:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,857,789
Активни 63
Страници 22,361
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Знаете ли за Бизония?

Димитри Иванов
Винету, за когото знае даже премиерът, и Бъфало Бил, когото комиксите показват как в прерията убивал бизони, не знаят за Бизония. Камо ли неграмотните български хейтъри, които мислят, че М и Ж значи мадами и жентлемени и отварят вратата, която не трябва. А вие не отваряйте "Гугъл" за Бизония. Аз отворих "Гугъл" да намеря кой е казал "да живееш след седемдесет е проява на лош вкус". Получих три отговора: Айнщайн на 70-ия си рожден ден, Оскар Уайлд, Сократ. Така и не узнах кой. Но сега от мен вие ще узнаете за Бизония.

Червената армия превзе Берлин и източната половина на Хитлеровия Райх, американците - западната половина. Двете армии се срещнаха на двата бряга на Елба и се прегърнаха. Райхът беше разделен на две окупационни зони, наречени Бизония, както сега Македония я наричат БЮРМ. Понеже Берлин беше в източната зона - разделиха го на сектори. За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли. В западния сектор на Берлин имаше американско кондензирано мляко, кока-кола и нощни барове, но през Чек-пойнт Чарли движението беше двупосочно, понеже берлинчани от западния сектор ходеха на театър в източния да гледат "Опера за три гроша" и други работи в Брехтовия театър. Бертолт Брехт беше смятан за подривен и на Изток, и на Запад, а това е комплимент за един творец. Брехт не беше комунист, но когато германски хейтъри го обвиниха, че плагиатства, каза, че е марксист и не признава частната собственост в изкуството.

Предишната ми писаница беше за нашата армия по суша, въздух и вода. За армията казват, че е консервативна и инерционна спрямо демократичните промени в обществото. Но в армията поначало не може да има демокрация. Ето, с извинение, моята представа за демократична армия:

Пехотният батальон получава бойна заповед да превземе кота еди-коя си. Но в батальона няма консенсус по въпроса. Поради това батальонният командир възлага на ротните командири да възложат на отдельонните командири да излъчат свои представители. Батальонният командир свиква общо батальонно събрание. Но понеже армията е демократична, а демокрацията е за половото равенство, сред бойците има жени, има също "различни": травестити, транссексуални, лезбийки и педерас'и. Всички общо постигат консенсус. Но после те се обвиняват в търговия с влияние: между жените и мъжете, "различните" помежду тях си. В армията има и юристи, които ще решат всеки спор отделно. Знаем, че, според Монтескьо, трябва да има разделение на властите: законодателна, изпълнителна и съдебна. Знаем, че има президентски и парламентарни републики; народнодемократичните, каквато беше България, не ги броя, то си беше езикова недомислица, демос е народ, демокрация значи, че управлява народът, както днес мутрокрация значи, че управляват мутрите. Сега българските управници демократи искат "магистратска република", за да дадат свой принос в политическата история. Някогашният главен прокурор Татарчев беше казал, че над него е само Бог, и той "ще докара в чувал" българските крадци, избягали в чужбина".

Ердоган също може да даде принос към демокрацията, както е тръгнал да оглави турски султанат, казвайки на турците, че те са по-демократични от европейската демокрация и той ще ги послуша, ако те поискат от него враговете му да бъдат обесени.

Аз получих неочаквана подкрепа за моето презрение към така наречената "демокрация". Вкъщи дойде на гости един голям математик, работещ в роботиката и програмирането. От дума на дума той цитира друг голям математик, който казал: "В математиката никоя теорема не се доказва с гласуване, слава Богу".

Така се зарадвах, че от вълнение си разлях уискито и щях да си запаля цигарата откъм филтъра. От малък обичах алгебрата и геометрията. В колежа, ако решиш на класно шестте задачи - шестица, решиш две - двойка. Справедливо. Учителят ни Белини никога не ни даваше домашно (девоар а ла мезон) и ни беше любим не заради това. Нито понеже ни наричаше месиеью. Обичахме го, защото ние сами си правехме часовете. В първия час с Белини, след като директорът пер Озон (по-късно обвинен в шпионаж) ни го представи, той излезе пред черната дъска, написа 2+2=3 и каза "дьо е дьо фон троа". "Фон катр", гракнахме всички. После Белини не знаеше как да начертае окръжност, искаше да забоде пергела откъм рамото с тебешира. Ние пак му помогнахме. Въобще ние правехме всичко и добре напредвахме. Дойдоха едни български инспектори, дадоха ни няколко фасулско прости задачки, които мигом решихме, и те, кой знае защо, се обидиха и си тръгнаха сърдити. А заедно с Белини започнахме да решаваме и задачите, дето ги знаете: ако влак 1 тръгне от точка А и се движи със скорост 79 км/ч, а влак 2 тръгне от точка Б и се движи с 55 км/ч, къде двата влака ще се разминат?

Сега си мисля, че нашият Белини е бил виртуозен учител като онзи Белини, дето написал "Капулети и Монтеки" и операта "Норма". Нашият Белини все тъй не ни даваше домашни и когато биеше звънецът за междучасие, извиняваше се на изискан френски и си отиваше, въпреки че ние искахме още.

В час по български и литература ни дадоха за домашно да напишем съчинение на тема: Как прекарах лятната ваканция или зимната. Ми то си е моя работа. Откъде накъде ще му казвам на този даскал. Понеже и лятото, и зимата обичах, слях ги в изречение: "Слънцето препичаше, валеше сняг." Даскалът ми писа двойка и каза: "Ще ти скъсам ушите, дето се подиграваш. Как е възможно!" Пък аз бях виждал вкъщи албуми на Кандински и Шагал, в които имаше по-невъзможни картини, например как една риба плува в небето и свири на цигулка.

Сега на ученическите съчинения им викат есета. Есета е писал Монтен. Снизходително ги нарекъл есета (опити). Ще ме разплачат от умиление школските есета на графоманчетата с патоса им на тема България и евроатлантическите ценности. Затова моите домашни на свободна тема снизходително ги наричам писаници.DI copyight

 Винету, за когото даже Бойко Борисов знае
 Монтескьо казал, че трябва да има разделение на трите власти: законодателна, изпълнителна и съдебна.
106
30464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
106
 Видими 
15 Август 2017 20:00
Некой от чина ще каже ли кво е Бизония?

И магистратска република?
15 Август 2017 20:13
би-зония е добра находка. Като би-сер.
Иначе - нищо особено.
15 Август 2017 20:20
но през Чек-пойнт Чарли движението беше двупосочно, понеже берлинчани от западния сектор ходеха на театър в източния да гледат "Опера за три гроша" и други работи в Брехтовия театър.

Няма как берлинчани да минават през чекпоинт Чарли, защото той беше само за чужденци, за членове на военните мисии, за работещите в постоянното представителство на Федералната Република в източен Берлин и за функционери на държавата ГДР.
Другите пунктове бяха Алфа (Хелмщедт-Мариенборн) и Браво (Драйлинден-Древиц).
Западните берлинчани за да отидат на театър в театъра на Брехт и Хелене Вайгел пътуваха с метрото U-Bahn (защото бойкотираха източната градска железница S-Bahn) и слизаха на (гарата) Фридрихщрасе - от там са точно 200 метра до въпросния театър, 1 км до Комише Опер, малко повече до Дойче Опер, 800 метра до Дойчес Театер и т.н. и т.н. А на излизане преди 24:00 часа минаваха през стъклената постройка Трененпаласт, която беше граничен пункт, а сега е зала за концерти - за да си отидат пак с метрото.
15 Август 2017 20:29
Винаги, когато чета 'писаниците' на Маестрото, ми замирисва на моето детство. Понеже той е живял на Попа, а аз живеех до Орлов Мост разказите му са много живи за мен.
15 Август 2017 20:42
Автора е в грешка за бизония. Това понятие наистина го е имало, но не става въпрос за западната и източната част на Германия. След войната Германия е била разделена на 4 окупационни зони: руска, американска, френка и британска (от които в началото е имало планове да се създадат 4 отделни държави). След известно време американската и британската зони били обединени в Бизония (=две зони), а след това към тях се присъединила и френската и станало тризония. Накрая от тризония станало ФРГ а от руската зона станало ГДР.....
Може да се намери в интернет за секунди.......
15 Август 2017 20:54
Майсторе,ние да не сме попаднали в ебанзония?
15 Август 2017 21:13
хубаво си беше преводач .....
туй литературата не е като две и двеста.
15 Август 2017 21:36
тва ли само можа да измислиш?
15 Август 2017 22:21
Пак един прекрасен текст. Комбинация от фантастика и минало-несъстояло.

Червената армия превзе Берлин и източната половина на Хитлеровия Райх, американците - западната половина. Двете армии се срещнаха на двата бряга на Елба и се прегърнаха. Райхът беше разделен на две окупационни зони, наречени Бизония, както сега Македония я наричат БЮРМ. Понеже Берлин беше в източната зона - разделиха го на сектори. За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.


E Checkpoint Charlie е леко на Friedrichstraße, ама какво да се прави, важното е да се пише. Иначе преди срещата на Елба, имаше среща в Брест. Там съюзниците Адолф и Йосиф се срещнаха, направиха от Полша Бизония и организираха парад. Как се прави Бизония и как едно време се обичаха верните съюзници може да видите тук.
https://www.youtube.com/watch?v=5Fu_LV2gF_4&t=20s
Македония, тя също е творение на големите умове от Коминтерна, чието седалище изобщо не беше в Москоу.

От малък обичах алгебрата и геометрията. В колежа, ако решиш на класно шестте задачи - шестица, решиш две - двойка. Справедливо. Учителят ни Белини никога не ни даваше домашно (девоар а ла мезон) и ни беше любим не заради това. Нито понеже ни наричаше месиеью.


В такива случай винаги съм се чудил как идват тези имена. Белини, а може би бе по-добре Фубини. Е те това е име на даскал по математика. Може един ден да прочетем - "докато Банах ми обясняваше теорията на измеримите множества". Ех славни времена. Този колеж, ех този колеж, напомня ми за следното.


В него играеше моят съученик от колежа Мишо Константинов, който във Франция стана филмовият актьор Мишел Константен. Ив Манвил хареса превода ми за мутрите (Les Gueules), но аз не го харесвам и ако някой форумен франкофон ми подскаже по-подходяща дума, ще му благодаря.


С уточнението от Викито

Мишель Константен (фр. Michel Constantin; 13 июля 1924, Булонь-Бийанкур, Франция — 29 августа 2003, Драгиньян, Франция) — французский актёр. Выходец из семьи русских эмигрантов, настоящие имя и фамилия — Константин Хохлов.


Мишо Константинов и той се е учил на Алгебра при Белини. Това е то, европейското образование, изобщо - комплименти и почитания!
Айде аз отивам в Бизония.
Ариведерчи!
Поздрави!
15 Август 2017 22:25
Ами СЕГА? - както казваше Минутко?
Маестро, пак създаде работа на гуглещите!
Първия вече пейстна цитат от уикепедията! Бързак!
За нас, твоите почитатели остава очакването за следващата среща, когато ще можем отново да прочетем новата ти пъстрата писаница
Благодаря ти!
15 Август 2017 22:26
Автора е в грешка за бизония. Това понятие наистина го е имало, но не става въпрос за западната и източната част на Германия.


Не е вярно, тука става въпрос не за тази, не за онази а за другата Бизония.
15 Август 2017 22:29
За писаницата

15 Август 2017 22:34
Тези пъстри писаници трябва да са в отделна рубрика: Среща на Отворковците!
Сполай ти, майсторе.
15 Август 2017 22:49
За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.

До 13.08.1961 за да преминеш през Бранденбугската врата просто трябва да преминеш през вратата, като днес. След тази дата чак до 22.12.1989 нямаше как да се мине изобщо.
Точно отпред Роналд Рейгън произнесе историческите слова: Мистър Горбачов, if you... tear down this wall. И на мистър Горбачов не му остана много избор. Танковете щяха пак да дойдат, но тия 17 милиона трябваше да се хранят, а държавата им (ГДР) имаше 26 милиарда долара дългове. Пък вече нямаше и как да разселва цели народи из Сибир, а и пари хич вече не му се даваха. А може и да е нямал.
ГДР-ейските военни, вкл. ЩАЗИ - те пък - славните пазители на завоеванията на социализма, си помислиха, че все някой трябва да им плаща после пенсиите и позволиха да им бучат цветенца из пушките и другаде. Сега си получават пенсиите на 28-о число, преди това обиколиха Европа и Америка, смениха по 5-6 нови автомобила и викат: Ich habe alles vergessen.
От Чекпоинт Чарли до театъра на Брехт и Вайгел са 2,2 км, а от гарата Фридрихщрасе са няма и 200 метра. 200-тата метра идват от това, че трябва да се мине по моста през реката (тоя под гарата), иначе театърът е точно срещу гарата.
15 Август 2017 22:59
За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.

Преминаването през КПП Фридрихштрассе не е било нито необходимо, нито достатъчно условие за преминаването през Бранденбург Гейт.
ПП. Закъснял съм, Nickolas е обяснил.
15 Август 2017 23:09
А заедно с Белини започнахме да решаваме и задачите, дето ги знаете: ако влак 1 тръгне от точка А и се движи със скорост 79 км/ч, а влак 2 тръгне от точка Б и се движи с 55 км/ч, ...........на колко години е бабата на машиниста на влак № 1 и дядото на машиниста на влак № 2 ?
15 Август 2017 23:13
E Checkpoint Charlie е леко на Friedrichstraße


Като човек минавал много пъти през Чекпойнт Чарли /когато беше чекпойнт, а не туристическа атракция като сега/ потвърждавам, и отбелязвам, че това е единственото вярно нещо, което си писал от много време насам
15 Август 2017 23:27
Покрай превода на "За кого бие камбаната", навремето Бачото вероятно е напълнил поне 1/2 купе с литература за Испанската гражданска война в някой от вагоните, но с годините е позацапал пистите или пък вратата на купето заяжда, та е забравил, но това с "армейската демокрация" вече е тествано. В републиканските части от Каталуния , Паис Баско и Навара, съставени от анархисти, решенията за атака, отстъпление, как да се постъпи с пленените и пр. са се взимали след гласуване, като върхът на тази новаторска практика е било въвеждането на един почивен ден в седмицата. Най-вероятно са си гласували и задължителна сиеста. Както показва развоят на бойните действия, тази иновация определено не се е оказала печеливша.
15 Август 2017 23:37
Само Брехт ли са можели да гледат западноберлинците? Други постановки не?
Каква скука!
15 Август 2017 23:45
Дааа....
Част от коментаторите под ,, писаниците ,, са от зоните... ,когато имаше А група.
Димитри Иванов е от А група.
А тези от зоните са , както казват у Дупница от ебем ти група.
И това казват- ,,Слънце грее , дъжд вали - мечка се жени,, , защото и у Дупница има почитатели на Шагал и такива ,които не са чели дори Винету ,но са чули за него от Б.Б.
16 Август 2017 00:10
Уджас , какой та. Б-р-р-р-р-р-рр-р-рррр.
Нито ред за ам-бомбардировките на Попа, кой съобщи за Чернобил първи и телекса на горния етаж .
Не може да бъде.
16 Август 2017 00:20
.
"В математиката никоя теорема не се
доказва с гласуване, слава Богу".
.
Поезия !
.
16 Август 2017 01:33

До 13.08.1961 за да преминеш през Бранденбугската врата просто трябва да преминеш през вратата, като днес. След тази дата чак до 22.12.1989 нямаше как да се мине изобщо.
Айде сега, голяма работа. То и друг велик като Джимо писател, Карл Май, не е бил в Америка и си е измислял за индианците, но Фюрерът му е бил фен и му е вдигал палчета на измислиците.
Сполай ти Джимо
П.С. Между другото за да се влязат в Брехтовия театър, западняците трябваше да минат през театъра на Максим Горки.
16 Август 2017 05:28
Брехт не беше комунист, но когато германски хейтъри го обвиниха, че плагиатства, каза, че е марксист и не признава частната собственост в изкуството.

Ние също.
16 Август 2017 07:43
gluhar4e 15 Август 2017 23:37
Само Брехт ли са можели да гледат западноберлинците? Други постановки не?
Каква скука!

Ъ? Вий какво и къде сте гледали от Брехт? "Опера за три гроша" /"Просяшка опера"/ ПОНЕ?. И Брехт, Вайл и Меки Ножа Ви навяха скука?! Мигар?!
Боже, кво вадис и камо грядеши тоз форум!
16 Август 2017 07:45
Впрочем - да илюстрираме скуката на господина
https://m.vbox7.com/play:f42c88eb
16 Август 2017 07:58
Само Брехт ли са можели да гледат западноберлинците? Други постановки не?
Каква скука!
Съвсем не. Богатите парижани хващаха сутрешния самолет за Ленинград, за да видят постановките на Г.А. Товстоногов в ЛАБДТ. На другия ден - обратно в Париж.
16 Август 2017 08:08
Не изключвам възможността Джимо да е имал съученик Мишо Константинов. Който после да е емигрирал във Франция. И изведнъж на екрана грейва един Мишел Константен (който може и външно да прилича на българчето Мишо Константинов) и бат Джимо да направи заключението, че съученика му Мишо и Мишел са един и същ човек.
16 Август 2017 08:10
Знаете ли за Бизония?


Между другото, имам спомен, че са ни водили от училище на "Човекът си е човек" на Брехт, със Стефан Мавродиев като Гали Гай. Това някъде съвсем в началните класове. Определено не беше за възрастта ни, но нищо лично, водили са цялото училище, постоянно ни водеха някъде на "културни мероприятия". И ако е трудно да се каже имало ли е полза, със сигурност не ни е навредило.
16 Август 2017 08:15
>>><<<
Не знам кой и кога измисли думата "отворковци", но мноого добре пасна на ентелегентите тука, заели се да изучават и определят, както се изучава и определя кое какво е в жабата за дисекция. Обаче...не могат да направят от изученото жаба.
16 Август 2017 08:19
>>><<<
Аз си мисля, че РБ е някъде около сиксзония, като изпонавключа освен централната зона и амзоните и защитената зона по черноморието. А може би са повече?
16 Август 2017 08:40
Engels 16 Август 2017 05:28
Брехт не беше комунист, но когато германски хейтъри го обвиниха, че плагиатства, каза, че е марксист и не признава частната собственост в изкуството.

Ние също.

Така е – затова си споделяме торентите...
16 Август 2017 08:41
Като гимназист участвах в училищна постановка на "Добрия човек от Съчуан" на Брехт. Беше даже по-забавно отколкото да гледам примерно неговата "Майка-кураж". А музиката на "трите гроша" и класика.
Относно чек-поийнтовете - кога беше издигната Берлинската стена? Когато ФРГ обяви курс за западната марка два пъти над източната. Западните берлинчани ходеха в източен Берлин на евтин пазар, изтичане на национален доход. Блг за вним.
16 Август 2017 09:12
един писател никога при никакви обстоятелства няма да нарече част от читателите си неграмотните български хейтъри. дори само хейтъри говори за много липси във фаетоно
16 Август 2017 09:24
Понеже Берлин беше в източната зона - разделиха го на сектори. За да преминеш през Бранденбургската врата, трябваше да минеш през Чек-пойнт Чарли.
Триумфалната арка беше на Линден щтрасе. До нея можеше да се отиде и от двете страни. Там също имаше чекпоинт, доколкото си спомням. Чекпоинт Чарли беше по-надолу на Лаипцигер и Франкфуртер (моя грешка Фридрих) щрасе. На Лаипцигер щрасе имаше ресторант София. Също чек поинт имаше на гара Фридрихщрасе на S-бана.
В западния сектор на Берлин имаше американско кондензирано мляко, кока-кола и нощни барове, но през Чек-пойнт Чарли движението беше двупосочно
Това е било преди да построят стената. В Източен Берлин имаше така наречените "Танц-кафета". Имаше за млади и за по-възрастни. Там ходеха да се запознават, можеш да каниш на танци. Аз не бях женен и там се запознах с една германка с която прекарах 2 седмици в тях.Тази година се сетила за мен и ми изпрати поздрави за рожденния ми ден. Много гастърбайтери от Западен Берлин се стичаха там. Беше иммного евтино. И там имаше кола.
народнодемократичните, каквато беше България, не ги броя, то си беше езикова недомислица, демос е народ, демокрация значи, че управлява народът, както днес мутрокрация значи, че управляват мутрите.
"Народодемократична" означаваше различна демокрация от тази, с която Западът парадира. На Запад управляват нещо, като нашите мутри. Има един избран политически елит, избран в тазкива събирания.като Билдърберговите, Римския клуб, и др. Тръмп им влезе много косо, него никой не беше го избирал, той не е бил конгресмен, сенатор, затова е този вой срещу него.
"В математиката никоя теорема не се доказва с гласуване, слава Богу".
Не е съвсем така. За да се приеме едно научно достижение е нужно много учени да го проверят, да напишат статии върху него, да го цитират. Така, че пак имаме гласуване, само че на специалисти.
ако влак 1 тръгне от точка А и се движи със скорост 79 км/ч, а влак 2 тръгне от точка Б и се движи с 55 км/ч, къде двата влака ще се разминат
А тази задача е много трудна за решаване: ако влак 1 тръгне от точка А и се движи със скорост 79 км/ч, а влак 2 тръгне от точка Б и се движи с 55 км/ч, на колко години е машиниста.
16 Август 2017 09:30
zzz07
16 Авг 2017 09:12
Мнения: 5,406
От: Luxembourg
един писател никога при никакви обстоятелства няма да нарече част от читателите си неграмотните български хейтъри. дори само хейтъри говори за много липси във фаетоно

Вий колко писатели познавате лично и откъде съдите какво би рекъл или не би рекъл един писател и с каква цел?
Прочее г-н ДИ няма претенции на писател в собствения смисъл на думата - "писаници" е рекъл неслучайно. За онези, които разбират, де. От текст, контекст, подтекст и разни фигури като ирония, самоирония и пр.
Вий не сте от гореспоменатите "онези", както се види по Вашата си писаница. А от другата група - "човек девствен" /само цитирам Булгаков, нищо лично/, която сама се завира в капана, заложен от автора.
Кво вадис и камо грядеши, Форуме, да попитам пак /въпросът е реторичен за любителите сами да се навират в словесните капани/
16 Август 2017 09:36
Ще ме разплачат от умиление школските есета на графоманчетата с патоса им на тема България и евроатлантическите ценности. Затова моите домашни на свободна тема снизходително ги наричам писаници.

Има един виц, който завършва с фразата "Еее айде сега, такъв голам гущер, пък да плаче!"
А като се спомена думичката графоман, ето тук под тая писаница (речено снизходително) е мястото да цитираме тълковния речник

Графомания (от гръцкото γραφε, писане и μανία, безумие, изстъпление) e болезнено влечение и пристрастяване към усилено и безплодно писане, към многословно и безполезно съчинителство.
16 Август 2017 09:57
Македония, тя също е творение на големите умове от Коминтерна, чието седалище изобщо не беше в Москоу.
Хайде сега, вземете понаучете истинската история. Тя не е творение само на Коминтерна, ами и на ВМРО Тодор Александров и генерал Александър Протогеров на 6.май 1924г. . Върви в Гугаля и напиши "Майски манифест". Аз писах по-рано за това. Нито един от повечето македонски дейци, обявени за герои не са искали съединение с България, поради режимът на Фердинанд и по-късно на Цанков и Борис. Даже върховистът Борис Сарафов след скарване с Фердинанд се обявява за македонска нация. Правителството на България е искало чрез война да отвоюва Македония, и заради глупостите на Фердинанд се проваля. То не е подържало нито Илинденското нито Прображенсккото въстания, защото дейците им са искали да правят републики, а не да се подложат на монарха. Така, че не Коминтернът е виновен, ами управляващата кадрила по това време начело с двореца. Да не говорим за провала в Междусъюзническата война, когато вместо 85% от Сан Стефанска България, не получаваме нищо, а след Първата световна война ни вземат и източните покрайнини. (Григор Николов "Грешките на българските политици".
16 Август 2017 10:00
напразни усилия софия, отдавна се знаем
16 Август 2017 10:10
Съвсем не. Богатите парижани хващаха сутрешния самолет за Ленинград, за да видят постановките на Г.А. Товстоногов в ЛАБДТ. На другия ден - обратно в Париж.
не знам какво са ходели западните берличани в Източен Берли, но аз пътувах от Шойнефелд с един западен берлинчанин. На мен ми бяха подарили един хубав албум за Източен Берлин. Той с такъв интерес започна да го глеада, оказа се, че не беше прекравал границата да го разгледа. А там има доста неща за гледане, например островът на музеите и др.
16 Август 2017 10:32
"Относно чек-поийнтовете - кога беше издигната Берлинската стена? Когато ФРГ обяви курс за западната марка два пъти над източната. Западните берлинчани ходеха в източен Берлин на евтин пазар, изтичане на национален доход. Блг за вним."

Благодаря, Азъ, научих нещо ново.
Mrx++,

Иначе все си мисля, че бачо Димитри нарочно пусне някой текст, лееко сгрешен, и някои колеги веднага го поправят и доразвият нататък. Що да се мори напразно...
16 Август 2017 10:54
Но в армията поначало не може да има демокрация.


Не само, в армията, не само!!! В индустриалното производство също. Във фирмената организация също!

За армията казват, че е консервативна и инерционна спрямо демократичните промени в обществото.


А пък може да е вярно и обратното. А пък може и да няма причинно-следствена връзка. И за коя епоха става дума. Защото напоследък докато разберем, ако изобщо разберем, войната е свършила.
16 Август 2017 10:56
Не е съвсем така. За да се приеме едно научно достижение е нужно много учени да го проверят, да напишат статии върху него, да го цитират. Така, че пак имаме гласуване, само че на специалисти.


Марксе, Димитри не говори за "научно достижение", в медицината, икономиката, философията, което може да е "гласувано", а за математическа теорема.

"В математиката никоя теорема не се
доказва с гласуване, слава Богу".
16 Август 2017 10:59
Тези пъстри писаници трябва да са в отделна рубрика: Среща на Отворковците!


16 Август 2017 11:00
Нерде бизони, нерде Бизония...
16 Август 2017 11:14
Не е съвсем така. За да се приеме едно научно достижение е нужно много учени да го проверят, да напишат статии върху него, да го цитират. Така, че пак имаме гласуване, само че на специалисти.


И това не е съвсем така. Достижението във фундаментална наука трябва да се провери експериментално, след което да се превърне в достижение в приложната наука, да се провери относно приложимост и полезност. Статиите и цитирането са следствие което може да го има може и да го няма.
16 Август 2017 11:15
Както винаги - хубава, лежерна и приятна писаница!

Също, както винаги, едни и същи от козяшкият кокошарник се напъват да цвъкат "акъл" наоколо, с което нито стават по-умни, нито по-възвишени. Да не говорим, че отстоянията в нивото, мисленето и пр. и пр. между автор и дрискачи под него, са не само вагони книги, но и много други неща, за които тези нямат понятие.

"Образовани" от "гуглето" и "викито", деца на в. Работническо дело и Правда, а сега пребоядисани вече, гълтащи "акъл" от местните информационни "корифеи" като фитки преди Коледа, от подобните на NYT и Bildzeitung. Бройлерска му работа.

Жив и здрав г-н Иванов!!!
16 Август 2017 11:32
Аз отворих "Гугъл" да намеря кой е казал "да живееш след седемдесет е проява на лош вкус". Получих три отговора: Айнщайн на 70-ия си рожден ден, Оскар Уайлд, Сократ. Така и не узнах кой.

Това за лошия вкус не ми хареса, но на Гугъл трябва да се сърдя, не на ДИ.
16 Август 2017 11:33
За Бизония не зная, но снимките на класа ми от Френската гимназия са под един лозунг над черната дъска в каб. по математика - класната ни бе Е. Цанкова, учила някога във френски колеж някъде из Магреба.
Та лозунгът мистериозно и поетично гласеше:

СЪЩНОСТТА НА МАТЕМАТИКАТА Е В НЕЙНАТА СВОБОДА.

Сигурно и други са се снимали под него.

Във всеки случай, на всички снимки оттогава гледаме някак подривно съзаклятнически.

Заради свободата, не толкова заради същността на математиката.По-късно по някаква субверсивна ир. на съдб. станах PhD по мат.


Иначе шефката ми, която си бе счупила и двете стъпала (а по-точно метатарсите или предноходилните кости) на рафтинг, казваше, че сега била би-сьоми-пед, т. е. нещо като с два полукрака, като би-зона, за франкофоните логиката ѝ на словообразуване може да е интересна.
16 Август 2017 12:21
Thuc. 6.89.6 ... όμολογουμένη άνοια, т.е. общопризнато безумие е казал Алкивиад по повод демокрацията; дори глупост.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД