:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,309,613
Активни 107
Страници 14,128
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Лошият народ

Бойко Ламбовски
Светът е принципно парадоксален. Сред най-забавните му парадокси е, че гъмжи от демократи, които харесват демокрацията, докато им върши работа. Когато тя почне да ги разочарова, си намразват народа. Имам няколко приятели и познати политици, които след последните избори не крият досадата си от гражданите на нашата страна. Разбира се, в тесен кръг го правят, от екраните никога няма да ги чуете.

Първо ми се ще обаче да припомня преференциалните смешки. И на тези избори се случи оня феномен, наречен 15-15, при който номерът на партията в изборната листа се пише в кандидатдепутатската по инерция, и така по-заден кандидат измества по-преден. Депутатът от ДПС Камен Костадинов дори се отказа от депутатския си мандат в знак на протест срещу друг депутат - Ангел Исаев, който с печелившата комбинация 9-9 влезе щастливо в парламента. И хич не рачи да излезе след това, дори под натиск от ръководството си. Запъна се човекът, и точка. Сега му е кацнало пилето на късметя на рамото един вид, отстрани викат по пилето: фъррр, дюуу, къш, пък г-н Исаев - цап птичето за крачката, и толкоз. Законът му дава право. Вече знаете, че той стана независим депутат, гневно изключен от своите, а с излизането на Камен Костадинов пък се освободи място за "несправедливо" невлезлия поради инатливия г-н Исаев - Дурхан Мустафа.

Този казус даде повод на лидерите на движениетода заговорят за "законодателна инициатива"за решаване на въпроса. Само че това не е ли смешно? Как се доказва преференциалност по невежество от преференциалност по осъзнат избор? На неотдавна отминалите избори повече от 1.2 млн. души се възползваха от възможността да пренаредят кандидатдепутатските листи. Кои обаче са го сторили осъзнато, а кои, и най-важното колко - са го сторили от несъобразителност? Трудно доказуемо. От този вот пострадаха и ГЕРБ, и БСП, и ДПС.

Аз обаче ви ги разправям тези работи не защото нощем не мога да спя поради съчувствие към изместените или от завист към късметлиите. Мисля, че би имало нещо крайно нелепо в едно предстоящо законодателство, което да блокира невежия вот. Демокрацията не е ли всъщност осъзнат, осведомен избор? Нейната ефективност не е ли свързана с изразяване волята на разумни, интелигентни индивиди, които чрез вота си слагат начело на държавната власт подготвени в професионален и неукорими в морален аспект люде? Че ако тези, гласуващите, са толкова - с извинение - малограмотни, та не могат да отличат партиен номер от преференциален, то как очакваме те да изберат подходящите управленци? И не може ли законотворците да правят така с все сили, щото законите им да служат хората да стават по-образовани, а не да дисциплинират необразованите?

Имам чувството че те - необразованите, някак са по-мили на маса български политици.

С всичко това само подсказвам посоката на разсъждение на моите приятели, които вече много често взеха да ми говорят за "необразования", "прост",изобщо "лош" народ.Просто ги усещам как - ако зависеше от тях, не биха дали на огромната част от населението правото да избират. Това не е само у нас, не е само наш синдром тоест. Самата демокрация е понятие разтегливо - избирателното право в много страни е било и е ограничавано по полов, имуществен, образователен, етнически и какъв ли още не принцип. Дори в Древна Гърция - родината на демокрацията, е можело успешно да имаш и право на глас, и роби. При това никому и наум не идело, че гласоподаването е екстра, която може да се даде на роб.

От убеждението, че част от народа е "лоша", не се овардиха дори американците след избора на Тръмп. Гледаме това и при французите. Част от руснаците смятат западните жители на Украйна за фашисти, пък украинският музикант Олег Скрипка се изказа тия дни, че в Украйна трябва да се направят гета за тия, които не говорят държавния украински език. "Хората, които не могат да научат украински и имат ниско IQ, на такива да се туря диагнозата "дебилизъм". Трябва да се изолират, защото са социално опасни" - рече той.

Бързам да кажа, че такъв тип мислене може да се види притегателен и убедителен на мнозина. Започнеш ли обаче да планираш гета и закони срещу "дебилизма", то рано или късно секуларистичната секира ще ти посече демократичните придобивки.

Философът и писател Емил Чоран има книга "Лошият създател", в която плиска извънредно талантливо горчив сарказъм върху Твореца, направил света така чудато неприветлив.Не знам Творецът дали му е чел книгата,но със сигурност му е посъчувствал за мъките. Нашите политици много често бърчат горчиво нос поради "матряла", разбира се - тайничко. Но никога не е имало и няма да има социален мир, ако имащите, можещите и знаещите не си ползват даденото в повече, за да дърпат неимащите, неможещите и незнаещите при себе си. А само им се катерят по гърбовете и им подскачат по несъобразителните глави.

Народът е като Твореца - не само остава, докато се катерят и падат от него, ами със сигурност знае нещо, за което ние поотделно не се и догаждаме.
14
5169
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
24 Април 2017 20:06
Ми няма лошо, ако имащите, можещите и знаещите направят така, че, примерно, листа №1 да почва от втори номер, в листа №2 след първи да идва трети и т.н.
24 Април 2017 20:22
Имам няколко приятели и познати политици, които след последните избори не крият досадата си от гражданите на нашата страна

Ами не щяха хората либерастите - льоши са, значи...
Исаев е избран законно. Номерът не си е слагал сам, определен е от депесарите да е там. Преференциите са воля народна - така че е нелепо /най-малкото!/ да се присмива някой на човека. Добър, лош - посочен от една партия и зибран според правилата. А дали той се радва на птичето на късмета, или Марешки се надява това да е лешояд - отделен въпрос...
Вижда се старанието и желанието тая статия да е добра. Но е станала както обикновено...
---------------------------
Сайтът на Генек
25 Април 2017 07:18
секуларистичната секира
???
25 Април 2017 09:59
Но никога не е имало и няма да има социален мир, ако имащите, можещите и знаещите не си ползват даденото в повече, за да дърпат неимащите, неможещите и незнаещите при себе си. А само им се катерят по гърбовете и им подскачат по несъобразителните глави.

Това нещо вече е направено във всяка що годе цивилизована държава с безплатното образование и стипендиите за по-бедните ученици.
Остава открит въпросът доколко самите неможещи и незнаещи имат желание да се квалифицират и да станат можещи и знаещи.
Защото, както е казал народът: "Господ дава, но в кошара не вкарва."
А можещите и знаещите преди години са тръгнали от едни и същи стартови позиции с неможещите и незнаещите.
25 Април 2017 10:05
Мисля, че би имало нещо крайно нелепо в едно предстоящо законодателство, което да блокира невежия вот.

Защо да е нелепо? Не е ли задължение на всеки избирател да прочете налепените листовки в избирателните секции за начина и преференциите при гласуване? В тях механизмът е обяснен достатъчно ясно и подробно.
Жалко ще бъде системата с преференциите да се замени с друга. Нещо повече - преференциите трябва да са абсолютни без разлика бой е водачът на листата. Така резултатът ще изразява по-добре волята на избирателя.
25 Април 2017 10:05
Няма управия! Ако не си наясно със кирилицата то цифрите са арабски!

Правете разлика между число, номер и цифра. Учи си във втори клас.
25 Април 2017 10:07
Даже и да са индийски все тая!
25 Април 2017 12:27
>>><<<
[i]С всичко това само подсказвам посоката на разсъждение на моите приятели, които вече много често взеха да ми говорят за "необразования", "прост",изобщо "лош" народ.Просто ги усещам как - ако зависеше от тях, не биха дали на огромната част от населението правото да избират.[/i]


Бойко, остави ги тези приятели, щото с каквито се събереш, такъв ставаш!
25 Април 2017 13:38
Това нещо вече е направено във всяка що годе цивилизована държава с безплатното образование и стипендиите за по-бедните ученици.

човеко говори за България, не за цивилизованите държави, там на всички ни е ясно.
25 Април 2017 15:08
човеко говори за България, не за цивилизованите държави, там на всички ни е ясно.

Що, да не би някой да е спрял желаещите да завършат поне средно образование?
Ако не си наясно, за едно малцинство се отпускат и специални стипендии в университетите... Стига да има желаещи.
25 Април 2017 15:34
Ако не си наясно, за едно малцинство се отпускат и специални стипендии в университетите

не съм наясно, може ли подробности, както и кои се смятат за по-бедни, щото се пак трябва да отговарят на некви критерии, нали?
25 Април 2017 16:20
Законът му дава право.

25 Април 2017 16:28
Невеж вот или както там го наричате, нямаше, когато бюлетините бяха цветни.
Нямаше и твърде голям брой недействителни бюлетини, тъй като се броеше цветът, дори по бюлетината да има надрасквания.

Някой обаче реши, че цветът е подривен и влияе върху избора на избирателя.

В такъв случай би следвало да се забрани и партиите да си избират отличителен цвят.

И да избират само цифра, както е споменал колегата по-горе, и по митинги и плакати да веят знамена и флагове с цифри, както и да се обличат в бели костюми или облекла на цифри и веят бели шалчета с цифри.

В интересен на истината, цветът наистина е субверсивен или подривен, но той е такъв още на ниво учредяване на партия или движение и чак след това - на ниво избирателна кампания и по-нататък - избори, гласуване и резултати.Подривни, естествено, са и цифрите...
И изобщо изображенията, думите и дори имената на кандидатите, не само на партиите, движенията и коалициите.
И символите.


Но кой би могъл да не разчита на подривността на символите?
25 Април 2017 19:58
>>><<<
Родиш се някъде и не знаеш на какъв народ ще налетиш. Още докато си бебе ти разправят разни неща, които почваш да разбираш чааак когато не си вече бебе и си на гърне, та си викаш, бе кво съм клекнал и аз сред този матрял?!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД