:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За ДПС приказката свърши

След години на безоблачно съществуване Догановата партия уплашено осъзна, че я чака несигурно бъдеще
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депесарите са се хванали за Доган като удавник за сламка.
Хубав живот си живееше доскоро ДПС. С подсигурен (относителен) монопол върху турско-мюсюлманския вот, гарантирано място сред големите в политическия живот, кадрово присъствие на всички нива в държавната и местната власт и привилегировани отношения със съседна Турция. Да не забравяме и обръчите от фирми, които движението гъвкаво въртеше с умението на ориенталска танцьорка. С едно щракване на пръсти сваляше правителства и откарваше страната на предсрочни избори. В парламента - кеф ти с тоя, кеф ти с оня, според случая и изгодата. Да, хубаво време беше за ДПС.

Хубаво, ама свърши. Електоралният монопол взе да се пропуква - след като достигна зенита си с 610 хил. гласа през 2009 г., движението взе 487 хиляди на парламентарния вот през 2014 г., почти колкото получи през 2005 г. Така се върна 10 години назад в резултата. И това още преди да се появи Лютви Местан с малката му (засега) партия ДОСТ, която вече усилено се труди да отмъкне изселническия вот и да откъсне каквото може от избирателното тяло на ДПС у нас. А в края на м.г. дойде голямата беда - разривът с Турция. Управляващите в Анкара гледат изпод вежди Ахмед Доган вече няколко години, но освен мимолетния им флирт с ГЕРБ и НПСД на Касим Дал това досега нямаше особени последици за ДПС.



Кризата в руско-турските отношения

обаче анулира всички залози



А ДПС се изправи пред стена от враждебност на южната ни граница, която доби съвсем реални измерения с обявената посредством турските медии възбрана на Доган да влиза на турска територия - история, която движението се беше заклело да разплете, но после тихомълком замете под килима. Усещането, че мощта на ДПС намалява, се засили и със стопяващата се сянка на депутата Делян Пеевски, който, както беше тръгнал да афишира бизнеса си, така още по-внезапно почна да го разпродава. А премиерът Бойко Борисов лично обяви, че депутатът е напуснал страната. Взети поотделно, тези моменти биха били само повод за тревога, но събрани заедно, създават впечатлението, че нещата никак не вървят добре.

А провелата се IX национална конференция на ДПС в Зала 3 на НДК, която трябваше да разсее това усещане, още повече го засили. Гости имаше бол, но не тези, които биха създали чувството, че движението контролира ситуацията и пази позициите си. От управляващите в Анкара не се вясна абсолютно никой. Докато само две седмици по-рано в същата тази Зала 3 Местан приемаше поздрави от турския посланик у нас Сюлейман Гьокче и зам.-председателя на доминиращата в южната ни съседка Партия на справедливостта и развитието Фатма Бетюн Сеянкайъ. Не ще и дума, от ДПС се бяха постарали за компенсация да има чуждо дипломатическо присъствие. Представители пратиха посолствата на САЩ, Русия, Великобритания, Полша, Азербайджан и др. Само че това бяха или български сътрудници към мисиите, или дипломати с нисък ранг. От българска страна нещата бяха още по-зле. Форума почетоха само БСП (управлявала на два пъти с ДПС), АБВ (чиито шеф Георги Първанов остана в историята като архитекта на тройната коалиция), НДСВ (също два пъти на власт с ДПС) и БДЦ (доскоро известен като ЛИДЕР - партия, приближена на Доган от самото си създаване).



От ГЕРБ - ни гост, ни поздрав. Нито от десницата



Тоест тези, които днес държат кормилото на България и задкулисно ползват подкрепата на ДПС, показаха, че публично не желаят да бъдат свързвани по никакъв начин с движението. Единствената утеха за хората на Доган в случая е, че Местан се оказа също толкова токсичен за българската политическа класа, колкото и те. Ако това въобще може да е някакво успокоение.

И колкото и да демонстрираха увереност и самочувствие със заклинания като "ДПС ще пребъде!" (които новият водач Мустафа Карадайъ повтори нееднократно на конгреса), усещането за безпокойство в партията е повече от осезаемо. Най-силният сигнал за това са непрекъснатите призиви към Ахмед Доган преди конференцията да се върне начело на движението и решението на самия форум да му бъде формално поверена "вътрешната система за сигурност" на ДПС. Това може да се приеме като подмазване и угодничене към "основателя и лидера", но всъщност е израз на страх и объркване от безпрецедентната ситуация след свалянето на Местан. Без да знаят какво да правят и накъде да поемат, депесарите постъпиха както винаги - обърнаха поглед към "сараите", за да чакат интервенцията, която да ги върне към "нормалността" и да даде напътствия и посока.



И Доган ги даде, като пое "постоянен контрол



на финансите и на дейността на партийните органи, вкл. и на представителите на партията в съответните власти". Това може и да не съвпада със заявката за засилване на вътрешнопартийната демокрация. И изобщо за каква демокрация може да става дума, след като в ДПС продължават като на избори по комунистическо - Доган получава 99.9% от гласовете. На това по му отива определението диктатура. Но това е без значение, когато на карта е поставено "запазването на целостта и единството на партията". "За да изпълним мисията си на националноотговорна партия и да отговорим на очакванията на избирателите си, е необходима повече консолидация във вътрешната организация на партията, както и в партийните орани по хоризонтала и по вертикала", пише в отчетния доклад на конференцията. Дотук стигат разбиранията на ДПС по проблема - няма друго, което така да приляга за разрешаването на партийна криза, като принципите на демократическия централизъм. А всички знаем, че Доган го прилага най-добре.

При всички случаи тези, които са свикнали, че ДПС е запазена "политическа марка и мярка", ще трябва да си променят схващанията. На движението му предстоят трудни времена. Остана без вътрешни и външни съюзници (поне официално) и вече се сблъсква със силна конкуренция за традиционните си избиратели. Така че прогнозите след последните два парламентарни вота, които предричаха, че ДПС ще стане втората по големина формация в страната, вече подлежат на преоценка.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Едва ли някой има илюзии какво реално влияние ще има новият председател на ДПС Мустафа Карадайъ в партията
25
5174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
25 Април 2016 19:54
Дали?
--------
Сайтът на Генек
25 Април 2016 20:11
Кризата в руско-турските отношения обаче анулира всички залози

Вай, багдън.
Що хибридници и други разни кремълски труженички изгореха...
25 Април 2016 20:14
знаех си аз, че им е платено да правят пиар на местан и на турция
25 Април 2016 20:22
Сокол на грил.
Никогиш не е късно да станеш за резил...
25 Април 2016 21:12
Съмнявам се
25 Април 2016 21:12
Ако не е доган, не приказката, а депесе умира.
25 Април 2016 21:17
Усещането, че мощта на ДПС намалява, се засили и със стопяващата се сянка на депутата Делян Пеевски, който, както беше тръгнал да афишира бизнеса си, така още по-внезапно почна да го разпродава. А премиерът Бойко Борисов лично обяви, че депутатът е напуснал страната.

Мдаа, така стоят нещата...
25 Април 2016 21:31
Прибързана присъда. И Мустафата е доста по-интелигентен, отколкото изглежда на пръв поглед.
25 Април 2016 21:38
ДОСТ е основен потърпевш от забраната за гласуване извън посолствата. Така че ако в парламента влезе едно проскубано ДПС без ДОСТ ще има малко покой от раздаващи порциите малцинства. Остава по-големият проблем - българският начин на олигархично управление.
25 Април 2016 22:00
От българска страна нещата бяха още по-зле. Форума почетоха само БСП (управлявала на два пъти с ДПС), АБВ (чиито шеф Георги Първанов остана в историята като архитекта на тройната коалиция), НДСВ (също два пъти на власт с ДПС) и БДЦ (доскоро известен като ЛИДЕР - партия, приближена на Доган от самото си създаване).

Ясно. Да влезе убития...
25 Април 2016 22:02
Не се заблуждавайте - и последният барман знае, че две малки ракии са повече от една голяма...
25 Април 2016 23:27
***
26 Април 2016 05:26
Най-важното е да не вземем да изпуснем някоя думица срещу КорморанИсмаиловите неоосманисти (щото са в РБ) и ДОСТовете на Ердоган и Давид Оглу. П-ф-у!
26 Април 2016 08:04

Много наивно съчинение. На ниво хоремаг.
Без Доган България щеше да бъде друга, в доста по-плачевно състояние
26 Април 2016 09:44
ДПС по генезис е противоконституционна етническа партия, която бе регистрирана от националния предател Андрей Луканов, за да държи на сиджимка българските турци в интерес на БКП и червената номенклатура. Трябва да бъде обявена извън закона, а ДОСТ изобщо да не бъде регистрирана. Но няма истински патриот - политик с топки, мислещ за страната си, който да свърши това. Затова България прогрeсивно се срива. По всички направления, и особено - демографски (а без автентичното си население една държава и една нация са осъдени да се затрият ). Тъжно, но факт (с още 50000 сме се стопили през 2015 ) !
26 Април 2016 09:51
Трябва да бъде обявена извън закона, а ДОСТ изобщо да не бъде регистрирана. Но няма истински патриот - политик с топки, мислещ за страната си, който да свърши това.

Тези въпроси са от компетенциите на съда.
26 Април 2016 09:59
Тези въпроси са от компетенциите на съда.

У нас съдът е част от корумпираната държавна машина и обслужва тесни партийни, кланови и корпоративни интереси, всичките до един - мафиотски. Никакъв шанс !
26 Април 2016 10:59
И това ми прилича на пожелателно мислене
26 Април 2016 11:02
Не разбирам на какво се радва толкова авторът, като казва, че приказката за ДПС свърши. Като вземе връх финансираната от Турция ислямистка партия на Местан, и като започнат да пропагандират ислямска държава, всички вкупом ще започнем да се вайкаме.
26 Април 2016 11:11
http://www.segabg.com/profile.php?id=83927
26 Април 2016 13:39
ДПС има много силен и печеливш ход.Всеизвестно е влиянието на тази партия в правосъдната система.За да изпълнят повелята на Националната конференция /"запазването на целостта и единството на партията"./ е достатъчно да окажат влияние върху правосъдната система и да осуетят регистрирането на партията на Местан.
26 Април 2016 13:57
При всички случаи тези, които са свикнали, че ДПС е запазена "политическа марка и мярка", ще трябва да си променят схващанията. На движението му предстоят трудни времена. Остана без вътрешни и външни съюзници (поне официално) и вече се сблъсква със силна конкуренция за традиционните си избиратели. Така че прогнозите след последните два парламентарни вота, които предричаха, че ДПС ще стане втората по големина формация в страната, вече подлежат на преоценка.


Първо, ДПС бе втора по големина формация след последния парламентарен вот. С бюлетините с обозначен вот за ДПС, но определени като недействителни по друга причина, по брой подадени гласове бяха пред БСП (с отчитане на "техните" недействителни) - порок на формата, но не и на волята.

Второ, въпросът със съюзниците може би не е така ... драматичен, както си мисли авторът.

Трето, "конкуренцията" с ДОСТ е оздравителна за ДПС, не разрушителна.

Четвърто, разривът на ДПС с Турция съвсем не е безусловен. Разривът е с Ердоган и управлението му. Но в самата Турция има политически сили и обществени слоеве в тежък разрив с Ердоган. С тях ДПС поддържа и стратегически ще развива ефективни контакти. Светската, либерална, проевропейска интелигенция на Турция не би имала резерви в това. Стратегически, защото много след като Ердоган стане на прах и в Турция, и в България, ще има турци и те ще поддържат връзка помежду си. Ердоган е конюнктура. По въпроси, свързани с етническия "вътък" на ДПС, Доган и ръководството едва ли мислят ... конюнктурно.

Пето, ДПС стои стратегически по-добре на политическата карта на страната, сравнено с това от края на декември 2015. Един от проблемите с най-висок приоритет пред Европа и ЕС, а и при нас, тук, е за комуникацията и интегрирането на мюсюлманските верски и етнически общности. ДПС, чрез доктрината на заедност и български етнически модел е кандидат за легитимен политически медиатор. ДОСТ не може да я конкурира в тази функция, защото българската държава няма интерес и при здрав разум няма да постави тази важна за интегритета на нацията медиация да е под очевадния контрол на външна сила - Турция.

Ако сумираме, то перспективите в стратегически план пред ДПС са далеч, далеч по-добри от тези, които текстът по горе си е поставил за очевидна цел да ни внуши.
26 Април 2016 14:13
А СЕГА малко сплетни и слухове ...

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е пристанал на шутирания скандален екслидер на партията Лютви Местан. След като Пеевски окончателно е изгубил доверието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, той е решил да си отмъсти, като премине на страната на отцепниците ислямисти. Това е и причината Пеевски да посяга на различни медии през последните дни, тъй като е поел ангажимент пред Местан да му осигури медиен комфорт.
Това научи ПИК от отлично информирани източници в парламента и извън него. Не е случаен и фактът, че на проведената в неделя национална конференция на ДПС Пеевски, който обикновено седеше на първия ред на форумите на партията, този път знаково отсъстваше. Запознати твърдят, че Доган е изразил крайното си разочарование от него, а финалът на симпатиите му явно и провокирал депутата към рязък завой за отмъщение.
Междувременно в основаната наскоро партия на Местан ДОСТ функциите на пиар е поела журналистка от Канал 3, която също беше на Пеевски, но пък той заяви, че се отказва от нея. Според журналисти от медията на вчерашната обща планьорка на телевизията е било съобщено, че парите са намалели и се налага стагнация. Вероятно някои от потоците са пренасочени към новите медийни попълнения на Пеевски, обещани да работят в полза на ислямистката каузи на партията на Местан.

pik.bg


И всичко това - от ПиК Където довчера онова нещо, дето стана главен на БЛИЦ се размазваше пред Пеевски. Или греша? И пред ... Баце. Или греша?
27 Април 2016 08:53
Хубав анализ, много хубав!
27 Април 2016 08:57
Хубав анализ, много хубав!


За теб, гълъбче, ... става.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД