:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 202
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Голямото съобщение

Доналд Тръмп пристъпва към обещаната данъчна революция. Стивън Мнучин (вдясно на снимката), секретар на трезора на САЩ (Министерство на финансите), е убеден, че въпреки намалените данъци в бюджета ще влязат повече пари, отколкото досега.


Завчера президентът на САЩ заяви, че на 26 април ще направи "голямо изявление (big announcement), в което ще стане дума за данъчната реформа" и за "най-голямото намаление за всички времена". Пресата гръмна: "В сряда данъците падат". Стивън Мнучин, главният щатски фискалист, охлади страстите с уточнение, че ще обявят само "широките принципи и приоритети", което ще е началото на "дълъг път". Но и той сподели ентусиазма на президента: ще бъдат предложени най-мащабните съкращения на данъци, ако не след Втората световна война, поне от Рейгън насам. Очевидно е, че президентът Тръмп подхваща на бързи обороти най-важната от промените, които заяви в предизборната си кампания - данъчната реформа. Това е



сигнал за всички държави в света:



когато световният икономически лидер прави не стъпка, а стръмен завой в данъчната си политика, всички други са принудени да го следват или да загубят пазарни позиции и капиталови натрупвания. Капиталът неизменно мигрира натам, където получава най-изгодни условия, сигурност и разумно данъчно облагане. Засега не знаем много за пакета данъчни реформи, но администрацията на САЩ дава ясно да се разбере, че ще следва предизборната програма на президента. Заслужава си да я припомним:



пропорционален ("плосък") данък



за корпорациите вместо досегашното (умерено) прогресивно облагане на печалбите. Ето точните думи на тогавашния кандидат за президент Тръмп, описващи тази промяна: "никой бизнес от какъвто да е размер, от Форчън 500 до магазина на мама и тате и до самозаетия, който живее от поръчка до поръчка, няма да плати повече от 15% данък за дохода си от бизнес; тази ниска ставка прави излишни корпоративните инверсии, защото данъчната ставка на Америка става една от най-добрите в света". В България имаме още по-добра ставка и вече десетгодишна практика на пропорционален данък за бизнеса. Сега САЩ тръгват в нашата посока. Предполагам, че до няколко години ще ни доближат с ново намаление на данъчната ставка, а може би ще ни стигнат, като въведат десятък, както още от библейски времена се е облагал доходът от бизнес. Наред с облекчението за корпорациите



намалява прогресията на личното облагане,



премахват се точно половината (3) стъпки на прогресията и остават 10%, 20%, 25% и още една, начална стъпка - 0%. Най-голямо в стойност според финансовите съветници на президента ще е намалението за "средната класа" (каквото и да значи това във фискален план). Обаче най-тежко за хазната ще е предвиденото облекчение за гражданите с най-ниски доходи: ще се освободят от задължение да подават данъчна декларация и да плащат подоходен данък всички с годишен доход под 25 000 долара и семейства под 50 000 долара годишно. Смята се, че тази мярка ще извади от списъка на данъкоплатците 75 милиона домакинства, над половината от всички, които плащат този данък сега. Ето това е много смела, но добре изчислена стъпка. Заслужава си съвсем сериозно да се помисли как същото да приложим и в България. Всеки финансист (трябва да) знае, че "данъчната тара", т.е. разходите за обработка, декларации и вноски, контрол и събиране при долната трета от платците на подоходен данък надхвърля постъпленията от данъка. В САЩ вероятно нетните данъчни постъпления от половината платци на подоходен данък са близо до нулата. И още една от предварително огласените мерки в данъчната реформа с марка "Тръмп" заслужава специално внимание и трябва да се обмисли и у нас:



опростяване на данъчните правила



С годините данъчното законодателство, административните правила и практики стават толкова сложни, че нормалният данъкоплатец не е в състояние сам да състави данъчната си декларация - от страх да не сбърка нещо и да отнесе глоба или дори обвинение в престъпление (доказвай после, че от глупост и неразбиране си оплескал декларацията, но не и с престъпен умисъл). Идеята на Тръмп дотам да опрости правилата, че всеки данъкоплатец сам да се ориентира в тях и сам да може да изчисли данъка си и да го декларира, изглежда нищо работа, но това е много по-сложно от всички останали мерки на данъчната реформа, взети заедно. И ще има най-голям ефект. Ако постигнат целта, САЩ не само ще ударят многомилиардната консултантска индустрия, но и нейните обичайни комбинации и схеми, чрез които сега се отклоняват от облагане трилиони долари. Но укриването от данъци не е безплатно, нито безрисково. Нормалният човек би предпочел да плати 10% и дори 15% данък и да е чист пред закона, отколкото да плати 5% веднъж, а после поне по 1-2% годишно за укриването, после да трепери с години дали и кога ще го хванат да плати данъците с лихвите, глобите, а може би и със затвор като възмездие за "иновативните данъчни техники", на които се е хванал от чиста лакомия, но и поради непоносима данъчна тежест. А за държавата



данъчните облекчения ще се изплатят,



понеже ще дадат на бизнеса възможност за растеж, ще остават повече доход за потребление и инвестиции на домакинствата, избягал капитал ще се завърне у дома, ще се открият повече работни места, ще се произведат повече продукт и доход. В крайна сметка, изчислява Стивън Мнучин, секретарят на трезора (министерството на финансите) на САЩ, в бюджета ще влязат повече пари, отколкото досега.
5
5998
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
23 Април 2017 20:18
Ще видим. Тръмп се доказа като най-голямата въртиопашка...
24 Април 2017 10:11
В България имаме още по-добра ставка и вече десетгодишна практика на пропорционален данък за бизнеса. Сега САЩ тръгват в нашата посока. Предполагам, че до няколко години ще ни доближат с ново намаление на данъчната ставка, а може би ще ни стигнат, като въведат десятък, както още от библейски времена се е облагал доходът от бизнес

Чудна работа! Как още не сме изпреварили американците?
Ама... сега... като тръгнат по нашия път... може и да ги по-настигнем...

Вероятно, когато човек чете библията от позицията на счетоводител (нищо лошо срещу счетоводителите) стига до подобни безсмислици, като извода за облагането на дохода от бизнес в библейски времена, пропущайки другите задължения на имащите "бизнес" в библейски времена.
Неразбирането на пропорционалния данък като баланс ограничаващ безконтролното нарастване на политическата власт на парите от такива светли интелектуалци и налагането на мирозрението им в света рано или късно ще ни доведе до режими, наричани в други времена с простото "плутокрация". След плутокрацията идва "хляб и зрелища" а после, "бащица" и да си плутократ става толкова несигурно, колкото и плебей.
24 Април 2017 15:47
Не ми се спори с Хърсев, но голям миш-маш е забъркал.
Сигурно е чел доста книжки, но за данъците в Америка (персоналните) няма представа.
Тука всеки може да отиде онлайн и да си попълни данъците - в много случаи без пари, или 10-12 долара в най-лошия случай.
Тези данъчни експерти, за които Хърсев говори и сигурно си мисли, че е един от тях обслужват бизнесите, или много сложни персонални сметки с разнородни инвестиции, доходи от имоти, и други такива.
Масово хората САМО имат доходи от работата си, плащат си заема за къщата (получават връщане на такси над определена сума), и ако децата им са в колежи получават облекчения за платените такси.
Като цяло нещата са много опростени, отнема до 1 час да си попълниш таксите и да ги пратиш на федералните и щатските данъчни служби. При това ги пращаш онлайн, не се налага физически да пращаш никакви документи и формуляри.
Ако си толкова некадърен, че да не можеш да отвориш програмата в браузъра и да си попълниш таксите сам - отиваш в някое бюро и за стотина долара ти свършват работата.

Това, което Тръмп обещава да направи е да облекчи корпоративните такси (да ги направи по-малко объркващи), и да намали таксите на средната класа - тези с доходи над 100-120 хиляди на година (250 хиляди на семейства). Сега те плащат непропорционално много.
24 Април 2017 15:53
Не изградим ли наша стратегия, нищо друго няма значение. На Хърсев и подобни им е широко около врата. Получават си хонорарчета за гледане на ЦНН и си пият мастичката. Така се живее 100 години. А ние какво да правим?
25 Април 2017 09:06
От десет години имаме "плосък" данък 10%, и ни чужди инвеститори са се затичали насам, ни укриването на данъци е спряло?! И сме цъфнали, та вързали! Добре че има едни евросубсидии, които ги броят за инвестиции, и за БВП, та поне на хартия да изглеждаме не толкова зле.

И елитът изглежда си вярва сам на лъжите. Което не е добре, защото е социопатична черта. И чертае банкянският "пръв партиен и държавен ръководител" един красив живот, убеждава ни че сме забогатели, а 1/3 от българите се чудят какво да сложат на масата! Останалите сме на нулата, колко били нараснали спестяванията, а те са само в сметките на 2-3% българи.

А пропо,тия дни има две годишнини, днешния ден през 1792 г. Франция въвежда гилотината като средство за смъртно наказание, родила се е и марсилезата. Опичайте си ума, което е било, пак може да бъде, ония над вас като нищо ще ви пожертват, ако стане напечено.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД