересно - повечето изпълнили коридора момчета и момичета бяха на по 17-18 години, пътуваха по някаква безплатна програма за опознаване на света, имаха размъкнат и хипарски вид, но в противовес на вида си бяха учтиви и възпитани. Аз пък бях литературоцентричен младеж, пълен с любопитство, но и с лек шок от "капиталистическия свят", който виждах за пръв път тет-а-тет. По него време превеждах поезията на френския сюрреалист Робер Деснос по поръчка на издателство "Народна култура", дори мъкнех със себе си две-три книжки на Деснос, заети от библиотеката, и тетрадка - да не стои работата, ако ми остане свободна минута. Не остана, но не това е важното. А че се зарадвах, задето ще мога да говоря с истински французи за любимото дело. Мислех, че те лягат и стават ако не с Деснос, поне с Бретон. И с Бодлер и Верлен. Момчетата и момичетата, с които разговорих, не мучаха невразумително, като ги засипвах с имена от техните читанки, но им се виждаше някак непродуктивна тема за разговор със случаен спътник и чужденец иззад Желязната завеса. Въпросът, който ги заинтересува, беше кой и дали ми плаща за тези мои странни занимания. И колко. Оказа се трудно да им обясня, защото парите и покупателната им способност силно се различаваха на Запад и Изток. От своя страна и аз полюбопитствах какво ще учат младите ми събеседници нататък. "Аз се каня финанси и икономика" - отвърна ми 18-годишен младок с покъсани дънки. "Сигурно обичаш математика, браво" - опитах се да го похваля. "Да си призная, не особено - отвърна ми. - Но сега има работа за такива, а и добри заплати се вземат." Друга девойка заяви, че иска да се занимава с фризьорство, леля й имала салон. И й харесвало. Пък и се печелело сравнително добре, нали разбираш.

Не разбирах. Нещо ми се сториха мераците им скучни и неамбициозни, що ли. У нас още беше периодът, когато пред тогавашния ВИТИЗ, днес НАТФИЗ, се тълпяха хиляди мераклии по време на изпитите. Някои кандидатстваха безуспешно вече двуцифрено число пъти. За инженери и икономисти желаещите бяха много по-малко - на база свободни бройки, разбира се.

Та аз не разбирах добре своите млади събеседници. И те не ме разбраха особено. Видях им се сигурно леко чудаковат тип. Освен това се возех на тийнейджърски влак като тях, само че моя милост с две тежки чанти багаж, а бях на възраст, когато - ако съм сериозен мосю, би следвало да се движа със собствената каравана или автомобил.

Толкоз по спомена. Сега за психологията. Нямам нищо срещу нея, наистина. Тя и подобните й дисциплини се привиждат на осемнайсетгодишния, вече добил бегла представа за нея от средното училище, като нещо увлекателно, чрез което разбираш мотивите в постъпките на себеподобните. Един вид, ще ти тече времето във ВУЗ-а с истински важните неща - купони, любов, фитнес и прочее, но и ще научаваш сравнително интересни неща - защо аз съм такъв и защо другите понякога са такива задници. Изобщо - занимателно.

Тези неща, които разказвам от личен опит, уви, се потвърждават от статистиките днес. Направих си труда и проверих. Няма да ви занимавам с данни, можете да си установите и сами. Данните показват, че нашите млади масово избират специалности с висока безработица впоследствие. А защо е така четвърт век, след като рационалният подход трябваше да е победил?

Има много отговори, предлагам ви два.



Романтичен и неромантичен



Неромантичният е, че още в началното и средното образование насочваме ученика погрешно - да учи или имитира учене, за да изкара високи бележки. С което да угоди на мама и тате, баба и дядо. После нещата се решават от тапия и връзки, подшушват близки и далечни. Така е било, така ще бъде.

И романтичният. Младият учи или имитира учене, за да угоди, както вече се казах, и да мине с по-малко конско. В един момент си казва: колко време загубих, а живият живот не пасва на учебника. Вижда се и без да ми го шушнат близки и далечни. Къде да отида, за да разбера защо е така идиотско? Я примерно да се заровя в психологията, дано схвана.

И двата варианта не повишават брутния продукт, но говорят и друго - вторият акъл май още не ни е дошъл. Или е хванал самолета за някъде.
81
6353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
81
 Видими 
15 Февруари 2016 20:08
хмм, не съм много съгласен. за психологията наистина има наплив, но не е като да няма за финанси, счетоводство и контрол и прочие. просто хуманитарни алабалистики са евтини, можеш да ги предлагаш във филиал във смолян, кърджали, първомай и прочие. второ, не съм съгласен, защото това не е български феномен. всичките алабалистики ги взимаме като идея от демократичния запад. университетското обучение по четири години за специалности като камериерки, медицински сестри, архивисти също го възприехме от запада. и трето, г-н ламбовски би трябвало да знае, че личното преживяване е най-малко меродавно. интересно ми е ако беше се оказал в един влак с някакви напушени пройдохи.
15 Февруари 2016 20:13
А просто мързелът?
Едно е да учиш седем години медицина, да се ровиш из моргите и да подлудяваш преди всеки изпит.
Също така - да извеждаш по пет страници формули по хидравлика и термодинамика, да се блъскаш със съпромата.

И съвсем друго - "връзка с обществеността на малки общини", "аграрен мениджмънт" "работа с групи в неравностойно положение" "японистика".
В медицината и инженерните науки се учи много, а после се работи в завод или болница, често - за частник. В другите специалности при определени връзки и природни дадености може и изобщо да не се работи. Защо да се мъчиш със желязо-въглеродната диаграма, като можеше да зазубриш няколко неща, които и преподавателят не разбира добре. Пък и друго си е да кажеш - аз съм "японистка". Звучи направо като гейша.

Идете пред някой ВУЗ, вижте колите на преподавателите и не говорете за романтика. Бизнес, просто бизнес.
15 Февруари 2016 20:42
Мислех, че те лягат и стават ако не с Деснос, поне с Бретон. И с Бодлер и Верлен. Момчетата и момичетата, с които разговорих, не мучаха невразумително, като ги засипвах с имена от техните читанки, но им се виждаше някак непродуктивна тема за разговор със случаен спътник и чужденец иззад Желязната завеса. Въпросът, който ги заинтересува, беше кой и дали ми плаща за тези мои странни занимания. И колко.


Българските (и руските) писатели можеш да ги различиш по това, че мутри, завършили спортно училище или кърджалии, видели книге, без да я отварят, за пръв път на 50 години, непрекъснато мучат невразумително цитати от читанките си, а полицаите или аяните направо знаят наизуст цялата литература на своето време и предишните времена и непрекъснато се ръководят от нея в живота си. Най-после един, който, макар и веднъж и за кратко, е забелязал, че изглежда може би странно, може би смешно.
15 Февруари 2016 20:52
Обобщавате и затова грешите.
Нещата не са се променили кой знае колко. Оставям настрана по-загубеничките деца, дето постъпват просто където ги приемат.
По-будните обаче обикновено започват да следват едно, завършват по второ, а работят по-трето и така е било винаги. Дядо ми е учил отначало в един европейски град, а е завършил във втори в друга страна, баща ми е почнал в Политехниката, после е завършил друго, а дисертацията му беше по трето. Аз също се преквалифицирах (имам предвид нова фундаментална преподготовка) само няколко години след завършването на първото вишо, децата ...
Нали така, Шамане
15 Февруари 2016 21:09
Точно у нас в България има нужда от добри специалисти по психология и изобщо хуманитаристика. За съжаление у нас доминира силовият подход в човешките взаимоотношения, при който истинските проблеми на хората остават неразбрани и неразрешени и все повече се задълбочават.
15 Февруари 2016 21:12
Да, основната грешка е обобщаването. И втората - а защо се отнема правото на младите да грешат? За съжаление са /според мен/ ония младежи, които са се консервирали и одъртели десетилетия преди тялото да стигне стегнатия разпад на душата. И защо се смята за нормално детето да учи това, което е необходимо на бизнеса? А за хептен модерно се счита децата в пети клас да са избрали финансово обезпечаваща професия...
Капиталният грях на обществото ни днес е приемането на фалшиви ценности. Представяте ли си - упрекват децата, че не МЕЧТАЯТ за работа като фризьори или политици... Мечта за сивота...
И накрая - също недобро. Психологията и други измислени "науки" /финанси, икономика, екология и т.н./ са просто параван за разтягане на детството във формалния вид на зрелост...
-----------------------
Сайтът на Генек
15 Февруари 2016 21:23
Ся, да си приказваме как Западът пак ни е виновен за сбърканото вишу, няма нужда. Ние сами си изкривихме системата. Младежите ни са готови да учат каквото и да е, само и само да не се налага да работят още 4-5 години.
Западняците имат подобни проблеми, но те се усетиха отдавна и вече действат.
15 Февруари 2016 21:29
генек, начи сички не са прави, и сички са маскари, това добре. Ама дай поне малко некаква мисъл, с кое, примерно, генек е различен. Хлебарката, ако и откъснеш главата, живее около сездмица и умира от глад, щото нема уста.
15 Февруари 2016 21:35
Психологията по нищо не отстъпва на инженерството, ако инженер развали машина, най-много да го уволнят, а ако психологът развали човек?
15 Февруари 2016 21:46
Когато това "по-така" се изясни и избистри, се оказва, че е нещо хуманитарно

Бе то Уманитарите отдавна ги знам из форума. Ама не бива така "право, куме, в очите"
15 Февруари 2016 21:51
Психологията поне от 30 години е сериозна наука вследствие усилията и приноса на психиатри като Фройд, Адлер, Юнг, Райх и някои други, с навлизането на физиологията, неврологията и други медицински специалности.
Поне половината от напиращите да следват психология са ориентирани натам с оглед да поразберат нещо за собствените си психологически и психически проблеми.
15 Февруари 2016 22:16
Психологията поне от 30 години е сериозна наука

Свежарков, всичките тези дето сте ги изброили са покоиници от 70 години и нагоре. А ако психологията е станала сериозна наука, то това се забелязва само по хонорарите на shrinks.
ПС: Но те да са само психолозите, с мед да ги намажещ, ами социолозите и политолозите? Еле пък филолозите, преквалифицирали се в "експерти" по нещо.
15 Февруари 2016 22:35
за нашта младеж е прав автора, ма за западните младежи му е старо инфото. В момента и те учат масово история на изкуството, човешки ресурси и психология, докато индийци и китайци наблягат на индженерство, точни науки и математика.
15 Февруари 2016 22:48
Текст от древен египетски папирус:
"Тия днешните млади за нищо не стават"
15 Февруари 2016 22:51
Нещата не са се променили кой знае колко. Оставям настрана по-загубеничките деца, дето постъпват просто където ги приемат.
По-будните обаче обикновено започват да следват едно, завършват по второ, а работят по-трето и така е било винаги. Дядо ми е учил отначало в един европейски град, а е завършил във втори в друга страна, баща ми е почнал в Политехниката, после е завършил друго, а дисертацията му беше по трето. Аз също се преквалифицирах
Към батальона беше разпределен „военен доктор“, старият медик и вечен студент Велфер. Той умееше да пие и да се бие, а при това знаеше на пръсти и медицината си. Следвал беше медицинските факултети в различните университетски градове на Австро-Унгария и беше практикувал в най-различни болници, но не си беше взел доктората. Просто поради това, че в завещанието, оставено от вуйчо му, беше казано, че на студента по медицина Фридрих Велфер следва да се плаща годишна стипендия до момента, в който същият получи лекарска диплома.
Стипендията беше поне четири пъти по-голяма от заплатата на болничния асистент и затова медикът Фридрих Велфер полагаше честни усилия да отдалечи колкото се може повече провъзгласяването си за доктор по медицина.
Така си е, нещата не се променят. По-загубеничките бачкат квото намерят- инженерства, медицини, по-отвореничките-социологии, политологии, истории, филологии и пр. алабалалогии- и си ги учат безкрай. Знаят си интересите и не бързат да завършват. Лошото е, че напоследък и по-загубеничките захитряха и се насочиха към алабалалогиите, и настана теснотия в сектора.
15 Февруари 2016 23:31
Лошото е, че напоследък и по-загубеничките захитряха и се насочиха към алабалалогиите,

Бе не е точно така. Просто по-загубеничките се насочиха натам, където има нужда от тях. Пък хитреците останаха да оправят България.
15 Февруари 2016 23:53
zdran
15 Фев 2016 23:31
Лошото е, че напоследък и по-загубеничките захитряха и се насочиха към алабалалогиите,

Бе не е точно така. Просто по-загубеничките се насочиха натам, където има нужда от тях. Пък хитреците останаха да оправят България.
И такава гледна точка приемам. Важното е, че в сектора на по-отворените настана теснотия, борбата за място под слънцето се води с нокти и зъби, с пари и връзки, с дупе и предник, и в резултат старите в бранша май са започнали да се нервят.
16 Февруари 2016 00:03
борбата за място под слънцето се води с нокти и зъби

Така си е, не е лесно да правиш от пр@дня боя.
16 Февруари 2016 00:13
Аз пък като гледам понякога продуктите на тия, дето не са от алабалогиите, страх ме хваща.
А алабалогиите поне нямат заслуга за замърсяването на природата.
16 Февруари 2016 00:17
KaraKoliu
15 Февруари 2016 22:51

Вероятно не знаеш, но цялото обучение по магистърска програма у нас струва около 3 000 лева. Не е толкова непосилно за работещ човек, а други магистранти поне аз не познавам.

П.С. Велфер е един от най-симпатичните и любими на писателя персонажи на Хашек. В него е вложил и доста автобиографични моменти, например редактирането на "Светът на животните"
16 Февруари 2016 00:18
А алабалогиите поне нямат заслуга за замърсяването на природата.

За природата е повече от съмнително. Но позволете да цитирам един по-възрастен представител на Уманитарите, за да не останете с впечатление, че само младите гледат на баницата мекото:
"След избухването на демокрацията се наложи по-сериозно да подходя към въпроса за хляба насъщен"
16 Февруари 2016 00:37
"След избухването на демокрацията се наложи по-сериозно да подходя към въпроса за хляба насъщен"

Ех, как да не помечтаеш за рента? Синът ми бе приет археология в Софийския. Не мога да си представя по-смислена дисциплина за българче, гърче, италианче, израелче ...
Сам взе решението да се откаже и записа една от по-"хлебните" науки, които беше посочил след нея. Тъжно
16 Февруари 2016 00:41
Синът ми бе приет археология

Да ти е жив и здрав, и да не съжалява. Първата любов не умира. Въпреки Божо, в конкретната ситуация.
16 Февруари 2016 01:25
Ламбовски е намерил ключа към темата, но не го е забелязал: на Запад работата е нещо, което е строго, почти ритуално отделено от останалия живот. С други думи, работата няма никакво отношение към любимите занимания; работата е средство за набавяне на пари, а парите служат за набавяне на приятен, смислен, разточителен (когато го можеш) живот. Когато западнякът прекрачи прага на работното място в края на смяната, то, работното място, мигом спира да съществува. Започва животът. По точно тази причина студентката във влака му обяснява, че ще търси реализация там, където има повече и добре заплатени работни места. Ламбовски не може да я разбере, защото за българите, по някаква странна метафизическа аналогия, работата е животът и те трябва да съвпадат, понеже са тъждествени. Погрешна гледна точка, откъдето и да я погледнеш.
16 Февруари 2016 01:58
Психологията по нищо не отстъпва на инженерството, ако инженер развали машина, най-много да го уволнят, а ако психологът развали човек?

Направи ми една услуга - повтаряй си това, когато следващия път летиш със самолет.
16 Февруари 2016 02:06
(снимка: натиснете тук)
16 Февруари 2016 02:20
А че психологията отстъпва - очевидно е. При инженерството се работи с точни стойности - не се ли съобразиш с тях, мостът пада. Или Чернобил гръмва, ако предпочиташ. Или двигателят на колата се пръсва.

А в психологията не е точно така. Чел съм Фройд, Юнг и Адлер и не можах да открия ПОВТОРЯЕМИ инструменти. Ако заваряваш една тръба при определен режим, ще получиш еднакъв резултат и в Москва, и в Белфаст. При психологията резултатите са различни в две съседни клиники.
16 Февруари 2016 07:18
Хиксе,
и от какъв зор да давам "доказателства" някому за нещо си? Не е ли наглост да се опитваш и прехвърляш обсъждането от темата върху ми? То, това е един от методите, дето го имаш на лиШчето, ама навред не върви...
Хайде, ако обичаш - кажи нещо по темата, не търси дребни заяждания с хората, които не ти се нравят...
-------------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2016 09:13
П.С. Велфер е един от най-симпатичните и любими на писателя персонажи на Хашек. В него е вложил и доста автобиографични моменти, например редактирането на "Светът на животните"
ВладиГео, длъжен съм да те поправя. Доктор Велфер е симпатичен персонаж на вечен студент и бохем, но всъщност школникът Марек е редактирал списание "Светът на животните" в романа и ми се струва, че по-скоро в образа на Марек е описал себе си Хашек. Но героите в книгата са много и е лесно човек да се заблуди.
16 Февруари 2016 09:23
Поголовната грешка е че смятаме че нещо зависи от нас (дъртите), отдавна всичко е излязло от нашия контрол, ново вино не стои в стари бъчви
16 Февруари 2016 09:37
ново вино не стои в стари бъчви

за щастие.
16 Февруари 2016 09:48
А в психологията не е точно така. Чел съм Фройд, Юнг и Адлер и не можах да открия ПОВТОРЯЕМИ инструменти. Ако заваряваш една тръба при определен режим, ще получиш еднакъв резултат и в Москва, и в Белфаст. При психологията резултатите са различни в две съседни клиники.

Нека не обобщаваме. Във всяка наука има различни равнища на абстрактност. Колко пъти си видял да се повтаря третият закон на термодинамиката? Като я споменаваме, да кажа за първата ми студентска работа, под ръководството на доцент, разбира се. Задачата ми беше да издиря публикуваните емпирични формули за един термодинамичен процес и да ги съпоставя. С много ровене (тогава нямаше интренет, а и сега едва ли би помогнал много) издирих 17 формули по въпроса. Съставих програмка на фортран за пресмятане по 17-те, зададох едни и същи входни данни, пуснах я и се хванах за главата. Никакво съвпадане на резултатите. Никакво! По няколко от формулките резултатите се различаваха на два порядъка.
Те ти "точна" наука
16 Февруари 2016 09:51
всъщност школникът Марек е редактирал списание "Светът на животните"

Прав си. Верно, че Марек беше
16 Февруари 2016 10:36
И защо се смята за нормално детето да учи това, което е необходимо на бизнеса?

Не, не се смята. Вижда се и на практика. Бизнесът търси инженери и ИТ специалисти, напливът е за психология.
След време, когато дипломираният специалист започне да търси работа и създаде семейство започва да се пита: "Защо завърших тази специалност, а не нещо друго?"
Не че обществото няма нужда от всякакви специалисти, но при някои специалности предлагането в пъти надвишава търсенето, а университетите бълват ли бълват нови всяка година.
16 Февруари 2016 11:09
Освен психологията и педагогиката е много напред в желаните алабалистичните специалности. В СУ във факултета по педагогика има убийствената специалност "Неформално образование"! Къде ни търсиш!
16 Февруари 2016 11:16
Още миналият век , четох една статия за труда в историята човешка . Векове болшинството се е занимавало със земеделие , следва идустрялизация , хората мигрират към градовете и започват да работят в заводите . Живеем в постиндустриалния период машините са автоматизирани , сектора на услугите трябва да приеме милиардите хора нуждаещи се от работа .
Смятам че не далеч времето когато , машините ще започнат да пишат по бързо и качествено собствените си програми и в а ИТ сектора ще настане глад , както настана в други сектори заради него .
Въпросът ми е как ще си изкарват хората насъщния , сектора на услугите си има капацитет ?
16 Февруари 2016 11:25
Няма лошо един младеж да учи нещо, което ще му помогне за професионалната реализация. Именно ще помогне, а няма да я осигури. Няма лошо и да учи нещо за удоволствие или вътрешно усъвършенстване. Обаче трябва да знае кое за какво е и после да не се оплаква - учил нещо за професионална реализация, пък не го кефи или учил нещо за удоволствие, пък никой не му дава работа по специалността.
Отделно трябва и държавата да разделя държавните поръчки и финансирането - това е, защото обществото, в частност икономиката, има нужда, а това е за удоволствие на младежите.
16 Февруари 2016 11:26
Хиксе,
и от какъв зор да давам "доказателства" някому за нещо си? Не е ли наглост да се опитваш и прехвърляш обсъждането от темата върху ми? То, това е един от методите, дето го имаш на лиШчето, ама навред не върви...
Хайде, ако обичаш - кажи нещо по темата, не търси дребни заяждания с хората, които не ти се нравят...


Не се сърди де, нали точно това искам от тебе, да кажеш нещо по темата, кви доказателства, за какво, като нищо не си казал. Вечер се чувстваш длъжен, забелязал съм, като истински писател, да обиколиш темите и да се разпишеш, обикновено с некоя мъдрост от типа: "Не е лошо да е добре", та затова те избазиках, че си като хлебарката, на която главата е само уста. То аз виждам, че не си се разсърдил много, щото като се разсърдиш, ти се появяват и други неща на главата и ставаш интересен събеседник. Е, може пък аз да съм прекалено сложен...
16 Февруари 2016 11:36
Смятам че не далеч времето когато , машините ще започнат да пишат по бързо и качествено собствените си програми и в а ИТ сектора ще настане глад , както настана в други сектори заради него .
Въпросът ми е как ще си изкарват хората насъщния , сектора на услугите си има капацитет ?

Чети например "Роботите на зората" на Азимов, там е описано.
16 Февруари 2016 11:42
опитвам се да си отговоря защо е така.

Защото българите се чувстват като аристократи.
Само аристократите учат и се занимват с непродуктивни неща. В Германия, където висшата класа е сведена до минимум, масово учат за инженери. Инженер идва от двигател и е свързано с техника. В Англия дори вече не използват тази дума, инженер. Затова Германия върви напред, а Англия тъпче на място.
16 Февруари 2016 11:50
Патагонец,
говорим за различни неща. Имам предвид постоянната мантра: "Децата трябва да се подготвят според изискванията на бизнеса", набивана ни в главите от поне 25 години. Моля - надникни тук, може да те заинтересува - Натисни тук
----------------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2016 11:52
Акира,
надникни тук - Натисни тук
------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2016 11:54
Манрико , Азимов съм го чел като дете , малко от роботите и една Фондация . Помня го като оптимист а за съжеление човечество скача на антиутопии . Направи ми услуга и опиши с няколко думи , евентуалното бъдеще според него .
16 Февруари 2016 11:56
Хиксе,
нападките срещу събеседника са показател, че няма какво да кажеш срещу мнението му. Аз съм казал какво мисля, Патагонецът не е приел част от това, развих мнението си в друг постинг и... Културно си общуваме...
В случая темата е прекалено сериозна за "избазикване". Освен, разбира се, ако "опонентът" няма какво д акаже и почва по махленски...
Що се отнася до съставяното ми досие в колко часа, къде и какво казвам - винаги съм имал такова. Не ме изненадваш...
А що се отнася до разгневяването ми, ядосвам се само, когато съм нападан от простотия или от глупост. В първия случай ставам отровен. Но сега не е такава атаката...
--------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2016 12:00
Само аристократите учат и се занимват с непродуктивни неща.

Цялото народно творчество е създадено от аристократи... Да не изброяваме писатели, поети, художници, музиканти, философи...
----------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2016 12:00
Психологията е наука с интересно име - подвежда че изучава нещо, чието съществуване сама отрича. Защо не се нарича психикология?
16 Февруари 2016 12:03
Направи ми услуга и опиши с няколко думи , евентуалното бъдеще според него

Всичката работа я вършат роботите, хората си живеят в имения, гледат си кефа и се занимават с творчество. От време на време се убиват, убийствата ги разследват заедно хора и роботи
16 Февруари 2016 12:05
Да Генек , чел съм за тези програми , обърнах внимание че въпросната програма за 20 000 е взела хляба на трима човека най-малко . Значи пропуснал съм че машинките се бутат успешно и в сектора на услугите .
16 Февруари 2016 12:15
Мерси Манрико , не знам дали ми просветва или импровизирам , но дали нямаше нещо че изкуството им не струваше много а хората деградираха леко от ленност .
16 Февруари 2016 12:21
Имам предвид постоянната мантра: "Децата трябва да се подготвят според изискванията на бизнеса", набивана ни в главите от поне 25 години.

Не е мантра, а реална житейска ситуация. Младежите трябва да са наясно с това, което ги очаква в живота като реализация завършвайки една или друга специалност. Не е лошо в училище да се организират срещи с представители на различни професии, които освен за естеството на работата и перспективите да обсъдят с младежите и нивото на заплащане, което могат да очакват.
И да, Манрико е прав, че в държавните университети задължително трябва да се отчита от какви и колко специалисти ще се нуждае държавата за да се разпределят средствата, така че да не се обучават специалисти, за които няма да има реализация. Който иска да учи и не му стига балът да ходи в частен университет.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД