:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,507,615
Активни 117
Страници 6,340
За един ден 1,302,066

Единението на БСП и АБВ предизборно ще е груба грешка

Веднъж вече столетницата се опари с кандидатурата на ген. Румен Радев
Татяна Буруджиева
Битката за места в парламента вече започна. И пред десните, и пред левите стоят за разрешаване ключово важни и стратегически за формиране на бъдещото правителство въпроси. Най-важният от които е за партньорите. ГЕРБ имат Марешки и някоя дясна формация - коя и каква тепърва ще разбираме. БСП ще решава на конгреса си промените в коалиционната си политика. Само припомням, че този въпрос пред левите е с десетилетна давност - още от началото на 90-те години на миналия век той не успява да намери своето ефективно решение. В българското ляво политическо пространство структурирането е - една голяма партия и купчина твърде малки. Много и твърде научни са аргументите за несъстоятелността на този модел. Важният извод е, че от него не се ражда политическо качество.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи две, на пръв поглед,твърде противоречащи си послания- за партийна амнистия и за широко отваряне на партийните листи за гражданска квота. Всъщност това са послания, насочени към напълно различни аудитории. Идеята за повишаване на изборния резултат чрез включване в листите на социалистите на личности със собствен авторитет и влияние не е нова. И е доказала ефективността си. Вероятно и този път ще доведе до увеличаване тежестта на парламентарната група. При това с много редки изключения, такива народни представители са полезна придобивка на фона на вечните спорове, претенции и амбиции на партийните им колеги. И не на последно място - наличието на преференции снема напрежението в организациите в страната, че външни хора на "техен гръб" заемат местата им в партийните листи.

Що се отнася до амнистията, тук нещата са доста по-трудно предвидими. Ако не приемем, че тези думи са предизвикани от споровете в БСП относно възможната коалиция с АБВ. Публична тайна е, че основни фигури в ръководството на социалистите бяха и остават страстни защитници на идеята, че Първанов и неговите хора трябва да останат - сега вече - да се върнат в лоното на партията. Тяхната логика днес е естествена - АБВ е парламентарно представена партия. Нещо повече, в сравнение с останалите коалиционни партньори на БСП те имат най-сериозно електорално присъствие. Отвъд тази почти "природна" по естеството си логика обаче съществуват политическа целесъобразност и организационно-персонални пристрастия.

За втори път непосредствено преди избориБСП сама си създава казуса "обединение"с АБВ. Всички помним как завърши той при президентските избори. Единственият резултат беше куцото влизане на Радев в кампания, което - за негов и на БСП лидера късмет - беше компенсирано многократно от серията тежки политически грешки на ГЕРБ. Ще се получи ли този път търсеното от групата първановисти в БСП коалиране с АБВ?

На този въпрос отговорът не е много сложен. При президентските избори нямаше никаква нужда от формално обединение, а само от единение на левите избиратели. Защото политическият ефект от всяко партниране между партии е по-скоро в сферата на нови хоризонти и надежди, които мотивират избирателите, отколкото в простите аритметични сборове на гласове. Те никога не успяват - нито в десетилетните разпади и обединение, демонстрирани от СДС, нито в тези при левицата. Следователно, пита се - какъв ще е психологическият ефект от предизборна коалиция БСП-АБВ?

Първо, вътре в БСП това ще предизвика усилване на и без това нагнетяващото се съперничество за присъствие в първите места в листите. Второ, избирателите и на левицата в тези избори ще решават по имената, не толкова по партийните цветове. Трето, подобна коалиция ще прибави към резултата на социалистите не повече от 1.5%, с които разполага към днешна дата АБВ. Четвърто, подобна коалицияне внушава сила и потенциал за управление- с други думи, не може да играе ролята на силен мотивиращ вота фактор.

Списъкът може да продължи, но едва ли има смисъл да се доказва, че за БСП подобна коалиция е политически безсмислена. Ключът към успеха на предстоящите избори не е в коалициите преди избори, а в хората в листите и техните възможности да мотивират подкрепа и доверие.

Ясно е, че за АБВ това е жизнено важен ход - те търсят политическото си оцеляване. Затова знаковите им фигури щели да сядат на последния ред. Впрочем, те така заявиха и когато бяха в БСП. Затова трябва да приемем думите им само като символ. В реалността няма никакво съмнение, че те ще продължат да са основните фактори в партията си, точно както няма съмнение кой всъщност взема решенията в софийската организация на БСП. Защото в една партия няма значение кой на кой ред седи. За разлика от фирмите например партиите са такива организации, в които лидерството не е просто функция на един стол.

И така, ако трябва да обобщя, БСП може и да може да си направи коалицията с АБВ. Но от товаполитическата полза на тези избори за нея ще е нулеваОсвен ако не държи да направи изкуствено дишане на бившите си съпартийци. Което действие може и да има, но може и да няма стратегически смисъл. Защото резултатът му пак ще зависи от това как БСП ще успее да се активира и съживи като партийни структури по места. При това парадоксът при левицата е, че властта като възможна перспектива не е позитивен фактор за укрепването на организациите.

Остава моралната страна на въпроса. В крайна сметка хората, които са в БСП и в АБВ днес, са същите онези хора, които заедно са водили битки, преодолявали са трудности и са били заедно в тях. Днес са разделени. От една страна е тезата - това са нашите другари. От друга страна е въпросът - какво ги раздели. И докато и от двете страни не си отговарят честно на този въпрос, никакво обединение, дори и формално такова, не би могло да обедини разединените "бивши". Моралният проблем е трябва ли да останат политически съперници новите, младите и неучаствалите нито в общото, нито в разделението. В политиката отговорът на този въпрос е в идеите, действията и политиките, които изразяват и защитават двете организации. Затова логиката на възможното обединение е СЛЕД, а не ПРЕДизборно. Докато за обединение и в двете партии се говори преди изборите, а след изборите се застава на радикално противоположни политически позиции, нито след, нито предизборно то ще има смисъл.СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Старите лица в АБВ Румен Петков и Георги Първанов привидно се оттеглиха на последния ред. Но само привидно.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Корнелия Нинова има амбицията да раздвижи партията.
37
3083
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
16 Януари 2017 20:11
Каква мотивация е меракът за още един депутатски мандат...
----------------------
Сайтът на Генек
16 Януари 2017 20:15
Единението на БСП и АБВ предизборно ще е груба грешка
акута е на "предизборно". вече се и не крият.Сега К. чака дали "японеца" ще вкара азбукарите в НС или ще повтарят.Не че БСП не са настъпвали мотиките, ама ачик-ачик да се прегърнат с ГЕРБ може до доведе не до бял роял, а като нищо до "Аврора". АБВ- смокинов лист.
16 Януари 2017 20:20
столетницата се опари с кандидатурата на ген. Румен Радев
Така и не разбрах какъв беше политическият смисъл КорНи да гони АБВ от подкрепа на Генерала и да се "пари".
16 Януари 2017 20:59
От тук до изборите двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ - ще играят една доста мръсна игра. Непрекъснато и френетично ще се кълнат, чрез един или друг свой хералд, как никога, ама никога и на никаква цена няма да се коалират. С една единствена цел - от тук и до изборите да се говори непрекъснато за ... коалицията БСП и ГЕРБ. Целта е едната и другата, всяка своите, да мобилизира подкрепа от периферия симпатизанти и съратници, които копнеят ГЕРБ и БСП да се настанят около казана и да зараздават порциите, несмутени от други облизващи се радетели на народното добруване. Висшата форма на ... стабилност. Тази подкрепа им е необходима в борбата им за превес, пък бил той и минимален, над другия, осигуряващ благоприятна начална позиция за предстоящ труден и дълъг пазарлък. Те такива едни неща.
16 Януари 2017 22:03
Абе важното е да сиктердосмае предателите. Така ли е ФИРМИН?
16 Януари 2017 22:08
Така ли е ФИРМИН?


Откак свят светува. И винаги ще е така.
16 Януари 2017 22:12
Откак свят светува. И винаги ще е така

Ндааа... ще трябва да слагам още един катинар
16 Януари 2017 22:14
Да не умрете от глад - докато отключите всички. Ще е неприятно.Представете си епитафа "Умря, докато бранеше пълният хладилник"
16 Януари 2017 22:16
http://www.videoclip.bg/watch/159751_Zabavni-Momenti-S-Katericata-Ot-Ledena-Epoha
16 Януари 2017 22:24
Бармалюша, ако човек като мен дойде в дома ти с лошо намерение, той не идва за хладилника ти, идва за теб.
16 Януари 2017 22:28
той не идва за хладилника ти, идва за теб.

Не му завиждам за срещата с аватара ми
16 Януари 2017 22:33
Не му завиждам за срещата с аватара ми


Ще му трябва нещо повече от ваджра ... катинар на аватара ти.
16 Януари 2017 22:37
Представих си- Хладилникът- мелез между форт Нокс, Олтар и Райски двери. След като преминеш край Бармалей- ал Багдади с дървен крак и трескав поглед в окото без превръзка на който Ахав и сержант от корпуса на морската се напикават само като им скръцне с желязното чене (в което кокетно проблясва златен кучешки - горен, ляв трети, вратата на трезора се отваря ,падат веригите, удря камбана и имаш достъп до двоен пулт с ключове , които завърташ след въвеждане на кода потвърден от Белия дом...и сомн от ангели оглася изплуващо на чинийка от костен порцелан кебапче от соя....
16 Януари 2017 22:45
изплуващо на чинийка от костен порцелан кебапче от соя....


нафора, чадо, ще да туй у фридж култа
16 Януари 2017 22:46
Целта е едната и другата, всяка своите, да мобилизира подкрепа от периферия симпатизанти и съратници, които копнеят ГЕРБ и БСП да се настанят около казана и да зараздават порциите, несмутени от други облизващи се радетели на народното добруване. Висшата форма на ... стабилност.

Май точно това ще се случи и никак няма да е зле. Зле ще е, ако ганьовски бургаски далавераджии или пръстови откачалки, отново подлудят всички с малоумията и далаверите си на дребно, които ни излизат много на едро.
16 Януари 2017 22:46
Това ми хареса
Макар, че дървеният крак е титаниев, а кебапчето - холограма...
16 Януари 2017 22:49
...и сте зает да тръскате триглавия Цербер за врата сочейки със свит на руло "капитал" към купчинка с размер на трабантче :"колко пъти да казвам да не го правиш на килима, бре пале"
16 Януари 2017 22:56
Не е Цербер, а зелен каменояд - избягал ут Китай... И едни дребни китайчета са дошли да си искат парчето ут Великата китайска стена, което ти заприличало на трабанче, а всъщност е копие на Белият дракон ут династията Мин...
16 Януари 2017 22:57
ще го доработим- тъкмо разглеждам пришълецът.
16 Януари 2017 22:57
"Корнелия Нинова има амбицията да раздвижи партията."

Ще я раздвижи.
Резултатът - "Горчиво" на корпоративници в БСП с ГЕРБ.
Кирето , например, и Герги - хубаво ще се раздвижат.
В името на запазване на стабилността, доверието на Брюксел и евроатлантическите ни партньори кво беше още там ?
С макс . 75 депутата - толкоз.
А иначе за пред медиите , ще са едни дунанми....
Избори до дупка - туй ще е . И " Тя танцува само едно лято" .
16 Януари 2017 23:00
ще го доработим- тъкмо разглеждам пришълецът.

Мостовете на Медисън -
16 Януари 2017 23:04
Е не- от там до Дневниците на Бриджит Джоунс е една крачка. Да не стресираме малкият Фирмин със 50 нюанса сиво.
16 Януари 2017 23:08
Да не стресираме малкият Фирмин със 50 нюанса сиво.


Не мисля, че книгоядецът Firmin би рискувал с този ... вкус.
16 Януари 2017 23:12
а кебапчето - холограма...

Начи "бузлуджанско кебапче" . Некой ден ще попаднеш в класиката, кат Душко с печената тиква
16 Януари 2017 23:19
Не мисля, че книгоядецът Firmin би рискувал с този ... вкус.

Знаем му ние предпочитанията - бамбукова пастърма - https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Bamboo_book_-_binding_-_UCR.jpg
16 Януари 2017 23:23
Знаем му ние предпочитанията


Вкусно.
17 Януари 2017 09:13
а втори път непосредствено преди избори БСП сама си създава казуса "обединение"


Не виждам причина да не пробват повторно, след като първия път (с Радев) получиха този резултат.

П.С. Статията има много точна насоченост - да не се допусне тази "грешка" щото какво ще правят тогава в синьото политическо пространство.
17 Януари 2017 09:29
Като че ли авторката иска да внуши нещо,което го няма - че Нинова допуска коалиция с АБВ. А посланието за 'амнистия' е съвсем ясно - да бъдат прибрани отцепниците, които се покаят. Коалицията може само да навреди на БСП.

Коалиция с Баце засега не е реалистична. Може би след още едни избори, ако следващото НС не успее да излъчи правителство ... Ще видим.
17 Януари 2017 09:45
Подобни глупости за коалиция мужду БСП и ГЕРБ се говореха и преди 8 години - това са партенки за малкото останали антицоциалисти неориентирани към РБ, ПФ и другаде!На повечето особено възрастни хора малко им трябва и се връзват.
17 Януари 2017 10:00
Да, да, само следизборно. Ако сте излъгали повече наивници. Тая щерка на убиец ги чатка работите.
17 Януари 2017 10:00
Мъка мъка Госпожата явно изпитва някакви комплекси бори се със самата себе си Това което и се иска но не може да бъде казано пак се казва като невъзможност А ой как се иска да стане именно невъзможното
17 Януари 2017 10:05
Непрекъснато и френетично ще се кълнат, чрез един или друг свой хералд, как никога, ама никога и на никаква цена няма да се коалират. С една единствена цел - от тук и до изборите да се говори непрекъснато за ... коалицията БСП и ГЕРБ.

Май не е точно така. В случая клетвите и "анализите" имат за цел да не се говори дали листите на БСП ще поведат изпитани другари с фамилии от сорта на Стойнев, Вигенин и прочие. Естествено, ако това стане, след изборите ще се обяснява по същия начин какви фалшификации са правени та се е получил съответния резултат.
17 Януари 2017 11:15
ПЪРВИТЕ КЛИНИЧНИ МЕДИЙНИ ИЗЯВИ ЗА 2017 г. ИЛИ КАКВО ДА ПРАВИМ С БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФОБИ И АНТИКОМУНИСТИ
Автор: gindev Категория: Други Прочетен: 12089 Коментари: 15 Гласове: 12
Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bgПостингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
http://gindev.blog.bg/drugi/2017/01/11/pyrvite-klinichni-mediini-iziavi-za-2017-g-ili-kakvo-da-prav.1502490

Поредните избори без възможност да се избира измежду либераст до либераста...
17 Януари 2017 11:20
основен проблем при коалирането с ренегати като абв и татянко 1 е несъразмерните им претенции. ей го, на президентските избори татянко напусна обидена, че не ѝ приемат предложението тя да бъде общата президентска кандидатура. гоце пък се беше прицелил в калфин - друг гнъсен ренегат.

между другото, несъразмерните претенции са факт и вдясно, примерно ръбовете откъм представителство в парламента и в правителството.
17 Януари 2017 12:12

Да предположим ли, че устами госпожини лобито Станишево глаголит?

Питам, че не'ам време, капацитет и нерви да следя и помня кой от кои коридори на Позитано беше.
И без това едва сколасвам да запомня основното от десните лабиринти с множеството им мънинки минотавърченца...
17 Януари 2017 12:24
за цел да не се говори дали листите на БСП ще поведат изпитани другари с фамилии от сорта на Стойнев, Вигенин и прочие.


Никакви анализи не са в състояние да помогнат подобни действия да минат незабелязани. Силно се надявам, ръководството на БСП да си е направило правилните изводи от предишните избори
17 Януари 2017 18:36
Да предположим ли, че устами госпожини лобито Станишево глаголит?

Не.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД