:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,255,335
Активни 77
Страници 4,647
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Разломът

Бойко Ламбовски
Старите, грозните и злите прецакаха младите, умните и красивите - горе-долу така си превеждам избрани коментари по социални мрежи и медии относно най-обсъжданото събитие в света през последните дни. Разбира се, изказват го не със същите точно думи. Но почти. Тези словесни упражнения са базирани върху статистическите данни, които показват как за излизането на Кралството от ЕС са гласували главно възрастните и консервативно мислещите британци, а за оставане - младите, лондончаните, по-образованите.

Рефренът ми напомни нещо от близкото политическо минало у нас, но няма сега да се фиксирам върху това. Ще обърна внимание само върху поляризацията на мнения, опростяващи събитието додобри и лоши, ваши и наши, бяло и черноЩе цитирам две високопоставени фигури - президент и кандидат-президент. И двамата заможни, макар вторият - несъмнено по-заможен от първия. Първият е нашият президент - г-н Плевнелиев, който преди резултатите от референдума обяви, че разпадането на ЕС след евентуален успех на Брекзит означава война, а след Брекзита рече, че това е "един лош ден за Европа, лош ден за европейската демокрация, лош ден за европейската икономика, лош ден за Европейския съюз. Ясен знак за ненаучен урок от историята." Другият - кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп, прояви еуфория и поздрави британците за решението им да напуснат ЕС, като заяви, че са си "върнали контрола над своята страна и че това е нещо велико". (Няма да се поддам на разни фейлетонни изкушения и да намекна предвид значимостта на този глобален политически акт за всички как г-н Тръмп тури себе си с такива изказвания в групата на старите, грозните и злите, пък г-н Плевнелиев запази за себе си почетно вовеки място в другата листа - на младите, умните и красивите. Инсинуативно би изглеждало, та не ща да се впущам в подобни алегорични серпантини.)

Но станалото в кралството извади на показ дилеми, по-дълбоки от черно-бялата политическа драматургия, с която сме свикнали да ни работят политици и анализатори. Първо - ако разширяването на демокрацията, нейната "швейцаризация" тоест - повече гласувания и допитвания до народа, е нещо хубаво, то какво да правим, когато народът не съвпадне с мнението на младите, умните и красивите? Нямам предвид само референдума във Великобритания, имам предвид факта, че за първи път кандидат-президенти на САЩ от двете големи партии се оказаха фигури с извънредно нисък процент одобрение, които също - и двамата - не удовлетворяват огромната част от младите, умните и красивите? Какво да правим, ако народът един ден избере политици като Льо Пен баща или дъщеря за президент? Всъщност един ефрейтор, заел се с политика в Германия преди вече почти близо век,дойде на власт избран от народа си,а не назначен от Сталин, Путин или Наполеон...

Има и второ - ако инструменталистиката на демократичните практики е такова нежно и измамно цвете, то кого да турим да плеви около него? Кой да решава кога и в какви дози то да се нюха, за да е красота и аромат, а не повръщня и разстройство от употребата му? А ще питат ли изобщо нас кому да доверим такава висша градинарска служба, или някой някъде вече я е заел и се е самоназначил; някой, който надзърта в милиони компютри и взема решения в добре охранявани зали - без журналисти и публика? Защото щом не сме надеждни за обикновен избор, то пък за избор на супервайзъра озеленител ли ще се окажем най-подходящият електорат?

Не - за тази служба очевидно не се предвижда ни избор, ни референдуми. Тя е свързана с тайни и с пари, при това с много пари. А тези неща не изглеждат за доверяване на масите.

Искрено ми се щеше разломът между нации, класи, стереотипи и идеологии у нас и по света да е ясно очертан като пряснобоядисана осева линия по нова магистрала. Тези тук са правилните и добрите, онези там - лошите и негодните. "Дано час по-скоро пукнат всички носталгици!" - каза ми ядно една литераторка преди седмици, инак нежен лирик, по повод поколенията в България, които още бленували по безплатното здравеопазване и билетчето по 6 стотинки за трамвая..."

И какво като пукнат, ще настане "вечна обич, вечна правда на света" ли? - попитах я аз в унисон с класика*. Общество на трайната красота и хармония ли ще настъпи тутакси и завинаги? Тя помисли и не отговори. Ясно беше.

Брекзитът във Великобритания не се случи само поради уплаха на британци от прииждащите румънци и българи. Разломът там, че и в други глави - американски, холандски, френски, финландски и какви ли още не, стана при видана милионите бежанци от изкорубени градовеИзкорубените градове станаха с одобрението или неодобрението на същите тези глави, с техни пари и бомби. Разломът е много дълбок, минава през електронни потоци и банкови сметки, през държавни граници, свещени книги и гробища. Минава по места, дето дори трева не никне, камо ли онова цвете, за което споменахме по-горе.

---

* "Червените ескадрони", Христо Смирненски56
5283
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
27 Юни 2016 19:54
Уважаеми аФторе, преди да заченете писанието си да бяхте прочели поне две три статии, нещо ма-а-алко по-съвременно от Работническо дело или старото забравено Паралели!
27 Юни 2016 20:45
засто зуззис, засто, малко ли влиза в сметцицата от фондацийката?
27 Юни 2016 21:37
С две думи - гласът народен е вреден... За кого?
--------------
Сайтът на Генек
27 Юни 2016 21:40
Хубавото е, члед такива референдуми хората започват да се замислят.
Засега може и да няма отговори на въпросите.
Но рано или късно отговорите ще дойдат.
Вероятно тези отговори няма никак да се харесат на "градинарите".
Ама демокрация е, бе (както много сполучливо се майтапи един форумен корифей - уважавания Параграф)
27 Юни 2016 21:41
"Дано час по-скоро пукнат всички носталгици!" - каза ми ядно една литераторка преди седмици, инак нежен лирик, по повод поколенията в България, които още бленували по безплатното здравеопазване и билетчето по 6 стотинки за трамвая..."
/

Носталгията не е по безплатното - освен може би само сред най-изкукалите пенсионери. Но и тях ако ги разпиташ по внимателно, ще ти кажат, че най-хубавото на социализма било:
1. Имало работа за всички (без абсолютно никакво изискване за лични резултати. Затова толкова се говореше за колектив - за да може талантливите да носят на гърба си некадърниците за едни и същи заплати. Естествено, че некадърниците подобно нещо ги устройва. А че десет души вършели работата на трима...)
2. Човек можел "да си вземе" - разбирай да открадне. Крадеше се всичко с размери по-малки от паметника на Бузлуджа. Крадеше се и се разменяше - аз на теб месо, ти на мен - електроди и маска. Натурална размяна както в някое африканско племе или комунистическа Венецуела.

Проблемът е съвсем друг - младите и бедните. На думи те искат социализъм (разбирай - работа) и топлят душите на старата гвардия, а на практика социален капитализъм. Тоест, да има работа, но за другите, а те или да получават помощи, или нещо там експерти към профсъюзите, да учат стачниците с коя ръка да държат байрачето. Може и нещо по евроинтеграцията, но важното е работата да не изисква преобличане в началото и края на деня. И това са млади хора, не знаещи и неумеещи нищо, недоказали се и на 1 %.
Носталгия по въображаемото бъдеще - това имаме ние. А навремето техните връстници са гледали майстора в ръцете, за да "откраднат" занаята.
27 Юни 2016 21:43
автора
27 Юни 2016 21:47
Сещам се за две твои познати, които могат да бъдат нежния лирик поотделно или заедно.

Но пък имаш и позната носталгичка, че и сталинистка - в мое лице.

Какво смяташ да ни посъветваш? Нали трябва да има вечна обич? Да не я докараме дотам, че някой ден да те разкъсаме като вакханки - Орфей? Остави ни на бесовете, ценностите и идеалите ни.
27 Юни 2016 22:15
инструменталистиката на демократичните практики 
а ако инструментариумът включва само вокал, пак ли ще е инструментален?
27 Юни 2016 22:46
Десетки души от форума могат да напишат нещо по смислено от горното.Но знам,че това е предназначено за печатното издание.За матряла...
28 Юни 2016 00:04
И какво като пукнат, ще настане "вечна обич, вечна правда на света" ли? - попитах я аз в унисон с класика*. Общество на трайната красота и хармония ли ще настъпи тутакси и завинаги? Тя помисли и не отговори. Ясно беше.

Прекалено силна е аналогията с Мойсей, за да не я забележи човек. Той защо обикалял четиридесет години из пустинята, докато умре и последният, помнещ робството? В случая авторът бърка НЕОБХОДИМО с ДОСТАТЪЧНО условие, ако мога да се изразя като човек, завършил математическа гимназия.
А вечна обич, правда, хармония и т.н. не може да настъпи никога, понеже ако в една система няма противодействащи сили, тя практически умира. Това беше нещото, което поколения комунистически агитатори не можаха да опровергаят и пишеха глупости, че противоречието било кой с колко да преизпълни плана. А човекът е устроен и да бъде подъл, и отмъстителен, и роб на егото си, и фанатик, и селски тарикат. Просто е така.
28 Юни 2016 00:16
Но пък имаш и позната носталгичка, че и сталинистка - в мое лице.

Аз съм още по-луд - антисталинист, но фен на Лаврентий Павлович. Дълго е за обясняване, но има логика.
28 Юни 2016 01:07
Носталгия по въображаемото бъдеще - това имаме ние.

Много ми допадна! Нещо като бъдеще време в миналото...

В следващото си мнение обаче нещо се отклоняваш от ученото в математическата гимназия и залиташ по посока на диалектиката, която е ама па баш на другия край на скалата на науките!
А вечна обич, правда, хармония и т.н. не може да настъпи никога, понеже ако в една система няма противодействащи сили, тя практически умира.

Всеки ще ти възрази, че в едно семейство, което живее в мир и разбирателство, съвсем не е необходимо жената да е агънце, а мъжът да е изверг. Подобна комбинация може и да е достатъчна по твоята математическа терминология, но не е необходима. Социалните структури са подобни на химическите: и двата типа се състоят от елементи, които могат да се обединяват в различни конфигурации. С едни и същи въглеродни атоми ще получиш и графит, и диамант, че и сажди. Така е и при хората - едни и същи индивиди в дадена социална структура ще се самоизядат, е в друга ще живеят щастливо и ще просперират. Българите сме твърде подходящ пример: великолепно се адаптираме към условията на работа в чужбина и сме тотални саботьори в родината си. "Никой не иска нищо да върши" със съответния извод чудесно ни описва. Да можехме да се организираме, пък дори носталгията да ни "пренареди", щяхме да задминем и корейците, и поне румънците, ама не щем!

ПП Антисталинист, пък поклонник на Лаврентий Палыч... Какво бях чел, че Берия бил убил Сталин?
28 Юни 2016 01:30
Аз съм още по-луд - антисталинист, но фен на Лаврентий Павлович. Дълго е за обясняване, но има логика
"Сталинистки", "фенове на Берия". Някои са готови на какво ли не само за да се правят на интересни. Даже да са фенове на психопати и масови убийци.
28 Юни 2016 02:02
Старите, грозните и злите AНГЛИЧАНИ прецакаха младите, умните и красивите АФРОАЗИАТЦИ
28 Юни 2016 02:11
Какво бях чел, че Берия бил убил Сталин?

това е едната версия, другата е, че, напротив, самият той е бил убит, в частност, защото е бил на път да разбере кой е поръчал убийството на Сталин
http://colonelcassad.livejournal.com/2815887.html
28 Юни 2016 02:31
Авторът да цитира президент и кандидат... що за........ нивото трябва да се вдига, не да пада... .
28 Юни 2016 10:38
Във Великобритания имат добро здравеопазване и живеят по-дълго!

Чудя се кой Тук избира Борисов, Цветанов и Плевнелиев! А половината не гласуваме! При това сме младите и умните!
28 Юни 2016 11:02
"Сталинистки", "фенове на Берия". Някои са готови на какво ли не само за да се правят на интересни. Даже да са фенове на психопати и масови убийци.

Виждаш ми се малко неподготвен за дискусията. Да, по нареждане на Берия са убити много хора (но всички по-известни - всъщност по нареждане на Сталин). Но - не по-малко за убити по времето на Ежов, Ягода, Абакумов и т.н. Тоест, не е важно кой е шеф на НКВД, ако не текат реки от кръв, него го сменят. А реките пресъхват със смъртта на Сталин.
От друга страна - без Берия руснаците щяха да видят атомна бомба, когато си видят ушите без огледало и светът щеше да е друг. Сам Курчатов признава колко пъти е искал от Берия информация, която те със собствени сили не могат да постигнат. Че бомбата е крадена, не знае само баба Пена от нашето село.
Когато за кратко време взема властта, Берия спира репресиите и освобождава много хора. После виза в конфликт с Политбюро, настоявайки да се разреши обединението на двете Германии.
Има и много друго, но засега стига.
28 Юни 2016 11:16
а ако инструментариумът включва само вокал, пак ли ще е инструментален?


В такъв случай съпроводът е консонантен.
28 Юни 2016 11:18
Да, по нареждане на Берия са убити много хора (но всички по-известни - всъщност по нареждане на Сталин).


Пътищата Сталински са неизповедими. Не се ръгай в небесата.
28 Юни 2016 11:39
Аз съм още по-луд - антисталинист, но фен на Лаврентий Павлович. Дълго е за обясняване, но има логика.


Ааа, и аз съм фен на Лаврентий. С него и Сталин си избърсаха мрсните кунки разни Хрушчовци и хората на Ежовци и Йехудисти.
28 Юни 2016 11:43
Инкогнито, а обичаш ли Мохандас Карамчанд Ганди? Аз съм луда по него. По своему и той е бил психологически диктатор. Спирал е побоища, кланета и пожарища само със заплаха за гладна стачка. Но и наистина гладувал. Милионите одма мирясвали и се подчинявали.

Лица като Едвин Сугарев и Савченко трябва да бъдат осъдени за гавра с Махатмата!
28 Юни 2016 12:04
Двата фена май няма да могат да разделят "геройствата" на кумирите си.
28 Юни 2016 12:33
Ето още спомени...
Когда танцовщицы в коротеньких юбчонках исполнили молдавский танец «жок», Берия удовлетворенно заметил: «Это хорошо. Девочки... Ляжки... Это товарищу Сталину понравится». Затем хор спел на грузинском песню про самого Берию «Шари-вари Берия, Берия.» Министр тут же высказал пожелание-распоряжение, чтобы в репертуаре ансамбля появилась новая «Песня про Берию» но уже не на грузинском, а на русском языке, причем непременно такая, чтобы людям понравилась, чтоб стала популярной в народе. Сразу же после концерта начальник ансамбля передал артистам руководящее указание: «Нужно, товарищи, создать такую песню про товарища Берию, чтоб на слуху была. Чтобы и тексток подходящий был, и музычка. Чтоб народ... запел». И тут вдруг, неожиданно для всех вперед выступил один из солистов, Сергей Кротов (если память не изменяет), который был, как всегда, навеселе, и, слегка пошатываясь, сообщил: «Товарищ полковник, так ведь такая песня уже есть, И тексток подходящий, и музычка!» И запел, дико озираясь, куплет на мотив оперетты «Роз-Мари»:

Цветок душистых прерий
Лаврентий Палыч Берий.

Начальник ансамбля закричал: «Заткнись, Сергей! Ты что, в Сибирь захотел?» — «Эх, товарищ полковник, — ответил певец. — Нищему пожар не страшен.»
28 Юни 2016 12:51
Бiзон

29.03.2015 - 16:23
13
Статус: Offline


Весельчак

Регистрация: 7.06.13
Сообщений: 183

"Песня о маршале Берия"
стихи С.Михалкова
Суровой чести верный рыцарь,
Народом Берия любим.
Отчизна славная гордится бесстрашным маршалом своим.
Припев:
Овеян славою народного доверия,
От юных лет мечтой прекрасною горя,
Хранит родной товарищ Берия
Завоеванья Октября!
Вождя заветам предан свято,
Он счастье Родины хранит.
В руке чекиста и солдата
Надёжен меч, надёжен щит.
Припев.

[^]
SpiritX64

29.03.2015 - 16:23
19
Статус: Offline


Балагур

Регистрация: 2.06.14
Сообщений: 808

был бы жив берия небыли бы живы все эти либерасты
28 Юни 2016 12:56
Не день сегодня, а феерия,
Ликует публика московская:
Открылся ГУМ, накрылся Берия,
И напечатали Чуковскую.

Цветет в Тбилиси алыча
Не для Лаврентья Палыча!
А для Климент Ефремыча
И Вячеслав Михалыча!

Лаврентий Палыч Берия
Вышел из доверия,
А товарищ Маленков
Надавал ему пинков.

И Маленков бше едно хрушчовче. Същият февруарски бръмбар.
28 Юни 2016 13:10
Суровой чести верный рыцарь,
Народом Берия любим.


https://www.youtube.com/watch?v=x1MFNmKTajI

28 Юни 2016 13:29
На XX съезде Хрущев получил из зала записку: «Где же вы были при Сталине?»
Хрущев спросил: «Кто это написал?» Никто не ответил. Он сказал: «Вот и я был там же».

28 Юни 2016 14:54
Аз си мислех че само афторът живее в праисторическите времена!!! Бедният наивник аз! Защо няма имотикона за прекръстване?
28 Юни 2016 14:59
поредната бозица
28 Юни 2016 15:28
Увы! он счастия не ищет,
И не от счастия бежит!
Он счастье Родины хранит.
28 Юни 2016 16:02
Шаман,
Ти пък защо си антисталинист?
28 Юни 2016 18:32
Шаман,
Ти пък защо си антисталинист?

Имам два еднакво верни отговора:
1. Прагматичен - ако не беше Сталин, болшевизмът щеше да бъде пометен като явление още в средата на 20-ти век. Аз определено съм антитоталитарист, а болшевизмът е една от формите му. Подчертавам - болшевизмът, понеже това не е нито комунизъм, нито социализъм. Тоталитарна партокрация. И България сега щеше да е нещо като Португалия (поне).
2. Емоционален - понеже по негово нареждане е унищожен цветът на руската нация, а местата на истинските интелигенти са заети от послушни апаратчици. Именно тогава са култивирани всички качества, заради които някои (естествено, врагове на народа) не обичат руснаците - непочтеност, интригантство, простащина, нахалство, самочувствие на квартален хулиган, култ към силата, а не към ума, желание да се спечели "по втория начин. Тук вината на Сталин е индиректна - той не насажда тези качества, напротив - бори се срещу повечето от тях - но укрепва системата, която ги поражда.

Пък и да дразня Дорис...
28 Юни 2016 18:36
Шаман,
Няма по голям враг на болшевизма от Сталин.
28 Юни 2016 18:39
Имам бегемотова кожа.

(снимка: натиснете тук)

А прототип на Воланд е ИВС!
28 Юни 2016 19:26
Да, за"градинарите" беше приказката. Последния път не поникна това, което очакваха.

Този път съгласен и с VOCI
28 Юни 2016 19:51
А прототип на Воланд е ИВС!

Ще си позволя да не се съглася.
28 Юни 2016 20:07
По мнению драматурга Эдварда Радзинского, прообразом Воланда является Иосиф Сталин[13]:

Нет, недаром Булгаков пишет этот роман — «Мастер и Маргарита». Главным героем этого романа, как известно, является дьявол, действующий под именем Воланд. Но это дьявол особый. Роман открывает эпиграф из Гёте: «…так кто ж ты, наконец? — Я — часть той силы, что вечно хочет зла и вечно совершает благо».
Появившись в Москве, Воланд обрушивает всю свою дьявольскую силу на власть имущих, творящих беззаконие. Воланд расправляется и с гонителями великого писателя — Мастера.
Под палящим летним солнцем 1937 года, в дни московских процессов, когда другой дьявол уничтожал дьявольскую партию, когда один за другим гибли литературные враги Булгакова, писал Мастер свой роман… Так что нетрудно понять, кто стоял за образом Воланда.

Отношение Сталина к самому М. А. Булгакову и его творчеству известно из письма Сталина в защиту Булгакова «Ответ Билль-Белоцерковскому» от 2 февраля 1929 года[14], а также из его устных выступлений на встрече Сталина с группой украинских писателей, которая состоялась 12 февраля 1929 года.
28 Юни 2016 20:51
Моята информация за отношението на Сталин към Булгаков е малко по-различна, особено след като последният "не схваща" кого и как трябва да възхвалява. А що се отнася до думите на Сталин за каквото и да било - извинявай, но те са чисто лицемерие. Да вземем за пример една популярна фраза "сын за отца не отвечает". Сигурен съм, че Дорис знае историята й, за останалите ще разкажа накратко.
Среща на Сталин с ударници в селското стопанство. Говорят за това, за онова - и най-много - за разкулачването. И в този момент става един мужик и заявява: "Да, баща ми беше кулак, но аз вярвам в революцията, в комунизма, в другаря Сталин и т.н. Всички напрегнато млъкват. След няколко минути Сталин кима и произнася станалата нарицателна фраза.
Да, обаче малко по-късно е въведено интерниране или дори съдене за членовете на семействата на "враговете на народа". Тоест, очень даже отвечаеть.
28 Юни 2016 21:15
Дорис, чакай и аз да поцитирам малко стихове, но на български. Ей така, за по-младите:
Другарю Сталин,
вярвай ми,
без жал
сърцето си на тебе
бих изпратил
кръвта си млада
всичко бих отдал
да можеш да повдигнеш
ти главата си.

Това е Любомир Левчев

Ти, дребничката, същата ремсистка:
със двете тънки плитчици встрани
и с рокля поизкърпена, но чиста.
Ти, позивите стиснала в дланта
и с поглед още детски –
запламтяла
по най-непостижимата мечта:
за оня град далечен –
и за Сталин…

На двеста крачки е от теб
Ей на –
ръката стига да протегнеш само –
по-близо е от родната страна,
от клуба, от другарите, от мама!

/Л.Стефанова, ”Близо до Кремъл”/

Кормилото Ленин на него предаде
когато сърцето му спря.
Заплуваха смело Съветите млади
към своята млада зора.

Другарят Сосо стана флагът им ален
и златната тяхна звезда.
Стана секретар на ЦЕКА, стана Сталин,
в едно сбра дело и мечта.

/Б. Божилов,“Сталин”/

В героична красота
виждаш ти планетата –
вече влязъл е света
в сталинско столетие.

На живота младостта
Вече е намерена.
Ти минаваш в утринта
Сталински уверено.

И потомък ти впил
ясен поглед в времето
ще завижда, че си бил
сталинов съвременник.

Младен Исаев


Сега - колко и какви поети са изброените - друга работа, но Левчев беше даже шеф.
28 Юни 2016 21:26
Цитирай и Блага Димитрова, ако обичаш! Много грозен пропуск.
28 Юни 2016 21:48
Ох, да се наметна с одеялото, че нещо ми задуха студен вятър от монитора...
28 Юни 2016 22:07

Ламбовски!
28 Юни 2016 22:25
Цитирай и Блага Димитрова, ако обичаш! Много грозен пропуск.

Кълна се в каквото искаш - не го намерих. Исках то да е първо, понеже откакто реши да се занимава с политика, ми стана крайно неприятна.
Имаше и едно на Мария Грубешлиева, но то беше за предателството на Тито към Сталин.

(За интересуващите се, за да избегнем недоразуменията - две години бях член на БКП. Върнах книжката си след като спечелихме първите свободни избори. Предлагаха ми под някаква форма да се включа в кампанията на СДС за същите тези избори - естествено, отказах. За съжаление, разполагах с малко повече информация от повечето хора и знаех колко вярна е песента за мишлетата и котараците. Знаех кой създаде СДС - сега се досещат всички, но аз говоря за преди тридесет години - не бяха американците. Те само помагаха. Аналогично - за ДПС.
Това с "червените куфарчета" не е мит. Банковата ни система не беше срината от Сорос (уж обиден от Виденов), а си беше наша игра. Хиперинфлациата беше планирана.
Всичко това ме отврати задълго от политиката, но мисля, че мога безпристрастно да оценявам нещата, без да съм сталинист, хитлерист, атакист, комунист, глобалист и т.н. Много ме дразни, че някои тук не могат да постват, без да ползват етикети)
28 Юни 2016 22:50
Б.Ламбовски..."младите, лондончаните, по-образованите. ..."
И айде по темата..
Многократно обсъждахме ... още преди години, за Льо Пен и изборите,за австрийските избори и СЕГА за Брекзит ..
1.В Лондон и Виена, характерна черта на мнозинството хора НЕ Е ОБРАЗОВАНОСТ ИЛИ НЕОБРАЗОВАНОСТ, НИТО МЛАДОСТ ИЛИ СТАРОСТ, А МАЙЧИНИЯ ЕЗИК и езикът за битовото общуване ..
Във Виена - имотите в блоковете са по-евтини,отколкото къщичките в околните селища , ерго - едва ли образован и платен специалист не би си позволил къщичка в провинцията
2.Многократно обяснявах,от моя личен опит - къде според мене ми се струва да живеят богатите и по-образованите и къде - многодетните семейства, дето чакат на социал ... разбира се- повечето съм живял в Германия и не бих давал обобщена оценка за всички държави, но ми се струва, че имаме едно повърхностно обобщаване
-млади са - значи имат по-активна жизнена позиция и образованост ..! Верно ли бе? И говорят немски (английски,френски) все едно коренен жител?
-живеят в селата а не в големите градове, всеки ден пътуват с влак -значи са лузъри ! .. Верно ли бе? .. а цените на имотите, видяхте ли? .. къде са по-скъпи? Къде биха живели по-образованите и по-платените .. в евтинджоса или в къщичка, с градинка?
Уитман парк, Ню Джърси и Кортланд стрийт - Южен Детройт между другото са в големи градове .. ! .. И?? Младите живеещи баш там - са по-високообразовани отоклкото разни дъртаци в околните малки населени места? Ама вие - верно ли?

Но не мога да дам пълни социологични данни и за това не бих искал да правя и изводи .. но и целият сном, социолози не дава конкретни данни .. все пак - може би погрешно .. ще рискувам да опиша аз пък разликата между гласуващите .. не е възрастта, ни образованието, ни кой в какво населено място живее - малко или голямо, а е, според мене езикът и цвета на кожата ..
Хората с майчин език , английски(немски, френски) , мисля си , в последните избори в Европа гласуват по определен начин .. дали това гласуване е белег на по-ниска или на по-висока култура, как мислите?


28 Юни 2016 22:51
Знаех кой създаде СДС - сега се досещат всички...

Извинявай, Шамане, но аз не се досещам. Би ли ми припомнил?
28 Юни 2016 22:51
Incognito Ох, да се наметна с одеялото, че нещо ми задуха студен вятър от монитора...
28 Юни 2016 23:14
Извинявай, Шамане, но аз не се досещам. Би ли ми припомнил?


Разбира се. При това с откъс от интервю на Йордан Василев, който беше в центъра на нещата тогава:
.....Ако нещата са подготвени толкова отдалеч, това не означава ли, че вашите идеологически противници са много умни и прозорливи хора?
- Така е. Андрей Луканов беше изключително умен човек. Нека да не се лъжем. Един пример - шест месеца преди 10 ноември е измислил секретен курс по мениджмънт за партийни секретари на големи предприятия. Сега ви е ясно защо - за да се превърне политическата власт в икономическа.
С Луканов сме астрални близнаци. И двамата сме родени на 26 септември, само че той е 4 години по-млад от мен. Беше побелял и изглеждаше възрастен.

Голямата трансформация на властта стана, докато вие протестирахте. Наивни ли бяхте, за да не усетите какво се случва?
- Много наивни. И неопитни. Кой от нас се е занимавал с политика, с икономика. Аз съм завършил литература, журналистика и библиография. А един много умен икономист, който стана министър-председател, беше мераклия да бъде депутат от БСП, но Луканов го пратил при нас. Това го знам от журналист, който бил при Луканов за интервю. Тогава влиза един човек и Луканов му казва: „Зная, че имате желание да работите за нас, само че ние ви определихме за СДС.“ Те значи определят кой да влезе в СДС! След няколко месеца човекът бе министър на финансите в правителството на Димитър Попов.

Говорите за Иван Костов....


Разбира се, не е само Луканов, важна роля имат и спецслужбите, но той е идеологът.
28 Юни 2016 23:23
Аз съм завършил литература, журналистика и библиография.

Шамане, съжалявам, че те подхлъзнах да си кажеш източника, та да се види "достоверността" на твърденията за Лукановия конструкт СДС. Един литератор ни съобщава историята на създаването на СДС, при това персоналната история! Какво друго може да бъде такава "история" освен художествена литература? Виж, ако разнищим историята на разсипването на СДС, тогава вече бих ти цитирал Йордан Василев. Като един от активистите.
29 Юни 2016 00:36
Шамане, съжалявам, че те подхлъзнах да си кажеш източника...

Не, дадох ти само пример. Но няма да отречеш, че много тогавашни "герои" от СДС се оказаха агенти на ДС, нали? Включително и бивши "политзатворници".
СДС бе изградено от бившите спецслужби по нареждане на БКП, за да бъде запълнена празнината и да не се появи случайно истинска опозиция. "Изграждането' включваше и нещата, за които говори Йордан Василев - да бъдат събрани хора с прекомерно его, с имена в професията си, но хал хабер нямащи си от политика и управление. Те да се сложат на първи план с ясното разбиране, че скоро ще се скарат кой е по-велик. А на втори план да се сложат хора, които впоследствие да символизират някогашното СДС, но с които "да може да се работи" (Костов, Софиянски, Бакърджиев и т.н.) После тези от първия план да се изчистят и...
Но честно казано, не ми се спори. Ако ти кажа, че поне един депутат от ВНС беше болен от крайно тежка форма шизофрения и това бе опазено в тайна, може и да е повярваш. Но е истина.

...Събрали се няколко "дисиденти" и основали СДС. Събрали се няколко бивши офицери и основали ТИМ. Събрали се трима бизнесмени и купили подводница за скрап. Събрали се двама бивши полицаи (единият пожарникар), другият си заложил апартамента и основали ГЕРБ. Събрали се няколко мюсюлмани и основали ДПС. Събрал един некадърен журналист приятелите си и създали "Атака"...
А едно време приказките почваха точно с "имало едно време...".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД