:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 168
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Демокрацията пада жертва на социалните помощи

Пристрастяването на бедните към различни безплатни програми помага за фалшифицирането на изборите толкова успешно, колкото и раздаването на чекове за 100 долара в тъмните избирателни стаички
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
"Обамакеър" създава милиони нови зависими, които ще гледат на политиците като на спасители в близките години.
В Ирак и Афганистан американските офицери раздавали редовно пари на местните, за да си купуват влияние и да подкопават съпротивата срещу американската окупация. Плащанията се отразявали добре, особено след като американските военни по невнимание убивали овце или невинни местни граждани. Милиарди долари са раздадени при минимален или никакъв контрол като част от програмата на Пентагона "Система - пари като оръжие".

По същия начин политиците отдавна разчитат на парите като система за купуване на гласове или подкопаване на съпротивата към Вашингтон. Президенти и конгресмени формално не са в някакво контранастъпление срещу американския народ. Но осъзнават, че



пристрастяването на гражданите към правителствените траншове



е най-лесният начин да се отгледа масово покорство и да се наложи властта.

Политиците разделят американците на две категории - тези, които работят, за да живеят, и тези, които гласуват, за да живеят. Федералните програми за прехрана днес издържат над 100 млн. американци. От 1983 г. броят на получаващите хранителни помощи от федералното правителство е нараснал повече от 2 пъти - от 66 млн. души до 153 млн. души. Броят на хората, които са на социално подпомагане, набъбна от 42 млн. души до 109 млн. души. Зависимостта стигна до небесата във време на относителна стабилност.

По същия начин, както крал Хенри VIII се бетонира на трона като раздава конфискуваните манастири и техните земи на поддръжниците си през 16 век, днешните политици укрепват властта си, като изливат стотици милиарди долари на потенциалните си избиратели.

Като средновековни царе, раздаващи земи на придворните си лакеи, днешните политици се чувстват длъжни да разпределят пари между които те си решат. Но всяка нова програма за помощи увеличава политическия контрол върху получаващите я и над хората, принудени да финансират тези програми.

Тези пари създават евтини ореоли на политиците. Според някои анализатори парите, раздавани от правителството, са просто заявени добри намерения. Но всяка правителствена програма за помощи променя начина, по който живеят милиони хора. Федералните студентски помощи подкрепят нарастващите искания за безплатно обучение в колежите, финансирано от федералното правителство. "Медикейд" и "Медикеър" предизвикаха спираловидна инфлация, заради която се увеличават исканията за национализиране на здравеопазването. "Обамакеър" създава милиони нови зависими, които ще гледат на политиците като на спасители в близките години.

Политиците и бюрократите се опитват



да подкопаят традиционните американски добродетели



и да увеличат броя на хората, живеещи от подаяния. Земеделското министерство финансира пропагандата с програми с купони за храна. Неотдавнашните реформи в повечето щати позволяват на хората да се сдобият с купони за храна само след един телефонен разговор или след попълване на онлайн формуляр. Което е далеч по-лесно от това да се явиш на интервю за работа.

Администрацията на Обама твърди, че ръстът в зависимостта от купони за храна прави Америка просперираща, защото се смята, че всеки долар, даден за купони, генерира 1.84 долара икономическа активност. Ако това е вярно, правителството трябва да направи всички богаташи, като раздаде купони на всички. Но, разбира се, не е.

Помощите, раздавани с добра воля от правителството, са като войните, водени от добра воля. Социалната държава се поддържа от статистически трикове, чиято задача е гражданите да изглеждат в по-лошо положение, отколкото реално са. Земеделското министерство на САЩ всяка година прави проучване за т.нар. "продоволствена сигурност", а резултатите от него широко се разпространяват (дори и от Обама) като показател за броя на гладните американци. Ако някой се опасява, че ще остане без храна за един-единствен ден (но не остава), това е показател, че цяла година е изправен пред "продоволствена несигурност". Ако някой иска органично къдраво зеле, но може да си позволи само неорганично къдраво зеле, това е друг показател за "продоволствена несигурност". Вероятността семействата да получават купони за храна, защото попадат в категорията на хората, заплашени от "продоволствена несигурност", е с над 50% по-голяма, отколкото това да се случи на домакинствата с ниски доходи, които не получават купони, сочи анализ. "Продоволствената несигурност" е доста по-разпространена през 2013 г. (14.3% от всички домакинства) отколкото през 2007 г. (11,1%), а броят на получаващите купони за храна се е увеличил от 26 млн. на 47 млн. души за същия период.

Американският журналист и сатирик от средата на ХХ век Хенри Луис Менкен иронично казвал, че



"всички избори са вид съвременен търг на откраднати стоки"



Колкото повече политиците обещават на хората, толкова повече права получават, за да грабят от всички. Федералното правителство e усвоило над 3 трилиона долара от данъци през миналата година - основно за отпускане на финансови помощи и услуги за хора, зависими от държавата.

Колкото повече са хората, зависими от Вашингтон, толкова по-трудно става да се контролират политиците. За десетки милиони гласоподаватели най-голямата опасност от Вашингтон е, че политиците могат да им намалят социалните помощи. Колкото повече хора получават държавни помощи, толкова по-малко внимание ще се обръща на правителствените злоупотреби.

Социалните помощи фалшифицират изборите толкова успешно, колкото и раздаването на чекове за 100 долара в тъмните избирателни стаички. За съжаление, използването на данъчните приходи от политиците, за да си осигурят преизбиране, е напълно законно според федералните правила за финансиране на предизборна кампания. Докато хората, зависими от правителството, са политически активни, е абсурдно да се очаква политиците да вземат разумни или справедливи решения за това кой какво да получава.

От дълго време политиците докарват до просешка тояга обществото, за да останат на власт. Плутарх, който наблюдава последните дни на Римската република, пише: "Хората са изключително корумпирани от подаръците, които получават от устремилите се към властта, и повечето от тях постоянно продават гласовете си". През 1748 г. Монтескьо предупреждава: "Невъзможно е да се правят щедри дарове на хората, без да има голямо изнудване: и за да постига това, държавата трябва да бъде покварена. Колкото повече предимства изглежда, че гражданите получават от свободата си (да гласуват), толкова повече се приближават към критичния момент да я загубят".

Политиците не могат да разклатят увереността на хората да разчитат на себе си, без да унищожат самоуправлението. Последната жертва на социалните помощи е демокрацията. По-значимата реформа ще е да се забрани на политиците да купуват гласа на един човек с чек от друг човек.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Федералният бюджет на САЩ за 2014 г. излиза от държавната печатница във Вашингтон. Огромна част от приходната част от данъци отива за социални плащания.
11
2993
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
07 Юни 2016 20:51
Федералните програми за прехрана днес издържат над 100 млн. американци. От 1983 г. броят на получаващите хранителни помощи от федералното правителство е нараснал повече от 2 пъти - от 66 млн. души до 153 млн. души. Броят на хората, които са на социално подпомагане, набъбна от 42 млн. души до 109 млн. души. Зависимостта стигна до небесата във време на относителна стабилност.

Изобщо не се притеснявайте.
Напълно закономерно капиталистическата икономика отстъпва място на техноменталната.
С което естествено най масовата класа става тази на прекариата, а не на работниците.

07 Юни 2016 20:56
Колкото повече хора получават държавни помощи, толкова по-малко внимание ще се обръща на правителствените злоупотреби.

Точно за това с навлизане на роботизацията ще започне масово въвеждане на ББД.
07 Юни 2016 21:09
ББД ще реши проблема, ама авторът явно е неолиберал и затова не предлага решение.
07 Юни 2016 22:10
"всички избори са вид съвременен търг на откраднати стоки"

08 Юни 2016 13:12
Щом в Щатите е така, значи у нас всичко е наред освен сумите.
08 Юни 2016 13:15
Джеймс Бовард (Не че ще ми види одобрението )
Ако някой иска органично къдраво зеле, но може да си позволи само неорганично къдраво зеле, това е друг показател за "продоволствена несигурност"

Сега, като не знам разликата се чувствам "продоволствено сигурен"!
08 Юни 2016 13:20
Федералните програми за прехрана днес издържат над 100 млн. американци. От 1983 г. броят на получаващите хранителни помощи от федералното правителство е нараснал повече от 2 пъти - от 66 млн. души до 153 млн. души. Броят на хората, които са на социално подпомагане, набъбна от 42 млн. души до 109 млн. души. Зависимостта стигна до небесата във време на относителна стабилност.


America fuck yeah



08 Юни 2016 14:29
неорганично къдраво зеле

Това зеле от камък, от метал или от пластмаса е? И как се яде такова нещо.
08 Юни 2016 14:31
Като цяло поредният буламач, продукт на западната "журналистика". Тя е доказала, че друго не може да ражда, защото тръгне ли да отразява действителността ще започне да реже клона на който стои.
08 Юни 2016 16:51
Бях свикнала да чета досадни клишета в събота. днес нали не е?
08 Юни 2016 17:00
Неорганичното къдраво зеле може би се произвежда по метода на агрегатопониката - когда корни размещены в твердых инертных, неорганических субстратах – керамзите, щебне, песке, гравии и т.п.

Значи може и в камънак или по планински зъбери.

Къдренето, предполагам, е по-късна процедура, поверявана на стилисти като Капанов. Непременно студено!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД