:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

Нарковойната прогони туристите от Акапулко

Известният мексикански курорт се превърна в арена на жестоки убийства, които гонят посетителите и сриват туристическата индустрия
Снимка: Уикипедиа
Насилието стигна и до плажовете на популярния мексикански курорт Акапулко и в резултат на това броят на туристите вече драстично намалява.
Банално успокояващо доскоро звучеше, че туризмът и насилието в Мексико нямат допирни точки - като орбитите на съседни планети, за които се смята, че никога не се пресичат. Доста по-различни истории могат да разкажат изгорелите от слънцето продавачи, които вървят от чадър на чадър по плажа на залива Санта Лусия. Петима от тях са убити в рамките на един месец, а насилието, което от години е завладяло кварталите, намиращи се в периферията на Акапулко, достигна и до плажовете, посещавани от туристи в центъра.

Наскоро след четвъртото поредно убийство, туристите станаха свидетели на спектакъл на мексиканската армия и военноморските сили, които преминаха по пясъка в бойни униформи и каски, със заредени автомати. Акцията е част от новите и до известна степен отчаяни правителствени усилия да се намали насилието.

Туристите и местните хора възприемат по-различно новата стратегия. Някои от тях казват, че се чувстват в по-голяма безопасност и по-спокойни. Други обаче не са на това мнение. "Не смятам, че това ще спре престъпността. А и е страшно", казва канадски турист, който отказва да каже името си. Повечето хора обаче са единодушни за едно нещо: в града, който дълго време беше наричан Перлата на Пасифика, е необходимо да се засили охраната. "Никога преди не сме ставали свидетели на подобни жестокости. Това се отразява негативно на туризма", казва 60-годишна жена, която от три десетилетия работи като амбулантен търговец по централните плажове в Акапулко. "Не смятам, обаче, че предприетите от властите мерки ще имат резултати".

В Акапулко миналата година



са извършени 903 убийства,



или 104 на всеки 100 000 жителите - най-висок процент убийства на глава на населението в Мексико. Градът се нарежда на четвърто място в света по този показател. В първите два месеца на 2015 г. убитите са 149 души - средно по 2.5 човека на ден.

Ширещото се насилие в Акапулко задушава туристическия сектор: средната ангажираност на хотелите в рамките на година е под 40%; наскоро направено проучване от мексиканския Институт за конкурентоспособност постави Акапулко на последно място от общо 78 местни туристически дестинации. Председателят на Туристическата асоциация в Акапулко Хорхе Лаурел Гонсалес кратко и ясно обясни: "Ако не бъде решен проблемът с безопасността, няма да има възстановяване на туризма".

Акапулко е най-големият град в Гереро - мексикански щат, в който опитите за прекратяване на насилието чрез намесата на военните не е нещо ново.



Гереро има най-високото ниво на смъртност в Мексико



Армията често е изпращана в конфликтните зони във вътрешността на щата, където наркокартелите имат незаконни нарколаборатории и получават 40% от опиумния мак, използван за доставка на хероин в САЩ. 43-ма студенти изчезнаха през септември 2014 г. в Игуала, на около 3 часа път с кола от Акапулко.

В Акапулко, който е от съществено значение за туристическия сектор, осигуряващ 70% от БВП на Мексико, нямаше военни патрули до октомври м.г. В едно от първите си решения новият губернатор на щата Гереро, Ектор Астудийо, изпрати армията и военноморските сили да патрулират край пристанището в Акапулко. Астудийо, чието избиране върна в щата на власт управляващата страната "Институционалната революционна партия", поде кампания с обещанието "мир и ред в Гереро".

Доскоро в Акапулко имаше разделителна линия, която насилието много рядко преминаваше. Туроператорите в Акапулко до преди месец казваха, че по плажовете край основния бул. "Ла Костера" в Златната зона са ефективно защитени от убийствата, извършвани в града. Държавният департамент на САЩ потвърди това в съветите си към пътуващите до Мексико, разпространени последно на 19 януари. Туристите са предупредени да не пътуват през вътрешността на щата Гереро, но пък могат да ходят в Акапулко, ако "остават само в туристическите зони".

Всъщност предупредителните сигнали започнаха да се появяват преди около година. През април и през юли м.г. келнер и амбулантен търговец са убити в района на "Ла Костера". На 30 януари т.г. друг амбулантен търговец,



е убит на популярния сред местните и туристите плаж



"Карабали" посред бял ден, на около 3 метра от плажните чадъри на туристите. Убиецът, което може да се използва в холивудски сценарий, успява да избяга с джет. Това е най-интересното от седемте убийства, извършени в този ден в Акапулко.

На 15 февруари продавач в павилион за разхладителни напитки, при който се плащат и плажните чадъри, е разстрелян следобед пред ужасените погледи на две американски двойки на плажа "Тамариндос". Свидетели тичат, за да покрият трупа, а децата, които натискат спусъка, успяват да избягат. Изданието "Ел Сур де Акапулко" пише: "Трупът остана под покривалото, проснат на пясъка с пробито от куршумите лице, близо до столове и пластмасова маса, където имаше бутилки от бира и чаши". Ранен е втори мъж, който седял на масата на жертвата и пиел бира. По-късно същия ден полицията открива друго тяло - на служител в друга фирма, обслужваща плажовете. Втората жертва е на 25 г. Мъжът е бил пребит до смърт близо до входа на друг популярен плаж. До трупа е оставена бележка, от която става ясно, че убитият е взел заем от местна наркобанда.

"Бяхме свикнали да казваме на туристите, че плажът е безопасен", споделя жена, която работи в района от 30 г. Тя обаче отказва да се представи с името си. "Как да ги погледнем сега в очите и да им кажем това? Не можем". Жената е познавала и двете жертви на убийствата. Твърди, че не е знаела, че са замесени в криминална дейност.

В последната заповед на губернатора на Гереро, който увеличи правомощията на армията в оживените плажове на т.нар. Златната зона, изключително популярен район сред туристите в Акапулко, изглежда не подобрява сигурността. През февруари местен адвокат беше убит посред бял ден, на 15 метра от най-популярния плаж в Акапулко "Калета". "Властите никога не са наблизо, когато се случват тези неща", споделя друг амбулантен търговец, който размахва диадеми от многоцветни летни, които продава на туристите. "Туристите се страхуват и няма да се върнат повече тук", убеден е той.

Губернаторът на щата Гереро Астудийо смята, че



98% от убийствата в Акапулко са част от битката за територии между наркобандите



Няма значение, че жертвите не влизат в "организираното гражданско общество", а са "неизвестни хора", свързани с организираната престъпност. Критиците му смятат, че подобни своеволни оценки и изявления без предварителна подготовка превръщат жертвите в престъпници и са извинение за неспособността на правителството да контролира насилието. Възможно ли е някои от убитите да са замесени в наркотрафик? Може би. Друго е, ако продавач на плажа или барман предлага на туристите възможност да опитат нещо "по-силно" от бирата или маргаритите.

Липсата на сигурност в Акапулко има негативни последици и за престъпните дейности. Според местни експерти резкият спад в туризма е довел и до срив на наркопазара в града, а наркодилърите се конкурират за намаляващия брой на клиентите. Главният прокурор на Гереро, Хавиер Олеа Пелаес, твърди, че наркотърговията в залива се осъществява от 40 различни улични банди, които също така са отговорни за изнудвания и пране на пари в града, да не споменаваме повечето от извършените убийства. "В Акапулко има 40 банди и знаем кои са те - трябва да тръгнем след тях, да ги прочистим, няма друг начин да се справиме с това", казва Олеа.

Повечето хотели, ресторанти, водни паркове и търговски центрове в Златната зона са построени през 70-те и 80-те години на ХХ век. Преди 6 години 20 000 американски колежани пристигаха в Златната зона за пролетната ваканция; тази година местните хотели и туристическата индустрия очакват едва 300. Международният туризъм в този район днес разчита основно на канадски пенсионери и на круизни кораби, които пристигат от време на време.

Скоро в туристическата зона на Акапулко може да има повече патрулиращи военни, отколкото туристи, които да бъдат защитавани. Войниците по "Ла Костера" стоят пред банката, супермаркета, като оглеждат човекопотока. Армейци са изпратени пред входовете на хотелите и жилищните комплекси от затворен тип в курорта "Лас Брисас" и в по-новата и по-скъпа Диамантена зона.

И въпреки това...

Седмица по-късно е извършено поредното убийство посред бял ден на плажа в центъра на Златната зона. Американски турист, който в последните 25 г. изкарва зимата в Акапулко, казва, че бил наблизо, когато чул пет изстрела. Жертвата, както и тези преди него, е местен човек, който от години се занимава с един и същи бизнес. Убийството на мъжа е второто в "Ла Консеа" в рамките на 12 дни. Туристът, който не иска да си каже името, е станал свидетел и на двете. "От години знаем, че тук могат да се намерят наркотици, но никога досега не сме се чувствали застрашени", споделя той. "Обичам Акапулко. Обичам хората. Времето е перфектно. Изобщо не се заоблачава. Наистина съм ядосан от това, което се случва, тъй като тук е най-добрата общност, най-добрият район, но те ще го убият с това, което правят".

Снимка: ЕПА/БГНЕС
903 убийства са извършени миналата година в Акапулко, което го превръща в града с най-много убийства в Мексико.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мексиканската армия охранява пътищата към плажовете и самите плажове в Акапулко, което допълнително стресира туристите.
2
2258
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Март 2016 20:29
Я, как прилича на Слънчев бряг!
20 Март 2016 20:47
Социално-политически фенотипизъм(знам,че няма такава дума)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД