:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И съветниците в София са на тъмно за поскъпването на билетчето

Центърът за градска мобилност продължава да не представя финансова обосновка за цената
Конкретните причини да се увеличи цената на билета за пътуване с градския транспорт в София от 1 лев на 1.60 лв. от 1 юни все още не са ясни на никого, включително и за съветниците в Столичната община. Това стана ясно на заседание на комисията по финанси и бюджет. В нея Центърът за градска мобилност представи само писмо с "икономическа рамка на обществения транспорт в София за 2016 г.". Подобна презентация беше изложена и пред медиите в петък. В нея са описани разходите на транспортните дружества, както и транспортната им задача. От тях е изведена сметката, че стойността на едно пътуване в градския транспорт е 1.64 лв. Няма обаче данни за резултатите на търговските дружества в транспорта, събираемостта, задълженията и пр. Липсва и обяснение какво се е променило спрямо минали години, та да е основателно поскъпването на билета т.г. Сега същият документ се оказа допълнен с предложението на зам.-кмета Любомир Христов размерът на глобата и акта за пътниците без билет да се повишат съответно на 40 и 200 лв. Сега сумите са 20 и 100 лв.

"В момента се създава една паника. Много е важно как е изготвен един анализ, кой го е правил, на каква база и т.н. Иначе могат да се съберат 5 човека и да решат, че билетът трябва да струва например 5 лв. Ние към момента говорим наизуст - от гледна точка на гражданина, пътуващ с градския транспорт. Нямаме някаква обосновка какво стои зад тези 1.60 лв.", заяви столичният съветник от РБ Стефан Марков. Той опроверга появилата се в социалните мрежи информация, че партията предлага цена на билета от 1.20 лв., и посочи, че това е просто въпрос защо предлаганото от ЦГМ увеличение е с 60 ст., а не с 20 ст.

Войслав Тодоров от Коалиция "Сердика" пък коментира, че твърденията на центъра и на кмета Йорданка Фандъкова, че така се стимулира използването на абонаментни карти, е несъстоятелно. "62% от пътуванията са с преференциални карти, а само 23% са с абонаментни карти на редовни цени. При положение че хората в активна възраст, като се изключат ученици, студенти и пенсионери, са над 60% от населението, това означава, че те просто не използват градския транспорт. Нашата задача трябва да бъде не по какъв начин да вдигаме цената на билета, а да накараме хората, които ползват автомобили, да се качат на градския транспорт", заяви Тодоров. Той риторично попита защо общината очаква един гратисчия да си купи билет за 1.60 лв., след като сега не купува за левче.

В недоумение защо трябва да се вдигне цената на билетчето е и зам.-председателят на комисията Калоян Паргов (БСП). Според него ЦГМ трябва да представи не само икономическата си рамка, но и своя бизнес-план и инвестиционната си програма на "Столичен автотранспорт". Той се усъмни още, че с по-високата цена центърът цели да покрие дълговете си.



ОБЯСНЕНИЕ

"При изготвяне на проект на икономическа рамка от наша страна се включва процентното съотношение на всички разходи на транспортните оператори, които трябва да бъдат покрити, за да има качествена услуга и тя да бъде предоставена по адекватен начин в размер и обем, както е предложено за 2016 г. - 5% за горива, около 50% за възнаграждения, съответен процент за разходи за поддръжка и т.н. Това включва цената на пътуването, която трябва да бъде покрита." Така обясни формирането на цената на билета за еднократно пътуване шефът на ЦГМ Симеон Арнаудов. На въпрос как ще реагира ЦГМ, ако съветниците не одобрят предложеното от него увеличение на билетчето и например предложат по-ниска цена, Арнаудов отговори, че разликата до 1.60 лв. ще трябва да бъде компенсирана. "Ако е по-ниска цената, съветниците ще трябва да дадат някакви указания дали ние да търсим решение и следващо предложение, или те ще дадат отговор заедно с това, което ще гласуват", обясни той.
4
1237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Март 2016 20:48
Тавана по пода равно на 1,60.
30 Март 2016 09:11
Ако съветниците са на тъмно, то да бъде светлина!
Компанията получава около 100 милиона от продажби на карти, билети, сувенири, тениски и значки, получава около 100 милиона субсидия и редовно отчита печалба от няколко милиона годишно. В София, макар и не по най-пресни данни, градският транспорт превозва 500 и нещо милиона човека годишно. Ако с цел по-лесно смятане щедро заделим за метрото 100 и нещо милиона пътници годишно (което е някъде двойно спрямо реалното) и остават 400 и нещо милиона превозени пътници от обсъжданата компания. 400 милиона превозени пътници разделено на 200 милиона лева прави 0,5 лева себестойност на пътуване (според отчетите на компанията!).
От тук нататък новата цена на билета се определя лесно. 0,5 лева себестойност на пътуване умножена по 3,14 дава 1,57 лв или за да не се занимаваме с жълти стотинки - 1,60 лв.
30 Март 2016 09:40
И сега, гратисчии в градския транспорт в София - дал Господ! След едно такова увеличение ще станат още повече. Други пък вероятно ще решат, че при такава цена е по-добре да ползват личните си автомобили. Вбесяващото в случая е, че никой не дава детайлна обосновка, какво налага увеличението и какви са очакваните резултати - позитивни и негативни.

И понеже преди няколко дни имаше коментари от рода на "честито на софиянци и пак да си изберем Фандъкова" - историята учи, че малко след като в София повишат цената на билетчето, същото се случва и в другите градове.
30 Март 2016 10:09
Конкретните причини да се увеличи цената на билета за пътуване с градския транспорт в София от 1 лев на 1.60 лв. от 1 юни все още не са ясни на никого, включително и за съветниците в Столичната община.

Управлява ни мафия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД