:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 302
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Културното министерство е дало парите за европредседателството без конкурс

С договори под прага за обществена поръчка са финансирани близки до властта медии
Министерството на културата е възложителят, благодарение на който вестник "Стандарт" и сайтовете "Стандарт нюз", "Блиц" и "Пик" са получили без конкурс пари за "пилотна разяснителна кампания" на европредседателството. Медиите са получили поръчката от фирма "Сайн Вижън", която е била избрана без конкурс, става ясно от отговор на Министерството на културата до "Сега". Използвана е класическа схема - сключване на договор под 20 хил. лв. Над тази сума задължително се обявява обществена поръчка.

Договорът е за 16 666 лв. и е бил подписан от бивш директор на "Правно обслужване и обществени поръчки" в министерството, чието име не се споменава. Отговора опровергава самият министър на културата Вежди Рашидов, който пред сайта "Клуб Z" в началото на седмицата заяви, че не знае за такива пари. От министерството обаче посочват в отчета за свършеното с българското председателство към 30 април, че четирите медии е трябвало да публикуват над 40 публикации с таг "председателство".

Справка в Търговския регистър показа, че "Сайн Вижън" е създадена през август 2014 г. Нейни собственици са Милена Трандева и Димитър Недков. Трандева е в борда на "Пик Броудкастинг", която управлява сайта "Пик" на Недялко Недялков. Трандева е негова съпруга и съдружник в издателството "Милениум", посочва "Медиапул". Недков е автор на масонски книги, които се рекламират в "Стандарт".

Управители на "Сайн Вижън" са Зорница Гаврилова и Трандева. Гаврилова е представител и на компанията "Мастер Пи Ар", в чийто съвет на директорите е издателката на "Стандарт" Славка Бозукова. Справка в оpendata.goverment.bg, където има данни за спечелени обществени поръчки в периода 2007-2015 г., показва, че през годините фирмата е спечелила седем поръчки самостоятелно или чрез участие в дружество по ЗЗД . Те са на обща стойност 1 529 375 лв. и са с Министерския съвет, министерствата на земеделието и транспорта, с ДП "Пристанища инфраструктура", АПИ, Главната инспекция по труда и община Долна Митрополия.

От екипа на вицепремиера Меглена Кунева обясниха, че когато е бил сключен договорът, за това е отговаряло Министерството на културата. Реално обаче е нямало комуникационна стратегия, дори е нямало пари, отпуснати за медии за европредседателството. Парите са били взети от стратегия за популяризиране на българското членство в ЕС, по която всяка година се харчат около 500 хил. лв.

Министерството на културата е сключило още няколко интересни договора. Единият е за "изработване на концепция за работа с медиите и пилотно обучение на журналисти във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС". И до този момент не е ясно кои точно журналисти и какво са се обучавали. Договорът е сключен с "Бизнес ПР" за същата сума - 16 666 лв., съобщи в. "Капитал". Фирмата е основана през 2011 г. и е собственост на Румен Дедиков. От Търговския регистър се вижда, че пълномощник на "Бизнес ПР" първо е бил един от адвокатите на "Лукойл" - Юлиан Пекунов, а впоследствие - Виктория Иванова. Адресът и трите имена на Иванова съвпадат с тези на управителя на "Рашидов 2014" ЕООД, собственост на сина на министъра на културата Вадим Рашидов.

Има и друго задание - за "изработване на концепция за тема/визия на българското председателство", възложено на "ПИ АР КЛУБ" ООД отново за 16 666 лв. Фирмата е създадена в края на 2013 г. от Мирослав Иванов, който беше съветник на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, а сега е ПР на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. През април 2015 г. той прехвърля фирмата на сестра си Гергана Иванова. Пълномощник на дружеството е отново Пекунов.



"ЛОТАРИЯ"

За цялостното медийно отразяване на европредседателството се предвиждат още 2,245 млн. лв., съобщи Кунева. Прогнозите обаче са медийните договори да набъбнат до 9 млн. лв. до началото на 2018 г. За тях щели да се обявяват обществени поръчки.

1446
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД