:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

А вашето училище има ли "суха" стая?

Професионалната гимназия по строителство в Перник обича да бъде гнездо на нови идеи за средното образование
Всичко се прави в името на учениците, гласи табелка на една от вратите в пернишката гимназия.
Петък, 11 часа. За професионалната гимназия по техника и строителство "Арх. Йордан Миланов" в Перник денят е по-особен. Учениците са разпуснати по-рано от обикновено, а във фоайето на школото са чинно строени неколцина млади доброволци в униформи. Чакат кметицата и просветния зам.-министър да открият първата приемна за родители в Перник, а вероятно и в България.

"Връзката на училището със семейството се къса, това трябва да се поправи. Затова създадохме тази приемна за родители, за да могат двете страни да разговарят спокойно", казва директорът Самуил Шейнин, който от своята малка локална база обича да мисли глобално. Негови колеги от Македония, Сърбия, Холандия и Германия нямали търпение да видят какво представлява новата зала и да направят същата и в техните училища. "Понякога има деликатни разговори и вместо да висим по коридорите, сега ще може да разговаряме в приемната с родителите", дообяснява замисъла на новото помещение и една от преподавателките. В приемната родителят ще е винаги добре дошъл, дори да няма предварителна уговорка. Ако му се наложи да почака, има всякакви удобства - кафе, вода, телевизор, мека мебел. "Целта е да се виждаме по-често с родителите", обобщава учителката. В тази гимназия страх от агресивни майки и бащи няма - такива при тях нямало.

През това време директорът разказва за международната дейност в неговото училище. "Видяхте ли нашия Еврокоридор? Не сте? Как може!", възкликва той и с гордост показва коридора, в който са поставени знамената на всички страни от Европейския съюз заедно с кратка информация за съответната държава.



Шоуто е със звук и светлина -



когато оттук мине посланик, светлините се изгасят, но таблото пред неговата държава "светва", след което зазвучава и нейният химн. Евроинициативата е завела не един и двама ученици от строителната гимназия в различни чужди посолства у нас. Но тук не става дума за куртоазия. "Ние сме гнездо на идеи. Оттук са тръгнали 5 национални програми", казва Шейнин, имайки предвид допълнителните пари в средното образование, които се раздават на проектен принцип.

Покрай нашумелите преди време инциденти с агресия в различни школа разговорът се завърта около системата за сигурност в гимназията. Тук се влиза само със специални карти, които регистрират часа на влизането и излизането. "Имаме най-съвършената пропускателна система на Балканите, само с Израел не можем да се мерим, но аз и не искам", казва директорът. Извън обичайните функции той намира в нея една допълнителна - подготовка на децата за "бъдещи европейски граждани", които ще минават "с финес" през подобни системи на европейските летища.

Междувременно официалната част започва. Директорът Шейнин посреща кметицата Вяра Церовска с предупреждение, че са й приготвили папка с искания, за чието обсъждане ще се изпробва чисто новата приемна. Към зам.-министъра Диян Стаматов има друга претенция - да изпрати представител на заседанието на педагогическия съвет, когато ще се обсъжда "нов подход в провеждането на изнесени квалификационни семинари на колектива с цел подобряване резултатите на школото". Постигнатото съгласие не се отминава просто ей така. На екран в актовата зала се появява бял дим... досущ като при церемонията за избор на папа. "Е, не е ли сензация? Така се постига ефект", пита публиката си директорът.

"Седнете тук, застанете там, май сме за масовка", казва тихичко една от поканените майки. Но пък добавя, че ще се възползва от новата приемна. Тя още не получава есемес с известие



кога детето й е влязло в училище



и кога е излязло, както са обещавали, но скоро и това трябва да се случи. През това време Шейнин показва изкушения от кулинарната изложба, приготвени от учителите в знак на уважение към родителите. "Снощи лично съм месил баница", гордо съобщава директорът. Следва класиране на експонатите, а отличените учители получават награда - ще пътуват с шефа си до Македония, за да организират предстояща международна конференция.

Пътьом Шейнин обяснява как се е справил и с други проблеми, имащи общо със сигурността. В стаята на охранителите например има монтирани сейфове, в които се поставят опасни предмети, намерени у учениците - като ножове или боксове. Те се връщат не на децата, а направо на техните родители. В самите класни стаи също има сейфове, в които по време на учебните часове се заключват мобилните телефони на младежите.

И последната атракция, заимствана от чуждия опит - Сухата стая. "И нея ли не сте виждали?", пита укорително директорът и веднага се заема да запълни пропуска. Във въпросната стая има калцуни, сешоар за коса, специални сушилни за дрехи и обувки (!), параван за преобличане, резервни дрехи, простор за мокри якета... въобще всичко необходимо, за да може един подгизнал от дъжда ученик да се подсуши. Тук се предлага и топъл чай, но това съвсем не е финалът на бурната "извънкласна" дейност в гимназията. На дневен ред е да се направи "зелен" покрив на училището, с което то да отговори на най-модерните екоизисквания.

Откъде са парите за всички тези нововъведения? "Това са наши средства, от бюджета, който получаваме. И благодарение на план-приема ни, който е голям", обяснява човек от администрацията. Критиците на Шейнин казват, че пиарът му идва в повече. Но пък има и друга гледна точка - всичко е добре дошло, ако извади малко потъналите в рутина директори и учители от системата.
 От тези "космически" устройства измокрените ученици излизат сухи.
 Ученици и учители са строени в очакване на важните гости.
 Зам.-министър Диян Стаматов (с очилата) се запознава с "най-съвършената система за охрана на Балканите".
4
1856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
18 Април 2016 19:23
"Професионална гимназия" - дървено желязо...
------------------------------------
Сайтът на Генек
18 Април 2016 22:31
Малко се затрудних с идентификацията - с очила все пак са двама - но с ръце в джобовете е само един, ориентирах се...
18 Април 2016 22:43
"Видяхте ли нашия Еврокоридор? Не сте? Как може!"

Хм. Щом идват пари, струва си темането. И въобще всичко е прекрасно, но не видях нещо за НАТО-кулоар. А трябва!
19 Април 2016 12:25
А нещо за професионалното обучение: техника, места за практика? Йок?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД