:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,231,747
Активни 110
Страници 20,700
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Отговорът – не знаем, че го знаем

Калин Донков
На нашите нередовни срещи в кръчмата под кестена Фердо Чолаков традиционно носи прясноизпечени фъстъци, понякога и други ядки. Това е неговият принос в събиранията на оредялата ни групичка*, която напоследък плавно се изтегля от твърдия алкохол към пивото. Обикновено първите приказки на масата са именно за ядките - колко са едри този път, колко са ароматни и едва ли не топли и т.н. Първо захваляме на тях и на Фердо за тях и едва после преминаваме към здравето, към времето, към новините и клюките. Фердо си има някакви тайни доставчици, понякога открехва вратата към своите секрети, но никога не я отваря до край. София е пълна с пекарни на ядки, купувай и дъвчи на воля, но нашият приятел се е нагърбил вече със своята роля и така ще е завинаги. Сега е попаднал на някакъв негър, който продава ядки на близка бензиностанция и за него той е върхът в жанра. Негър с бели ръкавици на име Кристофър, който говори само английски и носи вратовръзка на голо.

- Негър? - намесва се Матьо, който по Великден се върна от Америка. - Искаш да кажеш афроамериканец?

Там дъщерите му са го поправяли всеки път, когато спомене забранената дума, и той е автоматизирал замяната. Обяснява набързо: в Америка чернокожите се засягат на "негър". За тях това е синоним на "роб". Обиждат се, гневят се, нерядко завеждат и без проблеми печелят дела. Опасно е и най-вече политически некоректно да се изпуснеш с някое "негър" пред хора.

- Негър, казах - отсича Фердо. - Няма да ме поправяш! Афроамериканците са си в Америка, този е чист африканец. Продава фъстъци и не се обижда. Продава ги в страна, където негърът си е само негър. Защо да го правим афроамериканец?

- Ако не е, ще стане - миролюбиво отстъпва Матьо. - Искат не искат, ще станат афроамериканци. Щом Америка се е заела да го въвежда, ще станат. Ти не си ли видял, че в нашите вестници се почна. Тук-там вече ги прекръщават...

Матьо вече е дръпнал лъва за опашката. Бяхме забравили. Изтървахме звяра. Подскочи на стола Фердо и изрева:

- Няма да ме учи как да говоря държава, където негърчетата тръгнаха на училище с войска и полиция.

Това му е болна тема. Или коронна, не знам. В зората на демокрацията Фердо, тогава изгряваща звезда на СДС, попаднал на някакво събиране, където американци наставлявали актива как да демократизира България и специално за равни права на малцинствата. Употребили тежки думи, според него - несправедливи. И той не им останал длъжен - вдигнал ръка. Припомнил им първия учебен ден в Литъл Рок** преди има няма трийсет и две-три години. По времето, когато в САЩ, за да влезе негърче в градското училище, трябвало да го охраняват с въоръжена сила, в България турчета и циганчета имаха привилегии за прием в университета. Нека да не преподават равноправие точно тук! Не стига че им заявил това, но и се държал... победоносно. С това кариерата му в политиката приключила.

Очакваме, че отворил коронната си тема, ще се развихри. Но Фердо млъква и утихва. Възбудата му угасва. Друг разговор е нужен тук, но нямаме душа да го водим. Ще трябва да осмислим прииждането на чуждите, а нямаме идея откъде да започнем. Не знаем дори как да ги наричаме (бежанци, мигранти), нито имаме представа какво да ги правим. Учат ни отвсякъде, наставляват ни, нареждат ни. Никой не посяга да бръкне в дълбоката памет на българския род, да отгърне вековния му опит ("съжителството" е негова старинна специалност), да разчете традицията му да приема, да отхвърля и да надмогва проблема за различията, около който Европа кърши ръце и въздиша. Може би именно в България знаем отговора, само че не знаем, че го знаем. И не го търсим, най-вече.

Вместо доволни, че погасихме някак кавгата, разотиваме се тъжни, смутени. Тази грижа не е на нашите рамене. И все пак - грижа е, най-голямата до тук през този век. А може би ни прави неспокойни тайната мисъл, с която не можем да се гордеем: оцеляхме под Бистрица, ще оцелеем и сега...

________________________________________________

*По време на един запас в страхотната ни младост преживяхме тежко премеждие в околностите на Бистрица. Това ни свърза и два-три пъти в годината се срещаме - да се убедим с очите си, че наистина сме оживели тогава.

**Историята от Литъл Рок бе широко известна през нашето детство. Тогава пропагандата я разгласи с пристрастие, но сега, като я сверявам в интернет, намирам, че събитията са предавани доста правдиво. Градът е столица на щата Арканзас и там през 1957 г., за да влязат за първия учебен ден в училище за бели, девет негърчета е трябвало да бъдат придружавани от редовна войска. Расистите от Литъл Рок организирали яростен отпор и президентът Айзенхауер изпратил 900 бойци от 101 въздушнопреносима дивизия. В защита на расистките правила се присъединяват обществени, женски, религиозни организации. На снимките днес се вижда, че тези ученици са били на гимназиална възраст, а между разгневените расисти се виждат също и деца, добре облечени дами и солидни господа. Днес вече може да се прочете, че онези събития са били твърде драматични, а с намесата на специалните сили конфронтацията далече не приключва. Едва през 1964 г. Върховният съд на САЩ забранява сегрегацията и започва дългата борба за демократизацията на страната.

15
5291
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
07 Юли 2016 19:52
07 Юли 2016 19:55
Ако наречем негъра бял - ще светне ли?
За автора -
И не е ли обида да се мъчиш да не го обидиш на цвят? Значи ли това, че черната кожа е нещо срамно?
--------------------
Сайтът на Генек
07 Юли 2016 20:40
Не е хубаво стари приятели, пък и отскорошни да са, да се джавкат на политико-коректни теми.
------------

Неприятно и дразнещо е как у нас - Европа и по Света, се натрапва всичко американско - тук за "негър". Какво сме виновни ние, че в САЩ в "негър" се влагало презрение и пр. отрицателни настроения и отношения, та да се пренася механично!?

Че един ден, както е тръгнало, ще ни въведат футове, мутове, унции, мунции, Фаренхайти и Маренхайти.

Това, специално за "негър", си е чисто американски проблем (и може би на някои роботърговци по Европа), но не и наш! Ако искат да си пренаписват Историята и Книгите - това си е тяхна работа, но нас какво ни засяга!?

Не съм чул, примерно, пак от тамошната култура и начин на общуване, да се променят книги, названия и пр., вкл. да се налагат табута на "ирокез". Откъде идва ирокез!? Ми така ги наричали най-върлите им врагове.

Ирокезы (фр. Iroquois) — группа племён, проживающих в США (штаты Нью-Йорк, Оклахома) и Канаде (провинции Онтарио и Квебек).

Название заимствовано из алгонкинских языков: «ироку» значит «настоящие гадюки». Отношения между ирокезами и соседними алгонкинскими племенами были враждебными. Самоназвание — ходинонхсони (сенека: hodínǫhsǫ:ni: в переводе — «люди длинного дома»; неправильный, но укрепившийся в русской литературе вариант — хауденосауни). Относятся к американоидной расе. В США проживает около 80 тысяч ирокезов, в Канаде — около 45 тысяч.

от руското уики.

което, разбира се, политкоректно не се споменава (в интерес на истината бях го мярнал в английски източник - сега не ми се търси!)
https://en.wikipedia.org/wiki/Iroquois
http://www.thefreedictionary.com/Iroquois

-----
Неприятно е, че се натрапва по-скоро отрицателното от Американското. А Великият Братски Американски Народ има и адски много положителни черти.
Един лично мой пример, който донякъде обяснява и очертава една от най-добрите му страни.
Ако в САЩ и България се постави следната задача: "Да се кацне на Слънцето", то
повечето Американци ще грабнат молив, лист и калкулатор и ще започнат да решават, докато у нас 99.99% ще отпуснат ръце и ще измърморят: "Това е невъзможно!"
Примерът, като всеки пример, си има своите условности.
07 Юли 2016 22:19
В зората на демокрацията Фердо, тогава изгряваща звезда на СДС, попаднал на някакво събиране, където американци наставлявали актива как да демократизира България

А не е ли попаднал някой нормален българин насаме със съвестта си и без никой да го учи, пак да се държи достойно? Явно не е. Поне според пишещите бълргари днес.
08 Юли 2016 00:43
Авторът,
08 Юли 2016 07:01
Не трябва да се казва "негър" не зaщото чичо Сам ти бил наредил (наложил, принудил, дал тон в живота и пр.), а защото на афро-американците не им харесва. В САЩ не казват "негър" не защото са били робовладелци и роботърговци, а защото афроамериканците се обиждат. Българите могат ли (бива ли, допустимо ли е) да казват "мангали", тъй като не са купували и продавали роми?
08 Юли 2016 07:50
Afro-Russians (Russian: афророссияне) are Black people, including Black people who have settled in Russia and their mixed-race children. The Metis Foundation estimates that there are about 40,000 Afro-Russians.


хал хабер си нямах, че според науката съществуват и афро-руснаци
08 Юли 2016 08:46
Традиционно добра статия на г-н Донков, само дето доста минорно завършва ! К'во да ги правим чуждите ? Които не сме канили ... На територията, където живеят най-бедните в ЕС и където дори тези пришълци не искат да останат. Някаква идея, авторе ?
08 Юли 2016 08:52
Да, забравих да спомена, че и тук стерилната и насадена ни полит-коректност вече се прилага масово: у нас циганите столетия се наричат именно така - ЦИГАНИ (gypcies, Zigeuner в Германия ), но от известно време вече станаха "роми" ?!? "О, неразумний, защо се срамиш да се наречеш "циганин" ? ... Така изтърбушиха хубавия ни език, че чак ми се повдига ("инициирам" вместо започвам, "адресирам" вместо решавам, и куп други тъпни !
08 Юли 2016 09:23
Циганите няма да станат нито роми, нито българи. Негрите също, няма станат нито бели нито афроамериканци. Трябва да се научим да наричаме нещата с истинските им имена.
08 Юли 2016 10:38
Вардун
08 Юли 2016 09:23
Циганите няма да станат нито роми, нито българи. Негрите също, няма станат нито бели нито афроамериканци. Трябва да се научим да наричаме нещата с истинските им имена.

Правино! Само че, когато общуваш с някого, трябва първо да се научиш да уважаваш достойнството му, независимо дали е негър, афро-американец, циганин, ром,
Това с нищо няма да накърни собственото ти ЕГО.
Когато се научиш на горното, вече няма да има никакво значение, дали този срещу теб е негър, афро-американец или черен петър.
08 Юли 2016 15:19
Да уточним. Американците имат две думи, негър и нигър. Негър не се смята за обидна и е описателна - черен човек. Когато искат да обидят някой негър му казват нигър.

На български е разликата както между негър и чернилка.
08 Юли 2016 15:27
Да уточним. Американците имат две думи, негър и нигър. Негър не се смята за обидна
Ще загазите там.
09 Юли 2016 12:16
Защо "там". Живея в България и ще употребявам точните български думи. Защо "афроамериканец", а не негър? Защо ром, а не циганин? Не влагам никакво отрицателно съдържание в тези думи.Те имат своето място в българския език. За мен няма лоши народи, етноси и т.н. Има просто лоши отделни хора, които могат да бъдат от каквато и да е националност.
А за седемгодишния ми внук си пазя моята книжка "Чичо Томовата колиба". Нещо не я виждам преиздадена.
09 Юли 2016 13:01
Защо "афроамериканец", а не негър?
Никакви проблеми. Докато не Ви се наложи да общувате с "негър". Трудно ще Ви бъде, ако използвате този термин. Но ако не Ви се налага - все някак ще се оправите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД