:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 557
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сметки

Донорите чакат отговор как точно харчим парите им

На конференция в "Бояна" властта трябва да предложи важните си проекти, с които ще кандидатства за финансиране от ЕС до 2005 г.
Снимка: Велислав Николов
В разгара на войната България пише проекти за своето европейско бъдеще. Дали ще успеем добре да си напишем домашното за усвояване на над 1 млрд. и 200 млн. евро?

Парите ни се предлагат от предприсъединителни фондове други за следващите 2 години и половина.

На 28 март на конференция в резиденция "Бояна" трябваше да кажем на донорите докъде сме стигнали и да се начертаят стъпки за финализиране на стратегията за работа с тях до 2005 г.

Според министър Димитър Калчев главният акцент на разговорите е поставен върху проекти, които имат пряко отношение към работата на реформата на държавната администрация. Защото преди да чертаем схеми как ще похарчим милионите и милиардите, които ще вземем отвън, трябва да сме наясно имаме ли подготвени хора, които да могат да употребят парите по тяхното предназначение.

Нищо чудно да си останем само с празното куфарче, което министър Паси разнася из летището, за да покаже на журналистите колко много пари е договорил с ЕС. Донорите вече са показали ясна на властта, че повече няма да се дават пари хей така, на разни организации, на които нещо им е хрумнало и са обещали, че ще го изпълнят.

Вече чувстваме, че се проявява определена нервност от донорите, призна министърът на държавната администрация Калчев. Проблемът е, че парите им не идват у нас по предназначение и не се използват ефективно. От 1990 г. досега са финансирани повече от 1200 проекта по донорски програми, включително проекти на неправителствени организации, но не е осигурен капацитет, за да могат тези проекти да бъдат реализирани. Затова сега сме информирани от донорите, че на 28 март трябва да предложим проекти, които са пряко свързани с приетите национални стратегии, обясни Калчев.

Пред администрацията, която се занимава с усвояване на пари, предимно от еврофондове, стоят най-малко два основни проблема. Първият е за квалификацията.

Добри проекти се пишат от добри специалисти, а във ведомствата все още има дефицит на такива кадри.

И министър Калчев, и негови колеги не крият, че все още в някои звена, които имат отношение към евроинтеграцията, има чиновници, които не владеят нито един чужд език. "Много трудно е да променим ситуацията изведнъж. С атестацията на държавните служители преследваме и тази цел, да ги притиснем да се образоват или самообразоват", обяснява министърът на държавната администрация. Чиновниците, които владеят само български, ще бъдат пращани на езикови курсове.

Яснота за квалификацията на служителите засега има само в Министерски съвет, в Министерство на регионалното развитие и в Министерството на финансите. Атестацията на служителите им беше извършена пилотно миналата година като част от 3-годишния проект за оценка на трудовото изпълнение, финансиран от Световната банка с 3 млн.долара. Тази година ще се направят атестации на служителите и от другите министерства.

Резултатите от атестациите показват големи различия. Министерство на финансите е едно от най-квалифицираните министерства, твърди зам.финансовият министър Любомир Дацов. Според него минимален процент служители са получили неудовлетворителна оценка. В дирекцията, която се занимава с еврофондовете, 100% от служители знаели поне един чужд език. Владеенето на език не е достатъчно за резултата, това само е предпоставка служителят да си върши работата, обяснява Дацов.

Чиновниците, които пишат проекти за усвояване на пари от донори, трябва не просто да са добре квалифицирани, необходимо е да са суперквалифицирани. Предвиждаме да защитим проекти на стойност между 6 и 7 млн. евро, за реформата в държавната администрация до 2005 г., голяма част от които са насочени към повишаване на квалификацията, обяви Калчев. Миналата година по стратегията за увеличаване на административния капацитет обучение са преминали 2500 служители, тази година ще се обучават нови 5 хиляди в Института за публична администрация.

Не одобрявам това едномесечно откъсване от работа, искам да въведем модерното и популярно на Запад онлайн обучение, твърди министърът на държавната администрация. Принципът е: сам се ограмотяваш и сам се изпитваш. Това било напълно възможно и сигурно скоро ще е факт, защото над 50% от работните места на държавната администрация са компютризирани.

Въпреки внушителния брой на обучени миналата година служители звената, които се занимават с подготовка на проекти и усвояване на пари от донорите, все още трудно се окомплектуват. Във ведомството на Милен Велчев по линия на донорските проекти трябва да работят около 50-60 души, в момента работят не повече от 20-30, твърди Калчев. В дирекция "Евроинтеграция" към МС работят около 15-20, бройката трябвало да се увеличи с 10 души.

Тук обаче излиза вторият голям проблем за административния капацитет - заплащането на един такъв служител е около 300-400 лева.

С такава заплата на толкова отговорна работа с високи изисквания за професионализъм просто е илюзия, че ще бъдат дълго време при нас, казва министър Калчев. Според него, ако в момента добрите специалисти все още са на държавна служба, то е, защото частният сектор не е толкова стабилен и не им дава дългосрочни перспективи за развитие. Ако частният сектор стъпи здраво на крака и им предложи дългосрочни перспективи за израстване, положението ще стане много по-сложно, смята още Калчев. Според него тези кадри добиват съответния административен капацитет, много от тях ходят на различни курсове за обучение в престижни международни институции и след това ги дръпват частни структури и формации с по-високото възнаграждение, което им предлагат.

Правителството даде срок на вицепремиера Шулева и на министър Милен Велчев до 1 юни да разработят и внесат в МС система за заплащане на труда в държавната администрация.

Определено искаме рязко да разграничим тези отговорни дейности и длъжности и по квалификация, и по ранг, и по заплащане, обяснява Калчев. Засега няма пълна яснота точно как може да стане това разграничение, така че добрите кадри да останат да работят за държавата.

Но според зам.-министър Дацов допълнителното възнаграждение, което може да се даде на най-добрите служители, ще бъде още най-много 300-400 лв. отгоре.

България се подрежда на трето място сред страните кандидатки за членство в ЕС по степен на усвояване на предприсъединителните фондове - след Полша и Румъния, сочат официалните справки в МС. Данните са към края на 2002 г, твърди Калчев. За програма ИСПА този показател е 11%, очаква се към края на 2003 г. и началото на 2004 да надхвърли 40%. Показателят обаче отчита усвояемост не в рамките на една година, а на целия 6-годишен период (2000-2006 г.). В момента земеделското министерство на Мехмед Дикме кандидатства пред Брюксел за изтегляне с една година на програма САПАРД. В края на 2002 г. има усвояемост по САПАРД над 90%. По програма ФАР през всички години на програмата усвояемостта е над 90%.

Това обаче едва ли е достатъчно. Защото ако бяхме толкова добри, резултатът щеше да се забележи както от гражданите, така и от социолозите, и инвеститорите.

Ето защо на 28 март в "Бояна" ни поискаха да дадем два много сериозни и тежки отговора - къде са потънали парите на донорите досега и как смята да ги харчи властта, докато НДСВ управлява.
577
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД