:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 544
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Небостъргачите в София ще се ограничат на три места

Високото строителство в София ще е разрешено свободно в три зони, а в останалите ще бъде поставено ограничение на сградите до 75 м. Такива промени предвижда Столичната община в Закона за застрояване и устройство на територията й.

"Законът за устройство и застрояване на Столичната община дава много вратички да се появяват небостъргачи хаотично в целия град. Желанието ни и на г-жа Фандъкова е да бъдат затворени всички тези нормативни вратички и да има ясни регламенти", съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред Би Ти Ви. Намеренията на общината са небостъргачи да има само на три места в града, които са обезпечени с транспортна и инженерна инфраструктура и не съществува риск от скриване на гледката към Витоша. Едното е по протежението на бул. "Цариградско шосе" в района от 7-и км до река Искър, където вече има оформена група от високи сгради. Второто ще бъде при бул. "Царица Йоана", където предстои да се пресекат околовръстният път на София и бъдещата метростанция, след метростанция "Люлин". Третото е отредено за района около Централна гара. Така ще бъдат създадени ясни правила за останалите зони, където ще бъде поставено ограничение на височината на сградите до 75 метра. "Очакваме подкрепа, защото ние нямаме законодателна инициатива, но имаме спешна нужда от създаване на точно тези правила, които да затворят тези вратички в документите", коментира Здравков.

В момента единственото издадено разрешително за строеж на небостъргач в София е за 202-метровата сграда "Скай Форт" до Интерекспо център, обяви арх. Здравков. В подготовка са редица други проекти, които предизвикват брожения сред столичани. Вчера стана ясно, че в съда са подадени 11 жалби от граждани срещу строежа на "Парадайс тауър" до едноименния мол.



СОБСТВЕНОСТ

Инвеститорското намерение за строеж на 8-етажна сграда до езерото в "Дружба", заради което жители на комплекса излязоха на протест в понеделник, няма да се случи на този етап. "Желанието ми и това на районния кмет е теренът да остане част от парка. Въпросът е, че трябва да се следва съдебна процедура, да се разговаря със собствениците", обясни арх. Здравков. Той заяви, че ще бъде постановен отказ за изработване на подробен устройствен план, тъй като към 2001 г. този терен е бил защитен като част от зелената система на града. Както "Сега" писа, имотът е реституиран през 2009 г. и след това препродаван. По думите на главния архитект на София проблеми с реституирани терени има още в "Люлин", "Обеля" и "Левски".
7
1049
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Юли 2017 09:00
Според мен небостъргачите трябва да са на територията на бившия комбинат Кремиковци. Само там има неизползвани мощности на ел. подстанция и водопровод. Иначе- проблеми при експлоатацията- или на високата сграда, или на съседите. Или трябва ЧЕЗ да си направи няколко нови подстанции- ще стане на куково лято. Подобни сгради са проблем и ако се ползват, и ако са празни и не се ползват.
19 Юли 2017 09:35
Татяна
19 Юли 2017 09:41
Е хайде сега! Вярваш ли си?
То със същия успех и в Перник може с изнесат!
Кремиковци е иделно място за промишлена зона.
19 Юли 2017 09:45
То със същия успех и в Перник може с изнесат


А най-добре небостърачите в София да се построят например в шуменско.
19 Юли 2017 09:48

А най-добре небостърачите в София да се построят например в шуменско


имат си от 35 години


http://whata.org/images/1726.jpg

Далаверата е да го строиш, не да го построиш
19 Юли 2017 09:50
Стилът на София ще се описва като "еректирала еклектика".

Поне ще влезем в учебниците.
19 Юли 2017 09:52
Далаверата е да го строиш, не да го построиш

Кайзере, ти в едно изречение описа всичко, което стои зад мерака за нови вавилонски софийски кули.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД