:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Присъствие

И Тръмп няма успешна стратегия за Афганистан

Тази война е една от най-дългите в историята на САЩ, които отново подхващат бойна мисия без ясна политическа стратегия
При една от последните атаки атентаторът самоубиец се вряза във военен конвой на НАТО близо до сградата на посолството на САЩ в столицата Кабул.
САЩ изпращат на талибаните ясен сигнал, че ще запазят военното си присъствие в Афганистан, докато те не започнат преговори с властите в Кабул. Това заяви преди дни държавният секретар Рекс Тилърсън пред телевизия "Фокс нюз" във връзка с новата американска стратегия за Афганистан, обявена от президента Доналд Тръмп. Тилърсън потвърди, че САЩ няма да се обвързват с крайни срокове и ограничаване на числеността на своите войски в Афганистан, а "ще действат в зависимост от конкретната обстановка". Преди това Тръмп обяви, че занапред подходът на САЩ ще е съвсем различен. "В основата на нашата нова стратегия е да се премине от подход, базиран на продължителността, на такъв, зависещ от обстоятелствата", каза той. Президентът поясни, че американските военни вече няма да концентрират усилията си в "проектиране на чужди демокрации или възстановяване на други страни на свой гръб", а в ликвидиране на терористи и служене на американските интереси. Преди това американски медии съобщиха, че президентът е наредил изпращането на допълнителен контингент от 3900 американски военни в южноазиатската страна, които ще се присъединят към останалите 8400 американски войници там. С новата си стратегия президентът на САЩ се отметна от своите предизборни обещания, че ще сложи край на най-дълго продължилата американска война, която вече трае 16 години и краят й не се вижда.

Руският външен министър



Сергей Лавров само поклати глава



и нарече новата стратегия на Тръмп за Афганистан "безполезен ход". Той също така изрази "съжаление", че основният й фокус е "регулация с метода на силата". "Сигурни сме, че това е безсмислен ход", каза той. Министърът също така отхвърли предположението, че Москва оказва съдействие на талибаните, след като обвинението беше отправено от американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Според Лавров това не е първият път, в който Москва получава подобни обвинения, и допълни, че досега "не е представен нито един факт". Той посочи също, че Москва се е свързвала с талибаните само по два повода - за да се увери в сигурността на руските граждани в страната и за да ги накара да участват в разговори с афганистанското правителство. Талибаните се смятат за терористи от Москва, но според някои руски представители страната си обменя информация с тях във връзка с борбата срещу "Ислямска държава" (ИД).

Като цяло само тонът на Доналд Тръмп е нов, след като неговите двама предшественици, президентите Обама и Буш-младши, обосноваха нахлуването в Афганистан с износ на демокрация и защита на човешките права. При това двамата президенти винаги даваха предимство на военното решение поради липсата на ясна политическа стратегия. Както прави сега и Тръмп. Той ясно заяви, че е в интерес на Америка да продължи да се ангажира в Афганистан. Той бил наследил "големи и сложни проблеми", но щял "да разреши проблема". "И накрая ние ще победим", бе категоричен президентът, без да обясни какво означава това в политически план. "Нашите войски воюват, за да победят. Целта е ясна - да атакуваме нашите врагове, да унищожим ИД и "Ал Кайда", да не допуснем талибаните да превземат Афганистан", повтори традиционната мантра и той. Доналд Тръмп не назова конкретни цифри за увеличаване на числеността на американските войници. Той не посочи и кога ще приключи мисията в Афганистан. "Отсега нататък реалностите на сушата, а не някакви произволни план-графици ще определят нашата стратегия", заяви Тръмп. Американският президент обяви, че ще



разхлаби правилата за действия на американските



войници. "С микромениджмънт от Вашингтон не се печелят битки", заяви Тръмп дословно и допълни, че войниците на фронта трябва да могат да действат в "реално време". Според експерти това значи засилването на участието на все повече дрони, на повече въздушни удари, на повече сражения, война и смърт. И звучи доста познато. Под ръководството на Тръмп САЩ отново подхващат бойна мисия. А това няма да се хареса на партньорите от НАТО. Още преди това страните - членки на пакта, обещаха подкрепа, но искат при всички обстоятелства да не събуждат впечатлението, че НАТО ще поведе нова война в Афганистан.

Отдавна познати са и вербалните заплахи срещу Пакистан, коментира "Дойче веле". "Ние не можем повече да мълчим за сигурните убежища на терористичните групи, на талибаните и други групировки в Пакистан", подчерта Доналд Тръмп. И други преди него се изразяваха по същия начин - Обама, Клинтън, Чейни, Ръмсфелд. Всички те говореха за евентуалната двойна игра на Пакистан. Оплакваха се, заплашваха и от време на време затягаха кранчето с парите. И нищо повече. Защото Пакистан разполага с ядрено оръжие и е незаменим партньор. Дори снабдяването на американските войски зависи от Пакистан. Доналд Тръмп призова Пакистан да "демонстрира подкрепата си за цивилизацията, реда и мира". Какво ще стори Тръмп, ако Пакистан продължи да преследва своите собствени цели? Ще наложи санкции? Ще изпрати още повече дрони? Ще прекрати военната помощ? Или ще се обясни в любов на Индия? Това обаче ще вкара в играта Китай още повече, отколкото преди.

Поне сега става ясно, че Доналд



Тръмп няма никаква политическа визия, която обхваща



целия регион. Това беше и кардиналната грешка в началото на американската инвазия преди 16 години. Афганистанското бойно поле е пренаселено. При това не става дума само за Пакистан. Индия, Иран, Русия, Китай и Саудитска Арабия също преследват собствени интереси. Всички търсят и намират съюзници в Афганистан. Съюзите се размиват, защото всеки гледа собственото си предимство. Многото участници в конфликта се дестабилизират взаимно. От десетилетия Афганистан е арена на задочни идеологически и военни борби. Интервенцията на Запада през 2001 г. отприщи нова гражданска война. В Кабул няма правителство на националното единство. Съюзът между президента Гани и премиера Абдула е дълбоко разстроен. Вицепрезидентът Достум напусна страната, за да избегне разследването срещу него за евентуално отвличане и изнасилване.

След 16 години активно подпомагане и налети над 113 млрд. долара дотук от международната общност Афганистан сякаш не е помръднал и на милиметър напред. Когато САЩ предприеха военна операция срещу терористите от "Ал Кайда" и талибаните в Афганистан, едва ли някой си е представял как точно един ден тя ще приключи. След атентатите от 11 септември 2001 г. целта беше да бъдат спрени терористите и да им се отнеме възможността да си намират нови база и укрития. Днес тази цел не само не е постигната, тъй като големи части от Афганистан са под контрола на талибаните. Нещо повече, бойците на "Ислямска държава", се утвърдиха в региона на Хиндукуш, а от съседен Пакистан терористи продължават да навлизат в Афганистан. В страната няма сигурност, а икономическото развитие е слабо. Това призна открито и афганистанският президент Гани, макар да вижда същевременно и някои обнадеждаващи сигнали.

Огромни са проблемите, пред които ще бъде изправен Афганистан и през идните години. Три милиона бежанци от Пакистан и един милион от Иран ще трябва да се завърнат обратно в Афганистан.



Армията от безработни са лишени от всякаква перспектива



и тя постоянно се увеличава. Някои регионални губернатори се разпореждат като абсолютистки крале, защото Западът ги финансира и подкрепя като евентуални стабилизиращи фактори. Тези местни велможи са корумпирани, разполагат със собствени милиции и тормозят собственото си население. А това води до увеличаване на дистанцията между правителството в Кабул и гражданите, като налива вода в мелницата на талибаните. Афганистанската култура на безнаказаност е гарант за терора. И президентът Тръмп ще трябва да разбере, че не може да постигне победа в Афганистан. Все някога ще се стигне до дълги и мъчителни преговори. Когато всички се изтощят. Това е сегашното положение. Доналд Тръмп няма никаква нова стратегия. Вместо това продължава войната, която никой не може де спечели. Терорът винаги е бил отговорът на политическия вакуум.

СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп съобщи на 22 август за своята нова стратегия в Афганистан пред свои привърженици в град Финикс, щата Аризона.
 Афганистанската полиция отблъсна със стрелба във въздуха и водни оръдия гневни демонстранти в столицата Кабул, които поискаха оставка на правителството на президента Ашраф Гани. Протестът бе свързан с бомбения атентат, при който през юли загинаха над 100 души, а над 350 бяха ранени.
СНИМКА: www.rian.ru
Президентите на Афганистан и Русия Ашраф Гани и Владимир Путин се срещнаха наскоро в Москва. Гани търси съюзници отвсякъде, за да спре талибаните и джихадистите от ИД.
15
1618
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
31 Август 2017 21:30
Външна политика на инат. Виетнам - 2.
31 Август 2017 21:32
И Тръмп няма успешна стратегия за Афганистан


Кат ви казвам, че Тръмп твърдо е Чудовище № 1, а Путин едва Чудовище № 2 - вий не ми вервате!
31 Август 2017 21:33
Напротив, досегашната стратегия на САЩ е повече от печеливша. Производството на опиум бие рекорди; реки от пари текат към задкулисието.
31 Август 2017 21:34
Много погрешна статия. Там е работата,че талибаните,(и афганистанците като цяло),НЕ искат и НЕ могат да преговарят и да се договарят,защото те въобще не разбират смисълът на думата ДОГОВОР! Тогава как Тръмп и който и да е американски президент би могъл да се договори с талибаните,както "мъдро" съветва автора?! Впрочем,Тръмп иска талибаните и правителството в Кабул да си поделят Афганистан. Но дори и това е нереално,точно защото за тях всеки договор е просто къс тоалетна хартия!?
Проблемът за нас европейците и американците е в коренно различната култура на афганистанците. Във военното дело,афганистанската военна културна традиция е довела до съвършенство БЕЗКРАЙНОТО водене на партизанска война. За нас белите хора напротив - партизанската война е отрицание на войната изобщо. Смятаме я за страхлива и позорна за нашата висша култура. Традицията ни във военното изкуство е друга - мащабна,тотална война с огромен брой жертви,в рамките на само няколко години,докато едната страна победи,а другата - капитулира и приеме,(някои) от условията на победителя.
Афганистанците не мислят така - за тях войната,(само партизанска),може да продължава буквално векове наред,БЕЗ на практика да има победител!?
Ето това им е било непонятно на кръстоносците през Средновековието и в крайна сметка им писва от безконечната и безсмислена,(от тяхна гледна точка),партизанска война срещу арабите,вдигат си чукалата и се връщат в Европа.
Единственият начин САЩ да спечелят тази война е да проведат геноцид срещу афганистанците. Но разбирате,че днес това няма как да стане. Като дори и с геноцид,победата не е "в кърпа вързана". Червената Русия изби между два и три милиона афганистанци,но въпреки това не успя да ги победи.
31 Август 2017 23:00
Афганистанците воюват точно по "Изкуството на войната" на Сун Дзъ. Победата им е неизбежна, както и загубата на САЩ там. Руснаците видно са си научили урока и се опитват да заемат добри позиции за след това. Вероятно ще оставят талибаните да владеят Афганистан, като ползата им ще бъде изтикването на САЩ от региона. Неизвестната е единствено Китай.
01 Септември 2017 00:05
Но когато все някога САЩ се изтеглят от Афганистан,това изобщо няма да гарантира за дълго победата и удържането на властта на талибаните. Те много бързо ще се хванат за гушите едни други. Такава им е културата - перманентни малки набези между клановете и племената с по няколко жертви. Като убождане с карфица! И така до безкрай... Афганистанците побеждават не със стратегията на Сун Дзъ,а с културата си,която за белият човек е ненормална,нереална,сюрреалистична като будуване в СЪННО състояние. Тя въздейства изключително потискащо на белият,високо цивилизован човек.
Войната днес във Афганистан няма нищо общо с тази водена във Виетнам. Там американците загубиха по съвсем други,(вътрешни),причини...
01 Септември 2017 00:26
Никой не е имал успешна стратегия за Афганистан.
Като се започне от арабите, тюрките, монголите, мине се през британските колонизатори, през Брежнев, Андропов, Буш та до Тръмп.
Само хитрата лисица Горчаков А.М. е спрял мераците на руските генерали да се бутнат в афганска авантюра. За съжаление, Громико не можа да го повтори...
01 Септември 2017 02:07
перманентни малки набези между клановете и племената с по няколко жертви. Като убождане с карфица! И така до безкрай...

Ами точно това е Сун Дзъ. Американците просто нямат ясно видим враг и няма ясна битка. Няма кого да победят. Опитите им да воюват с някого, водят до бомбардиране от дронове на сватби, футболни мачове и болници, загиване на невинни и появата на нови отмъстители на мястото на убитите.

Както казва Сун Дзъ, целта на войната не е битките, а победата, която пък не идва на бойното поле, а е политическа победа. С всеки убит афганистанец и с всеки още един ден присъствие там, САЩ търпи политическо поражение.
01 Септември 2017 05:35
И Тръмп няма успешна стратегия за Афганистан

Fake Soros News
01 Септември 2017 09:19
REAL NEWS:
Тръмп няма стратегия за нищо! Държи се като обикновен палячо, който от предизборната кампания до сега непрекъснато излъчва противоречиви становища.
Той е опасен не само за САЩ, НО И ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
01 Септември 2017 10:28
До Neopol,

тоест,САЩ да се изтеглят от Афганистан и да чакат притеснено някой нов бен Ладен оттам да удари отново Ню Йорк? Е,тогава американците наистина ще постигнат политическа (морална) победа в очите на света. Но не и в тези на афганистанците. И пак ще трябва да организират военна инвазия в Афганистан. И отново се връщаме на изходната точка...
Мнозинството от чалмите там са врагове или поне неприятели на САЩ и незначителна част са васали и наемници.
01 Септември 2017 11:15
Ами точно това е Сун Дзъ. Американците просто нямат ясно видим враг и няма ясна битка. Няма кого да победят. Опитите им да воюват с някого, водят до бомбардиране от дронове на сватби, футболни мачове и болници, загиване на невинни и появата на нови отмъстители на мястото на убитите.


На тях не им пука. Не искат да побеждават. Искат положението вечно да е такова. И в шаха нямаше да имат значение пешките, ако играчите разполагаха с по чувал от тях. Мрънкането е за пред публиката.
01 Септември 2017 15:52
Тръмп нямал успешна статегия.. да бе. Той иска войските да напуснат Афганистан.. обаче не му дават. Просто в Америка - президентът е просто сламен човек. Уж има огромна власт.. но това е само за пред медиите и света.. иначе каквото му кажат това прави.
01 Септември 2017 16:02
и да чакат притеснено някой нов бен Ладен оттам да удари отново Ню Йорк?

Вероятността да те ударят, когато си във война е по-голяма, отколкото да те ударят, когато си в мир. Освен това трябва ресурс за това.

Имам усещането, че американската пропаганда се прави от автори на комикси и е предназначена за любители на комикси.
01 Септември 2017 18:25
Ми хайде и аз да дам мнение тогаз.
Мнението ми е такова: Ако умен човек даде на прост човек акъл, последният няма да го приеме, защото няма да го разбере.
Ако прост човек даде на умен акъл, последният няма да го приеме, защото ще разбере, че не е акъл.
На мен с какво конкретно ми е помогнал Тръм, че аз на него да помагам сега за Афганистан?!
Даром мога само едно. Да се дивом почудя: Защо военната сила не е концентрирана около земните и въздушни пропускателни пунктове (с цел тотален транспортен блокаж на територията), а стои разиляна по цялата територия, без никаква практическа полза?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД