:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 492
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Приятелски капитализъм

Емил Хърсев
Утре откриват срещата на лидерите на глобалния бизнес и световната политика, събирани всяка година от Световния икономически форум (СИФ) в курортите Давос и Клостерс, кантона Граубюнден, Швейцария. Форумът се счита за люлка на глобализма и крепост на либералната мисъл. Там най-непримирими конкуренти се събират "да подобрят света" ("committed to improving the state of the world" е мотото на СИФ). Наистина в програмата присъстват най-значимите за света теми. За седмица световният елит се събира на едно място (форумът трае три дни, с понеделника за пристигане и петъка за отпътуване, тъкмо запълва една работна седмица, част от участниците добавят "дълъг уикенд" за лични срещи преди или след форума). В това време извън официалната програма не спират частните събития - презентации на проекти, коктейли, обеди, вечери, няколко хиляди участници прекарват десетки хиляди часове в срещи. Тук си дават дума и се стискат ръце за огромен брой сделки и стратегически съюзи. СИФ с гордост определя своя форум като



модел за публично-частно партньорство,



където глобалният бизнес общува с президенти, премиери, министри и се обсъждат проекти, често се договарят сделки за милиарди до стотици милиарди. А иначе форумът развива принципите за морален бизнес и корпоративно управление (corporate governance) и е трибуна за люта критика на онова, което наричат "олигархичен модел" (сливане на власт и бизнес) и "приятелски капитализъм" ("crony capitalism", което се определя като практика на толериране и подпомагане на отделни фирми, чиито шефове и собственици са (близки) приятели на властващите в страната). Логично глобалният капитализъм гледа с лошо око на капитализма в тесен кръг и на възможността "приятелчета" (cronies) на властта да отмъкват сделки, публични проекти и обществени поръчки под носа на големите. Търговете трябва да се правят така, че като си голям и глобален, да получаваш по-лесно поръчки, платени с публични средства. Щом си по-голям, значи си по-добър и по-честен. Всеки знае, че олигархичният и приятелският бизнес са корупция, но сделките, които чужди посланици и сенатори пробутват на аборигените не са. Десетилетия това бяха аксиоми за добрите практики. Днес обаче



системата е сериозно заплашена,



защото, преди да приключи срещата в Давос, във Вашингтон президент на САЩ ще стане човек, остро нападан заради приятелски сделки и считан за враг на глобализма. Не случайно екипът на новия президент отказа да присъства в Давос, а една от дискусиите на форума е под надслов: "Не е ли Тръмп наша обща грешка?". Основната тема тази година е "Отзивчиво и отговорно лидерство" ("Responsive and Responsible Leadership"). От предварителното представяне личи, че в тази формулировка се крие призив към ново определение на "отговорността" на политиците, която вече не трябва да е (само) към техните избиратели и законите на тяхната страна, а много по-широка, към "основните ценности" (core values) и ще се мери по способността им "да печелят доверие", т.е. доверието на "международната общественост". Като главно зло са изведени "популизмът" и опитите му да противопостави "егоистичните" национални интереси на универсално добрите, глобални, "основни ценности". Виждаме все по-изчистена риторика, очертаваща



два полюса на интереси



в съвременния свят, които все по-трудно ще могат да се съвместяват: глобализъм и национализъм в политиката и икономиката. През последните 20 години глобализмът беше единствената и неоспорима истина за доброто и правилното. Другото беше корупция, олигархия, приятелски капитализъм, популизъм, егоизъм. Миналата година главният въпрос в Давос беше как да възобновим глобализма ("reboot the global economy"). Каквито и отговори да е намерил глобалният елит, сигурно са били грешни, действията - неуспешни, защото днес стои въпросът как "глобалната икономика" да се опази от демонтирането на глобализма, което вече започва. Със заклинания, обвинения и очернящи етикети не стана. Опонентите атакуват глобалистите с обвинения, доскоро запазени за проповедниците на глобалното добро, за тях



глобализмът е гигантска корупция,



насочена срещу интереса на нациите и "усърдно работещия човек". Според идеолозите на икономическия национализъм срещите в тесен кръг на глобалния бизнес с политици като форума в Давос не са нищо друго освен "хипермаркети за политически услуги", където глобалните фирми пазаруват с отстъпка и на промоционална цена. Вместо приятелски връзки тук се ползва пряко договаряне, а брокерите на влияние са международните организации, "неправителствени" лобисти и глобалните консултанти, все част от затворения кръг на глобалния елит. Струва ми се, че има твърде много общо между тези два все по-остро нападащи се лагера на световната (а и на местната) политическа сцена. Всеки от тях е прав и чудесно осветлява греховете на опонента си. А аз не мога да преценя кой от двата типа корупция е по-опасен за "публично-частното партньорство": корумпираният глобализъм или пък олигархичният модел и приятелският капитализъм, които се представят като икономически национализъм. И все пак може би защото не съм нито собственик, нито директор на глобална компания, някак си доктрината на национализма ми е по-симпатична, а потенциалните му пороци ми изглеждат по-домашни, по-разпознаваеми и по-лесно преодолими. Блазнещо е да си мислим, че ерата на глобализма свършва и сме пред прага на ново начало. Опасявам се, че тази надежда е само поредната илюзия, защото новото начало има не по-малко недъзи от системата на глобализма. И все пак е надежда.

14
7091
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
15 Януари 2017 18:42
15 Януари 2017 19:15
За седмица световният елит се събира на едно място


Посмали малко, Хърсев. Тия са минали покрай световния елит. В буквалния смисъл.
15 Януари 2017 20:20
Глобализъм срещу национализъм - дрън-дрън.
Измислен проблем е това.
Има бизнес на глобално и на местно ниво дето драпа да се уреди и разкара конкуренцията на терена и го нахлузи до ламарината на обществото използвайки продажни политици.
Нема значение дали ще е домоуправител, селски кмет, голем кмет, областен, министър, премиер на малка или голяма държава или дори комисар европейски от най-високо ниво.
Краставите магарета през девет дерета се надушват.
Там където бизнеса местен или глобален надуши, че народа е мърша, прозд и си избира боклук политици никога не пропуска да кешира и търка кир.
15 Януари 2017 20:33
Глобализъм срещу национализъм - дрън-дрън.Измислен проблем е това.

Шако, между глобалисти и глисти разлика няма. И котката ти да я набарат и тебе да те набарат все лошо
15 Януари 2017 22:15
очевидно не са в състояние да подобрят света, щото и слепият вече вижда, че светът се срива главоломно, благодарение на едни идеи на тъчър и рейгън, зад които стоят и господата Ърсев и Манрко
По плодовете им ги разпознаваме - бедни, гладни, стресирани общества и задлъжнели правителства, какво ще искаш Емко?
15 Януари 2017 22:21
Конфликта , както още Карл Маркс го е формулирал , винаги е бил между бедни .. и богати ! Винаги !
Всичко останало е алабализъм !
15 Януари 2017 22:55
Шако, между глобалисти и глисти разлика няма. И котката ти да я набарат и тебе да те набарат все лошо

Ако тебе те кефят местните глисти - нема проблем. Радвай им се.
Язе, съм им ял попарата и на едните и на другите и си се пазя лично.
15 Януари 2017 23:19
Конфликта , както още Карл Маркс го е формулирал , винаги е бил между бедни .. и богати ! Винаги !
Всичко останало е алабализъм !

Така е бачо Ангеле. Богатите винаги са биле умни, красиви и добри.
Бедните - тъпи, грозни и лоши.
Ако се е повявало некое красиво, умно и добро богатите са се женяли/омъжвали за него.
Естествен отбор е това. Така е у нас в махалата.
Зарежи го Маркса, слушай Дарвина.
16 Януари 2017 01:45
Основната тема тази година е "Отзивчиво и отговорно лидерство"
Значи, догодина ще бъде "Солидарност с бедните" (сиреч последните ще бъдат задължени да са солидарни и да купуват стоките на глобалистите). А следващата година "Глобална филантеопия и дарителството". Сиреч и без да се купува нещо да се плаща (дарение) за солидарността от предишната година (за Вярата в Господ, опс глобализма). След което няма да има форум в Давос - или няма да са тия политици, или няма да има глобалисти.
16 Януари 2017 03:59
***
17 Януари 2017 09:17
Какво е глобализъм - държавите масивно загубват своето значение като интернационални актьори, а на тяхно място идва глобално действащ елит от транснационални актьори, като например транснационални корпорации - така наречените Global Players-Глобални играчи.

Глобализмът произлиза от неолиберализма, който претендира за премахване на държавите и въвеждане на единно световно правителство. Глобализацията цели да премахне националните държави, националното самосъзнание и съответно защитата на националните им индустрии (посредством митническа политика).

Българският елит е обект, а не субект на глобализацията, в дългосрочен план българският икономически елит ще е дивеча, изяден от от западния хищен капитал, смешното е че сами си свалиха гащите и се оставиха на милостта на дегенеративния западен елит. Между другото, сполучливо определение на психопатите е че са човешка подраса хищници.

Да сме живи и здрави, да гледаме сеири, във все по-забързващата се световна история!
17 Януари 2017 09:24
Шако, нещо ти издиша теорията, само погледи убавеца принца на Уелс, Чарлс! А западния монархо - финансов елит е урод до урода - дегенерация в действие.

Но Дарвин е прав, ама не го разбирате, западния елит са само вековни фамилии паразити, а паразитите не еволюират, не са нито умни, нито красиви, защото не се женят по любов, не им трябва за да паразитират, защото живеат при непроменящи се условия и нямат нужда от адаптиране, размножават се безполово.
17 Януари 2017 13:19
Блазнещо е да си мислим, че ерата на глобализма свършва и сме пред прага на ново начало.
--------------------------------------
В нашият, български, случай няма нищо блазнещо в това.
Нашата икономика е отворена и над 70% от БВП идва от износа ни. Едни други 10-тина % идват от еврофондовете. Ако глобализмът свърши, тези неща секват.
23 Януари 2017 15:12
Ами, така е. " Братът си е брат, сиренето с пари" казва народът.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД