:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Борисов се държи, сякаш досега е живял в Космоса

Всички имаме право да знаем какво се случва с парите, които дадохме при фалита на КТБ, казва депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". От 1997 до 2005 г. е изпълнителен директор в "Техноимпекс". Бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев". Трети мандат е депутат от БСП.
- Г-жо Нинова, не беше ли тактическа грешка БСП да иска вот на недоверие за здравеопазването, при положение че в момента обществото се вълнува от прекратяването на обществени поръчки за стотици милиони, че Брюксел планира да ни отдели от Румъния, че на главния прокурор ще бъде наложен европейски надзор?

- Не съм съгласна, че темата на вота е била грешка. Първо, с него БСП показа последователност, като обърна внимание на закони от типа на този за лечебните заведения и на много други, които бяха приети доста преди отварянето на дискусията за обществените поръчки. От поне половин година убеждаваме обществото, че реформата в здравеопазването е абсолютно сбъркана, че тя ще доведе до лишаване на много хора от достъп до здравни услуги, понеже те ще трябва да си доплащат, ще им взимат пръстови отпечатъци и т.н. Второ, здравето е изключително актуален въпрос по всяко време. Това, което ще се случи след 1 април спрямо българския пациент, е много опасно. С вота на недоверие се опитахме да предотвратим това, което ни чака след тази дата - закриване на болници, разделянето на здравните пакети на две, въвеждането на отпечатъците. Искахме да влеем малко разум в управлението да коригира тази политика.

- Ще се случи ли това?

- Уви, от поведението на министър Москов не останахме с впечатление, че това ще се случи. Изводът ни след този вот е, че от властолюбие партиите в управлението не проявиха никакъв разум. Те сами го признаха: например ГЕРБ декларира, че не одобряват политиката на министъра, но въпреки това я подкрепят, за да не падне кабинетът и тези хора да не са повече депутати. Странно се държа и Радан Кънев, който хем е опозиция, хем подкрепи правителството - една също властолюбива позиция, която издава неговия стремеж на всяка цена да е в парламента. Въпреки това вотът беше важен, а нашите аргументи се чуха. Според мен оттук нататък хората ще изпитат ударите на сбърканата здравна реформа.

- Все пак как БСП разчита действията на премиера Борисов през последните дни и спирането на споменатите поръчки, част от които засягат фирми, считани за близки до депутата Делян Пеевски?

- Тъй като липсва достатъчно информация, нашите разсъждения са в няколко посоки. Ще се опитам да изляза конкретно от имената, които се тиражират - Пеевски, Иво Прокопиев напоследък, и да разгледам ситуацията принципно. Първо, управляващите казват, че тези поръчки са абсолютно законни. Веднага възниква въпросът: щом са законни, как така тогава премиерът може еднолично да ги спира? Какъв сигнал дава към всякакви възможни фирми - наши, чужди, вече действащи, потенциални инвеститори? С подобни действия той им казва: Не идвайте в България и не участвайте в обществени поръчки, защото някой ден ще се събудя рошав и ще ви ги спра. Втората позиция на управляващите бе, че витаели съмнения. И аз питам: след като има съмнения, защо не е сезирана прокуратурата за проверка? Ще има ли наказани хора от управляващите, които са сключили договорите? Никой не отговаря. Трето - как така държавната инфраструктурна компания, която оцени изграждането на магистрала "Хемус" на 400 млн. лв., сключва договор за 800 млн.? Четвърто - нямало европейско финансиране. Като няма, защо изобщо сключвате сделки? Пето, може би ключовото - управляващите вече намекват, че тези проекти ще се сключат отново, този път с пари от държавния бюджет и с нов заем. И тъй като пари в бюджета няма, значи същите поръчки ще се сключат със заем. Онези 16 млрд. ще станат 17 млрд. Хората трябва да знаят, че някога ще ги връщат тези пари. И накрая най-любопитното - същите сделки ще се сключват по реда на новия ЗОП. От една страна, това е юридически абсурд - нов закон няма обратно действие. Ако ще подписваш едни поръчки по новия ЗОП, трябва да спреш всички поръчки в държавата и да ги сключиш по него. Очевидно обаче ще се изберат определени сделки. И нашите съмнения са, тъй като той дава възможност за еднолично договаряне, че ГЕРБ ще се договаря с подходящите хора. С други думи, средата около обществените поръчки става все по-замърсена.

- Значи не вярвате, че премиерът е преживял катарзис след Лондон и че оттук нататък сделките по ЗОП ще се сключват по най-прозрачния начин?

- А вие вярвате ли? Приказките как едно момче в Лондон го разплакало с въпроса си и го накарало да се замисли сериозно за корупцията, са смешни. Това не можеш да го кажеш и на деца, а камо ли на сериозни хора. Премиерът се държи така, все едно досега е живял в Космоса.

- За БСП темата за съдебната реформа очевидно не е приоритетна, но все пак какво мислите за идеята ЕК да постави българската прокуратура под спецнадзор и чужди експерти да я наблюдават?

- Мисля, че това е директно признание на българските институции, че не могат да решат проблемите в правораздавателната система. Говори за слабост, за липса на административен капацитет, за невъзможност да се създаде работеща организация. Държавата трябва да има самочувствие и хора, които са в състояние да решават проблемите.

- Одобрявате ли искането на финансовия министър Владислав Горанов докладът за КТБ да се разсекрети?

- Одобряваме го. Истината за КТБ трябва да се разбере докрай. Напоследък бе постигнат известен напредък, след като бе изнесен списъкът с вложителите. Продължават обаче да стоят два много важни въпроса, на които засега никой не отговаря. Първият е кой е виновен и кой ще понесе отговорността за всичко, което се случи с "аферата КТБ"? Мина много време, а този основен въпрос продължава да стои неизяснен. Надявам се, когато докладът бъде разсекретен, той най-сетне да намери своя ясен и категоричен отговор. Второто важно нещо е да се даде информация продава ли се имущество на КТБ и влизат ли от това пари във фонда за гарантиране на депозитите, който пък трябва да ги върне в бюджета. Преди време държавата даде на този фонд над 3 млрд. лв. на българския народ, за да се разплати по гарантираните влогове. Всички имаме право да знаем какво се случва с тези пари. Никой обаче не казва кой на кого какво продава, евтино ли го прави, ще се върнат ли някога средствата? Задали сме няколко въпроса в тази насока към премиера в рамките на парламентарния контрол. Засега г-жа Цецка Цачева все намира основание да ги върне. Очевидно не им е удобно да отговорят.

- На партията ви й предстои конгрес. За какво ръководството ще се похвали пред членовете си и за какво ще се саморазкритикува?

- Ще кажем, че БСП се държи като алтернатива на това управление във всички сектори и ще го докажем с конкретни аргументи. В областта на икономиката управляващите внасят закони, които защитават монополите и големите фирми. Ние защитаваме малките и българските производители и доказателството е законът за търговските вериги. Те искат да запазят сегашните данъци и дори да ги повишават, ние искаме да премахнем плоския данък и да въведем прогресивното облагане. Те въвеждат домашното обучение, ние сме за професионалното и дуалното обучение. Така мога да продължа във всички сфери. Ще признаем обаче, че понякога нашите инициативи не стигат до хората. Тъй като винаги търся причината първо в себе си, ще започна оттам. Може би не сме достатъчно ясни, ярки и категорични. Второто е, че не винаги медиите отразяват добрите неща, които правим. Или изобщо не се случва, или се случва изкривено.

19
7392
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
22 Февруари 2016 20:31
Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г.
Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски".
От 1997 до 2005 г. е изпълнителен директор в "Техноимпекс".



Автентично лява биография. Суща Долорес Ибарури - нумеро дос.
22 Февруари 2016 20:42
Другарката Нинова като бивш седесарски кадър е достойна да оглави Столетницата...
22 Февруари 2016 23:11
Автентично лява биография.


Патрицианка, но с излъчване на магазинерка от стар БГ филм. Всъщност на тази снимка прилича повече на съдържателка на бардак, която провежда инструктаж на новите попълнения как се надява презерватив.
23 Февруари 2016 01:31
Госпожо, всички живеем в космоса, щем не щем. Че къде е Земята според вас? И Слънцето, и Млечният път?

Пообмисляйте си метафорите.
23 Февруари 2016 02:10
Много точна, не се лигави като герберкиТе!
23 Февруари 2016 03:33
- Г-жо Нинова, не беше ли тактическа грешка БСП да иска вот на недоверие за здравеопазването, при положение че в момента обществото се вълнува от прекратяването на обществени поръчки за стотици милиони, че Брюксел планира да ни отдели от Румъния, че на главния прокурор ще бъде наложен европейски надзор?

- Не съм съгласна, че темата на вота е била грешка. Първо, с него БСП показа последователност...


Разбира се, че не е тактическа грешка, а стратегически ход. БСП и Герб от години са дупе и гащи. Едните направят клиентелистко законче, другите идват на власт и си го ползват. Не го махат! После другите гласуват във вреда на България за да може като дойдат първите да си го ползват. Така, че това не е грешка! Това си е похват за отклоняване на общественото внимание. Целенасочено действие за да се размие за пореден път вината на Герб.

Всички средства са впрегнати:
1. БСП гласува идиотско вотче.
2. Бочко истерично прекратява обществени поръчки.
3. Тича подир чистачките от летището.
4. Страдалец за отстрел се изкара.

Всичко с една цел - да няма промяна.
23 Февруари 2016 04:18
Damage_case
22 Фев 2016 23:11

23 Февруари 2016 06:50
"Всички имаме право да знаем какво се случва с парите, които дадохме при фалита на КТБ"-а ние другарко Нинова искаме да знаем защо по ваше време фалира КТБ? Като отговорите на този въпрос и ще получите и вашия отговор. Аз не знам дали ББ идва от космоса, но тази тьотка смени сумати партии и пак наглее. Хубавото, е че не така просташки, като МаяМа.
23 Февруари 2016 07:45
искаме да знаем защо по ваше време фалира КТБ?

Ами предполагам, защото един лидер на парламентарна група подканяще по телевизиите по цял ден с присъщия Му фалцет "хората да ходят и да си теглят спестяванията".
Само предполагам де, не ви го предлагам като евентуална причина.
23 Февруари 2016 08:41
Сега жената казва верни неща, ама суеците по-горе въобще не ги интересува какво казва. Щом е от БСП, трябва да я плюят. Като оня който не и е харесал биографията, която си е най-обикновенна, като много биографии и на седерунгелите. Друг е въпросът, ако БСП е на власт какво ще правят. Общо взето почти същото. А на Дорис трябва да се обясни, че под Космос (outer space на английски) се разбира пространството извън Земята. Затова тези, които ходят там се наричат космонавти. А тези, които стоят само на земята не са космонавти. А жената иска да каже, че наш Боцю е дошък от друга планета, като е прелетял през космоса и е паднал на Земята.
Това много ми хареса:
С подобни действия той им казва: Не идвайте в България и не участвайте в обществени поръчки, защото някой ден ще се събудя рошав и ще ви ги спра
23 Февруари 2016 08:46
искаме да знаем защо по ваше време фалира КТБ?
Айде бе. Фалитът беше по времето на вторият мандат на наш Боко. Дълго време се умуваше дали да я спасят или да я фалират и накрая Боко рече и отсече. Ама банката можеше да се спаси, да се национализра и да се дадат 1 милиард евро. Това щеше да е много по-евтино за държавата. Защо се фалира е интересен въпрос. Може бхи, когато излезе информацията, кой е вземал кредити ще се разбере.
23 Февруари 2016 09:43
БСП подготвиха фалита и компрометираха банката а формално ГЕРБ я фалира. Просто олигархията не се влияе от буквите в управлението. Ако трябва Марксе да кажеш нещо смислено направено от БСП то това е изтеглянето на големи средства на държавни фирми няколко месеца преди фалита. Ако и това не бе направено сега държавата щеше да е много по-затънала.
23 Февруари 2016 09:57
...биографията ... си е най-обикновенна ...


23 Февруари 2016 10:45
А пък ние, другарко, искаме да знаем ти как приватизира "Техноимпекс", заедно със задграничните активи на дружеството. Къде са парите?
23 Февруари 2016 11:00
Айде бе. Фалитът беше по времето на вторият мандат на наш Боко.

Айде бе!
Неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ) е настъпила още в деня, в който банката затвори и беше поставена под специален надзор - 20 юни 2014 г. Това реши Софийският апелативен съд и отмени решението на долната инстанция, според което начална дата на неплатежоспособността беше шести ноември 2014 г. – когато Българската народна банка (БНБ) отне лиценза на КТБ.

На 23 юли 2014 г. министър-председателят Пламен Орешарски депозира в деловодството на Народното събрание оставката на правителството си, след 405 дни от началото на антиправителствените протести.[4][5]
Съставяне

23 Февруари 2016 12:14
Значит, мне очень смешно, когато някакви се опитват да изкарат че все едно Бойко е фалирал КТБ. Банката беше подготвена за фалит, деинституционализирана, източена и фалирана по времето на Орешарски (БСП + ДПС ).
Има някои форумци, които сякаш днес долитат от космоса. Пичове, Корнелия е била директор на Техноимпекс, когато е била на 28 годишна възраст ... и в продължение на 8 години ... до 2005 .... Каквото и да ми говорите за нея, не съм останал с впечатление че е някакъв гений, даже, на оборот, природна простота и интелектуална необремененост се конкурира със семпла външност и липса на добър вкус.
А като си спомня че докато бяха на власт БСП, имаше един художник, който непрекъснато рисуваше нейния лик в рустикални и флорални мотиви, открил в чертите и вдъхновение за изобразяване на българския женски фенотип.
Но, да не забравяме - това е може би най-доброто, с което разполага бесепету, и е почти сигурно че ще се хвърли в надпреварата за председателското място, срещу Миков.
23 Февруари 2016 15:20
Значит, мне очень смешно, когато някакви се опитват да изкарат че все едно Бойко е фалирал КТБ. Банката беше подготвена за фалит, деинституционализирана, източена и фалирана по времето на Орешарски (БСП + ДПС ).
Да бе банката точно при Орешраски беше подготвена за фалит. А преди Орешрски не бяха пак нашто Боко и др., които я подготвяха за фалит. Още от времето на браво Ваньо браво Костов. А банката не трябваше да бъде фалирана, а да бъде оздравена. И това беше в ръцете на нашто Боко. Защо беше фалирана ще се разбере.
23 Февруари 2016 15:29
На 23 юли 2014 г. министър-председателят Пламен Орешарски депозира в деловодството на Народното събрание оставката на правителството си, след 405 дни от началото на антиправителствените протести.[
Т.е., 2 дни след като банката е поставена под контрол. Орешарски няма какво да се меши в частна банка. Той няма такива прерогативи. Там си има банков надзор към БНБ, за който разбрахме, че не си е свършил работата. Обаче, когато вече банката е поставена под контрол, какво да се преви с банката вече решаваше нашто Боко и неговото правителство. Имаше 2 варианта- или да се оздрави или да се фалира. Така , че Боко реши да я фалира. А пък антиправителствените протести нямаха никакво отношение към падането на Орешрски. Те така бяха оредяли, че още 1000 дни да продължаваха нямаше нищо да свалят. Орешарски го свали ДПС.
23 Февруари 2016 15:37
А пък ние, другарко, искаме да знаем ти как приватизира "Техноимпекс", заедно със задграничните активи на дружеството. Къде са парите?
Както "Техноимпекс", така "Химимпорт" и много други дружества бяха приватизирани по много проста схема. Шефовете имаха връзки с чуждите компании и направиха свои частни фирми. Абе нали искахте капитализъм, сега защо рИвете. Нали приватизацаията беше великата либерална идея. Как хем капитализъм, хем всичкото социалистически, нищо да не се преватизира. А за парите в чужбина Луджев казва, че неведнъж е подсещал Костов да се вземат мерки, но последният си е правел оглушки. Така се ковеше капитализмът. А вие сега рИвете. Що рИвете не мой да разбера.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД