:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов "подгря" изборите със скок на учителските заплати

Допълнителните 223 млн. лв. за образование бяха обявени в отсъствието на просветния министър Меглена Кунева
СНИМКА: БГНЕС
Добрата новина за учителските заплати беше сервирана в присъствието на синдикални шефове и верни кадри на ГЕРБ.
Премиерът Бойко Борисов извади първия си коз в започналата предизборна кампания. След среща със синдикатите вчера той внезапно намери допълнителни 223 млн. лв. за "основния приоритет - образованието", включително за обещания от просветния министър Меглена Кунева 10% скок на учителските заплати от началото на 2017 г. Самата Кунева обаче не бе поканена на знаковото събитие вероятно като назидание заради това, че си позволи да обещава увеличение на своя глава. За сметка на това редом до Борисов бяха финансовият министър Владислав Горанов, шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, както и председателят на просветната комисия Милена Дамянова от ГЕРБ - автор на новия училищен закон, за изпълнението на който ще са нужни част от допълнителните пари.

Борисов обясни, че си позволява да даде допълнителни 223 млн. лв. за образование за 2017 г. заради "обезпечените пари" от приходните агенции, ДАНС, МВР и прокуратурата, които били в размер на 1.6 млрд.лв. "Бюджетът е в доста напреднала фаза, затова можахме да направим разчетите с финансовия министър и преценихме, че на образованието, като основен приоритет, можем да дадем тези средства допълнително", мотивира решението премиерът. 27 млн. лв. от тях ще бъдат за наука и висше образование, а 196 млн. лв. - за сферата на средното образование.

Очаквано най-голямото перо - 100 млн. лв. - ще отиде за увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 г. Заявката за 10% скок бе направена лично от министър Кунева по време на грандиозния учителски събор в зала "Арена Армеец" преди три месеца. Това бе гвоздеят в програмата на мегасъбитието, но ден по-късно премиерът Борисов попари надеждите на хилядите преподаватели с думите, че научава от медиите за подобно увеличение. От МОН пък започнаха да се оправдават, че Кунева просто е обявила записаното в новия колективен трудов договор "намерение" да се бори за повишение на възнагражденията. Вчера, месец преди изборите за президент, стана ясно, че пари за това все пак има.

Не всички учители обаче ще получат по 10% към заплатите си. Толкова ще е увеличението само за младите педагози, чиято стартова заплата ще се повиши от 600 на 660 лв. Останалите преподаватели ще трябва да се задоволят с около 8% скок, обясниха експерти от МОН.

С 26 млн. лв. ще се покрие ръстът на минималната работна заплата от 1 януари догодина, с което на практика ще се увеличат и заплатите на голяма част от непедагогическия състав. Останалите 70 млн. лв. ще се разпределят за решаване на системните проблеми в образованието - например за транспорт (12 млн. лв.), за приобщаващо образование (6 млн. лв.), за училищата зад граница (1.5 млн. лв.), за нови автобуси (1.2 млн. лв.) и др. С 12 млн.лв. ще се изпълнят договорките в новия колективен договор - например повишаване на заплащането за часа на класа от 25 на 30 лв., увеличение от 0.8 на 1% на парите за квалификация на учителите и др. Пари ще има и за обезпечаване на част от постановките на новия училищен закон - сред тях например е увеличението на обезщетението, което получават пенсионираните учители, от 8 на 10 брутни работни заплати, а от 1 януари 2017 г. - на 10.5 заплати.



ПО-ПО-НАЙ

"Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме още когато сключвахме коалиционното споразумение - приоритет да бъде образованието", коментира Кунева пред "Фокус". По думите й нуждата от повишаване на парите за учителите е мотивирана от страна на МОН "достатъчно отдавна", за да може да направи видими реформаторските усилия на министерството и "да убеди Министерския съвет, премиера, финансовия министър, че това са много важни и много необходими средства за българското образование и наука". Според Кунева това ще е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години. Увеличението на учителските заплати тя нарече "стратегическо решение", което обаче следва да се поддържа не само за 1 г., а в следващите 15-20 г.
5
1362
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
04 Октомври 2016 19:51
Добра мотивация за електората, да целуват Бо...жията ръка даскалите
04 Октомври 2016 20:10
Самата Кунева обаче не бе поканена на знаковото събитие вероятно като назидание заради това, че си позволи да обещава увеличение на своя глава.

Ами да стои още в това правителство, щом е мазохист и обича публично да се подиграват с нея...
04 Октомври 2016 21:45
Кагато вдигат заплатите на учители, лекари и сестри веднага го обнародват. Като правят същото за полицаи и военни - нищо не публикуват.
05 Октомври 2016 09:46
А, това увеличение на заплатите вече колко пъти го обявиха.. Като чуя, се сещам за любим шотландски виц на сина ми: Шеф на фирма към служителите:" Тази година работихте добре, доволен съм и съм ви написал чекове по 5 лири. Ако работите все така добре, догодина ще ги подпиша."
05 Октомври 2016 19:11
Имате ли хабер как се назначават учителките в която и да е община и кой върши тая работа? Гербаджилъка!
И като им турят по 50-60 лв. а да видим дали няма да гласуват със все семействата и родовете си!!! Тъжно е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД