:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гърция отново се запъти към фалита

Премиерът Ципрас е между чука и наковалнята на популистките обещания и неизбежните реформи, а страната все повече заприличва на България от 90-те години
Георги Ангелов
Наскоро в WikiLeaks изтече запис от вътрешна дискусия в МВФ относно Гърция, включваща високопоставени служители - включително шефа на МВФ за Европа и шефа на мисията на МВФ в Гърция. От разговора изглежда, че в МВФ са отчаяни по отношение на Гърция по много причини, една от които е, че нищо не се случва. Нито Гърция прави достатъчно реформи, нито еврозоната е готова да опрости дълговете й. В същото време в МВФ са се отчаяли и от европейските си партньори, които никога не заемат категорична позиция и са готови на безкрайни преговори и отлагания.

Сякаш за да илюстрират твърденията на МВФ, кредиторите и Гърция тези дни отново не успяха да спазят поредния срок за постигане на споразумение за т.нар. "първи преглед" на спасителния план и на 12 април представителите на кредиторите напуснаха Атина. Разбира се,



когато става въпрос за Гърция,

крайните срокове не означават нищо



По план първият преглед трябваше да се състои през октомври 2015 г. - т.е. до момента има около половин година забавяне.

И тук идва ключовият момент: МВФ смята, че в Гърция нещо се случва единствено и само когато свършат парите и страната стигне до ръба на фалита или дори отвъд него. Наистина така стана през 2015 г., когато нищо не се случваше месеци наред след януарската изборна победа на СИРИЗА - до края на юни, когато гръцкото правителство фалира, спасителното споразумение изтече и банките бяха затворени, а тегленето на пари ограничено. Едва след това Гърция и кредиторите се договориха.

През 2016 г., отново през лятото, Гърция има значителни плащания, които не може да покрие, без да получи транш от кредиторите. Надеждата на МВФ е, че наближаването на този момент и увеличаването на риска от нов фалит ще направят и гърците, и европейците по-сговорчиви и ще ги доведат до споразумение. Докато се стигне до сделка и се отпусне поредният транш обаче, ще има напрежение - да не говорим, че няма гаранции за успех.



Какво е състоянието към момента



Според Евростат през 2015 г. Гърция е единствената страна в Европейския съюз, която отчита икономически спад. Този икономически спад в Гърция започна преди 8 години и все още не е приключил - имаше известно стабилизиране и възстановяване през 2014 г., но то бързо приключи, след като СИРИЗА пое властта и доведе страната до фалит. Кумулативният спад на икономиката за периода 2008-2015 г. е над една четвърт - което в абсолютна сума се равнява на 65 милиарда евро годишно.

Безработицата е рекордно висока, близо 25%, и за разлика от европейската тенденция не намалява. Отделно тегленето на пари от банките остава ограничено, лимити има и при плащанията за чужбина. Бежанците поставят на изпитание административната машина, която и без това не работи добре. Пари няма и просрочените задължения на гръцката държава (към доставчици, болници и пр.) достигат милиарди евро.

Тук е уместно да отбележим, че много други държави от ЕС и еврозоната имаха тежки икономически проблеми и нужда от външна помощ. И повечето от тези страни имаха огромни бюджетни дефицити, силен спад на производството, фалити на банки и дори системни банкови кризи. В Ирландия спасяването на банковата система струва над 60 милиарда евро, а в Кипър много големи вложители загубиха парите си и имаше драстични ограничения в тегленето на пари от банки.

Въпреки това всички тези страни приключиха спасителните си програми и вече се справят сами - Ирландия, Португалия, Испания, Кипър, а преди това Унгария, Латвия и Румъния. Нещо повече, дълбоките реформи не просто прекратиха кризата, но и водят до следкризисно възстановяване. Ирландия отново се превърна в европейското икономическо чудо - през 2015 г. тя постигна икономически растеж от почти 8%.

След като толкова много и съвсем различни страни успяват да излязат от кризата, защо Гърция не успява? Причината не е толкова невъзможност, колкото нежелание - нежелание на гръцките власти да поемат отговорност за собствената си страна. Всичко в Гърция се случва само при крайна нужда и под външен натиск, но дори и тогава става бавно и половинчато. Много прилича на България през 90-те години.



Разстановката на силите



МВФ отдавна съжалява, че въобще се е заел със спасяването на Гърция и е направил компромиси със стриктните си изисквания. Фондът открито заплашва, че ще спре да прави компромиси и ще напусне - като по този начин се опитва да окаже натиск върху Гърция и еврозоната. Според МВФ, за да се вържат сметките, трябва или Гърция да прави повече реформи, или кредиторите да намалят дълговото й бреме (или и двете).

Германия, а и доста други страни от еврозоната, не са склонни да опрощават дългове на Гърция - не толкова заради самата Гърция, а защото биха създали прецедент, от който веднага ще искат да се възползват други страни като Португалия, Испания, Италия, Ирландия и т.н. А това означава трилиони евро загуби, които никой не иска да плаща. В същото време Германия държи на участието на МВФ в спасителната програма - това дори е записано като условие, за да бъде одобрена програмата.

Гърция абсолютно не иска да прави никакви реформи (спомняме си скорошните протести и блокирането на граници), но страната има нужда от външно финансиране. Нещо по-важно, гърците искат да запазят членството си в еврозоната и да получат облекчение на дълговото бреме. Самият Ципрас е между чука и наковалнята - ежедневно трябва да прави неща, които е обещал на избирателите, че никога няма да прави, а парламентарното му мнозинство е крехко, докато опозиционната Нова демокрация вече има по-силна обществена подкрепа от СИРИЗА.

Възможният сценарий изисква реформи и дисциплина в Гърция, облекчаване на гръцкия дълг (но не опрощаване, а само разсрочване), подновено участие на МВФ. Но в тази среда всичко може да се разпадне много лесно - например, ако двама-трима депутати от парламентарното мнозинство в Гърция гласуват "против" и блокират одобряването на необходимите реформи; или пък ако МВФ си тръгне заради неразбирателство с еврозоната, а Германия откаже да отпуска траншове. Заплахата от миналата година за изгонване на Гърция от еврозоната може бързо да се съживи, тъй като немалко западни политици смятат, че спасяването от 2015-а е било последен шанс и при провал няма да има нов.

Има лека светлинка в тунела. Наскоро гръцкото правителство одобри приватизацията на всички регионални летища и на най-голямото пристанище - закупени съответно от немска и китайска компания, а банките започват да продават поделенията си в чужбина. Рестартирането на спрения по политически причини процес на приватизация е индикация, че премиерът Ципрас е склонен да прави реформи. Въпросът е дали може да убеди парламента да го подкрепи?

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцки фермери блокираха с дни пунктовете по границата с България, за да осуетят плановете за реформи. Правителството сякаш ги остави да протестират, за да покаже на кредиторите, че гърците не приемат никакво рязане на бюджетни разходи и привилегии.
 Премиерът Алексис Ципрас постоянно води разговори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Но търпението на отвъдокеанския кредитор МВФ към Атина вече се изчерпва.
102
5426
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
102
 Видими 
18 Април 2016 19:49
Все едно аз съм го писал !
18 Април 2016 19:50
И като разпродадат летища и пристанища на китайци и германци та ще им цъфне икономиката и ще върже.
18 Април 2016 20:06
Все едно аз съм го писал !

И аз си го помислих.
Няма параграф в който да няма някоя глупост.
18 Април 2016 20:10
Няма параграф в който да няма някоя глупост.

Хе-хе-хе! Иска ти се да е глупост и да не е вярно, нали?

Тройката вече не се връзва на "умнотиите" на ципрасите.
18 Април 2016 20:13
Историята на Гърция след ВСВ е много показателна. Нито едно от значимите политически събития в тази страна не е наляло ум в главите им. нито едно.
18 Април 2016 20:15
Едно за статията и за Патагонеца
18 Април 2016 20:15
Все едно аз съм го писал

факт.

Ангелов дали е ф течение, че точно фалитът е това, което неолибералните му дружки забраняват на Гърция?
18 Април 2016 20:24
Георги Ангелов, cт. икономист, Институт „Отворено общество“

Стигнах до този ред...
Ужас!
18 Април 2016 20:30
Май в Патагония има шопи - Я че палнем на Педро плевнята , па дако ми изгоре кащата !
Ама они , от ЕЦБ-то , нещат. Оти са алтруисти.
18 Април 2016 20:47
Ганий, и аз като теб - "Отворено общество" беше последното, което прочетох. После погледнах мненията дотук във форума и видях твоето, с което съм стопроцентово съгласен.
18 Април 2016 20:48
Май в Патагония има шопи - Я че палнем на Педро плевнята , па дако ми изгоре кащата !

Той сам си я е палнал. Аз нямам нищо общо.
18 Април 2016 20:57
Сал ти и Ангелов не разбрахте , че 'алтруистите' не щат да палят - пожар няма.

ПП Не знам дали турчолята практикуват още ,като по Тансу Чилерско време , подпалване от диверсанти на гръцки острови .
18 Април 2016 21:12
Гърция отново се запъти към фалита

Георги Ангелов, cт. икономист, Институт „Отворено общество“
- Колега, Гърция ще се оправи накрая. Ще и опростят 90% от 480 милиарда, ще плати едни 50 милиарда и - пито, платено.
Споделете по-добре как ще се измъкне САЩ от дълговата яма?
19 трилиона - държавен дълг, 18 трилиона вътрешен дълг, 23 трилиона дълг по кризата от 2008, 35 трилиона дългове по кредитни карти, 47 трилиона корпоративен дълг и т.н. Калкулаторът ми не ги побира тези суми...
За сравнение:
- цялото добито злато в света е на стойност 8 трилиона $.
- цялата парична маса в обръщение във всички страни е приблизително 79 трилиона $.
Печатарската машина на ФЕДС ще продължи ли да бълва долари без покритие?
Да не вземе да се спука балонът на ФЕДС, а?
Много ми е тревожно на душата, защото спука ли се балонът на американците, следват лавинообразно и другите длъжници, -
- Великобритания 11 трилиона,
- Франция 6 трилиона,
- Италия 4 трилиона,
- Испания 3 трилиона.
А за МВФ и Световната банка няма да се плашите. Нали знаете, че това са кухи откъм пари еврейски пирамиди, работещи с виртуални пари. По-важно е кой стои зад тях и какво цели.
18 Април 2016 21:17
Наскоро гръцкото правителство одобри приватизацията на всички регионални летища и на най-голямото пристанище - закупени съответно от немска и китайска компания, а банките започват да продават поделенията си в чужбина.

Тлъстите гръчки дробчета заминаха у ноктите на хищнио германски орел.
Там при Хер Шойбле.
Па за другите - квото артише.
Тва е палажението.
Палекаре и другаре...
Ясоо...
18 Април 2016 22:08
щурчо
18 Април 2016 21:17
Тлъстите гръчки дробчета заминаха у ноктите на хищнио германски орел.


Така беше и преди 75 години. После орляка се задави.
Простиха му (по)връщането (4-ри пъти за 1 век ) ама тоя път ме съмнява.
На..., днес гърците окичили Равенсбург с паметна плоча за концлагеристките си там.
И се чудя, ще му стигнат ли парите на Хера и за новите му золуми като не е платил старите?

Преди имаше СССР - беше нужен, информацията се контролираше по добре, на пропагандата се хващаха и умни хора...
Сега... Нито е толкова нужен, нито пропагандата може да се проконтролира така...
Дори отворено общество и патагонската академия на науките да наеме

18 Април 2016 22:19
Моят прочит на Ангелов :
"Гърция се измъква от блатото" /за сметка на други които се набълбукват в момента/
18 Април 2016 22:22
Преди имаше СССР - беше нужен

Мдаа, Студената война свърши.
И палекарете станаха вкупом никому ненужни.
Даже и на тези у Кремль.
Таквизи са суровите реалности.
И древногръчките митове не помагат веке...
18 Април 2016 22:24
Да не вземе да се спука балонът на ФЕДС, а?

Като стане долар за рубла, значи може да започнем да ги мислим ФЕД. Като станат 70 долара за рубла, значи се е спукал балонът. Дали това ще стане преди или след изригването на Йелоустоун, не знам.
18 Април 2016 22:30
Има грешка в заглавието. Трябва да се чете "... се запъти към дебело намазаната филия "
18 Април 2016 22:37
Трябва да се чете "... се запъти към дебело намазаната филия "

Хи-хи.
Имаше един такъв гастроном.
Мажеше филиите с Туткал и се ловеше на бас.
Ма нещо забегна...
18 Април 2016 22:41
щурчо
18 Април 2016 22:22
Мдаа, Студената война свърши.
И палекарете станаха вкупом никому ненужни.

Я пак помисли!
И внимателно разгледай картата и ще ти стане ясно, кой е нужен и кой не.
18 Април 2016 22:55
Като гледам картата и виждам еладата налазена отсекъде с кюрди, араби, пакистанци, афганистанци.
Нема спасение...
18 Април 2016 23:39
Трябва да се признае, че на гърчолята им се стъжни от имигрантите. И ако си изиграят добре картите, т.е. не крещят ОХI за щяло и нещяло, могат и да изкрънкат отстъпки.
19 Април 2016 00:08
Георги Ангелов
Институт „Отворено общество“
МВФ
19 Април 2016 00:38
щурчо
18 Април 2016 22:55
Като гледам картата и виждам еладата налазена отсекъде с кюрди, араби, пакистанци, афганистанци.

Браво!
Виждаш.
Сега остава и да помислиш.
Ако са ти "тъжни" прогнозите за еладата, да се сетиш кои части на Балканите падат първи.
Аз мога само да те успокоя, че не е толкова тъжна. Поне засега. "Маляките" продължават да отказват да станат колония. Значи има надежда и за останалите.
Е... че немската политика на Балканите направо много бели (в т.ч. и на България, където ефекта и, поради всеобщата бедност, се мултиплицира) е факт. Кога не е било тъй? След първата или след втората св?

Ще го преживеем и сега.
19 Април 2016 00:42
Като стане долар за рубла, значи може да започнем да ги мислим ФЕД. Като станат 70 долара за рубла, значи се е спукал балонът.

Спекулянты, многие из которых приходят из США, увеличили торги валютой на Московской бирже за два года в пять раз, до 100 трлн рублей в квартал, что серьезно повлияло на курс рубля...
«Инвестиции и внешнеторговый оборот, которые определяют спрос на валюту, не растут. Зато растет «пузырь» на Московской бирже. Объем валютных спекуляций вырос пятикратно за эти два года и достиг астрономической суммы 100 трлн рублей в квартал. Это где-то в 15 раз больше ВВП страны»

Натисни тук
19 Април 2016 06:43
Всичко в Гърция се случва само при крайна нужда и под външен натиск, но дори и тогава става бавно и половинчато. Много прилича на България през 90-те години.

След ремонта Лъвов мост стана мноо луксозно място.
Май че се дислоцират направо на Околовръстното.
19 Април 2016 07:39
А САЩ към к`во са се запътили? Или за анализи по този въпрос грантове не се предвиждат?
19 Април 2016 10:32
Ето какво намерих:
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos had important meetings with top European officials and IMF Managing Director Christine Lagarde during the IMF spring meetings in Washington. The new proposed measures amounting to 2.7 billion euros would be implemented if Greece cannot meet its fiscal targets currently discussed. The measures “in waiting” would bridge the gap between the estimates of the IMF and the European Commission, European Stability Mechanism and European Central Bank.

Discussions of the new measures will start as soon as the creditors’ mission chiefs arrive in Athens to resume negotiations with Greek officials.

However, the additional measures will be very hard to implement because there are no sources to draw 2.7 billion euros on top of the 5.4 billion euros the two sides try to agree on. And if the already shaky coalition takes the additional measures to parliament for vote, the political cost might be immense for them.
.................
According to sources within the Greek government, there is worry that creditors will not discuss Greece’s debt easing now. Discussions on debt relief are of great importance for the Alexis Tsipras government as he has promised Greek people that the harsh measures he is implementing will pay off by bringing substantial debt relief.

http://greece.greekreporter.com/2016/04/18/greece-to-agree-to-e2-7-bln-additional-fiscal-measures-to-complete-review/
Накратко: отписване засега май не се предвижда въпреки обещанията на Ципрас.
19 Април 2016 11:24
Патагонец
19 Април 2016 10:32
Ето какво намерих

Не е важно какво си намерил, а че на босия цървулите няма как да ги вземеш.

Чети: http://www.segabg.com/article.php?id=800477
Знам, че ти е трудно да направиш връзките, но...

За резултатите от прилагането на една и съща политика спрямо всички балкански държави става въпрос!
Ето ти един пример: и в Бг и в Гр всички важни курортни летища вече се държат от една и съща фирма - държавна, немска
Формите за постигане на този резултат, нямат голямо значение.

Ако гледаш "делата", вместо да четеш пропагандата, може и да започнеш да разбираш.
Не чакай пропагандата та ти признае, че обедняването на комшията ти, ще те направи още по гладен!
Но пък...
Разни хора - разни идеали!
Може, по гладен, да си по щастлив!
19 Април 2016 12:14
За резултатите от прилагането на една и съща политика спрямо всички балкански държави става въпрос!
Ето ти един пример: и в Бг и в Гр всички важни курортни летища вече се държат от една и съща фирма - държавна, немска
Формите за постигане на този резултат, нямат голямо значение.

Ако гледаш "делата", вместо да четеш пропагандата, може и да започнеш да разбираш.
Не чакай пропагандата та ти признае, че обедняването на комшията ти, ще те направи още по гладен!
Но пък...
Разни хора - разни идеали!
Може, по гладен, да си по щастлив!

Хайде не мешай България, става ли? България не е "усвоила" 300-400 милиарда невъзвращаеми кредити.
Kомшиите хич не ги е еня за нас, а при първа възможност ни правят мръсно (блокади на границата).
За мене не се грижи, гладен няма да остана.
19 Април 2016 12:32
- Колега, Гърция ще се оправи накрая. Ще и опростят 90% от 480 милиарда, ще плати едни 50 милиарда и - пито, платено.Споделете по-добре как ще се измъкне САЩ от дълговата яма?19 трилиона - държавен дълг, 18 трилиона вътрешен дълг, 23 трилиона дълг по кризата от 2008, 35 трилиона дългове по кредитни карти, 47 трилиона корпоративен дълг и т.н. Калкулаторът ми не ги побира тези суми...

Ще им опростят 90 % от 18 трилиона, ще платят едни 2 трилиона и пито-платено.
19 Април 2016 12:40
Ето ти един пример: и в Бг и в Гр всички важни курортни летища вече се държат от една и съща фирма - държавна, немска


За Гърция не знам. Но в България Фрапорт са само параван. Зад тях стои групировката ТИМ.
19 Април 2016 13:21
Патагонец
19 Април 2016 12:14
Хайде не мешай България, става ли? България не е "усвоила" 300-400 милиарда невъзвращаеми кредити.


Не я мешам аз! Тя е в кюпа искаш или не искаш!
Но ти не можеш да го разбереш, защото приравняваш междудържавни и валутни отношения с паричните отношения между два човешки индивида.
А те нямат нищо общо помежду си!!!

Разбира се, не си виновен, че не го разбираш, а същите онези които ти пълнят главата с пропаганда за да спечелят повече за себе си!


Повечето хора си мислят, че парите отговарят на реални стоки и услуги.
А то също не е вярно!

Примери (прости като в учебник от Патагония):
1.
Днес 1 евро струва 1,13 долара. Само преди малко време беше над 1,50, преди това под 1,0!
Променяло ли се е реалното производство на стоки и услуги зад долара и еврото в този порядък?
Не. Разбира се.
2.
Заемам днес 2 лева за да купя още 2 кофи нефт с лихва 50% със залог нефта ми общо. (днес нефта е 1лв за кофа)
След една година връщам 4 кофи нефт
Да, ама нефта е станал 0,25 лв. за кофа, никой не го купува и въпреки, че връщам точно със 100% лихва дълга си изчислен през нефта, кредитора не е съгласен, иска 3 лева или 8 кофи нефт!
И ме обвинява,че съм мързеливец, мошеник и крадец!


Yankov
2016-04-19 12:40:36
За Гърция не знам. Но в България Фрапорт са само параван. Зад тях стои групировката ТИМ.

Янков,
Дори не си и помисляй, че Фрапорт могат да са параван на ТИМ. Все едно да кажеш Германия - параван на България!
Точно обратното! Ако са набъркани в случая, това само може да ти покаже за кого работят ТИМ и на кого се обляга немската политика в България.
Докато ти обясняват, че си корумпиран ще те смучат по най-корупционните схеми пред които нашата бедняшка корупция просто бледнее.
Няма по-голяма корупция от корпоративната и нейния ангел-пазител - нацистката държава!!!
Коя е, само бедните патагонци не знаят.


*
С лидерите от предходното поколение, гръцкия дългов проблем въобще не би възникнал - Гърция беше, може би, най-добре от всички закъсали държави, с разликата, че поради особеностите на икономиката си пострада най-много от кризата.
С недоразумения като Меркел, Шойбле, Трише (до скоро) и пр... некадърници стана каквото стана и каквото става във всички свери в Европа.
Но най-лошото. Икономическия проблем, тези некадърници, започнаха да превръщат в междуетнически и това води само към едно.
Война!
Патагонците вече надават бойни викове!
19 Април 2016 13:46

Дори не си и помисляй, че Фрапорт могат да са параван на ТИМ. Все едно да кажеш Германия - параван на България!
Точно обратното! Ако са набъркани в случая, това само може да ти покаже за кого работят ТИМ и на кого се обляга немската политика в Българи

След заседанието на надзорния съвет на концесионера “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ стана ясно, че варненската "БМ Стар" е прехвърлила притежаваните 40 на сто на "Химимпорт".
Прехвърлянето на 40% дял от "БМ Стар" може да се възприеме като вътрешно-фирмено изкупуване, коментираха експерти от бранша. "БМ Стар" е спрягана в публичното пространство като една от фирмите на варненската групировка ТИМ, която контролира "Химимпорт"

Не искам да ти обърквам наивните представи за бизнес. Марката Фрапорт беше използвана само за параван, като се създаде смесено дружество. Така по-лесно ТИМ спечелиха концесията за двете летища Варна и Бургас.
19 Април 2016 13:54
Yankov
19 Април 2016 13:46
След заседанието на надзорния съвет на концесионера “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ стана ясно, че варненската "БМ Стар" е прехвърлила притежаваните 40 на сто на "Химимпорт".
Прехвърлянето на 40% дял от "БМ Стар" може да се възприеме като вътрешно-фирмено изкупуване, коментираха експерти от бранша. "БМ Стар" е спрягана в публичното пространство като една от фирмите на варненската групировка ТИМ, която контролира "Химимпорт"

Не искам да ти обърквам наивните представи за бизнес. Марката Фрапорт беше използвана само за параван, като се създаде смесено дружество. Така по-лесно ТИМ спечелиха концесията за двете летища Варна и Бургас.


Ни най-малко не ми объркваш представите за бизнес... Дали са наивни - нямам предствава - все частник съм вече 25 години и добре се справям, но може и да съм малко наивен.

За 40% разбрах - прехвърлили ги от единия джоб в другия.
Чии са останалите 60% от акциите казваш?


(Пък аз ще ти подшушна, че понякога ти трябват само 5% за да става, каквото казваш! Може да ти се стори наивно.)
19 Април 2016 14:23
С лидерите от предходното поколение, гръцкия дългов проблем въобще не би възникнал - Гърция беше, може би, най-добре от всички закъсали държави, с разликата, че поради особеностите на икономиката си пострада най-много от кризата.
С недоразумения като Меркел, Шойбле, Трише (до скоро) и пр... некадърници стана каквото стана и каквото става във всички свери в Европа.
Но най-лошото. Икономическия проблем, тези некадърници, започнаха да превръщат в междуетнически и това води само към едно.
Война!
Патагонците вече надават бойни викове!

Човек се чуди да се смее ли или да плаче! Такива абсурдни разсъждения могат да се прочетат в този Форум, че направо да ти дожалее за авторите им.

Гърция била най-добре от всички закъсали държави?! Истината е точно обратната: нямаше друга закъсала държава с толкова лоша финансова дисциплина, в която кредитите да са взимани с цел да се раздадат като пенсии и заплати и да се изядат, т.е. в Гъция икономиката се крепеше на външни кредити, които помпаха потреблението. Не случайно само на Гърция бяха отписани дългове, на другите държави не беше отписан нито цент.
Ако търсиш некадърниците, вкарали Гърция в дългова спирала, първо погледни вашите си политици от всички партии, а и профсъюзите, изнудвали през годините за високи заплати и пенсии. Не мога да се сетя каква е вината на тройката за да достигне страната до това положение, след като Гърция на практика беше фалирала преди да се одобрят спасителните планове.
Честно казано каквото ще става с Гърция ми е... Само гледам сеир. В сеира влиза и четенето на всякакви фантасмагории, тиражирани обилно от гръцката пропаганда.
19 Април 2016 14:27
И, Янков,
На официалния сайт на "паравана", летищата в Бургас и Варна са посочени като негови (Our Airports)
http://www.fraport.com/en/the-fraport-group/fraport-worldwide/our-airports.html
От сайта на фрапорт-бг http://www.fraport-bulgaria.com се прехвърляш дирекстно към "паравана"



Обаче...
Ти ме накара да се замисля още нещо....
Кой държи/разби българската химическа промишленост?
Не знам. Признавам. Просто... Твоят цитат ме замисли...
Като се сетя кой е "доминатора" в химията в Европа ми минават пак едни скверни мисли!!!
Няма да ги споделям, да не сърдя патагонските братя...
19 Април 2016 14:27
tryy
19 Апр 2016 13:54
Мнения: 451


Fraport AG участва в джойнт венчър с българската БМ Стар, с която от 2006 г. оперира летищата в Бургас и Варна. BM Star е част от българската икономическа групировка TIM. За TIM съществуват сериозни подозрения, че е създала широко разклонена мрежа, с която поддържа корупцията и организираната престъпност в политическия и икономически живот на страната.

Значи, не Фрапорт предизвиква съмнения за корупция, а ТИМ.
Представи си го така. ТИМ искат да вземат на концесия и да контролират двете морски летища. За да може всичко да изглежда редовно в очити на обществеността, се търси световно известен партньор с добро име. Ето ти Фрапорт. Прави се джойнт венчър и държавата с удоволствие харизва на ТИМ представлявана от Фрапорт двете летища за 35 години.
Имаше искане от акционерите на Фрапорт да се освободят от лошия имидж на ТИМ, но ...естествено това не се случи. Щом не си наивен, няма да ти обяснявам защо?
Та това ти го пиша във връзка с льошите нацисти, дето ограбвали другите страни от Европа и ги корумпирали.
19 Април 2016 14:37
А как се надявахме Ципрас да е новият Кастро, и Гърция да избере свободата на Евразийския Съюз пред глобалисткото робство. Язък, не им достигна революционна решителност.
Нищо, поне Варуфакис отиде в Америка, като един Че, да буди прогресивните сили.
19 Април 2016 14:50
Патагонец
19 Април 2016 14:23
...нямаше друга закъсала държава с толкова лоша финансова дисциплина...


Сигурен съм, че това си го научил от "кредиторите".
Щото аз имам личен опит.
Така да се каже, на собствен гръб съм го проверил!


И останалите ти твърдения са като португалските, ирландските и пр... сапуни...
Като това демек...


"Заговорих" те някога, защото си помислих, че човек, който си избира за ник "патагонец" би трябвало да има чувство за хумор.
Пък тя, май, подплатата била друга...
Съвсем доброжелателно се опитвам месеци да "светна лампата", ама изглежда тъмното ти харесва.
Е...
Стига толкова.
Омръзва.
Като поогладнееш още малко, може би, сам ще потърсиш ключа, дето си мислиш, че е в Гърция.
Жив и здрав!
19 Април 2016 15:01
Кой държи/разби българската химическа промишленост?


Абе защо все някой друг трябва да е виновен за собствените ни неудачи и корумпираност? Ей това ми обясни.
Така и за Гърция. Кой вземаше заеми и ги раздаваше на държавните служители под формата на високи заплати и пенсии? Льошите германци?
Ай стига.
19 Април 2016 15:06
Янков,
Според предния ти пост "БМ Стар" е имала 40% и ги е преместила в другия си джоб
Питах те кой държи другите 60%


Не ми разправяй вицове за "паравани". Големите не позволяват такива неща, ако лично не контролират нещата. Иначе китайците отдавна да си бяха сложили "мерцедес" пред някой техен автомобил. Даже за по-невинни неща бият през пръстите - за едно сиди или марка дънки.

Не ми развивай локуми и за това кой колко е корумпиран, защото явно си нямаш представа, въпреки че публичните случаи ще ги намериш във почти всички западни вестници. Като почнеш от Даймлер, мишеш през Дойче банк и стигнеш до Сименс.

И... поне се научи да отделяш цитата от мнението си.
19 Април 2016 15:09
Yankov
19 Април 2016 15:01
Абе защо все някой друг трябва да е виновен за собствените ни неудачи и корумпираност?

Къде съм казал, че сме целите в бяло?
Казвам само, че рибата се вмирисва откъм главата.
Знаеш ли къде е главата на Европа?

Айде стига толкова.
Жив и здрав и ти и цялото кралско войнство!
19 Април 2016 15:12
Сигурен съм, че това си го научил от "кредиторите".
Щото аз имам личен опит.
Така да се каже, на собствен гръб съм го проверил!
И останалите ти твърдения са като португалските, ирландските и пр... сапуни...

Сапуни, сапуни, но всичките гореспоменати държави излязоха от спасителните планове и не зависят вече от траншовете, договаряни с тройката. Това е обективната истина, пък ти си я тълкувай както намериш за добре.
А, и Ирландия не си приватизира летищата, а намери други начини да си плаща дълговете.
Както нееднократно съм писал, уважавам ирландците, че вместо да мрънкат и разиграват кредиторите се стегнаха, приложиха веднага рестриктивните мерки и икономиката им тръгна нагоре. Уважавам и исландците, които отказаха да плащат на кредиторите, обявиха фалит и полека лека възстановиха икономиката си, въпреки загубите.
19 Април 2016 15:24
Питах те кой държи другите 60%


Този, който дава името - Фрапорт. Параванът струва 60% участие. Бизнес.
19 Април 2016 15:37
Патагонец
19 Април 2016 15:12
Сапуни, сапуни, но всичките гореспоменати държави излязоха от спасителните планове и не зависят вече от траншовете, договаряни с тройката. Това е обективната истина, пък ти си я тълкувай както намериш за добре.
А, и Ирландия не си приватизира летищата, а намери други начини да си плаща дълговете.
Както нееднократно съм писал, уважавам ирландците, че вместо да мрънкат и разиграват кредиторите се стегнаха, приложиха веднага рестриктивните мерки и икономиката им тръгна нагоре. Уважавам и исландците, които отказаха да плащат на кредиторите, обявиха фалит и полека лека възстановиха икономиката си, въпреки загубите.


Никого не уважаваш ти! И себе си даже.
Повтаряш лъжите и манипулациите на казионната пропаганда.
Значи.... не знае португалския премиер или пък ирландците на какъв хал са, ма ти знаеш!
Сравняваш Исландия - колкото един град със собствена парична единица и без особено значение с...
Знам... не за да излъжеш мен - няма как да стане.
А останалите съфорумци!
За какво уважение говорим?

Айде!
Тичай!
19 Април 2016 15:40
Yankov
19 Април 2016 15:24
Този, който дава името - Фрапорт. Параванът струва 60% участие. Бизнес.


Значи... викаш, ако ми дадеш 60% от твоята фирма, викаш, аз ще съм ти само параван, а не шеф, а?

Айде тичай и ти!
19 Април 2016 15:50
Значи... викаш, ако ми дадеш 60% от твоята фирма, викаш, аз ще съм ти само параван, а не шеф, а?


Ти си тичай. Ако мога да взема огромна поръчка, да получа параван и възможност да си изпера парите - ще ти ги дам. Пък кой е шефа - те си знаят. Едва ли това е най-важното. Можеш да попиташ рабтещите във Фрапорт, кой командва парада.
19 Април 2016 15:59
Никого не уважаваш ти! И себе си даже.
Повтаряш лъжите и манипулациите на казионната пропаганда.
Значи.... не знае португалския премиер или пък ирландците на какъв хал са, ма ти знаеш!

Сравняваш Исландия - колкото един град със собствена парична единица и без особено значение с...

Лъжи и манипулации викаш... за тази цел има статистики, а според тях Ирландия има ръст 7-8 миналата година. Сигурно и това е една от лъжите и манипулациите на тройката.

Исландците поне са реалисти и не си надценяват ролата в световната икономика. Ирландците - също.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД