:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Поради что бре?

Бойко Ламбовски
Наскоро се разходих от НДК до Съдебната палата, без да бързам. Стана ми интересна езиковата полифония, която дочувах от минувачи и зяпачи. Заслушах се по-внимателно - и успях да идентифицирам цели 9 чужди езика. Седем разбрах какви са - английски, немски, италиански, руски, арабски, турски и гръцки. За осмия и деветия не съм сигурен - стори ми се, че единият беше албански, а другият - нещо скандинавско. Не е това важното, а тази многотия, която преди трийсетина година не можеше да се чуе. Замислих се това добро ли е, или лошо. Реших, че е добро. Очевидно повече от чужденците бяха туристи - а - като се има предвид времето на улицата, това означава, че привличаме с нещо хора, съответно пари; изобщо - интересни сме. Надявам се, привличаме с паметници, музеи и курорти, но дори с ниски цени да е, пак е добре. По тези наши ширини не само е минавал, но е и живял етнически много пъстър свят. Нека си припомним, че само Варна преди има няма век, век и половина, е била гръцки, турски, еврейски, арменски, цигански, дори татарски град. Българите в нея били само една, при това неголяма махала.

Има обаче и нещо, което изглежда нелепо. То са фирмените надписи по витрини и фасади. Още като влизате, да речем, от Сърбия, и се загледате във вечерните неони, ще ви е труднода разберете в коя държава влизате.И съответно - да узнаете на какъв език пишат тук хората, каква азбука използват. Мисля, че този въпрос се урежда в общински наредби, и някои общини изискват по-строго от други. Според тези наредби текстовете в рекламни и информационни елементи се изписват задължително на български език, а на чужд език МОГАТ да се изпишат, но размерът да е по-малък. Разходете се обаче из нашите градове, включително столицата, и ще срещнете огромен брой надписи и реклами на фирми, в които няма нищо българско. Вероятно ползват точката, че запазената търговска марка, фирменият знак и логото с доказана международна популярност могат по закон да си остават в оригинал. На практика това правят обаче почти всички фирми - с доказана или недоказана (а как се доказва и от кого?).

Но нека приемем, че сме се гмурнали вече в огромния буквар на латиницата, и сме станали успешна част от англоговорящия свят. Това не е така, но нека го допуснем за миг - в угода на маркетинговия просперитет и улеснената комуникация между хората. (В края на краищата ние влязохме навремето официално във франкофонската общност - доста нелеп по същество вход предвид факта, че нито езиково, нито колониално сме били някога част от държавността на французите.) Защо тогава да не приемем англофонията вкупом и официално - и без това юношите ни са вече англофони. Защо всички надписи да не се изписват на латиница, но на английски? Дори това бих приел. Без възторг, но - глас народен, глас Божи. Ако така реши мнозинството. Стига да има единен стандарт и ред, които да заменят знаковия хаос по улиците ни днес.

Само че и това го няма. Днес всеки си слага рекламата и си пише фирмата на езика, от който произхожда, или който е научил най-добре, докато е гастарбайтерствал нейде из широкия свят. Виждам навсякъде надписи на латиница, но на италиански, турски, френски, немски, испански... Виждам надписи на арабски, гръцки, китайски, иврит. Виждам дори на кирилица, но "Сръбски ресторан" - примерно, или "Осторожно - пол влажный" - в ситен мол в центъра на София. По неизвестно какви причини. Надписите на български стават рядкост -РАРИТЕТ, да го кажем за по-разбираемо.Не съм чул някой да осъществява истински контрол върху това, или да санкционира. Всеки си пише имената и фирмите по фасади и реклами с каквато азбука му се поревне и на какъвто език му лежи най-добре.

Ще кажете - че какво пък чак толкова ти пука? Откъде се намери тъкмо ти такъв алфабетен пурист - нали най-важното е бизнесът на хората да върви? Нали само езикът на парите е универсален и всеки го разбира? Алъш-вериш да пада, а другото са дреболии.

Ще кажа обаче, че само наужким е така. Всъщност не е. Този бардак пред очите възпитава и съобщава важни неща. Той казва и на българи, и на чужденци следното: "Тук е царство на слободията. Тук няма единен национален стандарт. Тук на никого не му пука, това е free територия; дармадан зона; всеки да се весели както може, всеки да кара по своя си устав - немски, френски, турски, китайски, руски, арабски или американски - защото местен няма.

Та дреболията е само на пръв поглед. На втори, трети и пети поглед тъкмо тя създава у българите чувството, че принадлежността е стопяващ секато мартенски сняг фактор.Тя създава манталитет като най-срещащия се по тези ширини. Манталитет от типа на: "Аз български филми не гледам", "Аз българска музика не слушам", "Аз български автори не чета", "Аз български политици не признавам", "Български спорт няма". Тя прави от българския свещеник предпочитан обект за телевизионна глума под имена като "Нафърфорий", от народните ни представители "дупетати", а от националното ни самоуважение - shit.
26
6108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
16 Януари 2017 19:33
Поради что бре?

Поради туй че българите заминаха бре.... Или някои ги прогониха, успешно и с гордост.
16 Януари 2017 19:38
Ловим бримки на клиентките.
16 Януари 2017 19:53
"Аз български филми не гледам", "Аз българска музика не слушам", "Аз български автори не чета", "Аз български политици не признавам", "Български спорт няма"


Българските филми напоследък са особено калпави и са правени от едни и същи хора, защото...са вашите хора.
Коя българска музика по-точно визираш уважаеми, поименно със заглавия, автори и изпълнители, ако обичаш. Ама надали.
Български автори четеМЕ, ама много калпаво пишат.

Аз български политици не признавам Ако туй е цялото упражнение, не си е струвало дунанмата.

За кой български спорт и спортист напоследък иде реч че не се сещам нещо? А?
16 Януари 2017 20:07
Банална повторяемост... Важността на проблема се губи под слабото му изразяване...
--------------------------------
Сайтът на Генек
16 Януари 2017 20:27
Нека си припомним, че само Варна преди има няма век, век и половина, е била гръцки, турски, еврейски, арменски, цигански, дори татарски град. Българите в нея били само една, при това неголяма махала.

Ми, убаво. Начи българете там пак ша са под една маала...
16 Януари 2017 20:40
Тук е царство на слободията. Тук няма единен национален стандарт. Тук на никого не му пука, това е free територия


От авторовите уста в Божийте уши! Дано някой ден България наистина стане свободна страна (free country), където измислени национални стандарти и псевдео-морални норми не съществуват, страна в която гражданите свободно и спокойно участват в социално-икономически отношение така като им харесва. Дано наистина доживея да кажа на децата си:

България това е свободна страна!
16 Януари 2017 21:23
Този бардак пред очите възпитава и съобщава важни неща. Той казва и на българи, и на чужденци следното: "Тук е царство на слободията. Тук няма единен национален стандарт. Тук на никого не му пука, това е free територия; дармадан зона; всеки да се весели както може, всеки да кара по своя си устав - немски, френски, турски, китайски, руски, арабски или американски - защото местен няма.

Така е. То и държава вече няма - бардак някакъв, управляван от мутри.
16 Януари 2017 22:24
РАРИТЕТ,а ? Руски автори четем значи...Александър Бушков.
16 Януари 2017 22:32

Споделям безпокойството на Бойко.
Светът се е глобализирал и не знам дали има път назад.
Искам да споделя свое впечатление, което ме накара сериозно да се замисля дали светът, който обитаваме е същият, който си представяме, че е. Моят внук играе някаква игра на XBOX-a, нещо със сценарий, повян от Великолепната седморка - бандити тормозят десетина села, а децата-герои въздават справедливост. И трябва да кажа, че детският мозък много ясно разпознава кое е справедливо и кое не.
И както сега е прието, играта се играе от петима - шестима малчугани, всеки от различна страна, даже и континенти, свързани в група, си приказват, планират действия, нападат, отбраняват се и това със странна смесица на езици, удивително леко двете българчета си комуникират на български, в следващия миг минават на английски, за да наредят на антипода да взриви склада с мунициите на бандитите.
Но това, което ме смути, беше една фраза на моя внук - Дядо, прикривай ме, аз отивам да либерейтна онова, далечното село. Признавам, че тоя глагол ме направи разноглед, но по-важното е, че детето въобще не осъзна какъв гаф е това.
И какво можех да му кажа?
16 Януари 2017 23:01
Don, защо да е толкова голям гаф? Вярно използването на чуждици не е приятно, но се случва.

Ако те притеснява значението на "либерейтна", особено в смисъла насочен към чуждо село, уф, какво да ти кажа, преди векове пък са либерейтвали "свещения" град и папата пръв е надавал глас за това. Ако нещо те притеснява, то трябва открито да говориш с внука.

Твое задължение и отговорност е да го възпитаваш, без да бягаш от неудобни теми или теми табута!
16 Януари 2017 23:08

Не само моя е вината, че не казва освободя, а либерейтна. И на родители, и на учители, на цялата интонационна среда.
16 Януари 2017 23:38
Светът се е глобализирал и не знам дали има път назад.

Някъде прочетох че единствения начин да победиш нещо, е да му се отдадеш.
Единственият начин да оцелееш е да му въздействаш.

В новия свят , внука ти ще наложи тази дума и учени глави ще си бъхтят мозъка от къде се е пръкнала.
16 Януари 2017 23:55
Ми, убаво. Начи българете там пак ша са под една маала...


Значи не си прав .
Блъгарете там мое да са само двама , градът ще си е български , ама маалите ще са турски , гръчки, татарски,цигански ...
Чул ли си некъде да има блъгарска маала?

1.Чуждинец само минава и заминава през българско.

2..Блъгарете където и да са по света няма да създадат маала.
17 Януари 2017 00:01
[size=3]алфабетен пурист[/size=3]

Мх! ???
17 Януари 2017 02:30
"Манталитет от типа на: "Аз български филми не гледам", "Аз българска музика не слушам", "Аз български автори не чета", "Аз български политици не признавам", "Български спорт няма". Тя прави от българския свещеник предпочитан обект за телевизионна глума под имена като "Нафърфорий", от народните ни представители "дупетати", а от националното ни самоуважение - shit."

***

Срам, не срам - ами и аз български филми не гледам. Няма ги, даже повече от български хранителни продукти в арабски магазин във Вашинготн, ДС. Ням ги и на"Нетфликс". Единственият, който има злощастното любопитство да гледам до някъде бе "Дзифт". В резултат повръщах няколко дни при спомена за "нещастното си детство. Обаче, в своя защита "Аз и турски филми не гледам - а тях ги има на "Нетфликс".

"Аз българска музика слушам" - или Владигеров или други класици или евентуално с умиление някои български деца тук-там по света. А, забравих - и Кен Лий, също (макар и да не гледам туркси филми).

"Аз българкси автори не чета." Е, как да не чета? Ей го, на автора бисерите ката ден чакам да се явят на виртуалние Сега.

"Аз български политици не признавам". Добре де, покажете ми този неполитик неформатиран и нерегистриран на 4-ти км българин дето ги признава. Или представете ми този 'български" политик дето да призная.

"Български спорт няма". Колкот и парадоксално да е - май само български спорт артиса - тук, там спорадично. Изхвърлил се Бойко, като... той си знае.

"Тя прави от българския свещеник предпочитан обект за телевизионна глума под имена като "Нафърфорий", от народните ни представители "дупетати", а от националното ни самоуважение - shit."

Ноп! Не манталитета, авторе. Българските политици и дУпетати с мръсните ръце и усти на "бг" списователите от всякакъв ранг направиха от националното ни самоуважение - bullshit!
17 Януари 2017 05:43
Don, преди да създадеш нещо, трябва да разрушиш това върху, което изграждаш. В случая значението на глупавите X-box игри в съзнанието на внука ти. Успех!
17 Януари 2017 09:05
Мдам... Глобализация ни била налазила... Една българка от трънско, оженила се "по снимка" през 1939-та за емигрирал след 23-та година в Торонто българин, казваше 50 години по-късно "Английскиа го не научиеме, а българскиа го забраииме". Казваше също "Го парках кара на лайната", но винаги посрещаше с три вида баница, държеше голям портрет на Левски в дневната си и беше повече българка от мнозина обитатели на бантустана днес. Милееше за родината си, въпреки десетилетията емигрантство.
17 Януари 2017 10:06
Ми щом най- пусканата музика на "Музикаутор" били: как се казваше малолетната сензация, Криско, Мария Илиева; и аз не слушам българска музика. За политиците- без коментар. За спорта: в нормалните държави има условия за масов спорт за младежите, елитен развива който си намери спонсор, обратното е тъпо.
17 Януари 2017 10:27
Реших, че е добро.


Преди двайсетина години шетах из Париж с фотоапарата си, от район на район, и ми бе направило впечатление постепенното навлизане в китайския квартал на Италианската порта (кварталът първоначално бил строен за итал. имигранти, но е населен с китайци). Та надписите първо са само на френски, после - на френски и китайски, а накрая - само на китайски... И всичко става китайско, разбира се, дори будистките храмове в подземията на небостъргачите или в магазините на търговските центрове...

Можеш при следващото пътуване до Париж да ги посетиш, атмосферата е страхотна!

Водачката ни при първото ми посещение из квартала, историк и синолог (китаевед), казваше, че на въпроса ѝ защо са в Париж, фризьорката, ресторантьорът, продавачът отговаряли, че било добре за бизнеса им; като станело добре другаде, щели да се преместят, било то в Нова Зеландия или Индия (примерно)...

Ако си живял дълго време в космополитни градове, в които населението е свободно, наистина надписите за теб са само това, което са: указателни, спомагателни... Така ми се струва, де. В Мадрид ги има, например, и на български...
17 Януари 2017 12:52
Така е. То и държава вече няма - бардак някакъв, управляван от мутри.

Народ, който не тачи езика и азбуката си, е осъден да изчезне !
17 Януари 2017 14:35
РАРИТЕТ,а ? Руски автори четем значи...Александър Бушков.


Бушков не е раритет /от RARE]/ - като него бол.
17 Януари 2017 19:08
За няколко поколения се изтрива родовия код, националната индентичност. А те се базират на множество предпоставки. Основните направления за обезличаване и претопяване на даден народ в едно мулти-култи гюбре, са образованието, информационата политика и изкуствата, подмяна на историята. Налагане на чуйжди кумири и "герой"... Без да забравяме за колониалното управление работещо по тези въпроси.

Все неща които планомерно, генерал-щабно се налагат, насочват, управляват. С демографското фиаско, се поставя капак на ковчега в който вече е легнала България.

Или някои хранят още илюзии, че всичко което се случва е един лош театър и когато излезем от салУна, наоколо пак ще си е така, както си въобразяваме, че е останало непроменено досега!!

Не е остана!

За Авторът:
17 Януари 2017 19:10
Мексиканците пишат на испански, бразилците на португалски те какви нации са и защо досега не са изчезнали!
17 Януари 2017 19:57
На един Бойко - матряла му лош, на друг Бойко - манталитета на матряла калпав. Голямо съвпадение в разбиранията на тези бойковци, голяма работа?! А чия работа е формирането на манталитета на младия матрял, ако не на бойковците? Кой опростачи матряла? Имат ли принос в опростачаването изпълзелите автори българисти-вулгаристи или не (бизнес да става). Ама на кривата ракета, черната дупка и пречи.

Nafarr, иди до Мон Мартр че да изчерпаме темата с хълцанията и преклонението по свободното население. Разбира се добре е да понаучиш арабски и да си намериш бурка. И, разбира се ако те пуснат да минеш асоциираните свободни ислямисти. Последният път все още нямаше надписи на арабски и не беше превърнат в джамия. Но, казва ли ти някой в патакламата. В Торино на знак над магистралата имаше надпис със спрей - Пешо от Плевен, а в София на латински "AREOGARA". E, може и да ги няма вече щото тия територии междувременно станаха повече от космополитни (за жалост моя и на местните все още пребиваващи там).
18 Януари 2017 00:18
Здрава позиция на автора Наложителна е организирана и решителна борба за българщината. Няма водачи засега, отрицателна селекция провежда USrael. Доще, обаче...
22 Януари 2017 09:43
След Освобождението докъм 30-те години на 20. век единственият чужд език, прилаган в български условия, е френският език. По понятни причини - френска култура, свобода, равенство, братство... След ньойската декапитация на България понавлиза немският, а след следващата декапитация през 1944 - настанява се руският... Глобалното неравенство след 1990 доведе нова лингва франка - английският език (вулгарен латински с немски корени и френска писменост), наложен от префърцунени юпита и невежи русофили. Сред тях се открои Николай Василев със въвеждането на "василица", "шльокавица" и "клавиатурица", а 2 поколения вече израстнаха с тях. За какъв български език говорим, пък и писмеността му да е "като хората"? Ще си цитирам древната македонска мъдрост: "Нема лоши деца. Има лоши родители!" Кат не можем да цаливаме ръчица, СЕГА ще цаливаме г.....ица.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД