:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,272,979
Активни 109
Страници 24,674
За един ден 1,302,066

Защо растат разходите за онколекарства?

Ясен отговор няма, а той e важен, защото ще покаже нивото на дехуманизация в здравеопазването
Снимка: "Фейсбук"
Последната засега онкоклиника е в болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище. След като беше официално открита от премиера Бойко Борисов, който обеща финансиране, онкологията в болницата получи договор със здравната каса, въпреки че беше изпуснала законовите срокове за това.
За 3 години ръстът на разходите на здравната каса за онкомедикаменти е огромен - от 174 млн. лв. през 2013 г. на очаквани около 280 млн. лв. за тази година. България харчи над средното за Европа за лечение на рак - 6.8% от бюджета за здравеопазване, макар че, естествено, номинално сумите са сред най-ниските - 17.7 евро на глава от населението за онколекарства, но пък ръстът е голям на фона на 5-те евро през 2005 г. Броят на болните расте, но с далеч по-умерено темпо, а данни за ефекта от харчовете още няма - тепърва ще става ясно дали и с колко е увеличена преживяемостта на хората с рак. Любимият въпрос на здравния министър Петър Москов напоследък е защо при 5% по-малко лекувани болни за първите 6 месеца на тази година разходите на здравната каса за препарати за рак са скочили с 16%. Отговорът още се чака. И това е един от най-съществените проблеми - липсата на информация.

Все още никой - здравната каса, здравното министерство, пациентски организации, болници, производители на лекарства - не е предоставил публичен анализ, който в достоверна степен да отговори защо и как разходите растат. Защото се краде, защото болните са повече, и двете, или нещо друго?Ако се краде, как точно- с отчет на мъртви души, с ненужно скъпи терапии, с паралелен износ, с лош контрол върху цените на медикаментите? Тези отговори са изключително важни не просто за да знае обществото дали и кой точно краде публични пари. А защото става дума за лечение на рак - една от най-страшните диагнози, причиняваща максимум страдание на болните и близките им. Дали и как се злоупотребява от точно това страдание, показва нивото на дехуманизация на здравния сектор, на държавата и на обществото. Още повече че в областта на химио- и лъчетерапията се развива буйна дейност, докато по-скромните откъм плащания диспансерно наблюдение и палиативни грижи са неглижирани до ниво на престъпно безхаберие. Ако на пациента трябва да се правят вливания, той е добре дошъл във всяка една болница, но ако има нужда от палиативни грижи, не го иска никой.

Откакто здравната каса пое плащането на медикаментите за рак през 2012 г.,онкоклиниките изместиха кардиоболницитеот първото място на инвеститорския интерес.

За няколко години се появиха 8 нови частни болници или отделения по химиотерапия, а общо болниците или отделенията у нас, които се занимават с това, са близо 40. И въпреки огромния ръст на разходите им засега здравната каса безучастно регистрира случващото се. Въпреки че още от пролетта на тази година е ясно, че бюджетът за онколекарства ще се издъни за поредна година, едва през август НЗОК реши да направи тематична проверка. И се оказа, че до лятото и да са правени проверки, те не са можели да констатират нищо, защото е липсвала методика, по която да се преценява има ли кражба или не. Ако дадена болница изпише на слаба жена доза препарат от 2000 лв. бройката като за двуметров мъж, касата не можеше да го констатира. Ако препаратът изобщо не е за нейната локализация, касата отново не можеше да го констатира. Ако пациентът е в начален стадий, но е пуснат директно на по-скъпите втора или трета линия терапии - касата няма протокол, по който контрольорът да установи, че това е в разрез с правилата. Изведнъж се оказа, че всяка клиника по химиотерапия може да изписва каквото си иска, а касата да го плаща чинно. Случайно или не. А и да хване болницата в нарушение, единственото, което може да направи, еда не плати за конкретния случай и толковаЕдва през август постфактум започнаха проверки. Понеже болниците отдавна са се научили как документално да изпипат нещата, и от самата НЗОК са наясно, че няма да открият нищо, затова идеята беше да се разпитват пациентите колко тежат и с какво са ги лекували, а от директорите на болниците с над 10% ръст на разходите да се искат обяснения. От касата още не са отчели нелепото начинание публично, но намекват, че имало злоупотреби като за прокуратурата. Там например отиде случай от диспансера във Варна отпреди повече от година, когато от касата откриха, че "Херцептин" е даван на онкоболни в по-малки количества от описаните в документацията, като разликата беше за близо 30 000 лв. Засега не се знае какво е продължението на историята и има ли изобщо такова. Прекалено често обаче в здравния сектор"прокуратура" е синоним на "работна група",т.е. на замитане на даден въпрос в трета глуха.

Това е и едно от основните подозрения за поне част от ръста на разходите на НЗОК за онколекарства - паралелният износ. За да може което и да е лекарство да се плаща с публични пари у нас, то трябва да е с най-ниската цена на ниво производител в горе-долу цял ЕС. Естествено, цената в края на веригата, след надценки и най-вече 20% ДДС, е различна. У нас са засичани схеми, при които онкопрепарати, изписани на пациенти и платени от касата, се изнасят за страни от Евросъюза, тъй като там са по-скъпи. Печалбата за участниците тук е двойна - едно и също нещо се плаща и от касата, и от търговеца на Запад. Никой не знае какво става с пациентите - дали те изобщо получават терапията си, или действително умишлено се изписват по-високи дози, за да има хем за болните, хем за паралелен износ. Или пък дали изобщо съществуват въпросните пациенти. Твърди се, че тези схеми все още се разследват, а размерите на паралелния износ са за милиони.

И като стана дума за цени на лекарства - болниците все още купуват лекарствата на каквито си искат цени, а след това касата ги плаща. Единственият таван са пределните цени. За генеричните лекарства те са ниски - освен че те трябва да са най-ниските в ЕС, пазарът допълнително сваля цените. Цените на генеричните медикаменти са дотолкова натиснати надолу, че страната ни и особено онкоклиниките започват да изпитват все по-големи трудности от оттеглянето от пазара на базови, но евтини генерици, които са в основата на редица терапии. Вместо да измисли и наложи работеща прогенерична политика, здравното министерство продължавада се опитва да натиска цените все по-надолу ида заплашва, че ще внася изчезващите препарати от Румъния.

На фона на това цените на оригиналните лекарства, които нямат аналог, се контролират единствено от правилото за най-ниска цена, т.е. да не са по-високи от тези в 12-те референтни страни в ЕС. Това обаче са официално регистрирани цени, в които не се отчитат отстъпки, които се договарят между публичните фондове и компаниите. Така цените у нас може да се окажат по-високи, освен това за някои препарати те не падат с годините. Данните са, че близо 80 на сто от разходите на НЗОК за лекарства са за оригинални препарати, при положение че като опаковки те са около 40% от поетите от касата медикаменти.

От миналата година производителите на оригинални лекарства са длъжни да дават 10% отстъпки на касата и през 2016 г. се очаква да върнат в бюджета на НЗОК 70-80 млн. лв. при общо разходи за лекарства от около 1 милиард лева. От тази година у нас трябваше да се въведе и т.нар. оценка на здравни технологии, която се прави в почти цяла Европа. При този процес се оценяват новите лекарства - съотношението между ползата, ефективността и цената, и се решава не просто дали те да се плащат от здравната каса, но и за кои точно и колко пациенти. След гръмките обещания през 2015 г. тази година новият вид оценяване изглежда напълно забравен. А само през 2016 г., само в онкологията, НЗОК започна да плаща 10 нови молекули, което според подуправителя на касата Иванка Кръстева е сред факторите за ръста на разходите за онкология.

Кръстева, от една страна, подхвърля, че има открити нарушения за прокуратурата, т.е. престъпления, но от друга - официално обяснява, че ръстът на плащанията за медикаменти е резултат от по-дългата преживяемост на онкоболните в последните две години. Тоест колкото по-добро лечение получават те (включително скъпо), толкова по-дълго живеят и съответно повече търсят лечение.

Ако това е така, едва ли има човек у нас, който би отказал със здравните му вноски да се плащат все по-големите разходи за онкомедикаменти. Само че засега никой не успява да ни убеди, че всички тези пари отиват точно при болните.
5
3300
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
18 Октомври 2016 19:43
Ако някой лекар не открадне, сигурно от съюза ще му спрат правата. Ама един няма да каже, че проблемът не е баш "системата", а в бялата мафия.
18 Октомври 2016 22:02
Любимият въпрос на здравния министър Петър Москов напоследък е защо при 5% по-малко лекувани болни за първите 6 месеца на тази година разходите на здравната каса за препарати за рак са скочили с 16%. Отговорът още се чака.

И на малоумните е ясно че моделът със здравна каса е съзнателно направен в името на далаверата.
Затова и много, много, много трудно може да се промени.
Най вече защото на народа не му пука.
За него е къде по важно кой ще е президент.

Докато в развитите държави е точно обратно.
18 Октомври 2016 23:26
И на малоумните е ясно че моделът със здравна каса е съзнателно направен в името на далаверата.

Не е точно така - първоначалният модел беше направен в името на ограничаването на разходите за лечение и геноцид.
След това, някъде от около 2003-5 година се оказа, че може от цялата работа да има и "далавера"- и нещата тръгнаха успоредно, като се усилваха взаимно.
Жертвите бяха ограничаването на разходите и здравето на "осигуряващите се" - от какво, срещу какво, за какво - тове не е ясно - това което е сигурно е че е задължително право.
Връх взеха далаверата и геноцида.
В еволюцията на паразитите и патогенните организми има един важен принцип, който може да доведе до успех - тове е да са умерени.
Те винаги трябва да помнят, че смъртта на гостоприемника е и край за тях.
Има примери - Ебола - и други, които се научиха с милиарди поколения на умереност (в рамките на гостоприемника и закона ) - пример ХИВ.

НЗОК и ГЕРБ - да се учат от по-умните си себеподобни.
19 Октомври 2016 16:08
Дали и как се злоупотребява от точно това страдание, показва нивото на дехуманизация на здравния сектор, на държавата и на обществото. Още повече че в областта на химио- и лъчетерапията се развива буйна дейност, докато по-скромните откъм плащания диспансерно наблюдение и палиативни грижи са неглижирани до ниво на престъпно безхаберие. Ако на пациента трябва да се правят вливания, той е добре дошъл във всяка една болница, но ако има нужда от палиативни грижи, не го иска никой.

Като първо не се назначава скенер и не се вземат клетки за изследване, а кълцат наред. Пък после решават дали имаш рак или не. Диспансерното наблюдение и на сърдечноболните е почти спряно: до 2/ по-скоро един/ прегледа на година, вместо 4 задължителни. И там стентове също се слагат на поразия. Но пък скъпия медикамент, за да не се отхвърли стента се дава само 1 година като контрола е убийствен и такъв, че всъщност заради опаковката пациентите го получават до 11 месеца. Реално пациентските организации са на лобисти доктори и няма кой да ни защити правата и да ни помогне да се справим с рака и шашмите в "здравеопазването". Пръстовия отпечатък с нищо няма да помогне. Ето в Бургас има онкологична клиника, но там не можеш да се прегледаш и да ти направят изследвания, тя пък не работи с Касата, въпреки, че е общинска. И трябва да ходиш на частно при същите лекари. Които съответно веднага искат да те приемат вътре и да те резнат. За всеки случай.
19 Октомври 2016 19:29
Ето в Бургас има онкологична клиника, но там не можеш да се прегледаш и да ти направят изследвания, тя пък не работи с Касата, въпреки, че е общинска.


Онкодиспансерът в Бургас работи със Здравната каса, знам защото от десет години ми се налага да имам връзка с него
минах през тези болести и с двамата ми родители, никога не сме плащали нищо
можеш да се прегледаш, ако имаш направление, можеш и да си направиш изследвания
всички изследвания преди приемане в отделение, ако се налага такова, се правят в поликлиниката
при последното ми ходене преди няколко дни видях, че вече са въведени пръстовите отпечатъци и протоколът за лекарства минава през два комитета
предполагам е с цел да се ограничат злоупотреби
разбира се има голям стремеж болните да се лекуват в отделение, както е при всички други болници
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД