:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 566
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За суджук няма прошка, за милиони няма закони

PR акцията за отклоняване на вниманието от темата КТБ мина прекрасно. Макар и с цената на много вицове за Бойко Борисов
Петьо Цеков
Да си призная, оня ден се зачетох в публицистичния дебют на прокуратурата - шорт версията на обвинителния акт за КТБ. Подлъгах се, щото някой ми каза, че имало цяла глава, посветена на политиците, които са се облажили от банката. Разбира се, нищо такова не намерих освен слуховете за свидетеля Бареков - онзи, дето сега оправя положението в Източен Тимор. Та, той прибирал от банката почасов надник, равен на минимална месечна пенсия, сплетничи простонародному прокуратурата.

Ден по-късно същата тази прокуратура ме осветли надлежно, че дори и да бъде спипан политик на каса в банка с куфарче, пълно с левчета, оформени като необезпечен кредит-дарение, тя, прокуратурата, не може да му каже копче. Защо така, бе, ядосах се аз. Защо държавното обвинение не може да преследва тези мошеници? Защото банката си е имала надлежно издаден лиценз за даване на кредити, сключила е тъпа, но законна сделка и само тя, т.е. Цветан Василев, носи отговорност, обясни ми прокуратурата. Нещо като: "Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава".

Тук се случиха две неща - загубих интерес към наброските на юристите и допълнително се ядосах. Очевидно премъдрата ни власт също е разбрала, че прокурорското съчинение ще ядоса хората, та ден по-късно бяха взети всички необходими мерки, за да може целокупното население да дъвче друга важна тема и



да забрави за нефелното дело "КТБ".



Първо, на терена се появи някакъв ТИР. Беше ни дадено да разберем, че многоуважаемият ни премиер Бойко Борисов и финансовата му ръка Влади Горанов искрено се забавляват с някакъв товарен ТИР, който в решение на ВАС е описан като багаж на шофьора. Без да му е работа, цялото българско правителство преживя решение на съда и умува има ли нарушение за 2 млн. лв., или няма. Не, правителството не умува има ли кражба от КТБ за 4 млрд лв., а дъвче историята за ТИР-а и 2 млн. лв. Много ниска топка. Долнопробна PR история. Такава тема за отклоняване на вниманието би трябвало да се ритне от воле надалеч и от нея да остане само безсмъртната фраза на Борисов: "Синджирът си дойде, козата я няма".

Час по-късно и големите PR мозъци, и прокуратурата, и правителството нагледно опровергаха подозренията ми в нефелност, като лансираха нова дъвка, която прави многократно по-големи балони от ТИР историята. Така на бял свят



се появи суджукът на Бойко



Една много по-цветна история от онази за тъпия ТИР. В историята за суджука имаме политически далавери, присвояване за милиони, лъжи, измами, специални сили и още нещо. Това не е суха драма за членове и параграфи, а повествование, преписано от живия живот. В него се разказва за депутата Живко Мартинов, който, като един истински местен дерибей, накарал добричкия месар Х да му даде 4 тона суджук и 60 кила пастърма, за да ги носи в дар на Бойко Борисов. По-нататък сюжетът става леко лежерен - лично главпрокът Сотир Цацаров описва как суджукът се товари на бус и се кара по тъмни доби в помещение, в което депутатът Мартинов лично го суши на въже. После пак звучи тревожна музика - премиерът научава, че някой яде суджук от негово име, и подава сигнал на ДАНС. Отделно от това е подаден сигнал в прокуратурата - от гражданин, бивш полицай. (Предполагам, че един ден месарят Х просто е попитал Бойко: "Е, как е суджучето? Ареса ли ти?", при което Бойко е рекъл: "К`ъв суджук, бе? Не съм кусвал".) Накрая - хепиенд... ДАНС конфискува суджука, Цацаров иска имунитета на добричкия депутат, а проверка научно доказва, че "дори един суджук не е достигнал до министър-председателя".

Мда, в тая история има толкова суджук, че забравяш за секунда за КТБ...

Ама няма нито ред за това



как сериен изнудвач е попаднал в листите на ГЕРБ,



как преди това е раснал и цъфтял в партийните редици. Не става ясно защо, след като са били изнудвани 4 години, бизнесмен, зам.-началник на областната дирекция на МВР и окръжен прокурор не са предприели абсолютно никакви действия. Да, ГЕРБ разпердушини организацията си в Добрич заради суджука - трябва да отчетем това бързо действие, щото то е кът в съвременната българска политика. Но кой е създал хранителната среда за суджучената история - това също е факт, който не трябва да се пропуска. Все пак партията, върху която паразитира и просперира Мартинов, управлява вече 8 години с кратка почивка. А зам.-началникът и прокурорът още са на пост, въпреки че най-малкото са си затраяли, ако не са изпълнили "молбите" на депутата.

Всъщност така и не разбрах защо прокуратурата подгони депутатина - защото суджукът не е стигнал до Бойко, или защото е лъгал, че е за Бойко? Отсега е ясно - трудно, до невъзможно, ще се докаже изнудване, особено след като вече е ясно, че месарят Х 4 пъти е давал по тон месце, един път е плащал за климатик на ГЕРБ, един път е мебелирал офиса на ГЕРБ в Добрич, два пъти е купувал сглобяеми гаражи за ГЕРБ и два пъти им е инсталирал охранително видеонаблюдение. Плащал е като поп. Защото иначе ще му пратят държавни органи, които ще му съсипят бизнеса. Не знам дали е имал нещо да крие, та затова се е "застраховал", или просто е бил сигурен, че колкото и да е коректен, все ще намерят нещо. Но е плащал, за да бъде оставен на мира. Както едно време се плащаше нещо като данък "Спокойствие" в застрахователните компании на мутрите да не ти крадат колата или обират магазина. Всъщност, като гледам изстъпленията по морето, има доста данни, че тази практика изживява ренесанс в наши дни, но това е друга тема. Важното е, че когато месарят Х е давал пастърмата и суджука на депутата Живко, е бил абсолютно наясно, че



дарява с тия благинки не кого да е, а Бойко Борисов



Между другото, забелязвате ли - това е същата история като КТБ - един раздава (пари или суджуци), друг потребява (в ролята на другия са все политици). Щом в първия случай Цветан Василев е лош, щото раздава пари на политици, във втория случай прокуратурата трябва да подгони месаря, който раздава суджуци на политиците.

Все така безсмислено ще я караме, докато за главния прокурор Сотир Цацаров са по-важни ТИР-ът и суджукът, а не как подопечната му прокуратура не е забелязала, че Ирена Кръстева купуваше вестници с пари от КТБ, които синът й наследява и ръчно управлява. Въпреки че същата тази прокуратура през 2009 г. писа на парламентарната комисия "Антимафия", че Ирена Кръстева е купила вестници с банкови кредити от КТБ. Не ми се вярва да става дума за колективна амнезия.

Не, в никакъв случай не подценявам всяка далавера със суджук. Напротив - тези истории са важни, защото са емблематични и се прилагат във всяко градче и паланка. Думата ми е за опита на прокуратурата да затвърди усещането, че за "суджук/кокошка няма прошка, а за милиони няма закони". Изпразниха КТБ. Накупиха си предприятия, Лафки, къщи... Фондът за гарантиране на влоговете в банките е в такова състояние, че с трън да минеш, няма какво да закачиш. Не само че е празен, а е и заложил очакваните постъпления до 2020 г., т.е. - да се молим банките да са добре...

А те искат да се занимаваме със суджуци.

Снимка: facebook
Притегателната сила на суджука е важна за колектива.
 Тавата с мръвки е важен атрибут в ерата на ГЕРБ.
20
7465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
24 Юли 2017 20:13
Подзаглавието е много нелепо - ами, като имате какво да кажете по темата КТБ, защо не го кажете, г-н Цеков, ами го усуквате около суджуците ?
24 Юли 2017 20:22
Защото банката си е имала надлежно издаден лиценз за даване на кредити, сключила е тъпа, но законна сделка и само тя, т.е. Цветан Василев, носи отговорност, обясни ми прокуратурата.

Е, щом са ни такива законите нема кво да се прави...
24 Юли 2017 22:18
... Защото банката си е имала надлежно издаден лиценз за даване на кредити, сключила е тъпа, но законна сделка и само тя, т.е. Цветан Василев, носи отговорност, обясни ми прокуратурата...
- Stupida lex, sed lex! Това е тълкуване на прокуратурата. Законно, ама - неморално?! Ами какво са зяпали ДАНС, МАНС, ГАНС, Народно събрание, че са приели и прилагат такъв закон? Дори и тъп, законът изисква да се доведе ЦвВ с букаи на крака пред съда. Нема цън-мън... ЦвВ пръв обвиняем на скамейката, а след него - всички облажили се покрай него... И те са реални "правни субекти"!!! Всичко останало е дим в мъглата ...
24 Юли 2017 22:21
ами, като имате какво да кажете по темата КТБ, защо не го кажете, г-н Цеков, ами го усуквате около суджуците ?
Да.
24 Юли 2017 22:23
Е, щом са ни такива законите нема кво да се прави...
Е, как нема кво да се прави - ще попържаме Орешарски и Чобанов
24 Юли 2017 22:33
Е, как нема кво да се прави - ще попържаме Орешарски и Чобанов

И много правилно. Можеха да поискат промяна на законите. Вместо да назначават ДП за шеф на ДАНС...
24 Юли 2017 22:45

Прякор щурчо

Мнения 21043 -

Регистриран на 2012-08-24 14:50:45

Е, щом са ни такива законите нема кво да се прави...

Един неграмотен, но може би облажил се от суджуците (периодът на щуреене във форума и броят мнения съответстват на периода на суджукокраденето, а и на броя на суджуците МУ).
24 Юли 2017 22:58
И този се включи в акцията за откланяне ениманието на целокупния български народ от важната тема за суджуците
24 Юли 2017 23:04
Както е казал тов. Лермонтов: "И скучно и грустно..."
24 Юли 2017 23:15
... Така на бял свят се появи суджукът на Бойко ...
- По-хубавата половина от человечеството да каже нееещичко, да ни просвет(л)и...
25 Юли 2017 01:42
слабо
25 Юли 2017 02:00
шорт версия. Пожелавам скоро да помиришеш дърво. Особено от северната страна - мъхът е повече и ухае. .
25 Юли 2017 07:48
Повторение , внушение и нито дума за червата на заровеното куче в мат,реала.
25 Юли 2017 09:40
Очевидно премъдрата ни власт също е разбрала, че прокурорското съчинение ще ядоса хората, та ден по-късно бяха взети всички необходими мерки, за да може целокупното население да дъвче друга важна тема и да забрави за нефелното дело "КТБ".

Петьо ЦЕКОВ
Всички пишат за 4000 кг суджуци, собственоръчно сушени от добруджанският герберастин.
Никой не обяснява дали 60-те кг телешка пастърма и филе „Елена” са изядени от симитлийският сладострстник?
http://www.duma.bg/sites/default/files/1704_20170723.jpg
http://www.duma.bg/sites/default/files/1703_20170724.jpg
http://www.duma.bg/sites/default/files/1702_20170724.jpg
25 Юли 2017 09:51
Споменаването на КТБ се ползва, очевидно, като пикантна мерудия, за повишаване на читателския интерес. Другото, партийният рекет над бизнеса, е широко установена практика, от доста време, която под слънцето на Баце разцъфтя до небивали размери.
25 Юли 2017 13:59
Суджук ми дай, суджук ми дай !!!
за друго ти не ме търси,
вземи на КТБ активите,
но пастърмата остави!!!

Ария на Бай Хъб от операта "Набуко и Южен поток "
25 Юли 2017 14:05
Да, ама суджукът може да е бил предназначен за Председателството, докато при КТБ Председателство нямаше.

Ако суджукът е бил солидарност за европейските ни партньори, сега как ще ги убедим в правилния си мироглед?
25 Юли 2017 14:15
Ниските данъци в България се компенсират от партийния и институционален рекет за политически и други дейности на всички нива. Реално плащат работягите и бюджетът и то доста повече от откраднатото.
А някои от бизнесмените и се натискат да дадат, та белким ги огрее, я обществена поръчка, я подизпълнителство.
А държавата се управлява от групировката чрез спец.службите и прокуратурата. Класика в жанра.

Но кьорсофрата още от турско време е идеалът на българина, пастърмца, каймица - квото имаш да дадеш все е файда...

Получава се, че циганите са еманация на прехода и етнически идентични с ГЕРБ ( преживяват от лов, събирателство и пощене на бюджета), не си плащат режийните, и едните и другите живеят в гета, и едните и другите закон ( прилаганата практика) не ги лови, а само когато мешерето ( баро Боко иили баро Цецо )решат току ги дадат на прокуратурата. И четат по една книга в живота си...
25 Юли 2017 15:17
Искам да съм потник
на гърба на...млад работник
25 Юли 2017 19:24
PR акцията за отклоняване на вниманието от темата КТБ мина прекрасно.

Няма никаква тема КТБ. Вестникарите са си прехапали джуките и фъфлят несвързано. А дрънкотенето на двеста и ненам колко си хиляди страници разследване показва ниска квалификация на разследващите, след като не могат да отделят главното от второстепенното, причината от следствието и да го формулират кратко, разбираемо и ясно. На никого от ОПГто не му пука за матрияла, че да "отклонява внимание". Докато прасчо, грухчо и рапоня ни водят към светли бъднини, няма никаква нужда от "отклоняване". Напред и само напред...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД