:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кануист е най-младият български олимпиец

Ангел Кодинов
Българската делегация в Рио`16 е най-малобройната - 51 спортисти (29 мъже и 22 жени), от игрите в Мелбърн`56, когато делегацията бе от 43-ма състезатели. Най-млад в нея е 18-годишният кануист Ангел Кодинов, който ще навърши 19 г. на 4 септември. След него в класацията е европейският шампион по бокс Даниел Асенов, който на 19 май стана на 19. При жените най-млада е 20-годишната Любомира Казанова от ансамбъла по художествена гимнастика. Най-възрастният наш олимпиец е борецът в тежка категория Димитър Кумчев (36 г.), а след него се нареждат трима 33-годишни: Самуил Донков (стрелба), Силвия Дънекова (лека атлетика) и Елис Гури (борба).

Най-много от олимпийците ни са родом от София - 11 души, следват Пловдив с 8 и Хасково с 3, а 7 града имат по двама представители - Сливен, Плевен, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сандански и Варна. На другия полюс са Бургас, Шумен, Перник и Благоевград, които нямат нито един състезател в Рио. Според критерия за олимпиец, спрямо населението на съответния град обаче, лидерската позиция е за ... Котел, който при 6000 жители има един представител - Силвия Дънекова. Следват Гълъбово (8000) с бадминтонистката Стефани Стоева, Мездра (10 000) с лекоатлета Митко Ценов и Раднево (12 000) с бореца Борислав Новачков.

В тази класация не попадат двамата натурализирани българи в олимпийския ни отбор. Това са борците Елис Гури и Владимир Дубов. Гури е от Шкодра (Алб) и участва за България на олимпиадата в Лондон`12, където отпадна на 1/4-финалите. Дубов пък е бесарабски българин от Дубовка (Укр) и е световен вицешампион.
1
779
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Юли 2016 23:08
Фехтовач, кануист - все тая...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД