:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 185
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

На следващите избори - задължително с ръкавици

Депутатите узаконяват принудителния вот, а избирателите ще пипат бюлетините гнусливо
Светослав Терзиев
Парламентът подложи на изпитание санитарната култура на народа. Прие на първо четене законопроект за въвеждане на задължително гласуване, което след дългогодишни препирни най-сетне мина през пленарната зала.

Народното събрание одобри предложението на Патриотичния фронт, внесено още преди близо година. Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс № 554-01-74, внесен от Валери Симеонов и група народни представители на 08.04.2015 г., заслужава да се помни с имената и фактите, за да бъдат споменавани при всяко гласуване от избирателите, когато решат да адресират пожелания до авторите. Моментът е исторически, защото предстои



смяна на ролите между суверена и неговите слуги



Управляващите, които поради някаква заблуда смятахме, че са слуги на народа, решиха да му покажат кои са. Занапред ще наказват своя работодател, ако не ги назначава с всеобщо гласуване. Имат нужда от изборна масовка, за да се къпят в народна любов, каквато ще си осигурят по задължение, щом не става по друг начин. Какво ли не правиха, за да му угодят - партии му нароиха във всички цветове и нюанси, комбинираха му избирателни системи със и без мажоритарен вот, циркове му играха по избори, кебапчета му пекоха, бира му наливаха, сочиха му сияйни пътища към Европа и НАТО, обещаваха му просперитет срочно и безсрочно, признаваха му се в любов, изповядваха му личните си вълнения от детството до зряла възраст и пр. За всичко това получаваха черна неблагодарност. Колко му е да вземеш бюлетинка от купчината и да я пуснеш в кутия? Но дори за такова нищожно усилие избирателите все повече се скъпят на фона на неуморния труд на властите за тяхно благо.



Числата са по-жестоки и от думите



На първите демократични парламентарни избори през 1990 г. излязоха над 90% от избирателите. На следващите през 1991 г. бяха близо 85%, защото първото разочарование отнесе за година 5% от електората. През 1994 г. се запиляха още 10% и активността слезе на 75%. Темпът се запази и през 1997 г. ЦИК отчете 62% активност. Илюзията, че някой отвън ще ни оправи, породи плах подем до 66% през 2001 г. След като се видя, че за 800 дни може да се подобри животът само на избраници от висшия сектор, електоратът резна още десетина процента активност, като слезе на по-малко от 56% през 2005 г. През 2009 г. харизматичният популизъм върна на изборите 4%, като вдигна активността на 60%. Оттогава посоката е стремително надолу - 51% през 2013 г. и под 49% през 2014 г. По всичко личи, че оттук нататък поне половината народ с право на глас упорито ще отказва да ходи на избори, за да не се презира, че възпроизвежда една и съща ситуация независимо за кого пуска бюлетини.



Така не може - смятат ръководните слуги,



които се тревожат не толкова, че ще загубят властта, колкото, че се свива параванът на легитимността, зад който им текат далаверите. Не е вярно, че няма значение колко хора отказват да ходят на избори, щом така или иначе едни и същи кланове ще управляват. Ако сега гласуват под 50%, след години могат да слязат на 30% и 20%. Ами ако започнат да се явяват по 10%-15%? Това означава, че ще се образува мълчаливо супермнозинство, което ще скандира "Спукано гърнето!", колкото и да е подигравано, че гласът му не се чува. Падне ли параванът, великите комбинатори ще лъщят като голи охлюви на припек. Стряскащият въпрос "Кой?" ще получи естествения си публичен отговор - именно вие.

Това е причината за желанието на депутатите да въведат задължително гласуване, макар че преди седем месеца лицемерно го отхвърлиха, когато обсъждаха какви въпроси да допуснат в референдума през 2015 г. Но дали ще си върнат търсената легитимност, след като принудително изкарат избирателите пред урните? В няколко държави има задължително гласуване и никой не ги обвинява, че газят демокрацията. Белгия, Люксембург, Гърция и Кипър са такива примери в Европейския съюз. Към тях може да се причисли донякъде и Австрия, където е задължителна разходката до избирателната секция, но не и пускането на бюлетината. Задължителното гласуване в Европа, доколкото го има, може да се определи като заварено положение по различни исторически и национални причини, а не като модерна практика в ЕС. Тенденцията е държавите да не го прилагат строго, защото не санкционират избирателите, решили да не участват. България е особен случай, тъй като



тръгва по път, от който другите се връщат



Как си представят управляващите, които и да са те, да започнат да глобяват хората, че не са излезли на изборите, спечелени от тях? Нали избирателите могат просто да не харесват никого от кандидатите, защото изборите не им предлагат никакъв избор? Когато влязат в магазин или минат край витрината му и не харесат нищо, нормално е да излязат, без да пазаруват, или просто да извърнат глава. Никой не е длъжен да купува или да се взира в нещо, което не му харесва.

По-възрастните хора си спомнят как се гласуваше при социализма. Най-невинната шега бе: "Ти за кого гласува?" Правилният отговор бе: "За кандидатите на Отечествения фронт", на които малцина четяха имената по списъците. Гласуването уж не бе задължително, но никой не се съмняваше какво е правилно, за да си няма неприятности. Затова изборите можеха да се организират и като народни празници. Властта си осигуряваше фалшива жизнерадостна легитимност, която рухна внезапно въпреки масовата й подкрепа до последно, защото рухна именно фалшът. Със законопроекта за задължителното гласуване се готви



съвременен политически фалшификат,



който няма как да не отврати мнозинството от избирателите, съставено от негласуващи хора. Погнусата им от криминално-политическата система само ще се персонифицира чрез лицата, които ще им се натрапват като задължителни кандидати. Представете си как с голи ръце ще пипат бюлетини, от които биха изпитвали политическо отвращение.

Тогава ще имат две възможности: да пускат в урните празни пликове или да си носят санитарни ръкавици, които да изхвърлят веднага след гласуването. Такъв пример дадоха през 2002 г. френските избиратели от левицата. За да сложат бариера пред устремилия се към президентския пост Жан-Мари льо Пен, те отидоха да гласуват за кандидата от традиционната десница Жак Ширак, който победи със севернокорейски резултат. Много от тях си носеха ръкавици, защото им се гадеше, че са принудени да издевателстват над собствените си убеждения. Но като знаеха, че това е по изключение, приеха го.

При нас ще трябва да стане редовна практика и никой не прогнозира колко ще продължи. След политическия упадък ще започне упадък и на санитарните норми. Къде с ръкавици, къде със запушване на носа ще ровим в Авгиевите обори, докато не разберем, че просто трябва да им пуснем водата, както според легендата е направил Херкулес. Но това е само легенда.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Принудителният вот няма да промени политическия спектър

За правото на избор

 За правото на избор


36
4398
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
20 Март 2016 18:51
"Така не може - смятат ръководните слуги,
които се тревожат не толкова, че ще загубят властта, колкото, че се свива параванът на легитимността, зад който им текат далаверите."
Това стигаше бе , Светльо.
20 Март 2016 18:54
20 Март 2016 18:56
Задължителното гласуване е начин да се повишат художническите умения на българина на сексуална тематика.
20 Март 2016 18:58
Задължителното гласуване е (100% успешен)начин да ме откажат да гласувам.
20 Март 2016 19:11
Честно казано, не съм запозната с недоносчето, но по първоначално данни (от гласуването на първо четене) останах с впечатлението, че ще има и елемент - ако искаш да гласуваш да имаш предварителна регистрация. И ся почвам да се чудя, ако не се регистрирам предварително, като как ще ме глобят, че не съм гласувала
20 Март 2016 19:23
Къде с ръкавици, къде със запушване на носа ще ровим в Авгиевите обори, докато не разберем, че просто трябва да им пуснем водата, както според легендата е направил Херкулес.


А, иначе идеята е прекрасна!
20 Март 2016 19:35
Светльо,
За велико мое съжаление и ти, като дупетатите, се занимаваш с НЕсъществените неща - НЕ е съществено дали ще е задължително отиването ти до урната (отиването до урната = гласуване /в тесния смисъл на термина, и този тесен смисъл ви е влязъл в главите, и в твоята, и в депутатските/),! СЪЩЕСТВЕНОТО е като отидеш до нея КАКВА бюлетина ще пускаш, и по КАКВА система ще я пускаш ! Дали ще е мажоритарната система при която на първия тур пускаш в урната бюлетина за един от многото кандидат-депутати, съответно - на втория тур (балотажа) пък пускаш бюлетина за ЕДИНИЯ от ДВАМАТА кандидат-депутати, стигнали до този тур, и тези два тура се провеждат във всеки един един от 240-те (или пък 120-те /зависи от Славчовия референдум!/) ЕДНО-мандатни избирателни района, или пък ще продължиш да я пускаш бюлетината telle-quelle - според наличния Изборен кодекс, с квадратчета и кръгчета, където в квадратчетата са номерирани партии все на СТАТУКВОТО, а в кръгчетата са се записани (БЕЗ въобще да те питат тебе) имената на лидерите на партиите от квадратчетата, и и имена на техни гъзоблизци-послушковци от партийните върхушки!!!!

Пиши за М2 Светльо, за плюсовете й (реални), за минусите (имагинерни), както нон-стоп пише колегата ти Найденов!

Злобата на деня Светльо не е темата на твоята статия, а ще провали ли задкулисието Славчовия референдум, с неговия ПЪРВИ въпрос ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ М2, или няма да успее да го осуети! That is the Question!

А иначе целите на Валери Симеонов могат да бъдат постигнати с една добавка (в Конституцията ли, в Изборния кодекс ли - да кажат юристите) - всеки, който си е спестил затътрянето на гъза до урната се счита че дал глас ПРОТИВ статуквото, и съобразно броя на всички неявили се пред урните да се НАМАЛЯВАТ pro rata 240-те места в Парламента!
20 Март 2016 19:57
Урни, пълни с математика - Хикс, Игрек и една "наша" буква
20 Март 2016 20:09
ще се установи ,че у нас има удивително голяма бройка ''математици'' и ''художници''!
20 Март 2016 20:27
Математици и художници... Ами каквото повикало, такова се обадило. Според мен хората кои4то не гласуваме, в голямата си част го правим съзнателно, не от мързел примерно. И ще си получат дозата "любов" порядъчно изографисана!
20 Март 2016 20:35
ШАМАР:
съобразно броя на всички неявили се пред урните да се НАМАЛЯВАТ pro rata 240-те места в Парламента!
Интересно! При 10% гласували ще имаме парламент от 24 депутата. Ако гласуват 1% - съответно 2 депутата и половина, което е крайната цел. Егати шамара!
20 Март 2016 20:43
Тайдзи
Разбира се,че не от мързел или безотговорност ...

Не ми се вижда нормално да ме карат, зорлем при това, да избирам между мор и чума
20 Март 2016 20:49
По-зле - налагат ни да избираме между "по-малко" и "по-голямо" зло. Което пък задоволява наивните мазохисти, смятащи, че това е избор. А ЗЛОТО е едно - няма по-малко или по-голямо. Така, вместо да търсим доброто, ни принуждават да избираме "по-малкото" зло. Все зло...

Целта на политиканите е да ни оковат със закони и правила, за което спомагат радващите се на тия окови глупаци. Защото не са сами в оковите на самоналожената глупост...
-------------
Сайтът на Генек
20 Март 2016 20:58
Имам подозрение, че задължителното гласуване се въвежда единствено и само с цел увеличаване на обема гласуващи по документи за улесняване фалщифицирането на избори чрез подмяна и манипулиране на протокололи преди и по време на машинната обработка. Башка поевтиняването на циганския вот -( сега ше гласуват за да не ги глоби властта) . Много е дълга аргументацията, обаче политиците с власт и ресурс в БГ изобщо не се интересуват от легитимността на изборите , а от технологии за печеленето им.
20 Март 2016 21:00
Че до сега кво им пречеше?!
20 Март 2016 21:03
ЗЛАТИЯ
20 Мар 2016 21:00

20 Март 2016 22:10
Терзиев Чакам включването на ВладиГео - гарантирана забава!
20 Март 2016 22:13
Светльо,

---
ПП
ПлесNick, и аз неведнъж съм писал за чист мажоритарен вот или ако е пропорционален, в НС да влизат толкова процента от 240, колкото е изборната активност.
20 Март 2016 22:14
Доката не заиграе сопата, няма да се оправим.
20 Март 2016 22:56
Гласуването е отговорност към държавата. Негласувалите не би трябвало да ползват много от привилегиите на държавата. Не мога да приема, че не гласуващите могат да се наричат българи. Негласуващите са и своево рода и несъществуващи. При масово негласуване, един депутат може и да се избира с стотина гласа, което значително облекчава купуването на гласове. Независимо от това съм противник на задължителното гласуване.
ПП. Броя на депутатите може и да е плаващ от 120 до 240 в зависимо от подадените гласове.
21 Март 2016 00:44
Гласуването е отговорност към държавата. Негласувалите не би трябвало да ползват много от привилегиите на държавата.


Гласуването е право, а не задължение!

Не съм в състояние да се изразя по-разбираемо


Източник - Конституцията на Република България
21 Март 2016 07:00
Не мога да приема, че не гласуващите могат да се наричат българи.

Е, аз - като негласуващ, нямам време да влизам в дискусии, тъй като трябва да отивам и работя. За да изкарвам пари, с които се плаща на гласуващите българи, тип тъмноиндийско - помощи, пенсии, инвалидни. Цяла махала такива гласуващи българи живее до нас - все нощни веселяци, отдавна надмогнали силата на закона и правилата, размножаващи се като зайци... За да има повече български електорат, според разбиранията на някои...
ИвК,
извинявай за разочарованието, но... Неудобно ми е, обаче - дали осъзнаваш, че някой българин ли е или не, не зависи от височайшето ти мнение?
-----------------------------------------------
Сайтът на Генек
21 Март 2016 08:55
premen
21 Март 2016 09:23
Къде с ръкавици, къде със запушване на носа ще ровим в Авгиевите обори, докато не разберем, че просто трябва да им пуснем водата, както според легендата е направил Херкулес. Но това е само легенда.




Ааа, шъ нагюбрим бахчата, чи как! Иде ден!
21 Март 2016 10:07
Да се наредим всички в 18:45 пред избирателните секции /ходили сме за гъби, сега сме се върнали/.
21 Март 2016 10:20
Да се наредим всички в 18:45 пред избирателните секции


... ром, гъбар, ром, гъбар, ром, гъбар ...
21 Март 2016 10:56
За да е задължително гласуването, още по-задължително е в челото на бюлетината с дебели букви да бъде изписано "Не подкрепям изброените по-долу (лица, партии, коалиции и т.н.)", а срещу него - един трипръстов знак. Ако това го има, няма да има нужда вотът да бъде задължителен - активността ще бъде "представително" висока.
21 Март 2016 10:59
Фирмине,
Напиши още една статия като тази за лявото и дясното, та дано изместим сульо поради загуба на интерес. Резултатът беше 312 на 22 за теб. Ашколсун!
Пък нали си наш, пак ще те подкрепим с мнения.
21 Март 2016 11:25
извинявай за разочарованието, но... Неудобно ми е, обаче - дали осъзнаваш, че някой българин ли е или не, не зависи от височайшето ти мнение


Ми и аз ще те разочаровам, точно на 100% осъзнавам, че става въпрос само за едно мнение, което не може да бъде критерии за самочувствието на хората като българи и то е радикално единствено поради това, че има и срещуположни такива радикални мнения. Понеже явно се затрудняваш с категоризацията на мнението ми, мога да ти помогна само с това, че претенциите ми са то да е или малко по горе, или малко по долу от средностатистическото и не държа да бъде споделяно от никого.
21 Март 2016 12:12
Ами нашите съграждани от чужбина как ще ги глобим ако не гласуват?
21 Март 2016 15:42
ИвК,
приемам извинението - сложно и завъртяно. За да няма объркване, следващите мнения би ли изказвал като мнения, а не като задължителни постулати? Благодаря!
----------------------------
Сайтът на Генек
21 Март 2016 15:54
Не зная дали е редно да поствам мнение от други форуми,а автора да ми прости за това ми своеволие,но си засужава да се прочете,/ участвал е в последните общински избори/-най вече от МК,и да си каже 'тежката' дума;

Лефтер Лефтеров казва:
24.02.2016 в 0:28
Не се заблуждавайте. Нищо няма да стане с тия юнаци в парламента и в министерски съвет. Свестни хора в парламента, които да гласуват желаните от редовите граждани промени – няма как да стане! Не ми бълнувайте за референдуми, електронно или машинно гласуване. Те не отстраняват основния недостатък на действащия Избирателен закон – ЦИК е затворена непрозрачна система в която простолюдието няма достъп и никаква информация какво на практика става там. Изборният резултат е това, което прочете говорителят на ЦИК. Който може да има, но може и да няма нищо общо с данните в сървъра на ЦИК. Като няма никакво значение дали е получен с Хартиено, Електронно или Машинно гласуване. Изборният резултат публикуван в сайта на ЦИК е подигравка със здравия разум. Никъде няма цифра на гласували за тази или онази партия. Има проценти за тая или оная партия. И 80% от Секционните протоколи са с грешки в окончателното (четвърто!!!) копие. Всяка С.К.получава две чернови и две Белови на Секционен Протокол. Греши се при написването на първата чернова. Греши се при изписването на втората чернова. Коригира се в първата Белова, но и там се греши. Греши се при изписването и на втората Белова…. Никакъв проблем да се досетим защо – фалшификациите са чудовищни. Твърдя го като участник в последните общински избори. Наблюдатели и застъпници са на 10 метра от масата където се брои. Ако някой от тях приближи масата за да види какво става там вдигат цигански скандал и викат полиция. Защо изобщо са там? Те не се допускат до бюлетините, до подреждането и броенето им. Дават им евентуално (но не задължително) копие от Секционния протокол без да са им показали Оригинала. Камо ли да впишат в него своите забележки, несъгласие със съдържанието му… Това не е Изборен кодекс а.. Практическо ръководство за фалшифициране на избори. Почти всичките му членове са антиконституционни. Като редови гражданин съм изумен как може закон ( Избирателния..) да е гласуван в Н.С. въпреки, че очевадно противоречи на Конституцията – член 6 ал. 2. Обзалагам се, че никой от Правната комисия на Нар. събрание не е чувал за него (Чл.6 ал.2)
http://www.initiative.bg/?p=1864
21 Март 2016 17:51
приемам извинението - сложно и завъртяно. За да няма объркване, следващите мнения би ли изказвал като мнения, а не като задължителни постулати?


Не става въпрос за извинение, а за уточняване на позицията. Казал съм,"Не мога да приема, че не гласуващите могат да се наричат българи."
Това, че аз не мога да го приема това, не означава че те не могат да се смятат за такива. Не съм такъв дето от някаква си камбанария се произнася кой по света е "легитимен" и кой не е. Изказаното от мен мнение не ги лишава ни най малко от гражданство. Позволявам си да отбележа, имам претенции моето мнение да е от около 1/7 000 000 000 част от световното мнение и се надявам че не заплашва никого. За сведение, нямам възражение към Вашата реплика относно мнението ми и към която реплика се отнасям с нужното уважение.
21 Март 2016 20:33
Стига с демократични глупости.задължително трябва да се гласува иначе БГ няма да го има.Малките градчета от нашата псевдоинтелигентност ще загинат.Да Ви давам ли примери с Котел,Симеоновград Сандански 50% роми в общински съвет защото някои етноси 100% активност ,а бг 30%.
21 Март 2016 20:48
Ами значи циганите изпълняват гражданския си дълг Защо им се сърдите?!
22 Март 2016 08:29
Сърдят им се тиядето не гласуват. Сърдят се и тия дето се оплакват, че турците с автобуси идват 100-200 км за да гласуват, а те дето секцията им е на входа на блока не гласуват. За когото и да гласуваш, ти си отговорен човек. Негласуващия съответно наподобява безотговорен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД