:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Националната библиотека показва скандалното тефтерче на Раковски

снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Изложбата ще остане до 30 октомври.
45 ценни книги, доскоро незаконно притежание на частно лице, подреди в необичайна експозиция Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Ценните екземпляри са предоставени на институцията със съдебно решение, а сред тях са много старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, много от които са първи издания на големи наши писатели и първи преводи на произведения на европейски автори.

Особено интересни са четири ръкописа - на църковнославянски, новобългарски, арабски и османотурски език, както и един фрагмент от ръкопис на арменски език. Смята се, че те са изнесени незаконно от библиотеки, музеи и други хранилища за стари книги и ръкописи от шуменски търговец, който е работел по поръчка на колекционери и антиквари. Общият брой на изнесените от него ценности е 91, като за целта са му съдействали срещу подкуп вътрешни служители. Полицията тръгва по следите му през 2013 г. след обява в сайт за продажбата на рядко издание. Един от любопитните акценти на изложбата е и т.нар. "Тефтерче на Раковски", за което експертите от библиотеката откриват наскоро, че е фалшификат на масонски ръкопис. Името му идва по аналог на записките, водени от Васил Левски. Дълги години се смята, че ръкописът принадлежи на революционера и е доказателство за неговата принадлежност към масонската ложа. В същото време смятаният за особена ценност документ е отпечатан на фототипно издание на осъвременен език. "Неотдавна нашите експерти откриха, че става дума за препис, направен в началото на XX век", каза Елена Маркова от националната библиотека.
1480
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД