:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Добре дошли в Розово, в сърцето на Англия

Шумен назидателен елит срещу скрито и инатливо “простолюдие” – такава битка се води и във Великобритания, и в България, в Австрия и навсякъде
БГНЕС
"България на българите", скандираха преди 2 години жителите на казанлъшкото село Розово. Тогава политолози ги нарекоха "селски нацисти". Сега се оказа, че и Великобритания има село Розово. То също отказва да бъде назидавано от телевизора.БГНЕС
На 24 април 2014 г. стотина жители на българското село Розово се сбират пред портите на двуетажна къща. "България на българите", "Не щем цигани", "Всеки да си ходи в държавата", "Хляб за нас няма - за тях ли?", крещят те, гневът им е по повод семейство сирийски бежанци - жителите на Розово не ги искат. "Това е битов фашизъм", "Селски нацисти", "Вкарайте ги в затвора, тия не са хора ", провикват се в отговор от телевизионния екран журналисти, политолози, културолози и друг род интелектуалци. "Съображенията" на недоволните в Розово наистина изглеждат някак фашистки. Само че интелектуално извисените умници не забелязват, че в Розово отдавна няма ни поп, ни даскал, кметът е формален, всички умни, красиви, предприемчиви, активни и семейни хора са напуснали, понеже за тях живот в селото няма. Останали са възрастните, не много образованите, житейски затруднените, недоволните. Говорещите глави от телевизора



предпочитат да клеймят и вкарват по затвори,



вместо да си обяснят защо техните майки, съседи, приятели от детинство мислят и постъпват по този начин.

Две години и два месеца по-късно се оказва, че във Великобритания, сърцето на модерния свят, също има село Розово. То отново е дълбоко в провинцията, жителите са предимно възрастни, не са завършили престижните университети, виждат заплаха за собствената си държава и, колкото странно да изглежда, са притеснени за хляба си в перспектива. Също като побратимите си от Розово са маргинални, нечути, различават се почти антропологично вече от елита, който.... досущ като българския, непрекъснато ги наставлява как да живеят. А и назидава. Де що имаше интелектуалец или известен човек във Великобритания тия седмици, ги инструктираше неистово да гласуват срещу напускането на ЕС. А сега, след резултата заедно с интелигенти от електронните форуми ги обижда - глупави били, не знаели какво вършат, а-ха да им отнеме правото да изразяват позиция. Хората от "изгубената Англия" обаче са със самочувствие, имат си доводи и се присмиват на "говорещите глави".

"изгубената Англия" и "изгубената България" отказват да слушат.

Великобритания е голяма държава, съставена е от различни етнически и социални прослойки със сложни отношения помежду си, тяхното Розово не може автоматично да се приравни към българското (още повече, че в малките населени места живеят дребни търговци, енергични и активни, които не искат Брюксел да определя правилата на бизнеса им; те направиха съвсем рационален икономически избор срещу ЕС). Но общото е, че всички тези хора са нечути. Срещу тях е "елит", който не прави опит те да бъдат разбрани, трескаво ги наставлява и лепи етикети, когато не се подчиняват. Не търси причини за поведението им, издава присъди след следствието. Клейми и хули, не търси корен, сече стеблото с коса... Увеличава се



пропастта между "жълти павета" и провинция, център и периферия,



елит и "простолюдие", в огромна степен и между политици и гласоподаватели. И това е така навсякъде - от гордата със себе си Англия до изчервяващата се от себе си България, от социалната Франция до бляскавата с културните си достижения Австрия (помним броенето на президентски бюлетини, нали). Живеем в свят, в който едни хора сякаш са разбрали как е правилно да се живее, накъде да вървим, открили са тези известни житейски истини, а срещу тях са други, които упорито не се подчиняват. Да не би първите да станаха нагли и еднакви, та затова вторите да не слушат?

Причините за тази пропаст може да са много, вероятно са толкова, колкото са държавите от развития евроатлантически запад (и ние сме там, колкото невероятно да звучи). Ще се анализират поне до следващия подобен референдум. Но това, което би било добре да направим днес, е да отчетем наличието на тази пропаст, да пробваме да я измерим, без да издаваме присъди. Не, хората от изгубените Англия и България не са фашисти, не са ксенофоби, не са глупаци.... Те са част от демокрацията, тя е плурализъм, а този, който е недоволен от тях, трябва да се опита да ги убеждава - с уважение, от сърце и с разум. Другото, което следва да направим днес, е да отчетем, че всички тези "скрити хора" са все по-важен фактор при гласувания, а занапред още повече ще изненадват политиците (дори агитиращите за напускане във Великобритания се оказаха като в небрано лозе и почнаха да се отказват от обещания). Тази обществена прослойка не е многобройна, но е мотивирана и става



решаваща при отказа на младите



и жителите на големите градове да отидат пред урните. А защо те са мотивирани, пък другите не са, пак трябва да е обект на трезв анализ, не на етикети.

На 16 юни, седмица преди референдума, британска депутатка, защитничка на оставането в ЕС и имигрантите, бе публично екзекутирана от мъж, скандиращ "Великобритания над всичко!". Социологическите сондажи после отчетоха рязко стопена преднина на Брекзит. Можете ли да си представите резултата от допитването, ако бе проведен преди убийството? Можете ли да си представите колко голяма всъщност е пропастта?

БГНЕС
В "Изгубената България" държавата започва и свършва със знамето.
17
6098
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
27 Юни 2016 21:02
Браво на Божидаров!
различават се почти антропологично вече от елита
Не е "почти", а си е съвсем реално.
28 Юни 2016 00:40
Превъзходна статия!

С уважение...
28 Юни 2016 02:13
28 Юни 2016 09:57
28 Юни 2016 10:08
Симпатично кратък, но много смислен текст.
28 Юни 2016 10:11
Диян Божидаров
Май така идват нещата. Не е зле да се чуваме и гледаме. А то - въртим глави, че миришело.
28 Юни 2016 10:47
28 Юни 2016 11:06
Гювеч от забравени зеленчуци, прокиснало грозде и прорасли картофи! Как се лепят с плюнка глупави аналогии, за да се мотивират "социологически" тъпотата и мракобесието на някакви селски маргинали? Това, че са изоставени от децата си, да не е заслуга на "елита"? Пошло оправдание на всякакви ексцесии с "безизходицата", в която сами са се набутали. Слаба ракия тоя път!
28 Юни 2016 11:33

28 Юни 2016 11:52
Това, че са изоставени от децата си, да не е заслуга на "елита"?



Абсолютно!
Тези деца не са избягали от родителите си, а от безпътицата, беднотията и безперспективността, създадени именно от елитите.
28 Юни 2016 12:37
Божидаров
Системата дефектира, а основната причина за това е, че "елитът" дефекира перманентно от лакомия и вече е затънал до гуша в собствената си "уникалност".
28 Юни 2016 13:16
Ма чакайте сега. Когато говорим за елит, кой е този елит? За оставане в ЕС гласуваха 48% от хората, нали така? Значи почти половината население е елит, така ли? Ако елит означава да имаш глава на раменете си и да я използваш, то тогава ок, нека наречем тези хора елит. Но всеки, който познава Англия, знае, че, ако искаш - бачкаш и печелиш прилично. Безработицата е на супер ниски нива. Ако искаш да печелиш по-добре - бачкаш повече, а малко мозък и някакво образование не пречат. Като цяло, доста справедлива система.

Та ситуацията няма нищо общо с българската.

ПС: Ако бедните брекзитъри ми обяснят/докажат как точно излизането от ЕС ще оправи тяхното положение, ще им дам подарък - безплатен учебник по икономика и бизнес.
28 Юни 2016 13:20
...тъпотата и мракобесието на някакви селски маргинали
Не защитавам поведението им! Все пак, всеки планински водач ще ви каже, че максималната скорост на групата в планината се определя от скоростта на най-бавния турист. В обществото - с известна уговорка - ситуацията е сходна. Големият проблем е когато "елитът" реши, че групата му е нещо сгрешена и започне да поощрява едни нейни членове, обикновено - за сметка на други...
28 Юни 2016 13:36
Не знам как е в UK, но тук позицията на политиците"мама знае най- добре" е абсолютно влудяваща!
1/ Не са никаква мама!
2/ По нищо не личи че знаят, камо ли- най- добре.
Човек просто е изкушен да им играе контра, поне за да ги стресне!
28 Юни 2016 17:24
Автора
28 Юни 2016 19:37
На 16 юни, седмица преди референдума, британска депутатка, защитничка на оставането в ЕС и имигрантите, бе публично екзекутирана от мъж, скандиращ "Великобритания над всичко!". Социологическите сондажи после отчетоха рязко стопена преднина на Брекзит.

Значи е трябвало две депутатки да бъдат публично екзекутирани и те ти демократИя в действие. Ама по-ниско да минат. Не става така. ДемократИята иска жертви. Я де го Близкия Изток нагледен пример...
28 Юни 2016 19:48
Разбира се

А младежа с прякор tantus отново ми се замота из краката. Аз имам, да речем добри познати, в живеещи в partnership с местни в северна Англия, където безработицата е почти 10%, а пъплещите балтийци и поляци ги лишават от шанса и за нископлатена работа, защото се предлагат за по-малко. Няма да давам повече примери.
Искам ти, българския отворко, да отидеш там и застанеш пред тях, та да им обясниш твоите бизнес -учения. Приемаш ли офертата?
(а можеш ли да тичаш бързо?)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД