:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Ако политическата класа е решила да краде, никакъв закон не може да я спре

Бежанската вълна оголи една от "склерозите" на европейския социален модел - държавата на благоденствието, която гарантира страшно много неща на страшно много хора и това я прави много уязвима, обяснява икономистът Георги Ганев
Георги Ганев е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии. От 2003 г. преподава в Стопанския факултет на Софийския университет. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация. Участва в икономическата група на Гражданския съвет към Реформаторския блок.
- Д-р Ганев, 2015 г. се оказа изненадващо добра за българската икономика - 3% ръст, седми най-добър резултат в ЕС. На какво се дължи този неочакван успех и има ли шанс той да се повтори през 2015 г.?

- Да, данните за миналата година, особено за последното тримесечие, са много хубави - и инвестициите са дръпнали, и потреблението се качва, и износът расте по-бързо от вноса. Една лоша новина няма. Само че това до голяма степен се дължи на конюнктурата. Първо, дойде краят на петилетката, всъщност на седемлетката за старите еврофондове, а ние, както е известно, сме царе на ударното усвояване в последния момент. Така че имаше голямо харчене на европари в края на 2015 г. Другият фактор бе евтиният петрол, което бе добре и за потребителите, и за бизнеса. И третият важен фактор - еврото отслабна изненадващо много и направи европейския износ, а с това и българския, който е основно към ЕС, доста по-търсен.

От тези три "мотора" обаче през 2016 г. май нито един няма да работи. Започна новата седемлетка, тепърва тръгва усвояването на новите еврофондове, тази година очевидно няма да има голямо харчене. Петролът не само спря да пада, но след 27 долара за барел преди дни се качи над 40 долара, което си е 50% поскъпване. Трето, еврото едва ли ще пада още. Така че тези три неочаквани бонуса от 2015 г. са изчерпани, горивото в тези резервоари е на привършване.

Тогава какво да очакваме тази година? В добрия сценарий се случват позитивни неща, продължава да се възстановява потребителското доверие, инвестициите набират скорост, оптимизмът има заразен ефект, може и някои реформи да се случват. Всичко това може да донесе отново 2-3 процента реален икономически растеж.

В по-лошия сценарий ще се върнем към познатия хилав растеж отпреди 2015 г., а ако влезем в политическа криза, което би влошило нещата - може да има и нула растеж.

- Защо в последните години румънската икономика се развива с по-висока скорост от нашата?

- При това те изкараха кризата по-тежко от нас. Според мен отговорът е ясен - ключовото е, че си направиха правосъдната реформа и борят корупцията, ама наистина. В Румъния бизнесът и гражданите вече знаят, че политическата класа не е недосегаема и не е над закона. И това важи и за премиери, министри... Инвеститорите са спокойни, че има правила, и поемат рискове. Там бизнесът не се страхува, че могат да му спретнат разследване по фалшив сигнал, че могат да му откраднат фирмата. Това в Румъния не може да се случи - ако някой се опитва да рекетира бизнеса, ще го разследват и бързо ще го пратят в затвора.

- Но в България се чуха коментари, че румънската правосъдна система е лоша, защото се израждала в инструмент за политически репресии - слугувала на днешните управляващи срещу предишните?

- Това не е вярно, защото и действащи министри си губят постовете, ако са уличени в престъпления. Защото има присъди и има политици в затвора и те са от различни партии. А в България няма нито един политик зад решетките. И това създава усещане за безнаказаност. Предприемачите го знаят и са наясно, че неприкосновените могат да им спретнат всякакви номера и атаки. И затова често предпочитат да заложат на сигурно в други държави, например в Румъния. Румъния е по-голям пазар, предлага по-добър бизнес климат, успя да направи важни структурни реформи. Затова се и развива по-бързо от нас.

- Виждате ли у управляващите воля за борба с корупцията и мафията? Добре ли е, че премиерът взе да спира съмнителни обществени поръчки?

- Очевидно има промяна в поведението. Дали е катарзис или друго, не знам. Но е сигурно, че някои от спрените търгове бяха съмнителни и в този случай задният ход е добър вариант. И друг път съм казвал, че този премиер, за разлика от други, знае как се включва на задна скорост и го отиграва добре. Предстои да видим обаче накъде ще поемат спрените поръчки и дали новите процедури ще са прилични. Идния месец ще влезе в сила нов закон. Има спор дали е по-добър от стария, или отваря нови врати за корупция. А истината е, че никой закон не може да замести добрата воля на този, който взима решенията за парите на данъкоплатците. Ако намерението на политическата класа е да продължи на краде, какъвто и закон да има, тя ще продължи да краде.

- Центърът за либерални стратегии, Програма "Достъп до информация" и Прозрачност без граници" започнахте разследване за "кражбата на века" - "Досиетата КТБ". Какво целите?

- Искаме да изясним какво се случи и какво трябва да се промени, за да няма втора КТБ. КТБ е рисков проект, който се е разраснал неимоверно в нездрава симбиоза с политическата класа, магистратурата, държавни органи, медии, и е било въпрос на време да се срине. Как се е стигнало до това, защо нито една "имунна система" не е сработила? Цветан Василев и партньорите му са ползвали банката като инвестиционен фонд, а никъде по света това не е разрешено. Ако искаш да си фонд, привличаш инвеститори и тогава пазаруваш предприятия като БТК, НУРТС, "Дунарит" и т.н. Ако си банка и привличаш депозити, не можеш да правиш рискови и дългосрочни инвестиции.

Искаме да стигнем до конкретни факти и имена. Ще търсим документи, ще разпитваме хора от групата КТБ, от "банков надзор", ще интервюираме банкери, анализатори. Не може някой да разиграва 7 млрд. лева на инвестиционен хазарт и имунните защити на обществото да не сработят. Примерно НУРТС е губеща инвестиция. Да не говорим за изтичането на заеми от КТБ за медийни проекти. Това са изначално лоши кредити - давани са с ясното съзнание, че едва ли ще бъдат върнати.

- Ще се превърнат ли бежанските вълни в икономическо цунами?

- В голямата си част това са млади, активни хора, в работоспособна възраст, с някаква квалификация, противно на изградените стреотипи - особено от Сирия, която бе светска държава с нелошо образование. Мои приятели от международна организация бяха в Турция, точно срещу Алепо, бяха удивени от сирийско момиче, което два пъти прекосявало границата и всички бойни полета, за да си взима изпитите за лекар в Алепо. Това са хора, които биха желали да работят и да се развиват, имат амбиции.

- Ами езиковата бариера?

- Тя се преодолява, има арабски общности навсякъде в Европа вече, които могат да помогнат за адаптацията на тези хора.

- А социалната цена - преди мигрантите да се интегрират, те ще получават помощи от държавата?

- Това е проблем наистина. Бежанската вълна оголи една от "склерозите" на европейския социален модел - държавата на благоденствието, която гарантира страшно много неща на страшно много хора и това я прави много уязвима. В момента, в който бежанците пристигнат в социалната държава и получат документ за пребиваване, изведнъж се сдобиват с много права за всякакви неща. Това е проблем на модела на Европа, не на бежанската вълна, тя просто много ясно го показва.

Знаете ли, че в САЩ преди един век, между 1908 г. и Първата световна война, всяка година са влизали легално, с документи, имигранти колкото 2% от населението (2% за Европа означава всяка година да прииждат около 10 млн. души). В САЩ са влизали огромен брой пришълци, да сте чули това да е довело до проблеми? Обаче там, в несоциалната държава, принципът е бил - идвай, оправяй се както можеш, не очаквай държавата да ти помага, да ти дава помощи. После се чудим защо онази икономика дърпала напред.

Един от проблемите на социализма, за който още Хайек пише, е, че той е ксенофобски. Когато направиш всички тези социални неща, като дойде чужденец, местните скачат - защо той ще ми взима привилегиите. И започват да се ограждат. Социализмите са много по-войнстващи, склонни да влизат в конфликти, което го доказва и комунизмът, и националсоциализмът. В крайна сметка, като дадеш толкова много права на едно население, трябва да го пазиш с ограда.

24
4293
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
20 Март 2016 18:46
Д-р Ганев, " Център за либерални стратегии."
Нататък всичко е ясно... едно, такова - соросоидно.
20 Март 2016 19:02
Бежанската вълна оголи една от "склерозите" на европейския социален модел - държавата на благоденствието

Абе тия нападнаха и цела Европа и сички европейски държави, които са много по-стари, много по-стабилни и с много по-щастливи хора.
Нещо става, мароканските скакалци подивяха съвсем, вече ръфат наред, какво се случва с планетата, слънцето, вселената, енергията и всичко останало, та са зачернили небето...в библията не пишеше ли нещо, че в съдните времена пълчища скакалци...те ги те
20 Март 2016 20:51
Беше инженер Ганев, сега имаме икономист доктор Ганев...
------------------
Сайтът на Генек
20 Март 2016 21:52
Георги Ганев:
Знаете ли, че в САЩ преди един век, между 1908 г. и Първата световна война, всяка година са влизали легално, с документи, имигранти колкото 2% от населението (2% за Европа означава всяка година да прииждат около 10 млн. души). В САЩ са влизали огромен брой пришълци, да сте чули това да е довело до проблеми? Обаче там, в несоциалната държава, принципът е бил - идвай, оправяй се както можеш, не очаквай държавата да ти помага, да ти дава помощи. После се чудим защо онази икономика дърпала напред

Имиграционната политика на САЩ през 19-и и 20-и век е свързана с асимилацията на коренното северно-американско население. Унищожените раси на Северна Америка дори не са индийци /indians/, както заселниците упорито ги наричат, все едно червенокожите идват от вън
maxilian.log.bg/article.php?article_id=170513

Икономическото развитие на САЩ бележи особен напредък с разпалването на Втората световна война отвъд техния континент
20 Март 2016 21:54
После се чудим защо онази икономика дърпала напред

А обясни ли що онази дърпаща напред икономика се срина 1929?
Да не би да са почнали да дават помощи изведнъж на прииждащите емигранти и затова да са се сринале?
20 Март 2016 22:13
***
20 Март 2016 22:16
Преди да прочета материала: много тъпо заглавие.

______
След прочитане : твърде неадекватно съдържание.
20 Март 2016 23:19
Георги Ганев
Гледам, че чугунените каски са се "разгнервирали" от това интервю, което противоречи на техните опорни точки...
20 Март 2016 23:22
Ами, не може. Я го я >>>>
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D0%B4
21 Март 2016 01:29
Наи новия виц.При социализама имали толкова много права,че им слагали двоина ограда по границата за да не избегат от превилигите
21 Март 2016 04:38
Този ръб на снимката поразително прилича на Малък Тошо. И май са на сходен акъл. Като изключим някой истини за Влашко, до който би стигнало и 10-годишно хлапе, наблюдавайки от задната седалка на семейната кола промените в "северната ни съседка", интервюто изобилства от пълни щуротии.
21 Март 2016 05:43
За всичко е виновен социализма. За ксенофобията, за корупцията.... Само че г-н Ганев при соца никой не е имал нищо против чужденците. Защото няма как да му вземат работното място и помощите. Работни места имаше за всички, за никой нямаше помощи. Нито пък хората са се ядосвали, че те нямат право на лекар, защото са безработни и нямат осигуровки, а емигрантите ги лекуват безплатно и ги хранят. Лошия комунизъм възпитаваше хората, че са еднакви! За разлика от националсоциализма и фашизма, който твърди,че едните са елита и те имат право на всичко, а останалите са измет, която трябва да се унищожи в газовите камери. За да не пречат на умните и красивите, които съответно не са длъжни да се грижат за тях. Ако бяха успели да отстранят вредните етноси, сигурно щяха да почнат да убиват болните и глупавите? Вие сте представител на т. нар. елит. Който продължава да иска реформи, за да се отърве от излишните в обществото и всичко да бъде единствено за него. Методите ви са по-умни, по-рафинирани, но резултатите са същите и даже по-добри.
Колкото до съдебната реформа, такава няма. И най-малко вие искате подобна, каквато искат обикновените граждани. Политиците и бизнеса искат да си сложат свои марионетки, които да им защитават интереса и далаверата. Докато хората искат бизнесмените и политиците да бъдат вкарвани в затвора за всичко, което са продали на безценица, за скапаните магистрали, парашути и пр. В тази държава властват колективната безотговорност и бутафорията. В законите има много вратички, които няма да бъдат променени, защото това значи да има наказани. Днес от една партия, утре от друга. А като се тръгне, ще стане много лошо. А те за какво влизат във властта, ако не да си уредят близките с постове и поръчки???????
21 Март 2016 08:34
Аман от соросоиди иамериканоиди в този вестник, които да ни поучват. Изглежда те си плащат от парите, които получават от дъртото пърдяло Сорос и от Америка за България. Нали трябва да покажат дейност, че са заслужили тези пари. (снимка: натиснете тук)
21 Март 2016 08:48
Един от проблемите на социализма, за който още Хайек пише, е, че той е ксенофобски.
Този Хаек е наринал много глупости. Най-голямата му глупост е, че "парите са стока". От там и печатането на пари без покритие. А капитализмът не е ксенофобски. Как си бяха затворили границите, пък и сега продължават. Приемаха само политически мигранти. Една моя студентка са я съдили в Германия, че останала там.
Когато направиш всички тези социални неща, като дойде чужденец, местните скачат - защо той ще ми взима привилегиите. И започват да се ограждат.
Айдяяяя, нови глупости. Ръгай Ганьо чушки в боба.
Социализмите са много по-войнстващи, склонни да влизат в конфликти, което го доказва и комунизмът, и националсоциализмът. В крайна сметка, като дадеш толкова много права на едно население, трябва да го пазиш с ограда.
Що бе най-капиталистическите САЩ са едни мирни. Я да изброим колко войни водиха американците през 45-те години социализъм и колко социалистическите страни. Този гаче живее на друга планета.
21 Март 2016 09:27
Един от проблемите на социализма, за който още Хайек пише, е, че той е ксенофобски. Когато направиш всички тези социални неща, като дойде чужденец, местните скачат - защо той ще ми взима привилегиите. И започват да се ограждат. Социализмите са много по-войнстващи, склонни да влизат в конфликти, което го доказва и комунизмът, и националсоциализмът. В крайна сметка, като дадеш толкова много права на едно население, трябва да го пазиш с ограда.


Сериозно? Маааалиииий ...
21 Март 2016 09:34
Икономическото развитие на САЩ бележи особен напредък с разпалването на Втората световна война отвъд техния континент. Иначе, като цяло, те са доста бедни, в незавидно положение

Америка е първа икономика в света от 1893 г., ВСВ просто засилва и подчертава това, най-вече защото другите отслабват
А след ВСВ Япония и Германия дръпват силно благодарение на УСА
21 Март 2016 10:39
Знаете ли, че в САЩ преди един век, между 1908 г. и Първата световна война, всяка година са влизали легално, с документи, имигранти колкото 2% от населението (2% за Европа означава всяка година да прииждат около 10 млн. души). В САЩ са влизали огромен брой пришълци, да сте чули това да е довело до проблеми?


Та колко араби, пакистанци, афганистанци, нигерийци и т.н. са влезли в САЩ между 1908 и ПСВ?

Предполагам, че ако 1 млн австралийци бяха дошли в Европа миналата година едва ли някой щеше да протестира.

21 Март 2016 10:45
Един от проблемите на социализма, за който още Хайек пише, е, че той е ксенофобски.


Интересно е да го чуеш от човек, който е на държавна софра.
21 Март 2016 11:46
Един от проблемите на социализма, за който още Хайек пише, е, че той е ксенофобски.


Такааа ли? А интернационализмът? И Коминтернът? А помощите за разни братски араби и афроафриканци? А младежките фестивали, които допринасяха за каузата на мира и мултирасовата демография на съответните столици?

Поздравявам Фр. Хайек, я покрай него и другите Хайеци - Иржи и Селма, с химна на световната младеж:

https://www.youtube.com/watch?v=qMr1qMPAttU

С тоя химн мина детството ми...
21 Март 2016 12:08
Эту песню не задушишь, не убьёшь!
Не убьёшь! Не убьёшь!


21 Март 2016 12:35
Фърми, https://lenta.ru/news/2016/02/07/festival/

21 Март 2016 13:05
Първо, дойде краят на петилетката, всъщност на седемлетката за старите еврофондове.


УжасТ!

Нов растеж - чак след 7 години! И то ако има накъде..

А относно Америка и ксенофобията... вече стария виц за вожда:

Европейските комисари отишли в индиански резерват, за да поговорят с вожда за бъдещето на Европейския съюз.
Индианецът изгледал бледоликите, попушил мълчаливо и мъдро казал:

- Обърнете особено внимание на нелегалните имигранти... Защото ние навремето подценихме този въпрос...
21 Март 2016 14:45
Америка е първа икономика в света от 1893 г., ВСВ просто засилва и подчертава това, най-вече защото другите отслабват

64% ръст на БВП през 1942 г. +78% за 43-та. +77% за 44-та
http://www.multpl.com/us-real-gdp-growth-rate/table/by-year
21 Март 2016 15:26
Политическата класа може да я спре действаща и наистина независима съдебна система, полиция, и т.н. Когато те са част от корумпираната система, надежда всяка тука оставете !

Нашествието на резаните скакалци е перфектно организирана и финансирана инвазия с цел завладяването на Европа (което не успяха с халифата в Испания за 8 века и османската империя у нас за 5 ! ). Само твръда ръка тип "Орбан" може да в спаси.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД