:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Букет шипъци

Димитри Иванов
Шипченската епопея! О, Шипка! Защо се казваш Шипка? Защото "шипък" е стародавното българско име на уханното цвете с шипове по стъблото. После сме го нарекли гюл. После трендафил. После роза.

"Името на розата" е книга от Умберто Еко. Българската роза има три имена, без да броим ружата, донесена от Далечния изток. Името няма значение. "Ти си Монтеки, аз Капулети", казва Жулиета на Ромео в трето действие. "What's in a name that which we call a rose? By any other name it would smell just as sweetly."

Науката не търпи такива работи и се намесила дето не й е работата; селекционерите на градински рози създадоха рози (шипъци, гюлове, трендафили), които имат по-добър търговски вид, но не ухаят.

"Добър вечер, приятелю млад, добър вечер другарю./ Добре дошъл в нашия град, добре дошъл в България./ Вземи във този хубав ден една българска роза от мен. Нека тя да ти разкаже с ароматния си глас за Балкана, за морето и за всички нас ..." Ала розата нищо няма да му разкаже, защото пазарните рози не ухаят.

Стоянчо имаше рожден ден и къде, къде, хайде в барчето на Младежкия, че аз да мога да пуша. Купих букет "шипъци" да ги дам на Станка, щом свърши представлението и тя се разгримира и се присъедини към нас на масата, но купешките "шипъци", рози, ухаеха толкова, колкото ухаят марулите.

А гюловото сладко ухаеше на рози. Криеха го от нас, децата, да не го намерим и се продрискаме; то действа разхлабително. Емблема на България стана българска роза, която прилича на пържени яйца на очи/ на яйце на око. Арт хората са учени. Ранозрейки. Едно 12-годишно момиченце издало книга. Вместо да отиде на логопед и да се научи да казва роза, а не уоза. Културтрегерките от "Хоризонт" ептен се продрискаха. Огорчих се, че поощряват графоманчета, че учени литератори преподават Creative writing и пишат за политика, че Йордан Радичков се набърка в политиката и каза: "Тефтерчето на Сорос е чисто като тефтерчето на Левски".

Ето ви една деконструкция: Новият директор на БНР бе избран от СЕМ; СЕМ са службаши, избрани от депутати; депутатите са избрани от келепирджии. Навързани личности.

Доверието е личен капитал, не можеш да го отпускаш като банков кредит. Лихвата е разоряваща. Излишно е.

Излишни са бившият президент Г. Първанов и сегашният Р. Плевнелиев - кречетало на вътрешни и външнополитически глупости. Не забелязват, че наближава времето, когато залъгалките ще престанат да залъгват, ще прелее чашата на търпението и търпеливите българи ще кажат "По-добре никога, отколкото някога! По-добре край на ужаса, отколкото ужас без край!". Единствен премиерът Б. Борисов успява все още да продава фасони, залъгалки и близалки за блюдолизците, които се облизват от обществените поръчки. Гласуват за него, както аз едно време четях US списанието "Minority of one".

Шипъци били посадени не само в Шипка, а и на много други места. Донесли ги османлиите, когато и България, и днешна Сирия били в Османската империя. Османлиите обичали розите, първия турски филм, който изгледах докрай, не беше сериал, а пълнометражният игрален "Гюл-баба".

В село Розино видях джамия и жени с шалвари. Казанлък не идва от казаните за изваряване на розов цвят, както си мислех, по-големи са, отколкото в ракиджийниците. Казанлък идва от Акче Къзанлар - бели момичета, когато султан Мурад I видял посрещащите го момичета. В османски документи от началото на XV век градчето е Акче Къзанлък.

В Розовата долина розите намерили уникално благоприятни климатични и почвени условия. До ден днешен маслодайните рози в Розовата долина се родеят с "Роза Дамасцена Мили" (Rosa Damascena Mili), роза от Дамаск, Сирия. Хайде да ни се пречупи езикът да кажем поне една добра дума за сирийските бежанци и за турците, които били по-добри от нас в бахчеванлъка, тютюна и розите. Тогава може би ще преодолеем и парламентарното ураджийство против бурките. Забулването дава свобода на жените в някои мюсюлмански страни. Забулената жена е защитена. Посегне ли й някой, правоверният мюсюлманин ще го заколи, анонимната жена може да е майка му или сестра му. Нито в Розино, нито в Казанлък, нито другаде видях бурки в Розовата долина. Тя е благословена и от Господ, и от Аллах. Те са един и същ единствен Бог, само че Аллах не е преведен като Господ, понеже муслимите забранили Коранът да бъде превеждан. Искали да бъде изучаван само на арабски, понеже Аллах го диктувал по мобифона на неграмотния Мохамед, който го диктувал на писаря си.

Мохамед забранил "1001 нощ", прекрасните приказки на Шехерезада, които керванджиите си разказвали в дългите нощи край огъня по пътя от Индия към Арабия. Талибаните забраниха музиката в Афганистан, разрушиха Палмира в Сирия по-ефикасно от древните римляни, които и Соломоновия храм разрушили, но се сетили после да кажат "Timeo hominem unius libri". Опасен е еднокнижникът, човекът, четящ само една книга. Припомням това на вторачилите се в Талмуда, Библията, Корана. Сещам се, че имам вкъщи не само много стара икона, а и Евангелие на турски, наследил съм го по гагаузко-варненска линия.

Бай Ганьо тичал подир влака, когато влакът маневрирал; вътре били дисагите му с мускалчетата розово масло. "Мускал", тегло на арабски, е мерна единица, приблизително 5 грама. От 7 до 15 хиляди рози се получава един мускал розово масло, attar of roses. Нищо чудно в трезора на БНБ да е имало розово масло; то струвало теглото си в злато. Но розово масло не видях, когато с Коко, камерамена Николай Тодоров правехме от трезора на БНБ репортаж като циркови еквилибристи - той напредва към мен с 16-килограмовата камера "Sony" на рамо, "Nagra"-та на количката с 25 килограмовото аутокю, щото аз съм икономист, мешам числата с процентите, - аз отстъпвам заднишком и размахвам ръце, показвам на зрителите на "ТВ Наблюдател" в кой сейф на хазната какво има. Сега нищо няма, като сравнявам икономическия прираст със задлъжняването, но вече не мисля в числа и проценти и съм 27 процента по-добре.

Навремето собственикът на розоварната в Казанлък не ни посрещна веднага; беше легнал под автомобила си и го човъркаше отдолу с гаечни ключове. Изми си ръцете в умивалника, избърса ги с кърпа, после се ръкува с майка ми, после с баща ми, после с мен. После влезе една красива синеока жена, застла масата с одеяло, сложи на одеялото ленена покривка, донесе сланина, наряза я много на тънко с дълъг остър нож и я поръси с червен пипер. На баща ми даде бели шишенца афтършейв олд спайс, на майка ми някакви други шишенца, на мен нищо не даде. - Доставяме на "Ярдли" - поясни мъжът. - Но гаджалите ни съсипват.

После жената донесе тумбесто шише и чашки. Аз, пренебрегнатият, докато не ме гледаха, за отмъщение гаврътнах една от чашките. Усетих огън в устата и стомаха и хукнах към умивалника да плюя и повръщам, а те се смяха.

После имаше сериозен разговор. Баща ми често казваше: не знам.



DI copyright





 Логото на България 2003 г.
 В Казанлък търгували с Англия
 В казанлъшките казани оставала каша - ферментираща листна маса; от нея дестилирали гюловицата, която ме опари. Този еликсир няма нищо общо с Four Roses Burbon. Not all whiskey is bourbon but all bourbon is whiskey, знаят в САЩ. Гюловицата е като нищо на света. Какво е тя обяснил Любен Каравелов в "Мамино детенце" .
 Имитацията на розово масло се наричала "тереше" и донесла лошо име на България. Баща ми учил химия в Гьотинген, но в Казанлък казваше, че не знае лабораторен способ, по който чуждестранните купувачи да отличават българското розово масло от турското тереше. Ние сме наричали турците гаджали, когато те ни наричали рая. Останал изразът "Оригва се като гаджал". С Петко Бончев, художник в киноцентъра и майка му, красивата синеока жена, която видях в Казанлък, живеехме врата срещу врата в София. На снимката - баща ми.
88
41383
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
88
 Видими 
24 Май 2016 18:35
Защото "шипък" е стародавното българско име на уханното цвете с шипове по стъблото.

"Шипък" / "шипок" е стародавното българско име на шипката.
24 Май 2016 18:50
Да направя прехода от предишния форум, бърбън ли е, не ми го хвали..
24 Май 2016 18:52
24 Май 2016 19:05
Мохамед забранил "1001 нощ", прекрасните приказки на Шехерезада, които керванджиите си разказвали в дългите нощи край огъня по пътя от Индия към Арабия.

Ще излезе, че наистина е бил пророк - да забрани нещо, което ще се появи след него, че и ще разказва за мюсюлмани.
24 Май 2016 19:16
На такъв ден само до шипъците на байо ви ми е.
24 Май 2016 19:28
Много хаотично
24 Май 2016 19:31
Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза
24 Май 2016 19:34
"Хайде да ни се пречупи езикът да кажем поне една добра дума за сирийските бежанци и за турците, които били по-добри от нас в бахчеванлъка, тютюна и розите. Тогава може би ще преодолеем и парламентарното ураджийство против бурките. "
***
Аз пък си помислих, че днес няма да чуя нищо от омразничетата. Но горното си го проси... нерде Ямбол, нерде Стамбул!
24 Май 2016 19:48
Доставяме на "Ярдли"


Това не е много за хвалба. "Олд спайс" си е жива "Бръснарска радост". Дори духи "Макки" е по-добър от него.
24 Май 2016 20:10
Имаше едно време в моето родно градче един човек, бай Илия, по прякор "розата". Този прякор му лепнаха, защото той ашладисваше калеми от роза върху подложки от шипка и ги продаваше на нашите съграждани. Добре, ама веднъж една циганка си купила роза и след като я засадила, когато и дошло времето, разцъфтяла в цветове на шипка. И тя, възмутена се оплакваше: "Туй Илия розата голяма лъжец - роза дади, шипка злези". Та така с шипъците, гюловете и трендафилите.
24 Май 2016 20:34
Блажени са еднокнижниците
24 Май 2016 20:43
Майка ми правеше сладко от рози в старата къща. Имахме розов храст - усукан и преплетен, някъде метър и нещо в дълбочина, два метра покрай оградата. Страхотно сладко! Вкусът на хората се променя, но много често се променя не усетът, а предметът. Виждал съм и сега бурканчета, на които пише "сладко от рози". Лъгал съм се и, въпреки диабета, съм купувал. Пробата е разочароваща...
И друго. Не смятам, че бурката дава свобода на жената. Обезопасява я - факт. Но! Обезопасява я там, където посегателството към жената е част от нравите. У нас и с поличка над кръста и деколте под кръста да е жената, нормалните БЪЛГАРИ няма да й посегнат. Докато при арабите... Да не говоря в циганския квартал...
---------------------------
Сайтът на Генек
24 Май 2016 20:49
. "...
- Господин Буров, Вие осквернихте всичките ми олтари и уважения към тези кумири.
- Живейте без илюзии и без кумири, господин Памукчиев. Човек трябва да се отнася към хората, както старият сарафин към парите - да им знае истинската цена. Всекиго можеш да излъжеш, даже банкерина и търговеца, но не и ломбарда, не и сарафина. Той по цвета, по звъна на златото и среброто отгатва коя монета е чиста, коя е с примес, коя е фалшива. Както Орозов, Папазов или Христов от Казанлък — само по мириса ще отгатнат кое розово масло е чисто, кое е примесено с тереше… Само те тримата, никой друг.
- И Вие ли?
- И аз. Нищо, че съм изнасял розово масло. Ние лаиците се лъжем, както и вие младите се лъжете сега. Лъжете се вие комунистите, че ще промените света и хората, че ще има свобода, братство и равенство на земята. Нямало ги е, няма ги и няма да ги има.
Хората се раждат неравни — и по социално положение, и по дарби, и по пишки, и по всичко… Как ще бъдат равни? Не могат да бъдат равни. Никога. Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният. Ето загадката за поетите в България — те имат талант, но нямат брутална сила..."
.
"Срещи с Буров", Михаил Топалов-Памукчиев
.

24 Май 2016 20:52
Пробвахме прословутата гюловица преди 2 години. Голами водами. Понамирисва наистина. Ма може и аз да съм станал алкохолик.
24 Май 2016 21:05
Всички сме станали.
Ама далеч не само тя е крива...
24 Май 2016 21:11
Щях да питам, Каравелов (тая противоречива личност) що ще тук?
24 Май 2016 21:12
депутатите са избрани от келепирджии

Не, господин Иванов - депутатите са избрани от народа. Знам, че гледате с презрение на нашия народ, понеже докато вие сте пътували, той е работил на полето - но друг нямаме. И ако наистина е прост - и избраниците му няма да са стока, но той такива си ги харесва.
Нарича се "демокрация" и се практикува на много места по света. Е, когато депутатите се назначаваха от ЦК на БКП - ясно, гений до гений. Обаче пустото му колело на историята се върти, както обичаше да казва един и ще се върти - и аз вече не знам докога.
24 Май 2016 21:27
гюл. После трендафил. После роза.

Нито едно от изброените са български наименования. Думата шипка, също не е българска, а славянска.
24 Май 2016 21:29
"Шипък" / "шипок" е стародавното българско име на шипката.

"Шипък" се използва в много славянски езици.
24 Май 2016 21:36
Шипъци били посадени не само в Шипка, а и на много други места. Донесли ги османлиите, когато и България, и днешна Сирия били в Османската империя. Османлиите обичали розите, първия турски филм, който изгледах докрай, не беше сериал, а пълнометражният игрален "Гюл-баба".


Само половината е вярно. Шипката е диво растение, разпространено в цяла Европа и Азия и не е донасяна от никакви османлии.
Официално гюла, т.н. Казанлъшка роза, е донесена от османлиийте от Близкият изток. И тогава е имало импорт експорт.
Обаче, розата не е била непознато цвете за траки и гърци. Дали се е отглеждала масово за масло не знам.
24 Май 2016 21:36
До Мачката : Имаш ли българо-славянски речник ?
24 Май 2016 21:36
До Мачката : Имаш ли българо-славянски речник ?
24 Май 2016 21:45
ОБЛАК 24 Май 2016 21:36
До Мачката : Имаш ли българо-славянски речник ?

Е, няма нужда да повтаряш въпроса няколко пъти.
Защо ми е речник? Поназнайвам славянските езици.
Ако не вярващ може да провериш казаното от мен на търсачката.
Нямаше да напиша коментар, ако Джимо не беше написал "стародавното българско" и че ние сме ги нарекли гюл, трендафил и роза.
Нито една от тези думи са стародавни български.
24 Май 2016 21:54
Всъщност, защо ви е толкова важно да знаете кой е донесъл маслодайната роза по нашите места?Нещо геройство ли има скрито , престиж некакъв ли ? Комуто е трябвало си я е донесъл ...и слава богу!!! Ама -не...не може да са османлиите...прости са те за тия работи...траките ще да са или наколните жители от култура "Варна"... според мене си първият хомо еректус е биел жена си с шипъкова клонка...затуй на жените се поднасят шипъци... да помнят!!!Нъл`тъй?
24 Май 2016 21:57
"Нямам нищо, което да предложа, освен собственото си объркване"
Джак Керуак
24 Май 2016 22:01
Да направя прехода от предишния форум, бърбън ли е, не ми го хвали..


Е, сега... Прекален светец и Богу не е драг!
24 Май 2016 22:04
Ний царевичак не пием. Да си го хвалят колкото искат. И шишетата им калпави, и етикетите им никакви. За цените да не говорим. Сглупих да черпя два пъти колеги с американски спиртове.
24 Май 2016 22:09
dabedabe 24 Май 2016 22:04
Ний царевичак не пием.

Ади ,бе! И на аванта ли???
24 Май 2016 22:13
Никак! Ний сме граждани.
24 Май 2016 22:29
Тва "шипък" има връзка с "роза" толкова, колкото "бърбън" с "уиски"... И отгоре на това е "шипОк", което си е шипка, демек диво растение. И "трианда-фолиа"-та не е нито роза, нито гюл... Нерде Шам, нерде Багдад...
24 Май 2016 22:38
Ще излезе, че наистина е бил пророк - да забрани нещо, което ще се появи след него, че и ще разказва за мюсюлмани.


За втори път е пророк в тази колумна. По същия въпрос.
24 Май 2016 22:56
Баща ми учил химия в Гьотинген, но в Казанлък казваше, че не знае лабораторен способ, по който чуждестранните купувачи да отличават българското розово масло от турското тереше

Лабораторното определяне състава на розовото масло ме занима преди 25 години. Тогава имаше две стоки, които окончателно бяха подлудили лудите "брокери" на прохождащия български пазар: работното облекло и розовото масло. Ако някой се е занимавал със сделки по това време, със сигурност ще си спомни митичните 50 кила розово масло, уж заложени в "Балканбанк" и ажиотажа по търсенето на купувачи за тях

Така или иначе, шизофренията стигна и до мен. Като добросъвестен човек, започнах да проучвам темата. Разбрах, че розовото масло е пет пъти по-евтино от златото, през 1991 година килограмът струваше 3 600 долара на вътрешния пазар и 5 500 на външния, че добивът е малък - 1-2 тона в България и 5-6 тона в Турция, която е най-големият производител с около 2/3 от световното производство, като през 1930-те години ние сме произвеждали до 4/5 от него.
Терешето се оказа много любопитен продукт. То също е ценно масло, получавано от здравец (Geranium), но е доста по-евтино от розовото. Проблемът е, че в самото розово масло, дестилирано изцяло от рози, се съдържат до 70% гераниол - съставката, добивана от здравеца и наистина е почти невъзможно двете масла да се различат без лабораторни изследвания.

Тук започва най-интересното.
Лабораторният метод за анализ е (газ)хроматографията. Днес едва ли има лаборатория, която да не е оборудвана с хроматограф и една от най-големите загадки в науката е как е станало така, че методът се развива едва през последните шестдесет и няколко години. Колонната хроматография е била открита през 1900 година от руския учен Михаил Семьонович Цвет - човекът си е дошъл на белия свят с името - до 1906 година методът е бил представен в Санкт Петербург, Варшава и Берлин, а след това ... забравен за повече от 30 години.
Наистина г-н Константин Иванов е нямало как да изучава в Гьотинген лабораторни методи за анализ на розовото масло, защото стават известни едва след 1940-те години. За газ-хроматографията, Archer John Porter Martin получава Нобеловата награда за 1952 година.
24 Май 2016 23:56
" Гласуват за него, както аз едно време четях US списанието "Minority of one"."
Това ме върна в миналото, когато в училище имаше мода на "тъпни"те. Например: Каква е приликата между леген и трикрилен гардероб - И с двете не можеш да се обръснеш.
Винаги съм си мислил, че каквато и работа да вършиш, има един момент в който е повече от належащо да се откажеш, защото започваш сериозно да се излагаш. А най-добре, както правят някои спортисти - отказват се на върха на славата си.
25 Май 2016 00:26
Букет от магарешки тръни.
25 Май 2016 00:58
Едва ли има по-голям цинизъм от това да се подаряват откъснати цветя. Все едно да кажеш -- гледай ги как умират -- със или без съзнанието че там вече не тече жива енергия. Също като да поднесеш нещо, което да бъде изконсумирано.. Разбира се, не всички имат телевизори, но освен радиопредавания, хората масово консумират шоу-програми. И тази вечер Слави Трифонов, с помощта на Иван Кулеков.. направиха забележително предаване. Вчерашното не бе така, но в началото излъчиха впечатляващи кадри от съботния им концерт в Лондон, и записът от 23-и вече може да бъде видян в сайта на шоуто. Забелязах, преди това бе поканил председателя на т.нар. клуб „Милениум“.. Интересно, кой твърди че идва края на ужаса? Да не би пак някой инвеститор в производство на розово масло, какъвто бе и Тончо Токмакчиев, например? Гледай как с този шрифт се изписват и бб, и 66
25 Май 2016 04:45
Джимо,

И понеже си почнал за родата си, очаквам скоро да отговориш на онези мародери от ЛеФски, които тези дни си позволиха да сложат лика на Списаревски върху потните си футболни фланелки...
25 Май 2016 05:49
Пак евеларка !
Вече на няколко пъти Джимо се опитва да подскаже една биснес идея , но удря на камък !
Никой не потегля ! Дискутира се бърбана и производните , даже се направи разбор на вкусовите
характеристики на японските уискита !
Никои не обелва дума за гюловата !
Или не са пили или не знаят какво е или са достатъчно закостенели , ум не ми го побира !
А би било страхотен венчър - гюлова ракия с розово кисело мляко и мед от рози !
Припи ми се Jim Beam ! Наздраве !
25 Май 2016 05:59
А в Будапеща на гара Келети ядох най-хубавото тирамису , което някога съм вкусвал , ей Богу !
Гроба му бил пак в ремонт , на Гюл Баба де , така казват ! Хубава е Будапеща , много е хубава !
25 Май 2016 07:05
Думата българин и тя ли е славянска? Mandara Mountains Himalayas, Shipki La pass Himalayas, Thunga river India ...
25 Май 2016 07:31
"Роза Дамасцена Мили" (Rosa Damascena Mili)


дама+сцена, дама на сцената. да ама не
Чете се 'роза дамасКена' така както се казва 'сабя дамасКиня' (saber damascenus - сабер дамасКенус). И както се казва 'Кесар" за Caesar, а не Цезар. Божието - богу, кесаревото - кесарю.
Това нововъведено недоразумение да се произнася латинското 'к' като 'ц' е много досадно.
25 Май 2016 08:11
Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи? По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният.


Побеждава по-приспособимият.
Поне ако под "победа" разбираме продължаването на рода...
25 Май 2016 08:22
"Timeo hominem unius libri".


Сега разбрах, защо ДИ харесва ББ повече, отколкото прочелите Книгата, в която се говори за вечен живот.

25 Май 2016 08:22
У дома и сега всяка година се прави сладко от рози. Много е хубаво.
25 Май 2016 10:01
Нарича се "демокрация" и се практикува на много места по света.

Познавам едни дето за няколко милиона долара и три години време могат демократично да ти изберат за президент когото поискаш.
25 Май 2016 10:25
"Шаман
24 Май 2016 21:12
"депутатите са избрани от келепирджии"
Не, господин Иванов - депутатите са избрани от народа. "

Ей, ама тук ли било заровено кучето?
25 Май 2016 12:10
Излишни са бившият президент Г. Първанов и сегашният Р. Плевнелиев - кречетало на вътрешни и външнополитически глупости.


Тука Бачото е дал своята характеристика за Плевнелиев, но за Първанов няма такава, та викам си дай да я напиша. Първанов е Ловец номер 1 на републиката. Най-големият меценат на младите талантки от Димитровград. Бивш колега на Бачото от Комитета за Държавана Сигурност и горд носител на артистичният псевдоним Гоце. Радетел за руски проекти, които имаха за цел по братски богата България да помогне за напълването на панамските офшорки тов. Путин. Също така, горд собственик на хотели и лукосозни имоти и хотели. Абе хубав човек, родолюбец. Но най важното е, че даде орден на Джими, който той сега си закичва на най-интересни места, според статиите му във в. Сега. Защо ли бачо се е посвенил да даде своят коментар тук? Историята пита.

Иначе, какво става с Цар Калоян?

Калоян от рода Асеневци бил заложник в Константинопол, столицата на Romania - латинската империя на мястото на Византийската - но на втората година избягал.
Серия Бисери, Творба "България"1 - "Приказка за Еразъм"

Та дай да поправяме грешки викам аз

1. Цар Калоян I Асен, в юношеските си години е бил отдаден като гарант (заложник) в Константинопол. По това време Константинопол е все-още столица на Византия.
2. Европейските рицари превземат Константинопол 1204, по късно създават и държава. Калоян се връща от заложничество 1189 година. Разлика от 15 години
3. Латинската, а също и Византийската империя никога не се казвалаи Romania, това е Collateral Damage, когато се преписва Википедия без да се знае история. Който обаче, е чел вагони книги, но не е внимавал по латински (въпреки обучението в колежа Хогуортс), може да се обърка защото Empire of Romania на английски означава Латинската империя. Изобщо тюрлю-гюведж латински, английски, български..
4. Romania е Румъния, нашата северна съседка.
5. За любознателните с многото вагони книги
Βασιλεία Рωμαίων-Imperium Romanum- Византия (чиито заложник е бил Калоян като младеж)
Imperium Romaniae - Латинска империя
25 Май 2016 12:19
"...О, и ягодите вече нямат прежния си вкус! И женските бедра вече са изгубили своята жилавост..."
25 Май 2016 12:30
Книгата, в която се говори за вечен живот.


Прочела съм я. Егати вечния живот. Или в геената огнена, или в досадния рай, дето една ябълка не смееш да куснеш.
25 Май 2016 12:42
Егати вечния живот.

Е, то има и един друг живот - описан от Поета...
Но и там има справедливост - тия, които преди са живели охолно, прекалявали са с алкохол, жени/мъже и салтанат-мезета, ги чака дълго, тягостно глозгане от червеите - по ред причини изброени току що...
А бедните - не произхождащи от правилно семейство - хорица, биват оглозгани за няколко дни - и готово...
Абе... Nature is fair
25 Май 2016 12:56
3. Латинската, а също и Византийската империя никога не се казвалаи Romania...
Empire of Romania на английски означава Латинската империя.
4. Romania е Румъния, нашата северна съседка.
5. Imperium Romaniae - Латинска империя

Дойчо, дай малко по-сериозно! Какво доказва преводът на топоними според теб? Че няма Константинопол, защото ние му казваме Цариград? Никаква Румъния не е Romania, защото твоята Румъния е Valachia. Ето ти карта на Romania:

(снимка: натиснете тук)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД