:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как НЕК ще плати над 1 млрд. лева за фантома АЕЦ "Белене"

Компанията вероятно ще опре до държавна помощ, т.е. българските данъкоплатци пак ще пълнят поредната дупка в енергетиката
Снимка: БГНЕС
"Гьолът" в Белене е като черна дупка, в която потъват милиарди, но премиерът Борисов продължава да е все така оптимист.
Новината, че НЕК ще бъде осъдена за 600 млн. евро от руската "Атомстройекспорт", или накратко АСЕ, дъщерно дружество на "Росатом", неофициално е в обращение от Нова година. През март този риск дори бе включен в меморандума, с който бе пласиран новият външен държавен дълг - с уговорката, че ако бъде присъдена пълната сума, може да се наложи НЕК да получи държавна подкрепа.

Българското правителство e готово да предостави държавна помощ при негативен развой по арбитражното дело, заведено от АСЕ срещу НЕК заради спрения проект за АЕЦ "Белене" - научихме от актуализирания проспект по Тригодишната средносрочна програма за емисиите еврооблигации, носещ дата 15 март 2016 г. В документа има специален раздел за делата, водени срещу държавата или държавни компании. Сред тях е искът на руската компания за поръчаното, изработено, но неплатено и недоставено оборудване за изграждането на "Белене". "Ако на АСЕ бъде присъдена пълната сума, претендирана в арбитражния иск, може да се наложи държавна подкрепа, за да се предотврати евентуално влияние върху способността на НЕК да продължи дейността си." Искът на руснаците бе за над 1 млрд. евро.

Арбитражното решение вече е факт, а тъй като бе присъдена половината сума, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на енергийната комисия Делян Добрев изразиха удовлетворение. "Най-големите ми страхове се разминаха", каза Борисов. Българското правителство обаче не обяви как,



кога и с какви ресурси силно задлъжнялата НЕК ще изплати сумата



Коментарите на премиера се фокусираха върху това какво ще правим с новопридобитото оборудване. Както стана ясно в началото на седмицата, според Борисов най-добрият вариант е готовият реактор, за който не е ясно къде се намира и дали е на разположение, да се продаде. Според експерти има вариант България все пак да се договори с АСЕ да не се доставя оборудването, така че да се плати малка част от присъденото, или пък веднага да се възложи на АСЕ да го продаде. Не е ясно обаче защо и срещу какво Москва би се съгласила да сътрудничи на България в пласирането на оборудването на трета страна.

Така или иначе, на НЕК най-вероятно ще й се наложи да плати на АСЕ пълната сума, и то бързо. А това може да стане само с цената на нови задължения - емисия облигации или банков заем за БЕХ, или с държавна помощ. Самата НЕК няма тези пари. Присъдената сума е 620 млн. евро, или грубо 1.2 млрд. лева. Това е над една трета от всички приходи, които НЕК е генерирала за цялата 2015 година - 3.24 млрд. лева,

Според отчета й към 31 март компанията разполага с 35.8 млн. лева парични средства, а вземанията от фонд "Сигурност на енергийната система" са 67 млн. лева. Освен това



НЕК е свръхзадлъжняла



Дълговете й към 31 март бяха 3.35 млрд. лева, като краткосрочните задължения надвишават повече от два пъти текущите активи.

БЕХ - майката на НЕК, също няма тези пари. Към 31 март тя разполага със 133.8 млн. лева. Наистина през април получи 535 млн. евро за разплащане с американските централи в Маришкия басейн - "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3?. Тези средства, които бяха по-малко от първоначално заявената сума, вече бяха преведени на адресата. Заемът е мостов и до една година БЕХ трябва да излезе на пазара с емисия облигации в същия или по-голям размер, за да го рефинансира. По последни данни това ще стане в близките седмици. Но дали БЕХ може да пласира заем в размер на 1.1 млрд. евро (за да покрие мостовия заем и обезщетението)? Не е много сигурно, особено след британския референдум.

Защото през ноември 2018 г. БЕХ трябва да изплати главницата по облигации в размер на 500 млн. евро, които тя вече използва за запушване на различни финансови дупки.

Накратко, малко вероятно е БЕХ да успее бързо да набере ресурс, за да плати на АСЕ. Не е известно какъв е срокът за заплащане на присъденото, но вероятно сумата трябва да бъде преведена тази година. Освен ако не се постигне споразумение с руската страна, което няма да е безплатно. (Най-малкото, което може да се каже, е, че руската преговорна позиция е засилена.)

Така един от най-вероятните варианти остава нова държавна помощ. Фискалният резерв благодарение на новия външен дълг и малко подвеждащия бюджетен излишък разполага с 11.1 млрд. лева (по данни на БНБ към 10 юни). Той може да налее необходимите 1.2 млрд. лева на БЕХ, практически без да застраши внимателно изградения буфер заради стрес тестовете.

Но има важен детайл. За разлика от друга голяма държавна помощ - заемът за ПИБ, при който парите вече са възстановени на фискалния резерв и междувременно банката се ангажира с план за преструктуриране, в този случай има изкушение средствата да се предоставят от държавата като увеличение на капитала. Това е правено и преди, затова акционерният капитал на БЕХ е 3.188 млрд. лева (горе-долу колкото са дълговете на НЕК). По този начин с пари на данъкоплатците се попълват дупки в енергетиката. Това не трябва да се допуска повече - не и без план за преструктуриране и оздравяване. Всякакви ядрени преговори трябва да се водят с идеята за "ясни сметки - добри приятели".

11
2268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
27 Юни 2016 19:33
Как НЕК ще плати над 1 млрд. лева за фантома АЕЦ "Белене"

За НЕК незнам, ама ние със сигурност.
27 Юни 2016 20:38
Важното е че той спря още един руски проект.
Приятелите му са на запад.
Какво тук значи някакъв си милярд!
27 Юни 2016 23:50
Като спираха Белене нямаше ли кой да каже, че ще се плаща. Явно желанието да се харесат надделя над сметките. Всъщност ще плащаме всички ние, а спирачите си правят кариера. На тях не им пука.
«Атомстройекспорт» да не са луди да ни помагат с продажбата на реактора. Получават си от нас парите и си продават на Иран друг реактор. Нашият могат да го вземат ако им го дадем под неговата себестойност. Нищо лично, просто бизнес.
27 Юни 2016 23:54
българските данъкоплатци пак ще пълнят поредната дупка в енергетиката
Да, ама май ще плащаме за хвалбите на Боко и метаните, които прави на началниците си!
Както плащаме и за хвалбите на "най-добрия" министър МВР, Цвък, и за простотиите му!
28 Юни 2016 02:09
Убав гьол , обаче. Не може да се отрече.
Само още стотина бона за тревица покрай него и знаете ли кво голф-игрище стаа ???
28 Юни 2016 09:08
Добър е гьолът!
Да не забравяме и някои имена със заслуги още от 1990.
-Дончо Папазов
-Екогласност
-Едвин Сугарев
-Васко Кръпката
-Кирил Маричков..

И разни други.
28 Юни 2016 15:20
И разни други.

Се ядрени спецове по централи на наша територия, щото за същите ЯЦ по други територии не са такива.
28 Юни 2016 15:49
Договор между НЕК и Атомстройекспорт няма.

Има споразумение за намерения. Към него са дописани допълнителни споразумения, анекси. Някои от тези допълнения са поемане на ангажимент за оборудването.Именно на базата на тези допълнения явно стъпва съдът в Женева, на основата на тези анекси към споразумението и ни осъжда.
„Интересен е казусът, че Теменужка Петкова посочва в резюмето на своите разследвания по БНР имената на директора на НЕК Любомир Велков, на неговия заместник Папазян, но не посочва имената на министрите, които са назначили тази двама хубавци. А министърът, който ги е назначил е Румен Овчаров, министърът, който ги е приел, по чието време те са подписали е Петър Димитров. Тези бивши министри в момента са на топли, тлъсти държавни позиции, а и двамата са на пенсионна възраст. Румен Овчаров е на 63 години, Петър Димитров е на 67 години. Първият представлява държавата в надзора на „Лукойл“. Петър Димитров, в нарушение на Закона за енергетиката, е член на а Съвета на директорите на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, вече три години. Не отговаря на критериите по закон, но заема тази длъжност и получава пари. Това е преплетената взаимна отговорност. Ако сегашното правителство ще прави нещо добро за нас, защо не търси отговорност на тези министри, които са назначили куклите Любомир Велков, приятел на Румен Овчаров от студентските години, и онзи Папазян, накарали са ги да подпишат тези анекси, казва Котев.

http://www.faktor.bg/petak-13/76178-ekspert-rusiya-ne-proizvezhdala-reaktora-za-koyto-ni-osadi-1-miliard.html
28 Юни 2016 16:14

Договор между НЕК и Атомстройекспорт няма.
Има споразумение за намерения.


Ей, този в международен съд много путинофили бе, много чудо. Как няма един чиват специалист та да разбере колко не са прави руснаците. Еми че тук знаен и незнаен коментатор ги оборва, а те там - на, присъдили на руснаците.

Виж, ако сме сериозни, отдавна беше ясно, че нашите ще плащат. Въпросът е, че тукашните чиновнически зелки се надяваха ЕК да ни спаси (използваха я като плашило). Е да де, ама съдът не се уплаши и реши в наша вреда (както и реши във вреда на франсетата за Мистралите, както реши и срещу украинците за заема и т.н.).
Сега е момента да се потърси сметка на тези, дето толкова настървено доказваха, как можем да прекратим проекта без проблеми, как ... Така че нека поне някой журналист (срамежливо) да ни припомни имената на тези политици и консултанти.
28 Юни 2016 21:22
Убав гьол , обаче. Не може да се отрече.
Около гьолът има много построени сгради, ама Боко са гто кордисали така, че да се вижда само водата. Инак за 26 години нищо свестно не можа да се построи, освен любимите Бокови магистрали, и молове. А в същото време икономиката загива. Сега руснаците като спрат 5-ти блок и ще се озъбим напълно, вместо да бъдем енергиен център на балканите,каквито бяхме преди 1989г. Благодарение на Тиквунека.
28 Юни 2016 22:56
sim4o 28 Юни 2016 09:08
Добър е гьолът!
Да не забравяме и някои имена със заслуги още от 1990.
-Дончо Папазов
-Екогласност
-Едвин Сугарев
-Васко Кръпката
-Кирил Маричков..

И разни други.
Не сме ги забравили. Нито тиквариума, нито Пръмовица нито вся остальная хайдеданеказвамкакво със съществен принос по въпроса. Но да не забравяме и това, че българските гласоподаватели преди три години бидоха директно запитани "И кво праим сега с ядрената енергетика?" На което 80% директно отговориха "Ич не ни дреме" като изобщо не отидоха до урните. Е, дойде време да ни задреме. Поради което ще плащаме. Солидарно. Време е да спрем да се правим на ощипани и да си носим отговорността за безхаберието. А, както рече един колега по-горе, като дойде време да се спират блоковете на Козлодуй-хептен ще ни задреме. И мисля, че тогава тоя милиард и триста или колкото са там, ще ни се стори песен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД