:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 627
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Байгън от красота

Бойко Ламбовски
Тези дни доста попътувах из страната и често мярках по билбордове усмихнатото лице на прилично изглеждащ мъж под мотото "Красотата е мисия". Нито го познавах, нито знаех какво има предвид, но спътниците ми ме осведомиха. Преди имал други билбордове с жена а ла Pin-up картичка и предизвикателния надпис "Прекалено съм красива, за да работя".

Доста пари е дал за реклама този мъж, помислих, но това са обикновени неща в света на бизнеса и рекламата - човек дава нещо с надеждата да получи много повече. Нямаше да обърна на тези билбордове особено внимание, ако не ме беше парнал спомен отпреди поне трийсетина години назад. Дали е имало някакъв празник на Октомврийската революция тогава, дали друго нещо, не помня, но навсякъде бяха изкарани крайпътни плакати - тогава още не им казвахме билбордове, с изобразен на тяхвожда на революцията Владимир ЛенинТой беше нарисуван от художника като вдъхновен и красив мъж, с брадичка и пронизващ поглед, а отгоре му - мисля - бях изписани думи от типа на: "Нашето учение ще победи, защото е вярно."

Настойчивостта на всяка напъплила ландшафта визуална пропаганда винаги ме е дразнила. Онзи Ленин ме провокира и с това, че беше изобразен от художника широкоплещест и едър, с малка глава и шлифер, под който се очертаваха рамене на културист. Помня, че на Орлов мост не издържах, и произнесох някаква филипика от типа на: "Какъв натеглив художник, каква тъпа картинка!" Имах предвид, че Ленин е бил невисок на ръст, с голяма глава човек, и да го рисуваш като широкоплещест исполин е доста безумно. Спътниците ми ме изгледаха озадачено, че се паля по такива дреболии, но не казаха нищо - всеки си имаше по-важни грижи от публичния лик на Вожда. Аз пък - сега си давам сметка - несъзнателно бях избрал да се дразня не от настойчивостта на посланието, което с аксиомната си категоричност носи цял ред социални опровержения в себе си, а от интерпретацията на рисувача. Може би е сработвал някакъв защитен механизъм - да критикуваш Ленин пред хора, както и Тодор Живков, тогава можеше да ти докара неприятности, но да подходиш критично към пропагандата откъм страната на естетиката - едва ли.

Ето - казах си днес - хората сме такова нещо, че не можем да оставим самите себе в покой от натрапливи картинки. Дали те ще ни внушават идеята, че сме щастливи, защото ни водят мъдри глави към светло бъдеще, или ще ни продават красиви продукти, които следва да ни направят щастливи, е принципно не кой знае колко важно. За трийсет години речовитият вожд бе заменен от самоуверения доктор, зоркоокия футболист или гостолюбивия мол, но ние си останахме обект - и субект, разбира се, но главно обект -на настойчиви внушенияНякой ни обещава нещо хубаво срещу нещо, което да му дадем, разбира се. Дали пари, дали политическо доверие, дали вяра и послушание, но алъш-веришът изглежда по-безсмъртен от човечеството. Няма спор, откъдето и да го погледнеш, че посланието на доктора - "Твърде красива съм, за да работя", е по-неморално по съдържание, но далеч по-безопасно и честно от онова "Arbeit macht frei" - "Трудът те прави свободен", изписано в Аушвиц. Особено ако гледаш второто отвътре. Този лозунг, доколкото помня, не е измислен от хитлеристите, а взет от заглавие на немски писател, не особено известен. ("Красотата ще спаси света" също не е мисъл на Достоевски, а фраза на негов герой.)

Но - рекох си - тази мисионерска красота не дава никакви индикации, че светът е станал по-спасяем. Ботоксните инжекции не са намалили огромния брой на наркотичните такива, онзи убиец Брайвик също беше си правил някакви естетически интервенции, дори пускал съвети в интернет как добрата визия и фотошопът работят "за идеята" повече от дългите послания. Един богат азиатец беше завел дело срещу жена си, защото му родила твърде грозни деца. Оказало се, че се запознал с нея и я взел след като тя си направила разни разкрасяващи хирургически интервенции. Заможният жених я мислел за красавица, пък тя по рождение и ген била грозна. И предала това на потомството му за негова изненада и възмута.

Иначе нямам никакви възражения срещу красотата, приета за мисия, и дори срещу евентуалните й възможности да спаси света. Обаче може би не говорим за една и съща красота. Може би става дума за онази, за която споменава Чарлз Буковски: "Обърнете внимание някой път...как група прогимназистки в бански костюми позират за снимка на един или друг конкурс за красота, за кралица на това или онова, погледнете тия крака, тия дълги бедра, гърдите - има нещо омайващо наистина, и тия момиченца го знаят, както и изгодната цена, която върви в комплект. После обаче погледнете тия осемдесет лица и усмивките. Усмивките не се усмихват, те са издълбани на хартиени лица, върху мъртво индиго, носовете и ушите, и устните, и брадичките се вписват в нашите представи за форма, но лицата са грозни отвъд всякакви измерения на зверското, там няма никаква мисъл, никаква сила, никаква съсредоточеност, никаква доброта... нищо, нищичко, плоски убити парчета кожа...Вие виждате същите тия победителки от конкурса за красота след години, остарели, в супермаркетите; те са капризни, луди, злобни, низки - вложили са си капитала в нещо нетрайно, били са изиграни; пазете се от острите ножове на количките им в магазина - това са лудите жени на Вселената."

22
5611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
25 Април 2016 19:57
Цитатът от Буковски оправдава есето...
-----------
Сайтът на Генек
25 Април 2016 21:37
"Красотата ще спаси света" също не е мисъл на Достоевски, а фраза на негов герой.
..........
Това пък какво трябва да значи!!!!
25 Април 2016 22:01
Красотата явно няма да я разбереш. Затуй не си ходожник.
Обаче ето ти едно:
Социализмът, както и неговият брат атеизмът,е произлязъл от отчаянието, като противопоставяне на западния католицизъм в морален смисъл, за да замести изгубената морална власт на религията, за да утоли духовната жажда на възжаднялото човечество и да го спаси не с Христа, а пак с насилие. - Фьодор Михайлович
25 Април 2016 23:29
Има една категория - суче, тъче - все на дисидентство го избива... А, дано го осребрят подобаващо.
26 Април 2016 05:26
...Г-н Ламбовски - очен лекар ти препоръчвам... елемента от рекламата говори за краста, не за красота.
И тук трябва да се заговори за лекарства... Мозберг, су-27, миг-21, жигула... .
Иначе - байгън е дума хубава.
26 Април 2016 05:32
елемента от рекламата говори за краста.

Крастата е суперактуална покрай потоците от „мигранти“. Заедно с холерата, тропическата малария и неясно колко още бактериози и паразитози. Крррасота!
П.П. Ако някой от нас, като европейски гражданин, тръгне да учи или да работи в друга страна от ЕС, ще му искат специален документ за имунизации и ваксинации (в България се получава от ХЕИ срещу здравна книжка, в която са отбелязани и съответната проверка). Но... „мигрантите“ са по-първа категория „граждани“ на ЕС. Па вий си продължавайте да се вторачвате в брадичката на В. И. Улянов. Мноо по-актуален е бампелът, гледам.
26 Април 2016 06:05
"Красотата ще спаси света" също не е мисъл на Достоевски, а фраза на негов герой.

Това е мисъл на Людмила Живкова, но последната се спомина без време. Тогава прекръстиха светилата на нейно име, зер толкова я обичахме всички. По едно време се чудех дали няма да прекръстят и България на нейно име.
Има ли нещо останало от това прекръстване
26 Април 2016 06:44
"Красотата ще спаси света" също не е мисъл на Достоевски, а фраза на негов герой.


поп Кочо
26 Апр 2016 06:05
Мнения: 829
От: 0
Това е мисъл на Людмила Живкова

Боже, що си не прибереш политкоректните вересии поне от този форум
26 Април 2016 08:51

____ :
Боже, що си не прибереш политкоректните вересии поне от този форум

26 Април 2016 08:53
Я как всички забравиха, че живяхме по законите на красотата на една червена принцеса.
26 Април 2016 09:18
Да така е. Хареса ми. Красотата е хубаво нещо, но коя? И кога в развитието на човечеството ще стигнем до нея? Или се отдалечаваме с годините?
26 Април 2016 09:25
Мен пък повече ме подразни другата част от посланието на споменятия от автора доктор (вече повече бизнесмен ...): " ....ев, Д-р ... ев". Хитро взаимстване от "Бонд, Джеймс Бонд", и ако продължим мислите ни в тази посока - и двамата с "лицензия да убиват" (License to kill ). В първия случай само на кино, във втория - за съжаление, понякога и на истински, в живота (въпреки всички взети мерки, се случва... ). Но докато има масовото облъчване на нежната половина от човечеството от подобни "дофтори" и създаването на фалшиви ценностни модели за това, що е красота, така ще бъде ! Красота - менте.
26 Април 2016 09:50
Това, което приписват на Людмила беше "Единство, творчество, красота!" каквото и да значи това... Не е сигурно, че тя го е измислила, около нея се въртяха и паразитираха множество всякакви "творци".

26 Април 2016 10:17
Само тези две числа - активи от 7,7 млрд и такси и удръжки (т.е. - приходи за фондовете) от 660 млн са достатъчно доказателство, че частните пенсионни фондове са една голяма корупционна далавера, нямаща никакво отношение към ползата за хората.
Пък кой те е карал да живееш с "красотата" на Людмила. Не си спомням да е имало закон за красоатта. Людмила се знамаваше с децата. Явно ти си бил малък пишлигар тогава, затова си се впечатлил толкова. На м мен Людмила хич не ми е въздействала на естичните ми възприятия. Още повече, че нейните бяха обвити с източен мистицизъм.
26 Април 2016 10:49
Явно ти си бил малък пишлигар тогава, затова си се впечатлил толкова. На м мен Людмила хич не ми е въздействала на естичните ми възприятия.

Вярно, че ме впечатли, но в отрицателен смисъл. Виждал съм я на живо, невзрачна лелка с неприятен глас.
А да въздейства на естетичните ми възприятия?! Боже опази! Как ли му е въздействала на Ванчето и кой знае за коя мацка си е мислел докато....?
26 Април 2016 11:06
Кой герой на Достоевски казва това, че навремето въобще не съм забелязала фразата. Да не е идикняз Мишкин?
26 Април 2016 11:20
Иполит, който внезапно беше заспал на дивана към края на дисертацията на Лебедев, сега изведнъж се събуди, сякаш някой го бутна в хълбока. Той трепна, надигна се, огледа се и побледня; оглеждаше се дори някак уплашено, но когато си припомни и разбра всичко, ужас се изписа на лицето му.

— Отиват ли си вече? Свърши ли се? Всичко ли се свърши? Изгря ли слънцето? — попита той тревожно, като хвана княза за ръката. — Колко е часът? За Бога, кажете ми колко е часът? Аз съм заспал. Дълго ли спах? — прибави той с почти отчаян вид, сякаш бе проспал нещо, от което зависеше най-малко цялата му съдба.

— Спахте само седем-осем минути — отговори Евгений Павлович.

Иполит го погледна жадно и няколко мига мисли.

— А… само! Значи, аз…

И той си пое дъх дълбоко и жадно, като че ли свали от гърба си необикновена тежест. Разбрал бе най-сетне, че нищо „не се е свършило“, че още не се е развиделило, че гостите са станали от масата само за да си хапнат и че са се свършили само дрънканиците на Лебедев. Той се усмихна и по страните му заиграха две яркочервени петна, издайници на охтиката.

— А вие сте броили и минутите, докато съм спал, Евгений Павлич — каза той присмехулно, — цяла вечер не откъсвате от мене очи, забелязах… А! Рогожин! Току-що го сънувах — пошепна той на княза, като се намръщи и кимна към седналия до масата Рогожин. — Ах, да — каза той, прескачайки изведнъж от един предмет на друг, — къде е ораторът, къде е Лебедев? Значи, Лебедев е свършил? За какво говори? Вярно ли е, княже, че вие сте казали веднъж, че „красотата“ ще спаси света? Господа — извика той високо, като се обърна към всички, — князът твърди, че красотата ще спаси света! А аз твърдя, че той има такива весели мисли, защото е влюбен. Господа, князът е влюбен; убедих се в това преди малко, веднага щом влезе. Не се червете, княже, ще ми дожалее за вас. Коя красота ще спаси света? Коля ми разправи това… Вие ревностен християнин ли сте? Коля казва, че вие самият се наричате християнин.

Князът го гледаше внимателно и не му отговори.
26 Април 2016 11:35
Така си и мислех. Не сбылись мечты идиота.
26 Април 2016 12:26
"Красотата ще спаси света" също не е мисъл на Достоевски, а фраза на негов герой.
..........
Това пък какво трябва да значи!!!!


Ами "Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене..." не е мисъл на Алеко Константинов, а на негов герой.
26 Април 2016 14:59
Стой в Утопията уважаеми, останалато....
28 Април 2016 14:32
С Б. Ламбовски. сме съученици и франкофони от Френската гимназия в София.

Не помня от кое произведение бе това (не мога да го открия и в мрежата), но го запомних, понеже ме бе поразило с необичайността си: Жена, красива като картичка - laide de visage et belle de corps.

(За тези, които не ползват френски: "с грозно лице и хубаво тяло"

E, има го и днешното: "belle de tête, moche de corps".

Ами омагьосаната кралица Гуиневир, която, според легендата, пък можела да бъде красива или само през деня, или само през нощта..., нещо, което трябвало да реши крал Артур.
Красива само за краля през нощта, но грозна за пред публика и свитата през деня, или пък красива за пред публиката през деня и грозна само за краля през нощта...

Кралице, харесвам ви такава, каквато сте, бил мъдрият му избор, който развалил магията и Гуиневир станала отново красива и през деня, и през нощта.

***

Прочее, не забеляза ли, че в някои размери на билборда главата на д-р Е. закрива "о"-то в красотата и в мисия се превръща нещо друго... Неочакван гаф на дизайнера?
28 Април 2016 14:48
Мда, винаги се смея колчем подмина тойзи дофтор носител на мисията на крастата. Мисля, че не е дизайнерски гаф, а отмъщение на дизайнера най-съзнателно. И му отива!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД