:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В големия евроресторант започва сеирът

Струва ли си да мълчим, ако ни канят само за келнери?
Светослав Терзиев
Спомняте ли си френската комедия "Големият ресторант" с Луи дьо Фюнес? Простодушният филм от 1966 г. бе изпъстрен със смешни сценки, между които сякаш без никаква логика се появи образът на Адолф Хитлер, когато случайна сянка падна върху главата на съдържателя на ресторанта мосю Септим (Луи дьо Фюнес). На една маса седяха френски, италиански и германски комисар от полицията, а мосю Септим любезно обясняваше на германеца по негова молба как се прави френско картофено суфле: "Айн килограм картофель, айн литр милш, драй айоф, нойнцих грам бутер, зальц, унд мускатнус... мускатнус, хер Мюлер. Зи ферщен, хер Мюлер? Ауфидерзейн". През това време сянката се прокрадна върху челото му като перчем на Хитлер, а под носа му друга сянка направи фюрерски мустачки. Безобиден майтап? Нищо подобно.

Ако има нещо, което с повод и без повод да втриса французите, е



мисълта за растящата сила на Германия



Няма седмица, в която по някоя от френските телевизии да не показват документални кадри как нацисти маршируват по Шан-з-Елизе или как Хитлер наблюдава от Трокадеро Айфеловата кула. Покойният президент Франсоа Митеран, който нямаше как да попречи на германското обединение в началото на 90-те години, изтръгна от канцлера Хелмут Кол поне съгласие за приобщаване към eвропейската общност на Източна Европа с тайната надежда да размие германската мощ в още по-голяма общност.

Европейският съюз се готви на 25 март да празнува 60 години от основополагащия си Римски договор. Юбилеят е достатъчно солиден, за да предизвика разговор какъв път извървя обединена Европа и накъде отива. В подготовка за него председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи на 2 март Бяла книга с пет сценария за развитието на ЕС, от които както централата в Брюксел, така и столиците на големите държави вече са избрали един, макар че официално дебатите едва сега започват и ще продължат до края на годината. Фаворизираният сценарий се нарича "Тези, които искат да правят повече, правят повече", но той има три по-разбираеми неофициални названия: "Европа на две и повече скорости", "Коалиция на желаещите" и "Европа по поръчка". Последното - Europe a la carte - естествено, е френско. То извиква образа на Големия европейски ресторант, където всеки си поръчва толкова евроинтеграция, колкото допада на вкуса му.



Всичко се реши на маса,



около която седяха Германия, Франция и Италия - също като в комедията, но този път прекалено сериозно. На 22 август 2016 г. френският президент Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и бившият италиански премиер Матео Ренци се събраха на италианския остров затвор Вентотене край Неапол уж за да почетат 75-годишнината на Манифеста от Вентотене, написан от комуниста Алтиеро Спинели и антифашиста Ернесто Роси, с който се слага началото на идеята за следвоенна европейска федерация. След пресния шок от Брекзит тримата се поклониха на гроба на Спинели само колкото да погребат европейския федерализъм. Тогава за пръв път се договориха да загърбят идеалите на бащите на обединена Европа заради удобството да раздробят Евросъюза на ядро и периферия, където силните да се концентрират върху себе си, а слабите да се задоволят с толкова солидарност, колкото им отпуснат.

Бялата книга на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер също



използва за параван Манифеста от Вентотене,



за да замаже истината за предстоящата трансформация на Евросъюза. Тя започва по следния фалшиво патетичен начин: "За поколения наред Европа винаги е била бъдещето. Тя започна развитието си с визията на Алтиеро Спинели и Ернесто Роси - политически затворници, хвърлени зад решетките от фашисткия режим на остров Вентотене през Втората световна война. Техният манифест "За свободна и обединена Европа" обрисува картина, в която съюзници и противници се обединяват, за да гарантират, че "предишните абсурди" на Европа никога няма да се повторят.

Преди 60 години, вдъхновени от тази мечта за мирно общо бъдеще, основополагащите членове на ЕС поеха по единствен по рода си и амбициозен път - европейската интеграция. Те се договориха да разрешат конфликтите си на масата за преговори, а не на бойното поле. Използването на въоръжени сили замениха със силата на закона. Те проправиха пътя за други държави да се присъединят към тях, обединявайки Европа и правейки ни по-силни".



Красиви до празнословие думи,



защото са съчетани с действията на днешните европейски лидери. Франсоа Оланд, който е далеч от политическия ръст на Франсоа Митеран, така и не разбра какво стратегическо значение има Източна Европа за равновесието на континента при още по-засилената доминация на Германия след излизането на Великобритания от ЕС. Отлюспването на Полша (заради неуважение на Конституционния съд), на Унгария (заради дефицит на либерализъм), на Чехия и Словакия (заради негостоприемство към мигрантите), на България и Румъния (заради корупция на високо равнище) ще оголи ядрото и ще покаже на Франция, Италия и други колко са се смалили в сравнение с порасналата Германия.

Днес, разбира се, нямаме причини да се страхуваме от Германия, която изглежда напълно умиротворена в следвоенния период. Но национализмът избуява навсякъде в Европа и кълновете му се вкореняват и на германска земя. Какво би станало, ако Германия изпълни решението на НАТО за увеличаване на военните си разходи от сегашните 1.2% на 2% от БВП? Ще харчи над 60 млрд. евро годишно (сега 37 млрд. евро) и ще надмине военния бюджет на Русия - и то, без да има право да произвежда и притежава ядрени оръжия и стратегически носители. Кой би гарантирал, че при слаби съседи една постоянно растяща икономическа и военна мощ няма да се превърне в заплаха за континента.



Ефрейтори с фюрерски размах



могат да се родят по всяко време. Европейският съюз има само един смисъл - да пази Европа от война. Той е механизъм за поддържане на мира, което означава и за сдържане на Германия. Всички други общи стандарти са добавки, които служат на същата цел. Те са се появили именно поради продължителния мир, позволил Общият пазар да се трансформира в Европейска общност, а после и в Европейски съюз. В Бялата книга е показана диаграма, от която се вижда, че 70 години мир след Втората световна война са най-дългият мирен период в Европа от 500 години. Всички други затишия са тънки промеждутъци, които обясняват защо мирът няма собствено определение, а се дефинира чрез войната като "период между две войни".

В започващите големи дебати за бъдещето на Европа България не бива да мълчи, колкото и да е комплексирана от досегашното си полууспешно еврочленство. Макар и резултатът да е предрешен поради сговора на големите, никой не бива да се спотайва, когато става дума за бъдещето на мира. По този въпрос няма малки и големи държави, защото в противен случай страданията винаги са големи. Служебният премиер Огнян Герджиков плахо подхвърли като "лично мнение", че



"бъдещето на Европа е федерализмът"



"Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъдем в задния двор на Европа", добави той като първа реакция на Бялата книга. Разбираемо е, че на България допада най-много петият сценарий на Юнкер, наречен "Правим много повече заедно". Сега може да изглежда утопичен в условията на възраждащ се национализъм, но не бива да се забравя, че обединена Европа тръгна от утопия на политически затворници по времето на нацизма.

Преходът от европейско изграждане към европейско разграждане е напълно възможен. Но последиците могат да бъдат необратими. За да не въздишаме по Европейския съюз, както руският президент Владимир Путин въздиша по Съветския съюз, трябва да си дадем сметка, че каквото разтурим със собствените си ръце, никой няма да ни възстанови. Някои смятат, че в Големия евроресторант вече не е комфортно, защото се е препълнил с шумни клиенти. Когато се намали броят на масите, ние ще бъдем правостоящи. Тогава максималното, което ще ни предложат, е да станем келнери. С нас няма да разговарят, защото това е привилегия на седящите, а ще ни посочват с намигане, знаци и нечленоразделни звуци кого и как да обслужваме. Както прави мосю Септим в "Големият ресторант".
Снимка: архив
Случайна сянка преобразява мосю Септим (Луи дьо Фюнес) от собственик на ресторант в двойник на Адолф Хитлер - на майтап между другите смешки във филма "Големият ресторант".
Карикатура: Христо Комарницки
<Неозаглавен>
50
9488
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
05 Март 2017 19:25
драй айоф


В интерес на истината в "Големият ресторант" по едно време заиграват и казачок:


https://www.youtube.com/watch?v=ugHPJOC9lGk
05 Март 2017 19:31
05 Март 2017 19:45
Ако има нещо, което с повод и без повод да втриса французите, е



мисълта за растящата сила на Германия


Осенью 1955 г. было принято знаменательное решение: Федеративная Республика Германия воссоздаст вооруженные силы для решения оборонительных задач. Назначение бундесвера недвусмысленно было сформулировано в Основном законе; он должен служить обороне! Решение невозможно было интерпретировать иначе. Да в ту пору ни один политик и не хотел его интерпретировать. Это же было ясно!

Федеральная разведывательная служба присвоила тайному государственному договору от 21 мая 1949 г. степень «строжайшей секретности». В договоре были закреплены основополагающие ограничения, наложенные победителями на суверенитет Федеративной Республики на период до 2099 г., факт существования которых вряд ли у кого сегодня, думается, может уложиться в сознании. В соответствии с условиями договора за союзными державами закреплялось также «право на осуществление полного контроля за немецкими средствами массовой информации» вплоть до 2099 г. К тому же договор предусматривал, что перед принятием присяги каждый вступающий в должность Федеральный канцлер Германии по распоряжению союзников обязан подписать так называемый «канцлерский акт». Кроме того, союзники наложили арест на золотой запас Федеративной Республики.

Как бы то ни было, Федеративной Республике Германии все-таки была возвращена часть ее суверенитета, но только часть. Причем в том лишь объеме, в каком это было необходимо, чтобы обосновать воссоздание немецких общевойсковых соединений.

Спустя десять лет после окончания страшной Второй мировой войны, несмотря на эти и другие ограничения союзников, немецким солдатам предстояло принять от французов, англичан и американцев казармы и приступить к несению своей службы для защиты свободы и сохранения и обеспечения мира. Следует ли и мне вновь становиться солдатом? Предстояло дать ответ на этот вопрос.

Спросом пользовались люди вроде меня, бывшие фронтовики, имевшие за плечами боевой опыт Второй мировой войны, особенно на русском театре военных действий. Но я на тот момент еще не избавился от жалящих шипов воспоминаний о военных событиях и тяготах плена. Другими же, теми, кто отвергал саму возможность воссоздания немецкой армии в 1955 г., в основном двигало просто недоверие по отношению к солдатам и армии вообще. Ведь прошло всего шесть лет с тех пор, как я на маленьком вокзале в Нидерзее вновь обрел свою семью и видел плачущей свою мать с забинтованной головой после операции на ухе, прислонившуюся к деревянному забору. Теперь же, в начале лета 1949 г., моя мать плакала от счастья.

Наши бывшие противники и новые друзья наседали на нас, желая получить себе в помощь немецкого солдата, главное, такого, каким они его знали по Второй мировой войне. Они охотно восстановили бы старые фронтовые дивизии, хотя, конечно же, ограниченной численностью, даже, возможно, одели бы солдат в старую форму вермахта. Во всяком случае, им грезился образ немецкого солдата, который смело сражался на широких просторах России с 1941 по 1945 г. В тех же вопросах, в каких они делали поправки на дух времени, это происходило, как они сами считали, под давлением обстоятельств, исключительно в интересах немецкой политической оппозиции. В самом деле, так ли уж волновало тогда американцев, в какую форму будут облачены немецкие солдаты? Союзники могли бы пойти на многие уступки, лишь бы только получить наконец себе в соратники немецкого солдата в составе союзных войск. Как можно быстрей! И числом по возможности в 500 000 человек.


http://coollib.com/b/351369/read#t1
05 Март 2017 19:54
Избрани сцени от филма - Adolf du Funes - от 1:45 Натисни тук
05 Март 2017 20:31
В последния брой на българския Икономист (3-9 март) -- много хубаво интервю на социолога и политолог Доминик Волтон. Ругае презабавно идята за двете скорости и новата мода на технократите сред европейския елит. Говори вдъхновено и същевременно прагматично за идеята Европа.

Ха, ето го, качено е:
http://iconomist.bg/bulgaria/item/200989-2017-03-04-08-02-43
05 Март 2017 20:55
Европейският съюз има само един смисъл - да пази Европа от война.


Е ако това е смисъла на ЕС, значи ЕС няма смисъл, защото днес и от себе не можа да се уварди (примери няма да привеждам).

За толкова години родилни напъни, на ниво икономика абортира дори смисления Западноевропейски съюз, на ниво отбрана въобще не можа да зачене, а като най-успешното любимо чадо роди огромна самонедостатъчна евро-администрация, която продължава да дебелее на ниво бюрокрация и в бъдеще с всичките й привилегии, дори и еврокръчмата не може да я изхрани.
05 Март 2017 20:55
Тъ. Както беше казал джелезнио Канцлер:
Под Германия разбирам Европа и под Европа разбирам Германия.
Нема тън-мън...
05 Март 2017 20:58
*
05 Март 2017 20:58
Да им ударим ПЛЕСНИК, сиреч - ДА ИЗЛАЗЯМЕ от бардака им!
05 Март 2017 21:24
Експресивният Доминик Волтон бе сред най-големите защитници на европейската идея с тезата си, че ЕС е утопия, която се превърна в реалност. Според него обаче европейците са станали мазохисти, защото са превърнали едни малки кризи – финансовата и мигрантската, в огромни. А Европа е единственото място в света, където има толкова много солидарност и която може да съществува само в състояние на постоянни преговори.


Преди 20 г. написах, че след падането на Стената най-голямата трагедия е, че западноевропейците не изпитват никакво любопитство към хората в Източна Европа. Защо ние, европейците, сме пред останалия свят? Защото знаем едно нещо – че другият е интелигентен. Че и германецът, и финландецът, и австриецът, и гъркът е интелигентен. Съзнанието за другия е интелектуално превъзходство с неоценима стойност.

Европа на две скорости, защото това се има предвид, а не на много скорости, е псевдодобра идея – Европа на богатите и бедните. Дискриминация е да се делим на богати и бедни, на стари и нови членки. Това, което каза центристът във френската политика Франсоа Байру, е, че трябва да се използва мнозинството от идеите, минималният общ знаменател за богати и бедни, Север и Юг. Това е по-интелигентният избор, а не идеята на технократите за няколко скорости. Защото технократите мразят бедните, мразят гърците, мразят българите, а обожават германците и англичаните. Не е страшно, ако в ЕС има бедни и богати. И затова идеята за Европа на две скорости, която се обмисля от 20 – 30 г., е псевдодобра идея. Защото тя означава, че един германец е по-интелигентен от българин, хърватин, грък. А проблемът на Европа не е икономически, а на утопията.

Трябва винаги да се пазим от политиците, които искат да бъдат разумни, защото идеята за Европа е пълна лудост. Още един пример – същото се отнася за БРИКС, икономическата организация на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, който е луд проект, защото това не е общност. Как може да се организира нещо в един бардак на глобализацията? Интересуват ме групировките, които се опитват да придадат смисъл, като южноамериканския Меркосур, опитващи се да се разграничат от САЩ поради тяхната мощ. Затова е лицемерие да се говори за Европа на няколко скорости – всички мислят за две. Някои хора се смятат за по-интелигентни, защото имат 3 БМВ-та, 12 мерцедеса. Бесен съм, защото от 30 г. никой не работи за Европа, която е разорана за реколта, без никой да сее. И изведнъж технократите идват на власт, вече няма утопия.

Смятам, че основният провал дойде малко след падането на комунизма - през 92-ра, 94-та година Европа се отвори към бившите комунистически страни въпреки съпротивата, че „икономически, знаете, че те...“. Трябваше да се извършат някои политически действия спрямо любопитните, показващи уважение източноевропейци. Такива имаше, но не бяха достатъчни, и това е нетърпимо, защото 20 г. по-късно имаме същата сегрегация и е очевидно, че един българин, албанец или македонец е също толкова интелигентен, колкото и италианецът или германецът.

Накратко, искам да кажа, че две предишни поколения създадоха Европа, които не успяват да предадат щафетата на следващите. Не че младите няма сами да открият Европа, но могат да се приложат множество мерки, като развитието на туризма, опознаването на историята и т.н. Същото се отнася до общите индустриални проекти. Трябва да бъдат обесени, фигуративно казано, немалко технократи...

Каква е разликата между информация и комуникация, както твърдите в книгата „Да информираш, не значи да комуникираш“?

– Разликата е, че информацията е послание, а комуникацията връзка. Комуникацията е много по-сложна от информацията и поради това всички предпочитат информацията. Журналистите казват, че не правят комуникация, но точно това вършат, както всички останали. Тъй като комуникацията е много трудна, всички я мразят и обожават информацията. В повечето случаи комуникацията не върви – не върви при двойките, в семействата, в предприятията. Така че комуникацията се олюлява, тя е по-трудна, защото означава да се преговаря, за да не се убиваме, да не се бием. Да се комуникира, е да се прави политика, дипломация...

Накрая искам да кажа три неща. Да комуникираш, означава много добре да споделяш, в по-голямата част от времето да преговаряш и в крайна сметка да съжителстваш. Това е върхът на демокрацията.
(Откъс от интервюто на Доминик Волон. Подчертаното е от мен)
05 Март 2017 21:25
*
05 Март 2017 21:25
Служебният премиер Огнян Герджиков плахо подхвърли като "лично мнение", че "бъдещето на Европа е федерализмът"
"Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъдем в задния двор на Европа, добави той като първа реакция на Бялата книга. Разбираемо е, че на България допада най-много петият сценарий на Юнкер, наречен "Правим много повече заедно". Сега може да изглежда утопичен в условията на възраждащ се национализъм, но не бива да се забравя, че обединена Европа тръгна от утопия на политически затворници по времето на нацизма.



05 Март 2017 21:27
*
05 Март 2017 21:27
Автора,
Не е зле, но мааа-а-алко повече немски нямаше да е зле да има в порфолиото си.
Иначе работата става "чул, недочул...."
Туй с яйцата беше върхът!
05 Март 2017 21:30
С нас няма да разговарят, защото това е привилегия на седящите, а ще ни посочват с намигане, знаци и нечленоразделни звуци кого и как да обслужваме. Както прави мосю Септим в "Големият ресторант".


Ясни знаци и силни сигнали. То и сега нашите сервилни ... ама да не ме баннат.
05 Март 2017 21:33
Мисълта ми беше, че Европа на /поне/ две скорости по същество си е разпад на Европа.
Да не говорим, че естественото разделяне е по ста Север-Юг, където дебнат пълчища гладни тарамбуки.
05 Март 2017 21:43
Ти ще изчакаш да те хванат за якичката и да те изритат, нали?

Надай се, жено, на пиян х_ _!
Те гърците не изритаха, въпреки гръцките им номера, та нас ли?!?
Ама кой каквато злина си направи, никой друг не може да му я стори.
Гледам тъ, че и ти си мераклийка да излазяш?
Прав ти път, крива ти пътека!
Ние оставаме!
05 Март 2017 21:51
Богатите прибраха каквото успяха.. едни други преядоха за трилиони без да плащат..
Останалите плащат сметката.
05 Март 2017 21:55
С няколко думи - кой да плати сметката.. който ял ял.. хайде да плащаме.. разбирай бедните да плащат.
05 Март 2017 22:01
Те гърците не изритаха, въпреки гръцките им номера, та нас ли?!?


Наивно. Не въпреки, а заради. "Дръж приятелите си близо, а враговете си - още по-близо!"

Brussels want to bill Britain £50BILLION to quit the European Union before we even START talks on a future trade deal

Натисни тук

Разпръсне ли се компанията, ходи си търси парите после.



05 Март 2017 22:30
Но национализмът избуява навсякъде в Европа и кълновете му се вкореняват и на германска земя. Какво би станало, ако Германия изпълни решението на НАТО за увеличаване на военните си разходи от сегашните 1.2% на 2% от БВП? Ще харчи над 60 млрд. евро годишно (сега 37 млрд. евро) и ще надмине военния бюджет на Русия - и то, без да има право да произвежда и притежава ядрени оръжия и стратегически носители. Кой би гарантирал, че при слаби съседи една постоянно растяща икономическа и военна мощ няма да се превърне в заплаха за континента.



Ефрейтори с фюрерски размах



могат да се родят по всяко време. Европейският съюз има само един смисъл - да пази Европа от война. Той е механизъм за поддържане на мира, което означава и за сдържане на Германия. Всички други общи стандарти са добавки, които служат на същата цел. Те са се появили именно поради продължителния мир, позволил Общият пазар да се трансформира в Европейска общност, а после и в Европейски съюз. В Бялата книга е показана диаграма, от която се вижда, че 70 години мир след Втората световна война са най-дългият мирен период в Европа от 500 години. Всички други затишия са тънки промеждутъци, които обясняват защо мирът няма собствено определение, а се дефинира чрез войната като "период между две войни".


Германия е в НАТО все пак. Може ли да пишете такива смехории
Кой би гарантирал, че при слаби съседи една постоянно растяща икономическа и военна мощ няма да се превърне в заплаха за континента.
След САЩ, вече и Германия е заплаха, въпреки че е
без да има право да произвежда и притежава ядрени оръжия и стратегически носители.
Да не би Русия/Путин да се е уплашила
05 Март 2017 23:00
Светослав Терзиев сякаш остана единственият разумен глас в шизофреничната и покварена българска атмосфера. Едва ли е много щастлив от това.

Г-н Терзиев
05 Март 2017 23:01
ЕС на две скорости, а?
Моят автомобил има 5 скорости. Но и на ум не ми идва да го карам едновременно на две, а още по-малко на пет.
Ама тия шашкъни искат да подкарат европейския автомобил на две скорости. Като не уточняват, дали едната от тях не е задна, което си е единствено реалистичното предположение. Справка - Великобритания...
05 Март 2017 23:03
"Офицерите оптимисти учат английски език, офицерите песимисти учат руски език"
популярна немска шега от 1944
05 Март 2017 23:23
Терзиев виж до какво доведе изпедерастяването България.
За четвърт век от армия способна да отрази почти всяко нападение и с малка помощ да форсира дарданелите, сега ..... И не е въпрос само на военна техника.
Германците изпедерастяват не четвърт, а три четвърти век.

06 Март 2017 00:03
Молдова и Украйна са две страни извън ЕС. Едната с 4 пъти по-нисък БВП , другата с два пъти по-нисък . Вероятно ние извън ЕС ще заживеем като швейцарците та затова има мераклии за излизане. Мнозина обаче си спомнят пладнешките обири на населението , когато не бяхме членове на ЕС. Много по-нагли обири от сегашните. Средни заплати редовно по 30 до 50 долара месечно . Това бяха деветдесетте години.
06 Март 2017 00:03
Аз в Германия не съм виждал да има толкова педераси колкото в България.В България само в парламента са около 200.
06 Март 2017 03:01
Федерализация на ЕС може и да ни е изгодна, но само и единствено, ако се премине и към общ федерален бюджет, с отделни пера за целия ЕС по дейности. Например заплатата на учител в Бургас да не идва от българския бюджет, а директно от европейския. Ако имаме изравняване на минимални заплати и обща и равна данъчна система на територията на целия ЕС.

Иначе във федерализацията няма нищо добро за нас, защото единните изисквания по чия мярка ще са ? Едва ли по нашата. Тогава наистина съвсем ще станем келнерите в ресторанта, че и миячите на чиниите (не че сега е особено по-различно).

ЕС на много скорости, интеграция между държавите в ЕС със сходен мащаб, развитие, интереси и отдалечаване и защита от тези с друг мащаб и интереси, сътрудничество на тези общности по между си само и дотолкова, доколкото интересите съвпадат, ще е по-добре за България, а и за всички.

Няма ли да е по-добре да има една засилена интеграция, дори до конфедерализация между България, Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, но не и такава с Франция, Германия, Холандия ? Няма ли тази локална общност да е по-успешна ако не е взаимно напълно отворена с общността на Германия, Франция, Холандия ?
06 Март 2017 03:49
Нормален е страхът на франчулята - Германия отново показва на всички, че "arbeit macht frei", хората бачкат яко, разработват технологии и производства и успяват да доминират въпреки, че цената на труда за работодателя е една от най-високите в света. Имат търговски и валутен излишък, въпреки, че не изнасят нефт и руди, нямат си Невисок Самодържец, но вървят напред.

За нашите носталгици, евромразци, путино- и тръмполюбци остава да фъргат плюнки по леля Меркел и да чертаят краха на ЕС. Пък той, пустият, все не идва...
06 Март 2017 05:26
Слушах днес словото на проф. Иво Христов по повод Трети март. Та, по памет, той каза една силна, според мен, фраза "Като видя някой западноевропеец да си остави костите по нашите земи за свободата и държавността на България, тогава мога да повярвам, че ни мислят доброто." Та, в този ред на мисли, както казваха едно време...а откъде накъде си предтавяме, че Европа не е била замислена още на старта на разни скорости, като ядро и колониална периферия? Има някакво единодушие, че Европейският проект изначално е идеален и идеалистичен, щастие за всички даром, но нещо не е станало както трябва и сега се изкилифенчил, та хоп - на две, или повече, скорости.
Мен ми се чини, че проекта НОВ РАЙХ е заложен от самото начало Ако НОВИЯТ РАЙХ е замислен по нов, икономически начин, начи има и нов план ОСТ, също замислен по нов ,икономически начин, та да реши окончателно въпроът с унтерменшите. Които са къде - на периферията. Ето ги двете и повече скорости: Франция, Италия и пр. че ги кооптираме някак, опит има, а унтерменшите ще ги редуцираме до нужните за прислуга бройки ( въвеждаме им западно здравеопазване, например) , оставяме ги неграмотни ( Бульонска система , ваучъри и други чудеса) , изцоцваме ресурсите и където има някой читав младеж или хубава булка; другото са тинтири минтири, или, да използуваме дипломатическия език на нашия бивш премиер, шменти - капели.
06 Март 2017 07:25
Пак смешен плач на автора без да предлага нещо по-добро от ЕС. А затова, че Еврапа е на две скорости вината си е само наша! Хората са казали, че ако сам не си помогнеш и Господ неможе. Ние хем искаме да работим по руски, хем искаме да получаваме по германски, няма как да стане! А за западните кости на наша територия, финландците да не са от Марс?
06 Март 2017 07:29
С доста думи, Бегемот, верно - съвършено верни, точни, си казал същото, което и аз съм казвал в тойзи Форум - АНШЛУС е енларджмънтът, еларжисманът, или както в Българията му викат разширяването на ЕС! Затова - да ИЗЛАЗЯМЕ докато не е късно! Fuck EU! Бъдете Виктория Нюлънд, българи!
06 Март 2017 07:59

Почитания, г-н Терзиев.
Питам се от много време - защо съдбата ни сподоби с карикатури за министър-председатели, които не схващат, не разбират в какъв батак се намираме? Защо съдбата не ни подари поне веднъж човек с Вашите компетенции на този пост?
06 Март 2017 08:32
Don, откъде си сигурен, че Терзиев има компетенции за МП? Той си е журналист. То затова сме на тоя хал, защото все се пробват с всякакви компетенции (безработни партийци, царе, пожарникари, юристи, икономисти, финансисти, философии прочие други некадърници, чието общо качество е единствено некомпетентността), но не и тези, които са необходими.
06 Март 2017 08:38
Надявай се на доброто , но се готви за най-лошото! Българската политика трябва да е такава , че във всеки момент държавата да е в състояние да продължи на собствен ход. Разбирам ги брюксел-патриотите - по нищо не се различават от ония за които една дружба беше като слънцето и въздуха , но не можем да си позволим да преживеем отново неподготвени като 89 год. поредната геополитическа промяна.
06 Март 2017 09:16
Мосю Терзиефф подкара новата година по стриктни опорни точки; да видим, само до изборите ли ще държи исото, или и след това?
06 Март 2017 10:00
Ausgezeichnet!
06 Март 2017 10:01
Европейският съюз има само един смисъл - да пази Европа от война. Той е механизъм за поддържане на мира, което означава и за сдържане на Германия.
Това как ще стане? Ще забраним на германците да работят и да печелят ли?
06 Март 2017 10:14
карикатури за министър-председатели, които не схващат, не разбират в какъв батак се намираме? З


ДОН,
много добре схващат и разбират, че в батака/мътната вода риба се лови, за лична употреба, разбира се. Тези хора отдавна са тази )Европа, която е на първа скорост. Те просто са като временно командировани от голямата фирма в някой забутан филиал по света. Е, не е като да са от висшия мениджмънт, но са си във фирмата. За тях граници, Шенген, ограничения няма. Зящо иначе е този ламтеж към власт - ами защото тук това е единственият начин да уредиш личното и на приближените си благополучие напук на измишльотината, че богат се става с честен труд...


А иначе, ако все пак "началниците" считат Европа за едно цяло, не си представям как това цяло се движи на две скорости - значи файтонът един път се тегли от кон, един път от магаре.... нещо като онова "Крачка напред - две крачки назад"... Или във впряга има кон и магаре - магарето го кара яваш-яваш, конят се опитва да препуска....
Каквото и да означава това, Европейският съюз май ще се окаже утопия....
06 Март 2017 10:20
"HERR"Либеллов,
французойките обичат да се отдават с удоволствие на немските красиви момчета и родените от това са 200 000 ,а пък обичат и "руска салата".
06 Март 2017 10:33
Федерализация на ЕС може и да ни е изгодна, но само и единствено, ако се премине и към общ федерален бюджет

Това е истината. Няма и никога не е имало друг начин за "федерация".
Първо общ бюджет. После всичко останало.
Само дето е невъзможно. Няма как германците да си делят бюджета с Терзиев, Герджиков ......
А защо се ломотят тогава дивотии.
Ами защото се плащат.
06 Март 2017 11:29
Хубава статия. Имам само една забележка - България нищо не избира, щото няма никакъв суверенитет. където ни сложат началниците там ще отидем.
06 Март 2017 12:19
"Офицерите оптимисти учат английски език, офицерите песимисти учат руски език"
популярна немска шега от 1944


Е, следващите 70 години показаха, че оптимистите са били по-прави.
06 Март 2017 13:38
Ако по-рано никой не се е сетил, то поне след тази статия би трябвало в Министерския съвет да отлежават три екшън-плана, в зависимост от ситуацията.
06 Март 2017 17:49
Ако има нещо, което с повод и без повод да втриса французите, е



мисълта за растящата сила на Германия


Това може да е било вярно някога. Отдавна не е.
06 Март 2017 18:01
Светослав Терзиев
06 Март 2017 18:07
По памет: мисля, че Ленин беше писал, че най-големият враг на социализма, който може да го затрие, е "волокита"-та, т.е. бюрокрацията му. На ЕС ще му изяде главата собствената му, брюкселска бюрокрация, с всичките й феодални привилегии (точно както тези при нашия соц ), тлъсти заплати и бонуси, тотална отдалеченост от проблемите на европейците-граждани (капсулиране ), и други "топузи" на краката му...
06 Март 2017 18:08
е,не се знае Европа на колко скорости ще се подкара,но вече е явно,че ние след 26 март отново ще тръгнем към светлото бъдеще на ЗАДНА.
06 Март 2017 18:45
е,не се знае Европа на колко скорости ще се подкара,но вече е явно,че ние след 26 март отново ще тръгнем към светлото бъдеще на ЗАДНА

Сериозно смяташ, че БайХой ще подкара трети мандат, недовършен?
Че има ли някой друг да е нанесъл повече поразии на държавността в България от СИКаджията-застраховател с бухалка?
Има ли някой, който по-безпардонно и безсрамно да е лъгал в очите ошашавения народец?
Има ли някой, който повече да е крал от държавната трапеза? Справка - "стиропорирането" на държавния бюджет, с рандеман 100%...
10 Март 2017 18:16
Германия е в НАТО все пак...


Тя едно време беше сключила пакт за ненападение с СССР, Молотов-Рибентроп и т.н. Делиха си Полша, пък после...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД