:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,445,589
Активни 402
Страници 5,429
За един ден 1,302,066

Кога дават два пъти второ на вечеря в Европа

Приключенията на Бойко Борисов в чудния свят на дипломацията
Светослав Терзиев
Къде остана онова невинно простодушие, с което премиерът Бойко Борисов овладяваше тънкостите на дипломацията в началото на премиерската си кариера? Беше смешноват, но безобиден, защото международните му изяви нямаха сериозни последици за държавата. Сега нито е забавен, нито е безвреден. А външната му политика се превърна в обезпокоителна част от вътрешната. (За нея вижте изявите му от миналия петък за преформатирането на коалицията и за "вторник ще е ден разделен".)

За външната политика всеки може да направи сравнение. На 8 април 2010 г. той отиде на многостранна "работна вечеря" в Прага на 11 ръководители на Източна Европа с американския президент Барак Обама. На изпроводяк журналисти го питаха какво очаква от срещата, а той отговори: "Гладен съм". Като се върна, пак го питаха как е минала вечерята и получиха следния отговор: "Много хубаво беше менюто. Имаше и първо, и второ, и трето, даже две втори. Имаше и пържола, и риба, така че питателно беше". Дипломати споделиха тогава впечатления, че Борисов наистина си похапва здраво на такива места, където други ръководители се концентрират върху разговорите и само побутват съдържанието в чиниите си. И три втори да му бяха дали, за да си избере каквото обича, пак би заградил по навик чиниите си с лява ръка (сякаш някой би му ги дръпнал), за да ги опразни с дясната, забил поглед в съдържанието.Това да му бе кусурът,щяхме да си останем с усмивките. Първоначално Борисов не се натискаше да участва в разговори, защото не знаеше как - нито владееше чужди езици, нито разбираше обсъжданата международна проблематика. Домакините го слагаха на някой край на масата, за да не се чувства дискомфортно, а и да не пречи на другите, които могат да общуват пряко, свидетелстват съпровождали го лица. Положението започна да се усложнява, когато доби самочувствие на равнопоставен, защото го потупваха или измерваха по гърба, като го хвалеха за телосложението от рамената надолу. Сърбеше го езикът да каже и той нещо, макар и с помощта на преводач. Разбира се, най-речовит бе в коридорите, където търсеше български журналисти, за да им разкрие какво е чул и разбрал, както и какви натрупани мълчания не е успял да сподели в залата за преговори. Към края на първия си мандат дори изпадна в конфузното положение да го предупреждават в Брюксел, че не е редно да разгласява разговори, водени при закрити врати.

Година след като се върна на власт, Борисов забеляза, че по протоколно старшинство попада сред малко европейски лидери, които карат втори мандат, и това рязко повиши самооценката му. В качеството си на "старо куче" (казарменият израз не му е чужд) той се има в момента за един от лидерите в Европа заедно с канцлерката на Германия Ангела Меркел, задържала се на власт три мандата, и премиера на Унгария Виктор Орбан, който е с два мандата като него. Последните му изяви на международен терен рязко контрастират с предишната му свитост. "Ние (ББ - б.а.) сме много дипломатични, но повярвайте ми - и изключително остри с колегите в Брюксел", отсече той в средата на август пред слушатели в Ловеч. Послене спря да се хвали в Българияслед европейските срещи в различни формати в Берлин, Братислава и Виена през втората половина на август и през септември как е тропал по масата, когато са му говорели, че може да започнат да връщат в България хилядите мигранти, които тя е регистрирала и упътила към Западна Европа. Венец на позьорството му в дипломацията бе твърдението един уикенд в средата на септември, че дал ултиматум на европейците да му преведат до идния понеделник 160 млн. евро за охрана на границите, и те веднага се изръсили извънбюджетно, стреснати от строгия му тон.

Колко разбира Борисов от международна политика при два мандата на власт, пролича от катастрофалната му намеса в състезанието за генерален секретар на ООН. Заради него и фаворитката му Кристалина Георгиева България се изложи точно когато й се отвори рядък шанс да се представи на света с национално достойнство. Той се отказа от подкрепа за Ирина Бокова и си позволи да я хули публично, смятайки себе си задипломатически еталон,без да се интересува от последиците, за които мнозина го предупреждаваха.

За зрителна илюстрация на неговата неадекватност във външната политика послужи сякаш по поръчка посланичката му в Брюксел Мая Добрева, явила се по същото време в нелепи одежди да връчи акредитивните си писма на великия херцог на Люксембург Анри. Преди да отиде на новия си пост, тя бе изпълняващ длъжността постоянен секретар на Министерството на външните работи, което означава главен административен кадровик на българската дипломация. Добрева бе поставена там от външния министър Даниел Митов, защото пасваше на неговата дипломатическа кройка и на кройката на началника му Борисов. Ако има нещо смешно във вида й като дипломат, би трябвало да се отнесе към кроячите й. По повод комичната си шапка тя обясни пред в. "24 часа", че по-важно е какво човек има под шапката, но народът неслучайно е рекъл: "Виж му (й) акъла, пък му (й) крой шапка!".

Всичко това би могло да мине за дипломатически фолклор, ако невежеството в международната политика не водеше до пряка национална вреда. В копнежа си за външно признание, с което да се кипри у дома,Борисов стана лесна плячкана по-обиграните чужди политици. Той влезе в играта им България да бъде превърната в мигрантско гето и пое ангажименти, които вече препраща към местните власти, както личи от приетото на закрито заседание на правителството Постановление № 208 от 12 август. То утвърждава Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. От него могат да се възползват всички мигранти, регистрирани като бежанци от България, включително и онези, които предстои да бъдат върнати у нас от Западна Европа съгласно Дъблинския регламент в ЕС. Макар че Борисов имитираше в края на август съпротива срещу обратното им настаняване на българска територия, сега излиза, че отдавна е дал съгласие и дори е подготвил условия за приемането им.

Наредбата определя как общините да интегрират такива чужденци сред местното население. Казва се, че кметовете сами трябва да подават заявления до Държавната агенция за бежанците за броя чужденци, с които могат да сключат споразумения за интеграция. Като се има предвид, че напоследък се надигат протести срещу мигрантските центрове в градовете и срещу намеренията на правителството да открие още такива лагери в изоставени казармени постройки и на други подходящи места, възниква логичен въпрос: Колко и кои кметове ще застанат против съселяните и съгражданите си, за да наместят сред тях нежелани мигранти? Борисов вече взе спешно отпуснатите му европейски пари, които, изглежда, са предназначени точно за тази цел, ивече няма път за измъкванеСега трябва да работи на общинско равнище и да провери кой кмет колко верен е на повелите на ГЕРБ.

По всяка вероятност кметовете от опозиционни партии няма да се втурнат дори и срещу щедро заплащане да канят мигранти. Никой не би бързал да се изложи на обстрел в собствените политически среди. Но кметовете от ГЕРБ ще се окажат в по-деликатно положение, защото партийната дисциплина би ги изправила срещу собствените им избиратели. На практика те ще имат право да изберат само с какъв инструмент да бъдат подложени на мъчение.

Колко дълъг път извървя Борисов в дипломацията - от вечерята в Прага през април 2010 година, когато се очарова, че в Европа дават по две втори на ядене (освен първо и десерт), до срещата в Братислава през септември 2016 г., когато се възхити от себе си като "генератор на идеи" в Европа, "с които другите се съобразяват"! Преди ходеше в чужбина да се наяде, защото друга полза за страната не се виждаше, а сега "пощенският гълъб донесе 320 млн. лева", както каза той на 17 септември. Остава да се види кой ще се докосне до тези "подарени" пари. Те са носители не на европейска солидарност, а на егоизма на държавите, създали мигрантския проблем в Европа, а след това решили да се отърват от него чрез сделка с един дипломатически игнорант.Карикатура: Христо Комарницки
---------
82
15423
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
16 Октомври 2016 18:59
Е, Борисов може да го слагат на края на масата, ама на Подсмърчащия под прозореца също не му се е получило много да каже нещо.
16 Октомври 2016 19:22
*
16 Октомври 2016 19:32
Точно! И, за съжаление, много вярно...

----------------------
Сайтът на Генек
16 Октомври 2016 19:40
Watch my lips!
Този човек (условно казано) няма да изкара мандата си до край. Незаконната имиграция ще му изяде главата.
Това че е прост (негови думи) му е най-малкият проблем. Липсва му това което на запад му казват "integrity". Или го имаш, или го нямаш. Не се научава в Харвард или Оксфорд.
16 Октомври 2016 19:42
Когато личната неприязън започне да се представя като обективен анализ, тогава лъсва "журналистическата" немощ
16 Октомври 2016 19:48
***
16 Октомври 2016 19:52
Г-н Терзиев
16 Октомври 2016 20:04
Не виждам как може откровено да защитаваш един обикновен простак, домогнал се до висш пост и излагащ ни навсякъде из Европа

Тук би трябвало да има едно - според мен... Тъй като с това безапелационно твърдение, че Борисов е "един обикновен простак" предпоставящ най-малко две неща:
Първо, че гласувалите за него са "откровени простаци"
И второ - че изказвайки се против ... не знам как да го класифицирам тоя материал - писанието на г-н Терзиев, аз защитавам Борисов...
И тъй, като нито първото, нито второто е вярно, остава, че и ти безкритично си готов да приемеш всичко. което - независимо дали е вярно или не - е насочено против него...
А един критичен прочит на написаното от Автора, веднага изважда на показ предубеденост, лично отношение и липса на професионална етика
16 Октомври 2016 20:06
Остава да се види кой ще се докосне до тези "подарени" пари. Те са носители не на европейска солидарност, а на егоизма на държавите, създали мигрантския проблем в Европа, а след това решили да се отърват от него чрез сделка с един дипломатически игнорант.
И за цялата статия:
16 Октомври 2016 20:13
Хареса ми образа на заградените с левицата блюда.Дава плътност на героя.Направо чувам мляскането.
16 Октомври 2016 20:28
Не съм съгласен, Бармалей. Авторът си е казал мнението и си е сложил подписа. Спазил е етиката и морала, за разлика от много анонимни драскачи..
16 Октомври 2016 20:29
Светослав Терзиев

Колко дълъг път извървя Борисов в дипломацията - от вечерята в Прага през април 2010 година, когато се очарова, че в Европа дават по две втори на ядене (освен първо и десерт), до срещата в Братислава през септември 2016 г., когато се възхити от себе си като "генератор на идеи" в Европа, "с които другите се съобразяват"!
16 Октомври 2016 20:34
Барми, за второто искам прошение. Ако наистина Терзиев те е издразнил повече, отколкото Баце те е изкефил !
Виж за първото
Първо, че гласувалите за него са "откровени простаци"

смело бих потвърдил, че гласувалите тъпо и упорито след първия път са точно такива !
16 Октомври 2016 20:38
Когато личната неприязън започне да се представя като обективен анализ, тогава лъсва "журналистическата" немощ
Пасквилът е жанр.По непонятни причини у нас понятието е придобило пейоративно значение.А горното е чудесен пасквил.В краен случай-памфлет.Не разбирам защо го смятате за "анализ", уважаеми. Усмихнете се, отпуснете се и се насладете на преживяването, както казват китайците.И без друго нищо не може да направите-струва ли си да се ядосвате?
16 Октомври 2016 20:42
Hm...
Тенденциозно... дребнаво...
Пак няма системно ниво.
Жалко.
Ниво предизборно оплюване.
Не че Боко не е смешен...
Ама по-важно е да се каже - ЗАЩО е смешен.
А не само да се плюе.
16 Октомври 2016 20:43
И тъй, като нито първото
Първото е болезнено вярно. А ти къде се позиционираш е много интересно. Текстът е добър. Щеше да е актуален, ако беше написан преди три- пет години. Сега е закъснял. Малко като- на умряло/ готвещо се да бяга/ куче- нож.
16 Октомври 2016 20:45
Бармалей, нещо ти секна ищаха да опонираш, още повече, че

Първо, че гласувалите за него са "откровени простаци"


гласувалите хич не можеш да ги отъждествяваш като "откровени простаци", след като повечето от тях просто имат изострено полит-обоняние и надушват откъде могат да получават "по две втори"
16 Октомври 2016 20:51
Бармалей, нещо ти секна ищаха да опонираш

На кое да опонирам? Азъ си казах личното мнение... А тия, които се надяват да ме впрегнат в безсмислена дискусия, целейки с това да ме направят защитник на Борисов, и чрез мен да получат възможността отново и отново да преповторят и напишат своето отношение към Тулумбаджията, само си губят времето... Дедо Барми е доказвал неведнъж, че спорът с него не носи плюсове на спорещите
16 Октомври 2016 20:52
Щирлиц, думите са мои ! Но това че усещат вятъра не ги прави по-малко простаци от него...
16 Октомври 2016 20:53
Ето, усмивката променя изживяването.
16 Октомври 2016 20:54
Пасквилът е жанр.По непонятни причини у нас понятието е придобило пейоративно значение.А горното е чудесен пасквил.В краен случай-памфлет.Не разбирам защо го смятате за "анализ", уважаеми. Усмихнете се, отпуснете се и се насладете на преживяването, както казват китайците.


Да, де, ма авторът се е напънал да направи анализ, на основата на това, което една жена казала. А то не е достатъчно, даже и да го е казала една журналистка.
16 Октомври 2016 20:55
16 Октомври 2016 20:58
А то не е достатъчно, даже и да го е казала една журналистка.

Ъхъ, сега разбирам защо са толкова кратки видеокадрите от срещите на високо ниво с участието на Нашичкия... А звукът е просто отрязан
16 Октомври 2016 20:59
Първо, че гласувалите за него са "откровени простаци"

смело бих потвърдил, че гласувалите тъпо и упорито след първия път са точно такива !


Ами да, той навярно и поименно ги знае, щом каза "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме". Първия път може човек да се подлъже, но втория да се гласува за Герб изобщо си е доста проста работа, не в смисъл на "лесна", а на наистина проста и глупава. Ако не е това, значи е зависимост.

Всичко в статията е вярно. Дори и да се махнат обидните епитети, или намеквания, фактите остават, и те са такива.
Борисов можеше и още един мандат да управлява, просто трябваше да си назначи за министри наистина експерти, или хора можещи.
Кажете ми един свестен министър? Един, който прави каквото трябва, а не каквото му кажат.
16 Октомври 2016 20:59
хикса
Боя се че грешите, уважаеми.Авторът не се е напъвал да замества клиничните специалисти.А тяхна работа е да се занимават с анализа и епикризата на "явлението Борисов".Тркста си е чудесен.И без напъване.
16 Октомври 2016 21:00
п.п. Всъщност звукът е излишен. Достатъчно е да видиш глуповатите усмивки на ББ на "любезните" поздрави на колегите Му
/не го знам от "една журналистка"/
16 Октомври 2016 21:04

Терзиев отново е на висота!
Некои дедовци мрънкят, ама то не е нещо ново.
16 Октомври 2016 21:13
Даааааааа

Истината боли, истината боде гузни, заспали и заблудени съвести!

дъртреалист 16 Октомври 2016 20:42
Hm...
Тенденциозно... дребнаво...
Пак няма системно ниво.
Жалко.
Ниво предизборно оплюване.
Не че Боко не е смешен...
Ама по-важно е да се каже - ЗАЩО е смешен.
А не само да се плюе.


А някой, като горния български гражданин дори не са прочели за какво става дума и бързат, бързат да се регистрират и да покажат будна съвест, ЧЕТЕТЕБЕ! ЧЕТЕТЕТЕБЕ! преди да коментирате!

За Терзиев
16 Октомври 2016 21:16
Евангелист Бармалей!Хвала!
16 Октомври 2016 21:17
Авторът не се е напъвал да замества клиничните специалисти.А тяхна работа е да се занимават с анализа и епикризата на "явлението Борисов".Тркста си е чудесен.И без напъване.


Е, хубаво, ама като е без напъване, можеше да е малко по-лежерно, а не от това, как казал, че му дали първо, и второ, и трето, да правиш умни изводи за дълбоката европейска дипломация.
16 Октомври 2016 21:19
Цитатът на лиричекият герой е толкова естествен, че не се налага да се анализира физиологията му.Просто запушваш нос.
16 Октомври 2016 21:20

Остава да се види кой ще се докосне до тези "подарени" пари. Те са носители не на европейска солидарност, а на егоизма на държавите, създали мигрантския проблем в Европа, а след това решили да се отърват от него чрез сделка с един дипломатически игнорант.

Това е апотеоза на една провансалска авантюра, която ще има за резултат: в личен план провалът на един провален човек, а в обществен - провалът на един народ, наивно повярвал в селските лакърдии на една неграмотна и некомпетентна дружинка.
16 Октомври 2016 21:20
п.п. Всъщност звукът е излишен. Достатъчно е да видиш глуповатите усмивки на ББ на "любезните" поздрави на колегите Му
/не го знам от "една журналистка"/


Намекваш, че си от колегите Му?
16 Октомври 2016 21:26
За зрителна илюстрация на неговата неадекватност във външната политика послужи сякаш по поръчка посланичката му в Брюксел Мая Добрева, явила се по същото време в нелепи одежди да връчи акредитивните си писма на великия херцог на Люксембург Анри.


Много ниска топка
16 Октомври 2016 21:29
Много ниска топка

Защо да е ниска? Таман си му е, тая буца пасва идеално на неговия каяфет.
16 Октомври 2016 21:31
Намекваш, че си от колегите Му?

Предпочитам да си в творческо неведение.
Явно е много трудно да видиш разликите в държанието му тук и някъде из европейската дипломация, а ?
16 Октомври 2016 21:32
За зрителна илюстрация на неговата неадекватност във външната политика послужи сякаш по поръчка посланичката му в Брюксел Мая Добрева, явила се по същото време в нелепи одежди да връчи акредитивните си писма на великия херцог на Люксембург Анри.


Много ниска топка


Когато си прав, си прав. Той (да се свети името Mу) не може и не трябва да отговаря за гафовете на избраника на US Department of State.
Всеки да си носи раницата! Знам си го от казармата.
16 Октомври 2016 21:34
Много ниска топка


Е, ниска, висока, ама си е правилно отиграна. Не е като една журналистка да ти е казала, че на пресконференцията бате Бойко имал петно на левата обувка и от това, посредством аналитична мисъл, да откриеш кво са си говорили Меркел и Оланд предния ден.
16 Октомври 2016 21:36
Конграчулейшън.ББ не оставя нищо на фантазията.Изнася и закритите протоколи.
16 Октомври 2016 21:40
Явно е много трудно да видиш разликите в държанието му тук и някъде из европейската дипломация, а ?


Виждат се, ама въпросът беше друг.
16 Октомври 2016 21:42
"Въпросът" нямаше смисъл Хиксе
16 Октомври 2016 22:07
Автора,автора
16 Октомври 2016 22:28
Славчо,
16 Октомври 2016 23:07
може да е пълен простак обаче към момента е най-доброто, което имаме
Който не го харесва да постави на негово място Чейлю, Ненчев или Митов. Така както вървят нещата следващият на мин. председател ще е Перата и тогава ще се дивим на айкюто на Баце.
16 Октомври 2016 23:10
За автора
Относно ниските и високи топки - те се подават от някои форумници в зависимост от собственото им ниво на (не)компететентност...
16 Октомври 2016 23:12
може да е пълен простак обаче към момента е най-доброто, което имаме


Нима. Боже, пази България !!!!
16 Октомври 2016 23:21
Великолепна политическа сатира.
16 Октомври 2016 23:22
Боже, пази България !!!!
Нея Господ пази я...
16 Октомври 2016 23:32
Нима. Боже, пази България !!!!


Терзиев е затънал в интелигенщина - в такива мътни времена айкюто е пречка, трябва да имаш топки.
16 Октомври 2016 23:34
Ta какво, начи, разбираме от този материал, така харесан и облюбен от форумното болшинство:
- че Боко е прост, което си го знаем и той сам си го признава
- че преди да стане премиер, е живял скромно и не е свикнал с вечери от много блюда, както например соц номенклатурата и агентите на ДС на Запад.
- че ще трябва да изпълнява законите на ЕС, в частност регулацията "Дъблин 3", прието през юни 2013 - очевидно за България от правителството на Орешарски
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД