:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Комарджията, монахинята и радиото

Димитри Иванов
Казвах, че съм агент от агенция БТА. Агент без прикритие. Началниците на БТА ме изпъдиха и станах свободен агент, както наричат някои футболисти. Но хората не ме наричаха Der Freischutz (Вълшебният стрелец), Free lance (на свободен реланс), нито Soldier of Fortune. Наричаха ме безработен. Мъжът може всякак, но не може да остави семейството си да гладува. Бюлетинът на композиторите ми плащаше за рубрика Музикални събития, седмичникът АБВ ми плащаше за колонка, издателствата - за рецензии, предговори, послеслови и преводи.

* * *

Преведох The Gambler, the Nun, and the Radio, един разказ на Хемингуей, драматизиран за радиата и телевизиите в САЩ. Първо написах "Картоиграчът, монахинята и радиото", но после го поправих на "Комарджията, монахинята и радиото", понеже не се казваше на карти ли, на зарове или на друго един мексиканец мамел и друг мексиканец го прострелял. Мислех пак да питам Хемингуей с писмо; интервюта той не даваше, но за такива работи отговаряше на руския си преводач Иван Кашин и на мен, понеже искаше да го превеждаме точно. Но този път не му писах, защото картинката беше ясна:

В една болнична стая монахинята се грижи за писателя и за комарджията. Писателят убива самотата си, слушайки по радиото Canned music, консервирана музика. Простреляният комарджия не разбира какво казват по радиото и с помощта на полицията монахинята му докарва трима мексиканци с китари да го разсеят. Трябва да обясня разликата между живата и консервираната музика.

Казват, че the tests - тестовете, учат да мислиш, вместо да зубриш данни, които можеш да намериш в интернет. Това е много стар метод; вместо да учи своите ученици, Платон ги карал да си задават въпроси и търсейки отговорите, да стигат сами до истината. Децата задават въпроси.- Какво е това - запита ме синчето ми, когато минавахме покрай купола на старата астрономическа обсерватория в Борисовата. - Мисли. - Астрономията е за звездите. Но защо е обсерватория? - Задай си този въпрос и мисли - Обзървър значи наблюдател. Значи наблюдават звездите. - Браво, момчето ми.

След половин час през парка стигнахме до Музикалната консерватория, срещу Народната библиотека, защото на фасадата на консерваторията имаше красив барелеф на ветроходен кораб. После български застраховател го открадна и го постави на своята фасада. Застрахователите могат да застраховат за кражба, могат и да крадат.

- Тук какво е?

- Музикалната консерватория.

- Защо е консерватория?

- Мисли.

- Защото тук музикантите правят консерви. После плават в океана с ветроходи и ядат консерви. Защо се смееш?

- Защото ти победи и мен, и Платон.

- Кой е този Платон?

- Няма значение, защото сега ще се надбягваме от тук до онзи светофар.

Детето беше право, че музикантите правят консерви, само че не ги правеха в консерваторията, а в "Балкантон". Помагах на момченцето си по английски, но никога не съм го учил на американски сленг, а Canned music, е US slang.

В "Параграф 22" звучеше "Тъй рече Заратустра" на Рихард Щраус, а по-новите филми са озвучени с неземни електронно генерирани звуци. В Нов български университет преподават тази сръчност в правенето на музикални консерви. В някои университети преподават и "творческо писане".

Измисли го Малкълм Брадбъри. Не чудесният американски фантаст Рей Бредбъри, който никога не би учил Creative writing, а Малкълм, който преподаваше английска литература, пишеше романи за половия живот на себеподобните си и понеже не направи пари от романите си, измисли рецепта за писателски успех: 1. краткост, 2. традиция, 3. кралицата, 4. набожност, 5. секс и 6. загадка. Тогава се появи вицът, който вече съм ви разказвал: Малкият Иванчо, пардон, малкият Джони събрал 6-те правила в едно изречение: Боже мой, въздъхна кралицата, пак съм бременна и пак не знам от кого.

Фабрикуват "творци".



* * *



Диктум е дума, която идва от римското право. Някогашните лекари и правници бяха учили латински и не казваха "диктум" и "диктуми", а dictum и dicta. И в медицината, и в правото има "дикта". Един от юридическите дикта (диктуми) гласи: Законът да не заповядва да направиш, каквото не можеш. Българският законодател (О бозе почившият ХХХХIII български парламент) заповяда българите избиратели да могат да волеизлияват машинно, но машини няма. "Генерал" Бойко Борисов своевременно проплака, че "реформаторите" му били "извили ръцете", макар че в трите власти се слушаше неговата дума. За гласуването в странство единствен крадливият Сакскобургготски много разумно препоръча да се гласува по пощата.



* * *



Освен за реформа в законодателната и изпълнителната власт иде реч за реформа и в съдебната. Няма начин да я уважаваме, камо ли да обичаме съдиите, прокурорите, адвокатите.

Няма паметник на прокурор, казва прокурорът в пиесата на Георги Джагаров "Прокурорът". Аз додавам - и на съдията няма паметник, и на адвоката няма. Има две изключения, които потвърждават това правило.

1. Народната песен "Луд гидия" започва с думите"Криво седи, право съди стар кадия".

2. Ерудираният правист Светослав Лучников има паметник благодарение на негов приятел, но такива приятелства спадат към евроатлантическите ценности, били те английски или османски.



* * *



Чудо невиждано, чудо нечувано. В "Танго" магнетичният български кавалджия Теодоси Спасов ще свърже балканския темперамент с циганската страст и чувствeността на латиносите.

Да не пропусна Българското радио. Слушам го, защото там бях преводач-говорител и защото през годините радиото консервира, съхрани съкровище за българската национална памет. БНР зазвуча по-хубаво след забраните от Musicautor. Нищо, че БНР досажда с антихристиянски простотии като хороскопи и езотерика. Нищо, че половината от сегашните български радиогласове плачат за логопед и crash-courses по дикция и граматика, нищо, че радиосигналът на Classical Radio New York is always loud and clear, а БНР не може да направи като хората едно предаване от Благоевград, например мача "Пирин"-"Левски", понеже не му куца техниката, а техничарите.

Musicautor разправя, че е неправителствена организация, non-profit organization с идеална цел, отстояваща авторските права. Ако това е така, Dicta повеляваше БНР да игнорира претенциите на Musicautor, докато Musicautor докаже, че:

1. Не са получили хонорари да поведат спор с БНР и няма да получат при увеличаването на плащанията от БНР.; 2. Musicautor не плаща на работещите в Musicautor и не удържа за себе си от авторските права, нито от банкови комисиони при паричните трансфери зад граница.

От днес, първи март 2017 г. - споразумение между БНР и Мюзикаутор. О-ле-ле! БНР пак ще се влоши. Излезе от спора като тричано куче от гьол. С подвита опашка.

Има Dogs wagging their tails, няма Tails wagging thеir dogs. Но след Сирак Ситник шефовете на Родно радио са низходящ низ от все по-посредствени non-persons.



* * *



Вай-вай, в странджанското село Бродилово тричат кучета. Но не се вайкат, че 11-годишен уби 11-годишна с ритник в корема.

Когато бяхме на седем, хубавата Мая ме смяташе за неин и ми дърпаше ухото и аз исках да я ритна, но знаех, че момиче не се рита, ритнах й чантата. Бяхме старомодно възпитани момчета и момичета, станахме мъже и жени. На ви сега евроатлантически ценности. Гушкайте си ги.

Магистер диксит. Хоук! каза Винету.

DI copyright



 The Gambler, the Nun, and the Radio
 Старата астрономическа обсерватория (която сега е на Вълка) в Борисовата.
 На фасадата на консерваторията имаше красив барелеф на ветроходен кораб.
 В "Параграф 22" звучеше "Тъй рече Заратустра" на Рихард Щраус, а по-новите филми са озвучени с неземни електронно генерирани звуци

"Творческото писане" (Creative writing) го измисли Малкълм Брадбъри, не чудесният американски фантаст Рей Бредбъри. Московският институт "Максим Горки" започна да фабрикува писатели и поети много преди Малкълм Брадбъри.

 "Творческото писане" (Creative writing) го измисли Малкълм Брадбъри, не чудесният американски фантаст Рей Бредбъри. Московският институт "Максим Горки" започна да фабрикува писатели и поети много преди Малкълм Брадбъри.
Source filename: D:\SYS\AGENCIES\OTHER\INETFOTO\s5.txt

"Танго". Теодоси Спасов свързва балканския темперамент с циганската магия и чувствeността на латиносите.

 "Танго". Теодоси Спасов свързва балканския темперамент с циганската магия и чувствeността на латиносите.
Source filename: D:\SYS\AGENCIES\OTHER\INETFOTO\s8.txt
 Теодоси Спасов
61
33657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
28 Февруари 2017 19:43
Майсторе!
28 Февруари 2017 19:55
За какво ги кичиш тия снимки! Другото тинтири-минтири.... Вечните сбъркани ценности. Е и? Де ще ни върнеш - дето ценостите бяха на петилетки и конгреси, и вие бяхте върха на слодоледчето. Ха!
28 Февруари 2017 19:59
Очаквам първото антикомуне да се произнесе за Magister dixit.

... а то междувременно се появило.
28 Февруари 2017 20:03
На теб каква ти е целта ? Да кажеш нещо на читателите, за което да се замислят, или да им покажеш, че си начетен, уникален и даже велик ?
28 Февруари 2017 20:06
Не се дразни suhar-ю, (просто подавам сламчица), а ближи на горния сладоледа.
28 Февруари 2017 20:06
Той хубаво ги е накичил, ама се чудя в Сега някой не ги ли поглежда тия неща, преди да ги качат, че да се сети да им оправи текстовете.
28 Февруари 2017 20:09
Днес много слабо.
28 Февруари 2017 20:35
Но след Сирак Ситник шефовете на Родно радио са низходящ низ от все по-посредствени non-persons.

магнетичният Тео.

БНР не може да направи като хората едно предаване от Благоевград, например мача "Пирин"-"Левски", понеже не му куца техниката, а техничарите.
Изключително много и напълно съм съгласен. [Но това, което творят руските звукорежиссери... и аудиотехници в руските телевизии (аз редовно гледам руски телевизии, някой партнер-атлантик да не си удари задния джоб на дънките в тавана) е недостижим връх]
28 Февруари 2017 20:44
Джимо, .
28 Февруари 2017 20:49

----------
Сайтът на Генек
28 Февруари 2017 21:09
Also sprach Zarathustra - звучи също и в друг един велик филм - "Една одисея 2001" на Стенли Кубрик - сцената, в която на косматия човекомаймун му хрумва за пръв път оригиналната идеята да фрасне с тояга главата друг човекомаймун.
И така досега.
28 Февруари 2017 21:09
Как не ви омръзна все едно и също?!
28 Февруари 2017 21:27
На ви сега евроатлантически ценности. Гушкайте си ги.

Прав си. В страните с неевроатлантически ценности никой не рита никого в корема. Най-много да ритнат някоя чанта.
28 Февруари 2017 21:29
... Българският законодател (О бозе почившият ХХХХIII български парламент) заповяда (б.м.)
- Цепи мрака!

"Диктум" и "диктуми" е на български език, а "dictum" и "dicta" - на друг. "Dicta have persuasive value in making an argument, but they are not binding as precedent. Натисни тук Откъде-накъде тъпото решение
... заповяда българите избиратели да могат да волеизлияват машинно, но машини няма...
на НС трябва да има правно задължаващо въздействие върху законодателството?

28 Февруари 2017 21:49
Няма паметник на прокурор, казва прокурорът в пиесата на Георги Джагаров "Прокурорът". Аз додавам - и на съдията няма паметник, и на адвоката няма. Има две изключения, които потвърждават това правило.

Доколкото си спомням, имаше паметник или паметна плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. Е не е на българин...
https://www.facebook.com/iuristitenabulgaria/photos/a.1466342993602728.1073741828.1466328140270880/1898712680365755/?type=3&theater
28 Февруари 2017 21:51
Поклон Човеко!
28 Февруари 2017 21:58
Много добре аранжирана публикация с необходимите пикантни моменти, весели строфи и логичното за Джимо владеене на метафората.

Все важни и непропуснати от автора литературни похвати, които липсват в прозата на много журналисти, тръгнали на далечно плаване по реката на словото.

За автора:

Отличен (6+) по шестобалната система!
28 Февруари 2017 21:59
"На ви сега евроатлантически ценности. Гушкайте си ги." Такива ли били евроатлантически ценности? Не бях забелязал. А за евразийските пак нищо.
28 Февруари 2017 22:13
Не е тояга а кокал ! Теодосии Спасов е гении!
28 Февруари 2017 22:35
"Генерал" Бойко Борисов
закавичил го
28 Февруари 2017 23:01
Препоръчвам ви "Това не е краят на книгите".
28 Февруари 2017 23:04
Чудо невиждано, чудо нечувано. В "Танго" магнетичният български кавалджия Теодоси Спасов ще свърже балканския темперамент с циганската страст и чувствeността на латиносите.

Само да подскажа на автора, че щатският музикален каймак определя стила на свирене на Теодоси Спасов, като "Джипси Пънк Кабаре", което може би е най-точното определение за музикалните парчета изпълнявани в САЩ.
28 Февруари 2017 23:10
Джимо, к'во им се връзваш на зевзеците?
Давай по намахано!
01 Март 2017 00:52
Майсторе.... , уви малко ще те разберат, въпреки, че много те уж четат...
01 Март 2017 01:18
Даааа, даже Джимовата публикация не може да пребори интереса под горещата новина за (не)платения крем из полските безмитни магазини.
01 Март 2017 08:21
Хм, онази снимка на сградата с баралефа не е на консерваторията, а на музикалното училище, но както и да е, това да е кусура на публикацията.
01 Март 2017 09:13
ЕвроГейски, не евроатлантически ценности Преведено по смисъл...

Браво майсторе.
01 Март 2017 10:13
Димитри Иванов
Теодосий Спасов https://youtu.be/mO_qo88YtSA
01 Март 2017 10:18
Платон ги карал да си задават въпроси и търсейки отговорите, да стигат сами до истината


Чел съм за религиозните училища в Израел. Там няма нищо от съвременния свят. Мобилните телефони са забранени, абсолютно забранен е интернет, с изключително лошо око се гледа на ученици, които гледат телевизия в къщи. Учителите са равини, учи се най-вече богословие и ако остане време - и други предмети, като математика, литература, география и пр. След завършването на тези училища (те са начални), учениците с лекота заемат челни места на олимпиади по математика, по програмиране, лесно усвояват инженери науки. Защото, равините в началното училище не търпели деца, които само слушат и записват. Те изисквали от тях постоянно да задават въпроси. Изисквали от тях непрекъснато да подлагат на съмнение всичко чуто и сами да търсят доказателства. Особено било приятно на равините децата да задават "богохулни", еретични въпроси, даже самите те често ги подтиквали към подобни дискусии. Така се развивало логическо мислене, така децата се научавали да търсят повече от едно решение на дадена задача. И явно системата работи.

01 Март 2017 10:23
Във Франция conservatoire наричат както средните музикални училища, така и висшите.
01 Март 2017 11:04
Старата астрономическа обсерватория (която сега е на Вълка) в Борисовата.


Това е нещо ново за мен. Все си мислех, че е на СУ. Натисни тук
01 Март 2017 11:13
Докъде води безконтролното ползване на интернет от деца.
В Словения, Русия, у нас зачестиха случаи на насилие между деца като интернет-игра. Насилие реално и дори летално.
Пореден ефект на либертарианството.
01 Март 2017 11:34
Що тъй гадно, бе? Lost in translation?
01 Март 2017 12:18
След половин час през парка стигнахме до Музикалната консерватория, срещу Народната библиотека, защото на фасадата на консерваторията имаше красив барелеф на ветроходен кораб.
Заяо срещу Народната библиотека? Срещу Народната библиотека е Художестената академия, в която наш бочко стана доктор. А Консерваторията е срещу Българо-съветската дружба.
01 Март 2017 12:19
Преприятно, както казва един мой приятел...
01 Март 2017 15:19
Музикалната консерватория, срещу Народната библиотека,


Малко история около сградата на НМУ "Л. Пипков" ребром на НБ:
На Оборище № 17 е триетажната сграда, построена през 60-те години за обитаване от комунистическата върхушка. В нея за известно време живее Тодор Живков и още – Станко Тодоров, Георги Цанков, Живко Живков, Григор Стоичков и др. В началото на 90-те години САЩ си харесаха сградата за нужди на посолството, а премиерът Филип Димитров бе готов услужливо да им я предостави. “Музикалната стачка” и демонстрациите на децата от училище “Любомир Пипков”, подкрепени от всички софиянци, осуетиха тази амбиция и до днес то се помещава там. В двора бе построена концертна зала.
(из Мрежата)

*

Иначе франсетата си имат и обсерватория по музика, не само консерватория, както и обсерватория на ислямизацията, и още друга - на ислямофобията...

01 Март 2017 15:19
такива приятелства спадат към евроатлантическите ценности, били те английски или османски.


Джимо е прав, трябва да се внимава с приятелствата, за да не страдаме от неудобство и болки в определена област...
01 Март 2017 15:47
В детството ми дядо ми, самодеец от театъра, от предкомунистически времена, припяваше песента "Луд гидия". Шедьовър на Михаил Кочев по стиховете на Славейков. Преди година, БНР излъчиха тази красива, артистична песен, заедно с други и ми напълниха душата. От къде изплува тази песен. От почитане на чужди култури не остана спомен от нашата. Децата ни ще растат като сирачета и ще си мислят, че винаги сме били културно безплодни.
По-късно се създава и операта "Луд гидия" на Големинов.
"Свири лека а се чуе наадалекооо...."
01 Март 2017 16:03
Казвах, че съм агент от агенция БТА.
И не само... Излишна скромност!
01 Март 2017 17:15
Обикновено чета с удоволствие колонката на Д. Иванов. Днес, обаче, ми се струва доста хаотично и безсолно. Пропуснати са много възможности около думата консерватория - например, класическият анекдот за Чапаев и Петка, асоциация с Cannery Row и т.н.
01 Март 2017 20:56
Ами как да уйдиса всекиму, Авакуме?
01 Март 2017 22:29
Не знам как да коментирам. Усетих тотален хаос в мислите си, четейки написаното...

Не открих посланието.

Вероятно Джимо е бил в някакъв тотален Flow-Zustand, систематизирайки мислите си, ясни само нему.
02 Март 2017 06:36
Средното музикално Любомир Пипков и вътре е залата с най - добрата акустика на Балканите , правена специално от италиански майстори , даааа!
02 Март 2017 07:32
Няма паметник на прокурор, казва прокурорът в пиесата на Георги Джагаров "Прокурорът".



Вече има.

Открытие памятника на коммунарском полигоне
02 Март 2017 07:39
Не си заслужава 15 минутното търсене на и-нет в средата на Пасифика.. Наистна хаотично, безсолно и просто дрънкане на един стар човек. Нищо лично, всички сме натам рано или късно...
02 Март 2017 08:10
Не си заслужава 15 минутното търсене на и-нет в средата на Пасифика.. Наистна хаотично, безсолно и просто дрънкане на един стар човек.


И в средата на София, констатацията е същата.Констипация сър.
02 Март 2017 10:49
всички сме натам рано или късно...

Глупости! Чудеса не се случват, не и на всички, а и няма да е безопасно за неподготвения организъм - внезапен мозъчен разцвет на старини. Но не пречи да си мечтаете, де.
02 Март 2017 19:49
Казвах, че съм агент от агенция БТА. Агент без прикритие. Началниците на БТА ме изпъдиха и станах свободен агент, както наричат някои футболисти. Но хората не ме наричаха Der Freischutz (Вълшебният стрелец), Free lance (на свободен реланс), нито Soldier of Fortune. Наричаха ме безработен.


...също и Стефан... Добре че бяха разказите писани за второ и шесто, та свят и кариера да видим.

Нещо нещата взеха съвсем да потъват. Гледам агент Тодоров водач на листа, няма ли нещо, някоя службичка? Библиотекарския нещо? А как само бранихме Митьо Гестапото от Стефан Цанев.......
На здраве!
02 Март 2017 21:15
03 Март 2017 05:04

С благодарност!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД