:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,329,494
Активни 126
Страници 17,096
За един ден 1,302,066

На премиера не му е работа да хваща снежинки

Колко трагедии са нужни, за да разберем, че грешката е системна и смъртоносна при всяко бедствие
Снимка: Сухопътни войски
Ако армията не разполагаше със старата съветска техника, държавата щеше да бъде блокирана със седмици заради липсата на "Гражданска защита".


Първоначалната реакция, която предизвика правителствената истерия около очакваните обилни снеговалежи и застудяване, доведе до развихряне на народното творчество - "Натрупаха 20 сантиметра, но се усещат като метър и половина". Черен хумор след драмите на магистрала "Тракия", където десетки коли останаха в клопката на непочистения път и неработещите служби на Нова година.

С натрупването на снега обаче хуморът беше изместен от дебата въобще има ли държавата система за защита при бедствия и аварии и не е ли по-добре да се върне "Гражданска защита". За това помогна и правителственото театро, ръководено от премиера, който пак се намеси лично да решава "поредната криза" в държавата (след тази с мигрантите в Харманли и катастрофата в Хитрино), за да покаже, чеинституциите са нищо без неговата намесаВ стремежа си да се натегнат на управляващите ведомствата влязоха в ролята на дебнещи да хванат снежинките във въздуха. През това време бяха затваряни пътища, които се третираха с химикали, но колите не се пускаха. Или пък полицаите просто спираха автомобилите, без да обясняват откъде да се мине. За тях махането на палката и отпъждането с ръка беше достатъчно, защото те не са длъжни да обясняват. Така е наредено отгоре. Кой обаче нарежда къде и как да се затварят пътища, къде да бъдат изпратени снегорини или бронирани машини на армията, с какви химикали да се третират пътищата или как да се координират със "Спешна помощ" и т.н. са все въпроси, които нямат отговор. Не само за нас, а и за властта.

И това пролича с първите стъпки на властта, когато разбраха, че към Европа се придвижва студен фронт. Вместо да се спази законът за защита при бедствия, трябваше да се намеси правителството, за да нареди на МВР да създаде щаб, който да координира институциите за борба със снега. Като за пред публика министрите декларираха какво са направили и това чинно беше разпространено от Министерския съвет - за да сме наясно, че ако го няма правителството, снегът ще унищожи държавата. Шефът на МВР Румяна Бъчварова заяви как всички институции са в готовност, а транспортният министър - че имал среща с представители на мобилните оператори. Какво обаче пише в Закона за бедствия и аварии? Дали трябва премиерът и правителството да се намесва илитова е обичаен пиар заради предстоящите избориСпоред чл. 29 от закона "координацията на съставните части на единната спасителна система се осъществява чрез оперативните центрове на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР". Телекомуникационните фирми пък са длъжни да оказват съдействие при бедствие. Тук няма и дума за Министерския съвет. Премиерът и министрите могат да се намесят само в рамките на заседание на Съвета по сигурността към правителството. Около празниците обаче той не е заседавал, а и няма как да се пусне удобна стенограма, за да се види колко много прави кабинетът на ГЕРБ.

И като стана дума за правене. Освен народното творчество и говоренето за пред публиката, най-обсъжданият въпрос около падналия сняг беше дали не е добре да се върнем към системата на "Гражданска защита" отпреди промените. Основанията за подобен тип разсъждения не са малко. Главното е, че след 25 години реформи системата за защита на населението при бедствия и аварии реално не съществува. Подобно на армията реформите в сектора се правят непрекъснато, а хората, занимаващи се с гражданската защита, бяха подхвърляни насам-натам. През годините бяха съсипани областните комуникационно-информационни центрове за гражданска защита. Там имаше софтуер с опис на всички потенциално опасни обекти. Информацията, ресурсът и справянето с подобни ситуации беше в ръцете на областния управител и защото, отварям скоба, тези центрове се намираха в областната управа. След като я съсипаха и преместиха в пожарната, системата на гражданска защита едва успя да запази някои от професионалистите си като например професионалните водолази.

Само да си припомним, че броени дни преди да бъде закрито просъществувалото един мандат Министерството на извънредните ситуациибяха пуснати за продажба част от верижните машинина замиращата "Гражданска защита". Тогава ведомството обяви за продан 5 бронетранспортьора от софийското поделение на "Гражданска защита". Любопитно беше, че два от тях, произведени през 1984 г., бяха пуснати с начална цена 5000 лв., а други три - с 14 г. "по-млади", по 4000 лв. Разбира се, подобна техника е желана навсякъде в Близкия изток след ремонт във военните заводи се продава няколко пъти по-скъпо. В същото време буквално работещите в "Гражданска защита" останаха без техника. Това се вижда и при сегашните проблеми с преспите. На практика, ако не беше армията с нейната техника, колкото и да е стара, нито полицията, нито пожарната, нито министрите щяха да си свършат работата. И въпреки че този проблем ясен от години, МВР, към което бяха пришити остатъците от "Гражданска защита", не прави нищо.

Около реакцията на държавата на обилния снеговалеж трябва да се анализира и една друга промяна, на която лежаха редица реформатори на системата за защита на населението при бедствия - доброволческите отряди. Гражданската защита като философия е много по-отворена система от МВР и армията и трябва да работи с доброволци. Трябва да се използва много по-силно опитът на бившите военни - съкращавани или пенсионирани и оставени на улицата, да взимат експерти при различните казуси и анализи от различни сфери. Затова не малко пари бяха изхарчени по кръгли маса, на които се обясняваше как с доброволческите отряди системата ще заработи по-добре. Нищо такова обаче не се случи.

Според закона за защита при бедствия всяка община с население над 20 хил. души трябва задължително да създаде доброволчески отряди. Желаещите да се включат в тях обаче се оказаха малка заради ниското заплащане.Пречка е и бюрокрациятаЗа да влязат в доброволен отряд, желаещите трябва да подготвят цяла купчина документи - свидетелство за съдимост, копие от диплома и придобита квалификация, медицинско и документ от психодиспансер, писмено съгласие на работодателя и декларация за съгласие за обработка на лични данни. Преди да стане пълноправен член на отряда, всеки преминава първоначална и специализирана подготовка по програма на академията на МВР в центровете на пожарната, Българския червен кръст и здравното министерство. Наводнението във Варна и Добрич показа колко успешно може да се използва помощта на доброволци, ако държавата знае как. В сегашната ситуация обаче почти не чухме за доброволческите отряди. Единствено доброволческият отряд за действия при извънредни ситуации във Вълчедръм се включи в помощ на "Гражданска защита". Те обаче помагаха, без да имат на разположение техника.

По всичко личи, че грешката е системна и се задълбочава с всяка изминала година. Докато всички нормални държави инвестират в по-добра защита на населението поради непрекъснато нарастване на броя и мащабите на природните бедствия, в България държавата се чуди как да се отърве от тази отговорност. Затова днес е логично се заговори за онази "Гражданска отбрана" към МО, а по-късно и Държавна агенция "Гражданска защита", които работеха без премиерът лично да ги ръководи. Защото липсата им се усеща, също както и липсата на държава.
СНИМКА: БГНЕС
Пренатягането на някои институции доведе до странни ситуации - полицията спираше камионите, докато беше светло и нямаше сняг, но ги пусна, като стана тъмно и заваля.
24
5022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
15 Януари 2017 18:50
На премиера не му е работа да хваща снежинки

То не му е работа и това,за което 45 мин. се би в гърдите при адаша си микрофондържач в Панорама.-.за хала на полицаи и пожарникари,за автомобилите им,за снегопочистването и затварянето на пътищата в страната,за всичко,което НЕ е работа на Премиера.Защо не се срещат вече 7 години действията на Борисов и функциите на Премиера?Защото той е пожарникар и действа като такъв- лумнал е пожар-търчете...Пък често и той е там,сякаш си няма специални ръководни органи и лица...Типичен пример за пожарникарщината на премиера са действията му по АЕЦ Белене.Спира проекта,бие се в гърдите пред американци,че го прави в тяхна изгода и вреда на България.След плащането на парите е започвали да обмисля какво да правят с платените части за реактори /2 реактора струват няколко пъти повече от 600 млн.евра/...Така е и с ЮП-спира газопровода,започва газов хъб,сега-газ с туби ли ще носи...
15 Януари 2017 18:54
Натрупаха 20 сантиметра, но се усещат като метър и половина


15 Януари 2017 18:55
Не знам каква е работата на премиерите по света, но Света да знае че нашия премиер не е за каквато да е работа. Боя се че на Света не му пука за нашите работи и все се чудя на чакащите да им свършат работата.Туй не е работа, ма на кой ли му пука за тая работа?
15 Януари 2017 19:06
Добре де, ХайБой е учИл за пожарникар, а не за минпред. Откъде да знае какво да прави ?!?! На всичко отгоре е всестранно развит и ентеуегентен...
Та опираме пак до баницата и този, който я дава
15 Януари 2017 19:29
В Панорама видяхме и чухме една дълга и напоителна словесна диария. На г-н Премиера на РБ само това му се отдава.
15 Януари 2017 19:56
Коги корнелия стане премиерка с език ша ги лови снежинките. Мдаа...
15 Януари 2017 20:26
Корни може и в деколтето си да ги събира...снежинките.
15 Януари 2017 20:32
запалени от гювендиите

Тц, тц, и девет годин се пожари гаси ? Големи подпалвачки тия гювендии, бре !
п.п. земи виж какво е значението на турската дума GUVEN
15 Януари 2017 20:46
На този прЕмиерин не му е работа и да е премиер. Ама се напъва като гудж бивол. На пресекулки. Щото досега нищо не е завършил като хората - нита главен секретар на МВР, нито като кмет на София, и нито един мандат до края.
То само циганите карали до края...
15 Януари 2017 20:48
Приятел в превод на турски е fahişe(фахише), да не ти превеждам от турски на български..
15 Януари 2017 20:59
Eх, Ганчо, нерде Ямбол...
15 Януари 2017 21:07
Нерде Ямбол, нерде GUVEN са си твой проблем. Това, че не знаеш какво е гювендия ти е проблем с българския език.
15 Януари 2017 21:13
То се видя кой не знае какво е гювендия, ама я ми обясни какво толкова е гасил нашият умник Гюро !
15 Януари 2017 21:26
Премиерствуването на бай Струйник е най големия срам в новата история на България. Може лесно и фактологично да се добави колко е било катастрофално, икономически и политически, как се е ползувал остатъчния суверенитет с консумация - до пълното му изчезване, как това управление е без съмнение най корумпираното ( с времето ще илезат и повече факти), как е досъсипано всичко, не само гражданска защита, или напоителни ситеми, но и как е окончателно корумпирана и премахната системата за национална сигурност, какво стана с армията, полицията, охраната на границата, на кой хал са демографията и бягството на младите, КАК БЪЛГАРИЯ ИЗчЕЗВА : обаче на първо място е големия срам. Срам.Половин България гредаше тъпо, а другата половина подкрепяше активно , царствуването и дерибействуването на един иллитерат и човек от ъндерграунда, съдружник на доказани мафиоти и тотален , ама тотален и тоталитарен простак. Третата половина, несъществуващата, на уж интелектуалците , протестърите и ЕТАЦ ерзац-европейците го обслужваше и продължава да го обслужва всячески.
15 Януари 2017 21:42
и бягството на младите

Нищо, де. Те от биесипето обещаха да правят деца...
15 Януари 2017 21:44
я ми обясни какво толкова е гасил нашият умник Гюро !

Това авер4е отдавна го е обяснил нашият умен и хитър народ:
- На 9 учени глави трябва по 1 проста глава да им дава акъл
Ако пак не загряваш още помощ. Значи гювендиите избутваха начело Баце с надеждата да си прехвърлят мръсотиите на негов гръб и с надеждата да го бият за своите грехове. Хитро, майна, но лошото е, че не се получи и останаха без ИГРАЧКА(власт) . Замисли се малко авер4е, и досега някоя лъжлива и крадлива сврака(примерно Станишко) като усети, че става невидима почва да плещи срещу Бойчо и така попада в медиите. Самите лъжливи медии и те като я закъсат се хванат за него и земат та малко се съживят. Стопляш ли за какво иде реч?
15 Януари 2017 21:50
СтоплИх ! Даже не предполагах какви конспирации са врътнали урус@иите начело със Станишко. За което сериозно благодаря.
Ти си леж на туй ухо, пък глей кво става още 2-3 мандата /ако остане папер от държавицата до
тогава/
15 Януари 2017 21:55
п.п. Пък и нещо не се сещам крадливата сврака Станишко да е плещил срещу умната за 9 глави бойчова кратунка. Виж обратното беше ката ден по родните медии. Ама...знаеш ли, ужасно не ме бива в писането, освен това че ме мързи. Прочети Бегемота, вместо мен !
15 Януари 2017 22:51
онази "Гражданска отбрана" към МО, а по-късно и Държавна агенция "Гражданска защита", които работеха без премиерът лично да ги ръководи. Защото липсата им се усеща, също както и липсата на държава.


Мдаа, яко се усеща липсата на Емел Етем. Наистина така "работеше" на "Петолъчката" без лично да я ръководи премиер, че още помним януари 2008 г.

Бесепето никога не е затваряло пътища, за вода и ток да не говорим. Защото имаше Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

https://news.bg/regions/blizo-300-naseleni-mesta-ostanaha-bez-tok.html

При снежна покривка като сегашната - 30 - 40 - 50 см, на места до метър.

Та като стана дума за избори, "предизборно" в Бургас отново улиците са снежен ад. Също като при Йоан Костадинов. Никакво чистене. Сякаш са го забранили с общинска наредба.
15 Януари 2017 23:06
И сега Боцата като издаде службата кво му пречи с Динко от Ямбол на доброволни начала да ходи да рине сняг на магистралата до Бургас и спасява бедстващи.
Щом го влече тая дейност - няма лошо.
15 Януари 2017 23:43
Аз съм балканско чедо, но не помня да е имало преди 1989г. такава паника и неадекватност заради сняг или лоша зима.
Ходил съм на училище в 1м сняг. Със всичко се справяхме. Хората си ходеха на работа, пеша.
15 Януари 2017 23:49
На село един метър снег е нищо. То се знае...
16 Януари 2017 00:30
И сега Боцата като издаде службата


Няма да я издаде, той не е предател! Ще я сдаде... Дали?
16 Януари 2017 00:43
Слава на Slaveto! Любов, късмет и т.н.

Ногу спешъл поздрав за теб, Славе! Както знаеш, ние от бургаско се подкрепяме, no matter what
*се пак недей да пишеш в онези раздели и теми, дето топят другарчета - достатъчно има, please*
наздраве!
https://youtu.be/YxS4lqppZ6Y
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД