:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От данък не можеш да избягаш, но от глоба - винаги

Абсурдната ситуация не само ощетява бюджета, но и създава недосегаема каста от нарушители
Снимка Архив Сега
Пътните полицаи хващат нарушители на пътя дори с бинокъл. Какъв е смисълът от налаганите от тях санкции, когато те не се събират?
Представяте ли си какво ще ви се случи, ако пропуснете да декларирате 5 лв.? Или не платите 5 лв. данък? Данъчните ще ви загреят телефона и имейла, за да се явите веднага да платите под страх от тежки наказания. Нищо чудно да ви изпратят заплашителни писма, да напишат наказателно постановление, да ви глобят дори 500 лв., задето не сте се издължили. Възможно е дори да ви дадат на съдебен изпълнител, който да тръгне да събира петте лева принудително. Принципът, че от две неща не можеш да избягаш у нас - от смъртта и от данъците, важи с пълна сила.

Представете си, че не си платите тока, да речем, за два месеца. Какво следва? Ще ви го спрат със сигурност. Ако не си платите парното, водата, мобилния телефон, кабелната - също ще ви гонят до дупка.

Сега да видим какво се случва със събирането на глобите - особено пътните. За разлика от данъците и битовите сметки тук става дума за нарушения, за санкциониране на лошо поведение, за хулиганство, застрашило живота и здравето на други хора. Говорим за глоби, издадени от администрацията, от МВР, от пътната полиция, които са влезли в сила. Или сроковете за тяхното обжалване са изтекли, или, ако са обжалвани, съдът ги е потвърдил.

Иначе казано,



точно тук държавната машината наистина трябва да удря



Само че продължаващата от години абсурдна ситуация да се събират само малка част от въпросните глоби е факт и в момента. Преди дни стана известно, че малко над 20 на сто е събираемостта от глобите за шофьорите, които управляват моторни превозни средства без винетни стикери. Призна го в справка лично вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. От въпросния документ стана ясно, че през 2016 г. са хванати 8124 шофьори без винетки. Общата санкция за нарушенията възлиза на 3.1 млн. лв. Към 3 януари т.г. едва 1791 души от нарушителите са платили глобата си, а 6333 не са. Глобата за шофьор, който управлява автомобил без винетка, е 300 лв., а за камионите - 3000 лв. За автобус с повече от 8 места за сядане е 1500 лв., а за автомобил с 8 места - 600 лв.

Но това е само малка част. Стотици хиляди други глоби, пак за пътни нарушения, остават несъбрани. Става дума за минаване на червен светофар, шофиране след употреба на алкохол или наркотици, каране с превишена скорост с повече от 10, 20, 50, че и 100 км/час от разрешеното, профучаване през зебра, на която има пешеходци, вместо спиране и много други. Нарушения, очевидно



застрашаващи живота и здравето на стотици хиляди българи



Наскоро депутатите вдигнаха отново глобите в Закона за движение по пътищата и се спукаха да се хвалят колко са загрижени за хората и колко са строги към пътните хулигани. Само че каква ще е ползата от вдигането на глобите, когато те не могат да бъдат събрани?

Абсурдната ситуация определено отглежда каста от нарушители, за които е очевидно, че каквито и поразии да правят, никой нищо не може да им направи - дори не може да им бръкне в джоба с тежка финансова санкция. И всичко това води до безнаказаност, до повече жертви на пътя, за повече ранени от катастрофи, предизвикани от нагли или надрусани водачи с по няколко десетки несъбрани глоби за предишните пътни нарушения.

Изобщо проблемът с несъбирането на глоби се неглижира от години и с методична точност. Нещо повече. Преди време дойде признанието, че през годините



не са събрани близо 2 млрд. лв. глоби,



наложени от контролните органи. При това става дума за изискуеми глоби, обжалвани в съда или при изтекъл срок за обжалване, при неизтекла давност. За глоби на хора или за имуществени санкции на фирми, за хулигани на пътя, за минаване на червено, за незаконна сеч, за негодна и дори отровна храна или напитки, за хваната контрабанда, за лошо здравеопазване, за скрити данъци, за нелегална търговия, включително и с оръжие, за хулиганство, наложени по наказателни или административни дела, за измами и за какво ли още не... Оправданието е или че глобеният е неоткриваем, или че разходите по събирането са по-високи от глобата.

От една страна, това безхаберие толерира нарушителите и им създава чувството, че и дори да газят по пътя, нищо няма да им се случи. От друга страна, държавата хленчи, че нямала пари за пенсионерите, за здраве, за образование, за борба с престъпността. Същата тази държава, която не събира 2 млрд. лв.
7
3144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
16 Януари 2017 20:13
Чаках, чаках да свърши увода и по едно време гледам - тя свършила статията.
16 Януари 2017 20:35
хикса Статията е нещо като дълго клатене без финал...
Не можеше ли да се посочат проблемите? Формализмът - АУАН-НП, както и остарелият ЗАНН и ЗГР. България е може би единствената страна, където полицаите се правят на пощальони за да връчват НП-та. В белите страни всеки гражданин декларира адрес за получаване на кореспонденция и каквото му се изпрати там ПО ПОЩАТА, се счита за получено, т.е. връчено. Няма да се скатава, да не отваря вратата на полицаи, да не се регистрира на новия си адрес, или да се крие като мишок. Да не говорим за безумния формализъм. В много от западните страни например при нарушение се отбелязва самият му вид. А тук трябва да си 500% юрист за да го квалифицираш с правилния състав, че една запетая ще позволи на някой съдия да го отхвърли с лека ръка. И тук не става дума за нарушения, които не са извършени, а за нарушения, чието плащане се заобикаля. Да не говорим и какво става, когато невръченото НП отиде в НАП. Там се кумят, сучат и нищо. Защото джигитът няма трудов договор или няма нищо на негово име. Ще му вземат табиета, дето казваше дядо ми (Бог да го прости!). Но си представете какво би станало, ако нарушителят срещне стена от бездействие, когато отиде да иска държавна или общинска услуга. няма детски, няма разрешителни, няма нищо, докато висят глоби. Нещата трябва да са навързани. при нас са развързани. И за това нищо не върви. Ето същността, която не беше в статията. И която трябваше да е там.
16 Януари 2017 21:53
да напишат наказателно постановление, да ви глобят дори 500 лв., задето не сте се издължили.


Аре нема нужда от инсинуации и излишен драматизъм. Глоба може да се наложи ако не се подаде декларация, но никой не глобява за неиздължаване данък.
17 Януари 2017 13:02
На крива ракета
Формализмът - АУАН-НП
и пречат. И ЗАНН никъде не разпорежда полицаи да връчват НП (правейки се на пощаджии, ама и това не им се отдава) Цялата организация по налагане на АНП в МВР си е продукт на МВР. И никой не им е виновен. Как може район Сердика да ми изпрати НП по пощата? НАП звънят и по телефона за глобите. Но МЕ ВЕ РЕЕЕ ....

И накрая, когато почнете да се отнасяте към законите с уважение, а не като формализъм (естествено да ги четете с разбиране) ще получите уважение и от хората извън МВР.
17 Януари 2017 15:35
Хайде да не говорим кой как се отнася с уважение към законите. Направи тест - отиди на кое да е кръстовище и за една минута виж колко водачи са с телефон ан ухото, бе хендсфри. Те това е уважение.
17 Януари 2017 17:14
Ялова статия - няма нужда от констатации, знаят се от години.
А сравнението между неплащането на данъци и на наложени глоби е смешно. И никой не изисква от полицаите да посочат правната норма, която е нарушена - необходимо е да бъде грамотно описано извършеното нарушение. А грамотни липсват на всички нива. Не само в МВР.
17 Януари 2017 18:32
Напротив, един от задължителните реквизити в АУАН е нарушената правна норма, точно под подробното описание. В белите страни има фишове с чек боксове Щото и там са глупави и ги улесняват до максимум.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД