:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съюзът на съдиите ще съди държавата в Страсбург

Съюзът на съдиите в България (ССБ) обмисля да сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради новата разпоредба в Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която магистратите ще са задължени да обявяват членството си в съсловна организация. Тази поправка бе отхвърлена от депутатите от правната комисия в парламента, но бе приета в зала и доведе до безпрецедентна обща декларация на ССБ, Асоциацията на прокурорите и Българска съдийска асоциация. При приемането на разпоредбата към текста бе добавено, че ще се декларира и членство в тайни организации.

Поправката нарушава правото на сдружаване, което е регламентирано и в Европейската конвенция за правата на човека, обясни пред "Сега" председателят на ССБ Атанас Атанасов. Той допълни, че има два начина да сезират ЕСПЧ - като организация или отделни членове на съюза да го направят. Засега обаче съдиите изчакват законът да бъде публикуван в "Държавен вестник", за да имат окончателния вариант.

Въпреки че поправката бе приета, тя крие много неясноти. В закона е записано, че членството се декларира при назначаване, но не се урежда завареното положение, обясни Атанасов. Чака се и Висшият съдебен съвет, който трябва да води регистъра, да изготви образец на декларация.

970
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД