:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Училищата ще имат 3 варианта за наваксване на учебния материал

Уроците по средновековна история, родна география и гръбначни животни може да се учат в часовете по СИП
СНИМТКА: БГНЕС
---
След редица сигнали на учители и родители и месец и половина преди началото на новата учебна година просветното министерство предложи на училищата три варианта за наваксване на учебния материал, който се "пропуска" за бъдещите седмокласници заради новия училищен закон. Това става ясно от разпространено от МОН писмо до началниците на регионалните управления по образованието.

През предстоящата учебна година по нови учебни програми трябва да започнат да учат първолаците и петокласниците. За учениците от 2-ри, 6-и и 8-и клас новите програми са предвидени за 2017/2018 г., но подготовката за тях вече тече. Още при представянето на проектите на нови програми за тези три класа, разместващи тотално сегашното учебно съдържание, стана ясно, че завършилите тази година шести клас може да изпуснат цели исторически периоди по предмета история и цивилизации.

Учениците, които на 15 септември ще влязат в седми клас, през предстоящата година ще учат антична история (по старата програма за 7-и клас), а от 2017/2018, когато за тях влиза в силата новата програма, ще изучават световна история. Средновековната история обаче, която сега се учи в осми клас, ще слезе в шести клас след 2 г., което означава, че бъдещите седмокласници ще останат без цял курс по средновековна история. По същия начин те ще пропуснат и темите по география за Европа, Балканския полуостров и България - по този предмет тази година те изучаваха Африка, Северна и Южна Америка, в седми клас ще учат Азия, Австралия и Антарктида по старата програма, а в осми клас ще учат за планетата Земя по новата програма. Така географските знания за Европа и нашата страна, които слизат от осми в шести клас, изчезват. Аналогичен проблем има и с биологията с раздел "Гръбначни животни", който също има опасност да бъде изпуснат.

След месеци мислене от МОН най-накрая излязоха с варианти за решение на казуса. Според съобщението общата средновековна история, географията на Балканския полуостров и Европа и темата за гръбначните животни ще се изучават от учениците, които ще са седми клас тази и следващата учебна година, за да няма изпускане на учебно съдържание за тези два випуска. Според първия вариант учебното съдържание по тези три предмета ще се навакса през годишния хорариум от 34 часа по ЗИП или СИП в училищния учебен план за седми клас. Предложението е той да се разпредели в 12 часа за история и цивилизация, 11 часа за география и икономика и 11 часа за биология и здравно образование. Според втория вариант в часовете за СИП може да се заложи по един учебен час седмично за всеки от трите предмета, а третият вариант предвижда преструктуриране на учебното съдържание по история, география и биология за седми и осми клас, което значи вместване на изпуснатите уроци в тези два класа.



ИЗПИТИ

Всеки от предложените варианти дава възможност при завършване на основно образование учениците след 7-и клас да придобият компетентностите, които е предвидено да притежават в края на прогимназиалния етап, изтъкват от МОН. Оттам посочват, че за да няма неравнопоставеност спрямо другите випуски, темите няма да влизат във въпросите за националното външно оценяване. Обучението по тези теми ще е по учебни програми, разработени върху части от съответните учебни програми за задължителна подготовка и с урочни статии от одобрените учебни помагала по предмета за 7-и клас, в които се изучава съответното учебно съдържание.
3
1403
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Август 2016 07:01
дава възможност при завършване на основно образование учениците след 7-и клас да придобият компетентностите, които е предвидено да притежават в края на прогимназиалния етап, изтъкват от МОН. Оттам посочват, че за да няма неравнопоставеност спрямо другите випуски, темите няма да влизат във въпросите за националното външно оценяване. Обучението по тези теми ще е по учебни програми, разработени върху части от съответните учебни програми за задължителна подготовка и с урочни статии от одобрените учебни помагала по предмета за 7-и клас

Б@си, затриването на ядрената енергетика он мадамата йес ще ни се види песньовка пред затриването - със светкавична скорост на българското средно - и висше, с декрети - държавно образование. „Гражданското общество“ мълчи кат комунист на разпит - ни пикане по павета, ни клозетни чинии, ни вувузели,ни роял, ни ковчег, ни нищо. Канторщици и те със задачки щото.
Що не раздадете дипломи за след 7-10 клас на по-зеленичките етноси още в първо отделение, та да оставите на мира да се изучат останалите деца.
06 Август 2016 11:48
Аналогичен проблем има и с биологията с раздел "Гръбначни животни", който също има опасност да бъде изпуснат.


Съвсем нормално е този раздел да бъде изпуснат.
Нали като каже учителката, че гръбначните са по-висш клас от куневоподобните, и малките отворковци ще започнат да задават неудобни въпроси.

А надеждите за ответ на гражданското общество са напълно безпочвени.
Кунева аутсорсва задълженията на министерството към "Отворено общество".
В същото време засилва контактите си с "А. за Б." и ги поощрява към по-едро закупуване на учители.

По този начин незасегнати остават само детските градини, засега.
07 Август 2016 15:26
Съдържанието на статията е достатъчно за групова оставка на половината министерство.

Това са деца, какви са тези "наваксвания". Не може развитието на децата да се коментира с термини, описващи нечии пропуски и глупости. Кой носи пресонална отговорност за това че се налага да се наваксва?

Защо бе нужно да се маха Танов, след като резултат и при Кунева е същия?

Нали тя дойде за да не стане същото?

Т.е. Кунева = 0 резултат (реформа = наваксване = Танов)





Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД