:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ескалаторът не работи. Молим да не ви извиним!

Клиентът на столичното метро трябва да е здрав и прав. Иначе става сложно
Метростанция "СУ "Св. Климент Охридски" - (не) работим за вашата сигурност.
Столичното метро е голямото, бляскаво извинение на столичните управници за всичко останало, което не е наред в София. Зад този параван ГЕРБ може да скрие цялото си бездействие. София може да е мръсна, ремонтираните улици да са в дупки и цели квартали да са пропищели от строителен произвол, но всеки столичанин спи спокойно, че някъде под земята митичните къртици дълбаят и подземната железница расте, но не старее.

Столичният метрополитен неотдавна навърши пълнолетие. Но някои неща му куцат като на пенсионер. Например ескалаторите. В произволно избран ден на метростанция "Сердика II" (въведена в експлоатация през 2012 г.) почиват и двата ескалатора към пл. "Бански". Проблемът обаче не спира дотук. От следващата площадка започват нови три ескалатора, които водят до същинския вход/изход на метростанцията. Както обикновено в този ден работеха само два от тях. Идентично на тях беше положението с ескалаторите от другия вход/изход на метростанцията откъм "Шератон". Скоро - до три месеца, на съоръженията на връзката между първия и втория лъч на метрото ще започне основен ремонт. И така те ще излязат в съвсем легитимен отдих. Докога - никой не знае.

При метростанция "Св. Климент Охридски" (2009 г.) също има поне един неработещ ескалатор. Там повече от година не работят и пътеките за бързо придвижване, които са единствените в схемата на цялото метро. Преди да бъдат окончателно спрени, постоянно едната от двете беше изключена. В дългосрочен отпуск е и един от ескалаторите на метростанция "Мария Луиза" (2012 г.), който не работи отпреди Коледа. На друга произволно избрана станция от по-младия втори лъч на метрото - "Бели Дунав" (2012), също не работи единият от ескалаторите. Според минувачи положението е така вече почти месец. "Метрополитен" не успява да поддържа във форма даже ескалаторите на ключовата метростанция "Централна жп гара" (2012), където два от тях бяха излезли едновременно от строя.

Като няма ескалатори, ще си каже човек, качете се на асансьора. Асансьори в метрото - колкото щеш. Да, но и те са в сговор с ескалаторите. На "Г.М. Димитров" (2009) например и двата асансьора не работят. "7, 8, 10 от тези съоръжения винаги са в ремонт", обяснява шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. На "Опълченска" (1999) работи само един асансьор. Другият е спрян, при това не съвсем любезно - с неизвинителната бележка "Асансьорът не работи". Друго си е да ти кажат "Внимание! Работим за вашата безопасност". Както на пътеките за (не)бързо придвижване.

Съвсем друго нещо са значките. Нито се чупят, нито се развалят, нито могат да протекат. Сигурно затова първият тираж на инициативата за бременни "Бебе на борда" почти е изчерпан. Слагаш си такава значка и всеки ти прави място да седнеш. Бъдещите майки с право бързат да се включат. Защото по стълбите с количките никакви значки не помагат.
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Метростанция "Г. М. Димитров"
 Ескалатор в процес на преминаване от неработещ към работещ. Метростанция "Сердика"
 "Сердика"
 Метростанция "СУ "Св. Климент Охридски"
СНИМКА: "Сега"
Единият от ескалаторите на метростанция "Сердика II" - за пл. "Бански".
СНИМКА: "Сега"
"Г. М. Димитров"
СНИМКА: "Сега"
Другият неработещ ескалатор на метростанция "Сердика II" - за пл. "Бански".
9
3863
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
19 Февруари 2017 18:57
от ония дни познат общинар от град N разказваше, че от някаква поръчка за над 150 хиляди лева, за изпълнение останали малко над 20. да, правилно сте прочели - 20! къде са отишли останалите? гарантирано от... та, няма да е за чудене, ако и с ескалаторите е врътнато нещо подобно.
19 Февруари 2017 19:45
Ако сте забелязали на всяка метростанция ескалаторите са на различен производител. Тисен, Отис, Фуджи. Тук има достатъчно хора, на които им е ясно колко се оскъпява поддръжката по този начин.
19 Февруари 2017 19:55
само това да беше, ехеее. метрото, по принцип, би трябвало да еко транспорт - караш си колелото от надежда, примерно, качваш го, слизаш в младост, пак на колелото и оле! да, ама не. питах метрополитен ад дали мога да си возя колелето в метрото - може, казаха, в последния вагон на последния влак за деня!!!!
19 Февруари 2017 20:53
в последния вагон на последния влак за деня!
трябвало е любезно да ги пратите на *** си. или при учительницата.
Фсичката им работа е такваз. един приятел от близката на т.н. столица провинция си купи нова кола, апцалутно електрическа. но не могъл да паркира безплатно в центъра, видите ли, не бил от тук. (смятам да ровна тия дни в наредбите на оПщината.)
нема такава територия!
19 Февруари 2017 21:02
...и уляга, уляяяяяга
20 Февруари 2017 10:44
А защо всякаква пасмина, занимаваща се уж с защита на правата на гражданите, не ги е емнала още в съда - директно ще ги осъдят, защото има задължителен документ на ЕК за това, а ние сме страна по този документ.
Ама нали не става дума за права на евроценностни таргет-групи (разбирай с определени сексуални, хранителни и други модерни различия) - ами не е интересно. А и няма грантове от фондацийки за такава дейност.
20 Февруари 2017 10:51
Частен случай на общия проблем изразяващ се в неспособността и неумението да се поддържа вече изградено съоръжение. Каквото и да говорим става дума за пари и планиране поне в средно срочна перспектива. Принципът за съжаление е след мен потоп (разбирай - след като не съм на власт).

Такива понятия като профилактика, планов и извънпланов ремонт са забравени. Всичко се свежда до извънпланов ремонт, т.е. да се реагира при авария.
На повърхността обаче е хигиената. Трябва да се използват ежедневно препарати за хигиена и дезинфекция - ама те пари струват.
20 Февруари 2017 10:56
Ескалатора на метро станция Дружба към Дружба 1 ту работи, ту не работи, да не говорим, че дългият коридор към него е вечно мокър с мръсна вода от някакви подземни течове.
20 Февруари 2017 12:08
И метрото Му като магистралите Му....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД