:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Той и Кой пак пощуриха държавата

Магистралите са ни скъпи, или как премиерът Борисов вкара "Хемус" в калъпа на "Южен поток" и АЕЦ "Белене"
Регионалния министър Лиляна Павлова нищо не може да я смути - нито цената, нито участниците, нито грубата намеса на премиера в процедурата за магистрала "Хемус".
Че българският премиер няма добро мнение за местния човешки материал, го разбрахме още в първия му мандат. Но тази седмица направо прекали. Първо ни изпрати умопомрачителни разсъждения за миналото и бъдещето на магистрала "Хемус" и от Прага нареди да бъдат развалени приключили през декември търгове. В следващите дни нещата съвсем излязоха извън контрол, защото



славният ленторезец Бойко Борисов захвърли ножицата



и развъртя секирата срещу всякакви "съмнителни" обществени поръчки. "Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва... Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства. Ако трябва - повече медии, повече публичност, но да се знае, че всеки лев е отишъл за това, за което трябва", отсече премиерът и посече търгове, които вече бяха възмутили общественото мнение - като опита на МВР да прави "фабрика за лични документи" за 600 млн. лева (с ДДС) и намерението на Южноцентралното горско предприятие да похарчи 95 милиона за "трайни горски пътища" в родопския лес. Ще има още "червени картони", закани се строгият Борисов.

"Браво на Бойко!", зарадва се по-наивната част от човешкия материал. Останалите части обаче не могат да бъдат "изпързаляни" така лесно. Първо, премиерът не може и не бива да спира и да пуска обществени поръчки - за това си има плеяда институции, закони, правила, процедури. Второ, няма нормална държава, в която някой да отменя търгове и конкурси, защото "витаели слухове и съмнения" - или има нередности, злоупотреби, връзкарство, подкупи и лошите отиват на прокурор и на съд, или процедурите си вървят. Трето, странно е, че Борисов реагира като албански реотан за поръчки, които скандализираха обществото още преди седмици и дори месеци. Историята с недовършената магистрала "Хемус" е особено красноречива.

Задачата за "Хемус" към днешна дата изглежда така: Има да се строят 250 км, а само първите 60 километра ще излязат около 1 млрд. лева. Значи се търсят над 4 млрд. лева. Ако си мислите, че огромното число стряска правителството, бъркате. Бойко Борисов нареди на финансовия си министър да осигури парите, а главнокомандващата пътното строителство Лиляна Павлова обясни на публиката, че това е фасулска работа - НАП и митниците ще се напънат, ще изтребят контрабандата и бюджетът ще прелее от непланирани милиарди. Павлова натърти, че поради сложността на "Хемус" не бива да очакваме довършването й да излезе евтино и че 1 млрд. лева (с ДДС) за 60 км не е неприлично висока цена. Колко ли контрабанда на цигари и колко хектолитра "сенчести" бензин, нафта и ракия трябва да изтреби правителството, за да построи докрай магистралата? Няма значение, важното е, че нито цената, нито парите са проблем. Проблемът се оказа друг. "Витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски", отсече Борисов.

Часове по-късно заповедта за прекратяване бе факт. При Борисов е така. Няма министерства, комисии, агенции, няма правила и процедури - той решава, той нарежда, те изпълняват. "Официално днес нямаме пари, утре имаме, така че по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато върнем и пуснем новия търг, да бъде обезпечен", обясни Борисов. Номерът с "тука има, тука нема" се налагал, за да не го съдят фирмите, че е анулирал безпричинно търговете.



Къде са парите?



Поне от 4 години е ясно, че европейски пари за "Хемус" няма и едва ли ще има. Въпреки това през 2015 г. правителството на Борисов обяви, че търси строители на две отсечки, които ще бъдат изграждани със средства по оперативната програма "Транспорт". По това време Лиляна Павлова обясняваше, че се надява магистрала "Струма" да не изгълта целия ресурс по тази европрограма и спестеното да отиде за "Хемус". Пак тогава фирма "Щрабаг" поиска Комисията за защита на конкуренцията да спре процедурите, защото бе ясно, че еврофинансирането изобщо не е осигурено. КЗК обаче отряза жалбата. В следващите месеци Мисис Магистрали обясняваше, че двата търга се правят "под условие" и че ако не с пари от ЕС, "Хемус" може да се строи с бюджетни средства и със заеми. После Павлова заговори, че правителството ще поиска мандат от парламента за финансирането на северната магистрала. Обикновено мандат се иска, когато хазната ще се товари с кредити от чужбина.

Така и не получихме смислено обяснение



защо правителството така бърза да назначи строители



на "Хемус", без да е наясно как ще им плаща. Не е ясно и днес, макар че министър Павлова вече раздава пари от войната с контрабандата. Тук е място за една скоба: България вече доста години е с бюджетен дефицит и се налага да взима заеми, защото инак няма как държавата да разплаща разходите си. Дефицити и заеми - в милиарди - са планирани и за следващите години. Та за кое по-напред ще идат допълнителните приходи от осветяването на сенчестата икономика? За циментиране на пробойни в бюджета, за безплатно саниране на панелни блокове или за асфалтиране на магистрали? Както се казва в една реклама, в която героите си фантазират как ще спечелят лесно пари: "Стига глупости!"

От думите на Борисов излезе, че търговете, които отменя, били перфектни, но падат жертва на Тома Неверни: "Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е както трябва. Тя е абсолютно извършена законосъобразно, но когато витае в общественото пространство съмнение, не бих си позволил да остане в обществото съмнение, че нещо неправилно сме извършили". Че откога в България държавните поръчки зависят от общественото мнение?!

Всъщност събитията около обявените търгове, експресно избраните малко преди Коледа изпълнители и техните оферти си бяха чист скандал по няколко причини, като започнем от цените. Правителството изобщо не се смути, че се излъчват за победители компании, чиито оферти надхвърлят почти два пъти прогнозните стойности. А това само по себе си бе достатъчно основание процедурите за двата лота незабавно да бъдат прекратени. Да повторим, че въобще не трябваше да бъдат отваряни, щом няма осигурени пари. Тръжната комисия намери поводи да отстрани кандидатите с най-евтини оферти. Двете натирени фирми - турска и италианска, пуснаха жалби в КЗК. Жалбите са разпределени на членката на КЗК, която най-често се занимава с казуси, засягащи фирми от орбитата на Пеевски. За победители в двете спешени процедури бяха обявени големи консорциуми с участие на много фирми. Включително чуждестранни. Включително офшорки. Затова не бе лесно да се разбере кои са важните играчи в тези сложни формати. Медиите заговориха за следи, водещи към Валентин Златев и Делян Пеевски.

И дори на премиера му се наложило да разузнава "Кой кой е", както сам издаде в Прага. "Малко съм попроверил кой кой е. Ако тръгвам да обяснявам повече, мога да си навлека някой съд", бяха точните му думи. Явно разузнаването на Борисов е дало обезпокоителни резултати - щом анулира търгове. Но защо се бои, че ако разкрие истината, някой ще го съди?



Какво като го съди - нали е прав?



Ако един премиер не може да се защити в съда, кой би могъл? А защо Борисов още не е сезирал прокуратурата, щом е намерил потвърждения на "витаещи в обществото съмнения"? И защо подхвърли небрежно имената на петролния бизнесмен Валентин Златев и на депутата с разностранни икономически интереси Делян Пеевски? Те ли са "лошите" в състезанието за "Хемус"? Ако не са те, защо ги спомена, вместо да ги изчисти от съмненията и да прекрати слуховете? При това и Пеевски, и Златев твърдят, че нямат нищо общо с "Хемус" и че не дават ухо на слухове.

Впрочем ако през декември Борисов не е знаел, че има нередности в търговете, а оня ден е разузнал и се стреснал, както сам твърди, значи нашите спецслужби не работят. Или работят, обаче докладите им се потулват. Дали пък сигнал от чужди служби не е отворил очите на премиера ни? Макар че той нарече гадове всички, които прозират външни намеси. И по традиция



Големият му враг се оказаха медиите



- нищо че повечето всъщност го славословят. И нищо че тъкмо медиите отразяват общественото мнение, което по собствените му думи го е подтикнало да направи наново търговете за "Хемус" - на чисто и прозрачно.

Лошото е, че "Хемус" върви по пътя на "Южен поток" и "АЕЦ Белене". Скандали, порочни търгове, смог за цената, мъгла за финансирането, времегубене, а магистралата поскъпва ли поскъпва...

Като изключим "лиричното отклонение" за "гадовете", в Прага премиерът изглеждаше доволен, че новият развой около "Хемус" му дава повод да разпрати няколко послания: към евроатлантическите партньори - че е винаги готов да громи корупцията и да чисти съмненията; към народа - че чува гласа му и се съобразява с него; към бизнесмените с нарастващи апетити - да си опичат акъла и да не забравят и за миг кой командва парада; към "гадовете" - да спрат да злепоставят и тормозят правителството.

Не е трудно да се сетим защо Борисов е бесен на медиите. Ако си бяха кротували, нямаше да се налага да разваля търгове. Да припомним и няколко знакови събития от последните дни и седмици. В мониторинговия си доклад Брюксел посочи, че проблемите с корупцията и правораздаването у нас остават. Шефът на ЕК Юнкер, известен с топлите си чувства към България (спомнете си какви сърчица рисуваше на Борисов), посочи, че Румъния се справя далеч по-добре и скоро само ние ще останем под унизително евронаблюдение. Немският "Шпигел" посвети цял очерк на феноменалните бизнес успехи на Делян Пеевски. Турски медии съобщиха, че Анкара е обявила депутата от ДПС за "персона нон грата", както и патрона му Ахмед Доган, и намекнаха, че става дума за големи икономически интереси.

Всичко това донякъде обяснява новия курс на премиера по теми като КТБ,"Хемус" и други полазени от съмнения обществени поръчки и заклинанията му за откритост и прозрачност. От опорните му точки в Прага не разбрахме друго, освен че отписва окончателно европейските пари за "Хемус" и че магистралата ще се строи само със силите на българските данъкоплатци. Това е лоша новина по две линии - няма да ползваме безвъзмездни евросредства и следващите търгове за "Хемус" няма да са пряко под лупата на ЕК. А има и друга лоша новина - обнародването на новия Закон за обществените поръчки. Депутати от всички парламентарни групи, гласували против, твърдят, че вместо да затвори корупционните вратички, новият закон отваря цели портали. А следващите търгове за "Хемус", обещавани скоро, ще се провеждат по новия ЗОП. На поправителен по новия ЗОП ще отиват и други конкурси, които Борисов сега серийно отменя.

БГНЕС
Борисов най обича да реже ленти, но в последните дни го виждаме в съвсем друга роля.
16
15154
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
18 Февруари 2016 20:16
Скандали, порочни търгове, смог за цената, мъгла за финансирането, времегубене


И смятане на "матряла" за глупаци. Една характерна българска картинка от последните години.
18 Февруари 2016 20:39
Нека по-запознатите с материята да кажат, но аз имам спомени, че не може да се обявява нова поръчка с предмет на отменена стара,прав ли съм?
18 Февруари 2016 21:52
Няма такова нещо, Иванко, ще има поръчки повторения, но по новия ЗОП, който е по-удобен за корупцията!
18 Февруари 2016 22:22
Правят каквото си искат защото могат. А могат, защото матрЯлът го позволява. А матрЯлът го позволява, защото си е робско племе, което не само не позволява да му "отнемат" робството ами го и възпроизвеждат в съвременните условия. Българите просто не стават за демократична система на управление. Тя е за свободни хора. Най - добре е да изберат Боко за цар и да не се мъчат повече с неща за които не стават, а той да си прави каквото си иска без да му се пречи. Стига с тази гавра с демокрация и свободен пазар. Това нашето е все едно Факултето да се опитва да стане Силициева Долина. Няма как.
18 Февруари 2016 23:09
Що мърморите , бе ?
Бие ли на избори - бие.
Преди беше виновен копчеведа. Затри БСП, изсули се в Брюксел.
Сега кой ви е виновен ?
На такъв народ - такъв хомот.
18 Февруари 2016 23:41
Обаче помислете как биха реагирали на негово място плазмодиите орешарски и станишев? Aми никак. Този поне не се крие като мишка.
19 Февруари 2016 00:49
Скандали, порочни търгове, смог за цената, мъгла за финансирането, времегубене


И смятане на "матряла" за глупаци. Една характерна българска картинка от последните години

Ми нищо ново. Само погледнете какво прави една групичка тук, във форума... Същите като Борисов са. Но народът е казал "Краставите магарета през девет баира се надушват".
Докато не разберем, че най-големият ни проблем е простотията и сеирджилъкът, докато не на простаците не им се дава да гъкнат, ако трябва, дори и със сила, нищо няма да се промени...
Май само със сила става... Ама как да стане?
19 Февруари 2016 07:01
Правилно са отбелязали колегите по горе
Като катурнете ББ кого ще турнете - онова леке от Брюксел, наратива от Турция или плазмодия Орешарски.
Предполагам че и дедото цар и Сидеров няма да ви харесат.
На калпава държава, премиера и крив.
19 Февруари 2016 07:21
Пиво, в днешния брой има поне още две три дописки, неуважителни към Особата. Да не ги пропуснеш!
19 Февруари 2016 08:53
Ще турим Раданя! Все е разнообразие, не ли?
19 Февруари 2016 09:54
Като катурнете ББ кого ще турнете - онова леке от Брюксел, наратива от Турция или плазмодия Орешарски.

Не се лъжете по бабаитските стойки пред телевизора - няма по-голямо леке и плазмодий от онова, дето сега ни управлява. Само да шукне шумка и нашичкият се завърта по посока на вятъра.

За спряните ОП - най-вероятно ще се окаже, че зад грижата за открити и честни процедури се крие идеята да минат по новия ЗОП, в който казват, имало повече вратички за мошеничества и корупция.
Да видим кой ще спечели.
19 Февруари 2016 10:02
Калки, ти кой предлагаш да турим наместо Бойко? Лесно е да се отрича, трудно е да се гради! }
19 Февруари 2016 10:16
Pige днес заработи достатъчно. Тичай в най-близкия клуб на герп да ти платят
19 Февруари 2016 11:32
Пак ще попитам, а вие КОЙ предлагате????
Дайте имена на достойни. Дотук само един колега бе градивен и номинира Радан Кънев. Флангът БСП-ДС що мълчи и не дава предложения???
19 Февруари 2016 11:46
Сигурно съм проЗД, но не можах да разбера, какво е искал да каже автора.Нещо ми мяза на:"Хем боли, хем сърби", ама карай нека да се чете и коментира най-вече.
19 Февруари 2016 20:17
"Регионалния министър Лиляна Павлова нищо не може да я смути..."
Тя е толкова стабилна, че и магаре да я оножда няма да се мръдне.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД