:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,554,134
Активни 126
Страници 11,080
За един ден 1,302,066

Баш сега не му е времето за борба с корупцията

Ще променяме закони, сякаш сегашните позволяват да се краде, а едва новите ще забранят кражбите. Очакването е да получим някоя изпросена похвала за съживена политическа воля
Светослав Терзиев
Къде е политическата воля за борба с корупцията, която тъй мистериозно се подава и скрива, сякаш е чудовището от Лох Нес? Време е да си кажем истината. Няма я, защото не съществува.

Точно сега се пекат най-крупните и най-съмнителни обществени поръчки, например, за превъоръжаване на армията. Ще се купуват изтребители, кораби, бронирани машини за милиарди. Който сключи сделките, ще осигури старините си като за предпоследно (защото няма да спре, ако не го хванат). Премиерът Бойко Борисов се люшка като обезумял по темата "Грипени" - на четна дата ги заклеймява като президентска уйдурма, а на нечетна сам се натиска да преговаря с шведите при какви условия да ни ги доставят. Заедно с това играе и с американците, защото в предишния си мандат им намигна, че ще купи трета ръка Ф-16, после ги задраска от списъка, а ден след това тръгна да прави парламентарна комисия, за да разследва кой ги е декласирал. Когато се преговаря за оръжие, всичко е скрито-покрито от съображения за сигурност, което означава отлична корупционна среда, доколкото корупцията се плаши само от светлината. Знае се, но е почти недоказуемо, че такива сделки не минават без комисиони. Логично е, че колкото по-неизгодна е една сделка за държавата, толкова по-високи са комисионите за онези, които трябва да си затворят очите. То е като да пробуташ мома с мустаци - трябва да напиеш здраво младоженеца.Ами санирането - сега ли да правим разследванекак се харчат милиарди за опаковане на панелки с пожароопасен стиропор или подобни изолации? В други държави, където вече имаха огнени инциденти, започнаха да принуждават хора да напускат опасните си жилища, но у нас ги агитират да си траят, защото хем им е "без пари", хем икономисват енергия. Източването на държавата чрез фантастично завишени сметки не е тяхна грижа. Те ще разберат какво са си причинили с мълчанието, когато застрахователите започнат да им вдигат застрахователните премии. Следващото проглеждане ще бъде, когато разберат, че санирането не е повишило, а е свалило реалната цена на жилищата им, защото ги е направило пожароопасни.

Има обаче и други причини да се отложи борбата с корупцията за по-добри времена, защото освен български се въртят и европейски пари на високо равнище. Сега сме по средата на текущия многогодишен финансов период на ЕС, а са разплатени само 10% от полагаемите се милиарди евро. Задава се ударно усвояване през втория период, след който не е ясно какво ще оцелее от кохезионните фондове (дарените пари). Президентът Радев се похвали, че в Римската декларация от 25 март е прокарал текст за запазването им и след 2020 г., но едно е политическа декларация, друго е гласуван в Европарламента бюджет. Нищо не е сигурно и каквото се полага, трябва да се вземе сега.

Но дори и да не бъде задраскана кохезионната солидарност в ЕС,парите ще минават през по-ситна цедка,защото ще влезе в действие новата служба на европейския прокурор, за чието създаване чрез засилено сътрудничество се подписаха на 8 юни 20 държави, включително и България. Появиха се съобщения, че новите блюстители на финансовия ред в ЕС ще следят не само движението на парите в касите на европейските фондове, но и ще надничат в националните портмонета, за да видят дали властите позволяват измами с ДДС и контрабанда. Основанието е, че източването на която и да е държавна хазна засяга интересите на всички останали, защото отслабва съюза. Едно е да разчиташ на Цацаров да те разследва, друго е някой Ханс да му изземе ролята. Тогава и българският съд може да прецени, че представените му доказателства са годни за осъдителна присъда.

България се готви да поеме председателството на ЕС през януари 2018 г. Заделила е за целта 150 млн. лв., но е готова да усвои още чрез "дарения". Държавата ще положи всички козметични усилия, за да изглежда по-гиздава на Европа. Началото на председателството й ще съвпадне с появата на поредния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който я наблюдава заедно с Румъния за корупция на високо равнище (плюс организирана престъпност). Много важно е дотогава тази темада бъде заметена под килимаЗатова министърката на правосъдието Цецка Цачева така решително пусна в събота за обществено обсъждане нов вариант на антикорупционния закон, изработен от екипа на бившия вицепремиер Меглена Кунева, който не бе приет от предишния парламент.

Той предвижда, както настоя и президентът Радев, да бъде създаден единен орган (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество). Той ще обедини създадените вече с такава цел Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). А иначе проектът за закон на Цачева е много забавен. На този етап тя предлага проекто структура на закон. А през септември ще предложи и самия закон. За хвърляне на прах в очите на Брюксел ще бъдат приложени двете най-изпитани тактики: първо, законодателни промени; второ, структурни промени.За арести и присъди не питайте!Ще променяме закони, сякаш сегашните позволяват да се краде, а едва новите ще забранят кражбите. Ще окрупняваме структури, след като по-рано ги раздробявахме уж в интерес на независимата им работа едни от други. Очакването е да получим някоя изпросена похвала за съживена политическа воля, плюс поредна отсрочка за постигане на реални резултати, защото нормално е да се изчака да заработи новата структура въз основа на новия закон, преди да се стигне до разследване, обвиняване и осъждане на виновните.

Ето как вътрешното и международното положение за пореден път показват, че не му е времето да започваме действителна борба с корупцията на високо равнище. Президентът Радев се присъедини към мнението на премиера Борисов и главния прокурор Цацаров, че "румънският модел" не е подходящ за България. Но докато търси оригинално българско решение, самият той се позовава на румънския опит: "През изминалата година в Румъния има отнето имущество на стойност 667 млн. евро и директно 227 млн. евро са върнати в държавния бюджет от разкрити корупционни схеми, а в България от дейността на КОНПИ приходите са 18 милиона лева".

Същото ще прави и Европейската комисия, когато се заеме с въпроса да спре ли наблюдението само над Румъния, или да го отмени и за България? Сега не му е времето да се тревожим, защото идва ваканция, а докладът е чак след половин година.Карикатура: Христо Комарницки
--------------
Снимка: Президентство на България
От кабината на изтребителя президентът Радев вижда корупцията като изтребимо зло, но премиерът Борисов има друг зрителен ъгъл в сделката за бойни самолети.
10
4929
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
27 Юни 2017 01:22
По времето на царя, имаше умни хора, които бяха решили да премахнат корупцията с един замах, използвайки американският и брюкселски опит. Как щяха да го направят ? Ами, като я узаконят и прекръстят на лобизъм. Щяха да приемат закон, за да може корупцията да е напълно законна.

В България сигурно има корупция, но тя е като невинно пеленаче пред корупцията във Вашингтон и Брюксел. Просто несравнимо и като мащаб и като суми, които се разиграват.

Но някак си свикнахме крадците да викат "дръжте крадеца" и приехме, че сме корумпирани. Дори не се замисляме, че брюкселските доклади и на разни НПО-та срещу корупцията, са си чиста форма на корупция, защото в първия случай осмислят безсмислената дейност и създават "работа", т.е. "основание" за получаване на едни публични пари от "наши хора", а във втория директно се плаща на агенти на чуждо влияние, но не за конкретните "проекти" (те са само "благовидно" оправдание на разхода), а като издръжка на агентурата.
27 Юни 2017 09:58
Дали, повсеместните назначения по администрациите без проведени конкурси според действащото законодателство , са форма на корупционна практика или борба срещу бюрокрацията , е въпрос без отговор поне засега.
27 Юни 2017 12:42
Светослав Терзиев
27 Юни 2017 12:44
Neopol 27 Юни 2017 01:22
27 Юни 2017 13:52
То е като да пробуташ мома с мустаци - трябва да напиеш здраво младоженеца

Статията кефи много, Терзиев
27 Юни 2017 14:51
Терзиев, гледай да не ти се разхлабят болтовете на гумите.
27 Юни 2017 15:05
27 Юни 2017 15:46
От както взех да се заглеждам по болтовете на колелата на колите, установих, че има алуминиеви джанти, при които болтовете са покрити с капак, а капакът се отваря със секретен ключ. Интересно, защо от НСО не подменят джантите на колите си с такива, при положение, че на сегашните им се развиват болтовете ?
27 Юни 2017 15:54
Светослав Терзиев
27 Юни 2017 19:03
има алуминиеви джанти, при които болтовете са покрити с капак, а капакът се отваря със секретен ключ

Техните болтове се саморазвиват. Нищо не пречи и капакът да си самопадне. Техника е, чупи се.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД