:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,546,505
Активни 86
Страници 10,041
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Каи тангата

Бойко Ламбовски
Писателят Петър Делчев, който си вади хляба, конструирайки дървени къщи, ми обърна внимание как повечето от днешните млади гледат на Земята. Като на едно извънредно уязвимо място, рече той - един такъв космически кораб с ограничени ресурси. Добре е това, рекох си аз, добра е тази еволюция на нашия общ поглед върху планетата. Нашият прадедо, а особено неговият прадедо, е виждал Земята като едно неизбродно,неизчерпаемо откъм заплахи, но и откъм ресурси мястоМислил съм си много за понятието "гора" - предлагам и на вас да помислите. Та гората, лесът са били за хората отпреди исторически нищожните 600-700 години нещо съвършено различно от нашите представи днес. Съдим за това от приказките и старинната литература. Гората е изглеждала на тогавашния човек като нещо, обкръжаващо го отвсякъде - тайнствено, понякога привлекателно, най-често заплашително, но на практика - безкрайно пространство. Основната характеристика на онази гора в човешката представа най-лесно дава думата "неизбродност". В гората е можело да има пътека, дори път; от гората е можело да отвоюваш нива, даже цяло поле, ала тя - Гората - е нямала свършване. Каквото важи за листата й - безбройни, същото е важало и за дърветата, и за животните в нея. Човекът се е възприемал като троха в нейната шир, подобна на онези трохи - от приказката за Хендел и Гретел.

Днес гората, там, където я има, разбира се, е вече само защрихована геометрична формичка от човешката география. Тя е специален обект на искрени еко-грижи или софистициран еко-популизъм; тя е само едно малко и добре изследвано за флора, фауна и ендемитни ценности квадратче на картата, което трябва да се пази от незаконна сеч, да се обхожда от патрули и лесничеи, да се соанира от лесоинженери като немощна кокетка в луксозен старчески дом. Идеш ли там на пикник, следва да внимаваш какво и къде ръсиш, да не палиш огън и да не забравяш стъклена и пластмасова тара из полянките, да си готов да срещнеш в гората горе-долу толкова туристи, колкото в Борисовата градина или на площад Славейков... И следва да си сбираш всичко до трошица, да пазиш всяка шишарка, изобщо да внимаваш за гората, защото не тя е вече голямата, безкрайната и опасната; ти си големият и опасният. А тя е нещо, коетовнушава усещане за бавна агонияВ гората едно време се е отивало като в океана - ако се върнеш жив и цял, си е било късмет, радост. В гората днес се отива като на блокбастер с пуканки; като се върнеш, те питат кого срещна там. И не очакват да кажеш - три язовеца, шест таралежа, една лисица и дори мечка, а - ако не те мързи, скромно да отвърнеш: - ами срещнах група дъновисти, една тайфа маунтън-байкери, мина и едно шествие от еколози ли, подкарани от министъра си чиновници ли, които правеха уборка преди поредните избори... Но говори ми по-силно, моля, защото ме набръмчаха и едни идиоти с ATV-та, проглушиха ми ушите, едва те чувам...

Жителите на Великденските острови (то един е само обитаваният остров, впрочем), сигурно също са виждали гората като неизчерпаема. Е - не чак като океан, но неизчерпаема. Въпросният Рапа Нуи е много предпочитана метафора за днешните любители на есхатологичните прогностики, затова няма да ви занимавам с версията как са изсекли гората на острова си заради каменните истукани, и така докарали жизненото си пространство до екокатастрофа. Какви ли не екзотики се пишат за Рапа Нуи - повечето се изключват взаимно. Едни версии твърдят, че хората там били отявлени канибали, други - че не, едни казват, че рапануйците са виновни за изсичането на палмите, други - че мишоците са виновни, едни версии казват, че рапануйците са воювали до смърт, а други - че тц, били дружелюбни. Факт е, че е пълно с пещери с тесни и удобни за защитаване входове, както и с прочутите истукани, които нещо искат да ни кажат и днес, но ние виждаме само как е падало огромно дялане и почит към предците и боговете. Само че от това островът не е прокопсал. Тъкмо напротив - вероятно се е опустинил.

За нас Рапа Нуи - Великденският остров, е пример как обособена част от човечеството се бори за оцеляване и цивилизационен възход, но може и да не го постигне, а да се докара до регрес и нищета. Обаче и на Земята може да се погледне така някъде от високото - и да се види тя като една кръгла топка Рапа Нуи, която вози няколко милиарда голи маймуни-мутанти около звездата; те са се качили на върха на хранителната верига, и някои от тях - особено най-високо покатерилите се,преливат от надменностЕдна от версиите за истинските и стари рапануйци, както казах, е, че били много войнствени. След битка устройвали пир, на който се угощавали с месото на победените врагове. Тамошните канибали се наричали уважително каи тангата (kai tangata, рапануйски).

Оня ден един автор - П. Валентино, написа в "Кориере дела сера", че големите ядрени държави трескаво модернизират арсеналите си, малките трескаво искат да станат големи, а неядрените трескаво мечтаят да станат ядрени.

Аз не вярвам да се изтрепем, нито да се изтровим с радиоактивна вода, но знам едно - множащите се железа из хангарите не са нито по-красиви, нито по-полезни, нито по-евтини от истуканите на Рапа Нуи. Видяно отвисоко, си е каи тангата, и нищо друго.
12
3931
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
26 Юни 2017 21:20
маймуни-мутанти са се качили на върха на хранителната верига, и някои от тях - особено най-високо покатерилите се, преливат от надменност

Ама престанете да обиждате г-н Борисов, ако обичате!
26 Юни 2017 21:41
Безобидно обобщаващо - както винаги...
26 Юни 2017 21:43
Бою, браво! Обожавам о-в Рапа Нуи с мауите и аку-акутата, както и сала "Кон-Тики". Накратко - Тур Хейердал. И на Фату Хива не е зле! Изглежда, че вече само там НЯМА каи кангата... Ето днес Лилето Павлова погълна Боршош, понеже се грижи за други усти.
26 Юни 2017 23:29
от приказката за Хендел и Гретел.
Също Хензел и Григ.
27 Юни 2017 11:05
Май всички преливаме от надменност. На тези, ходещи високомерно из планината им стига веднаж да се загубят- не е толкова трудно. На всички останали, за да разберем къде точно ни е мястото, ще ни е достатъчно едно по-едро световно бедствие- примерно голямо вулканско изригване със съответните световни климатични последици.
27 Юни 2017 11:10
от приказката за Хендел и Гретел.
Също Хензел и Григ.


27 Юни 2017 11:13
Ама престанете да обиждате г-н Борисов, ако обичате!


Нали не е характеризиран като дебел, даже obese.
27 Юни 2017 11:18
Няма никакъв проблем да си "каи тангата" в пълна хармония с природата. Нима шимпанзетата, които избиват и похапват себеподобни, или пък даяките на Борнео не живеят в хармония с природата? Не, много са си добре. И чичко Фройд да питате и той е рекъл, че канибализмът и "каи тангата", в случая, е традиция с дълбоки корени в човешкото стадо. В един от аспектите и е форма на придобиване на жизнената сила на врага. Къде тук е липсата на хармония? Напротив. Природната сила трябва да бъде уважена, съхранена и заради това ... консумирана. С почитание. Колкото повече врагове си убил, толкова по-голяма е силата ти - "каи тангата". И в това няма нищо в разрез с природата и почитането и. Просто са различни неща. Дали мъжките шимпанзета на пореден поход за месо, дали даяките в джунглата, дали специалните части - изглеждат по същия начин. Съсредоточени, концентрирани, вглъбени, готови. За което предстои. Каи тангата.
27 Юни 2017 11:22
Ако се намерят и разчетат автентични ронго-ронго, това ще е най-голямата сензация след розетския камък!
28 Юни 2017 17:50
Автентичните ронго ронго, са намерени и разчетени. Няма да кажа от кого, но тихичко споделям, че там пише много за ретроградния Меркурий.
28 Юни 2017 23:00
И нито дума за о-в ПАСХА???
03 Юли 2017 12:24
Би могло на истуканите да се погледне и като на инвестиция в туризма.
Някои немци гледат като на инвестиция, а не на прахосничество, от страна на Лудвиг Втори Баварски, относно замъците му...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД