:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 315
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Семеен бюджет

Фитнесът вкъщи се прави и с 2, и с 2000 лв.

За обзавеждане на домашно студио можете да похарчите цяло състояние, но същият резултат може да се постигне и с далеч по-малко пари
Снимка: Александър Михайлов
Пролетта е сезонът, когато мнозина се замислят за фитнес след продължителното зимно обездвижване. Диетите не са най-препоръчителното нещо, особено в периода на пролетната умора и немалко хора се чудят дали да не започнат по-усърдни занимания с тялото си. Но как, с какво и къде?

Естествено, че най-евтино и ползотворно след правенето на сутрешен крос в парка излиза да се ходи на фитнес в някой клуб - особено в градовете има предостатъчно, а и никнат непрекъснато един след друг. Немалко хора споделят идеята, че тренирането в зала, пълна с добре изглеждащи тела, стимулира заниманията. Най-малкото се събираш с хора, от които винаги може да се получи ценен съвет, задължително има инструктор, а и уредите се очаква да са професионални.



Домашното студио обаче няма работно време,



а за свръхзаети хора с големи доходи това не е никак маловажно.

От студио до студио има разлика - някой може да се задоволи и с чифт гири, а друг да смята, че липсата на джакузи за релаксиращ масаж след тренировката е потискащ недоимък. Затова повечето производители развиват широка гама от така наречените комбинирани уреди. В малко фитнес-центрове ще видите такива "гладиатори". Защото основният принцип при силовите тренировки е да се работи с прости, но ефективни уреди, които позволяват максимално изолиране на всички останали мускули освен този, който трябва да се натовари.

Но за домашни условия е немислимо да се купува всичко поотделно. Цената на "гладиатор" за домашно студио е между 1800 и 2500 лева. Различните му приспособления позволяват да се тренират мускулите на ръцете, гърдите и краката. Уредите с марки като "Jork", "Kettler sport" и "Panata" струват малко по-скъпо, но в специализираните магазини има достатъчно голям избор, за да може да се подбере това, от което човек би имал най-голяма нужда.

Уреди за фитнес се правят и в България, макар че става въпрос по-скоро за недоведени до успешен край опити. В клубовете "Атлетик" все още се ползват няколко такива уреда, но собствениците им отдавна са се отказали да ги поръчват, защото излизало трудоемко и доста скъпо. Всички метални части на един "гладиатор" например трябва да са идеално струговани, за да паснат една с друга. Трудно се правят и гумените втулки, без които уредът ще издава шум като старовремска ковашка работилница. И когато всичко това не се произвежда серийно, финансовата изгода липсва.



В най-високата ценова категория



са сложните кросоувъри, които струват понякога до 3000-4000 долара, че дори и 8000 долара. Така се нарича металната рамка с различни противотежести по нея, на която могат да се тренират бицепсите, трицепсите, гърдите, гръбните мускули и мускулите от долната част на краката. Обикновено в средата на рамката има лост за набирания - задължителен елемент от всяка тренировка за мъжете.

Независимо от наличието на "гладиатор" и в домашното студио трябва да има лежанка, която струва средно 150 лева, без да се смята цената на лоста и стойката за него. Лежанката е подходяща за правене на голяма разновидност коремни преси. Ако е с регулиращ се на височина плот, става и за упражнения с гири за гърдите и раменете, при които е необходимо тялото да е стабилно закрепено.

Лежанката заедно с лоста се превръща в идеално място за трениране на гръдните мускули. Мнозина дори не признават каквото и да е друго упражнение за заякване на гърдите, освен изтласкването на лост от легнало положение.

Противно на очакванията обаче лостът и тежестите за него не са никак евтини. Дори за домашно ползване лостът не е по-евтин от 300-350 лева. Средната цена на килограм тежест пък е 25 лева. Ако това обаче се струва някому скъпичко, то цената на професионален лост е минимум 800 долара, а тежестите за него са по около 50-60 на килограм.

По-ниски цени означават, че металът за изработването не е неръждаем, а това означава лостът да се съсипе за една година от редовното окисляване с потта от ръцете. Означава и че не е закален, а това ще доведе до изкривяването му, особено ако се тренира с големи тежести.

Важно условие за по-голяма безопасност при купуването на лост е всичко да се набави от едно място и от една марка. Така човек може да е сигурен, че дисковете няма да хлопат, че заключващият механизъм ще е стабилен и няма опасност тежестите да се изхлузят. Към лостовете нерядко вървят и стойки за закачване на неизползваните тежести. Рядкост е обаче целият комплект да се намери някъде за по-малко от 500 лева.



Съвсем отделна гама са т. нар. "кардиоуреди"



Под това име се разбира голям кръг от уреди, които служат

за стимулиране на сърдечната дейност: велоергометри, бягащи пътечки, степери. Поне едно от тези приспособления трябва да се набави за домашното студио, защото помощта им за разгряване на цялото тяло преди същинската тренировка е безценна.

Цените им започват от 200 лева и вървят нагоре. Най-често обаче в магазинната мрежа се срещат по-скъпи уреди, снабдени с допълнителни приспособления - за избор на най-подходящата степен за трениране и дори цели програми, за измерване на пулса, на времето за трениране и дори на изгорените калории. В най-съвършените си варианти в такъв уред например могат да се вкарат данни за годините, пола, ръста и килограмите на трениращия. Уредът започва да мери пулса и включва аларма веднага щом натоварването превиши допустимото.

Напоследък сред тази гама от уреди си пробиват път така наречените елиптични велоергометри. Това са велоергометрите, при които кракът извършва движение, описващо елипса, а не кръг. Последните изследвания са доказали, че при кръгово движение на крака ставата се износва повече, тъй като ъгълът на завъртане е почти 90 градуса. При елиптичните уреди



същият ефект за организма се постига



с по-малък ъгъл на завъртане и следователно с по-малко износване на ставата. Тази постановка на медицината доведе до бум в предлагането на всевъзможни уреди, рекламирани най-вече по телевизията.

Най-достъпен от финансова гледна точка е например "Орбитрекс". Цената му е 420 лева. Рекламата на уреда залага преди всичко на това, че с едно движение човек тренира едновременно голяма група от мускули на ръцете и краката, макар че според професионалистите е твърде спорно дали това е ефективна тренировка.

При обзавеждане на домашно студио трябва да се обърне внимание и на една важна част от тялото, с която много хора имат проблеми - коремните мускули. Това са единствените мускули в човешкия организъм, които по естествен начин не извършват почти никакви движения. Тяхното стимулиране е особено важно, а единственият начин за това са коремните преси. За тях е достатъчен дори подът на помещението и нещо, на което да подпрете краката.

Напоследък обаче си пробива път схващането, че



коремните преси натоварват излишно



костната система около кръста и гръбначния стълб. Това даде път на избухването на нова мания - електростимулацията на коремните мускули. Принципът е като този, на който разчита следоперативната физиотерапия: стимулирането на мускула да извършва естествените за него движения чрез електрически импулси. То се прилага при случаите, в които е имало неколкомесечно пълно обездвижване.

Уредите за електростимулация обикновено работят с батерии, които изпращат импулсите в колан, стегнат около мускула, който трябва да се стимулира. Засега най-съвършеният такъв уред на пазара е "АБТроник". При него специален процесор, вграден устойчиво в неопренов колан, създава няколко вида стимулация, обединени в шест програми за трениране. Уредът струва 150 лева, но на пазара вече има негови копия за по 20-30 лева. Противно на внушенията на тв рекламата той не бива да се схваща като средство за отслабване - това е странично негово проявление. "АБТроник" може да се ползва като допълнително средство за поддържане на коремните мускули в напрегнато състояние.
 
Комплект гирички като тази струва под 10 лв., но за истински фитнессалон трябват десетки с най-различно тегло.
 
Най-важното условие за ефективна тренировка е уредът да позволява максималното изолиране на всички мускули освен този, който се тренира.
6514
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД