:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Линдзи Вон чака разрешение да се състезава с мъжете

FIS решава на 5 октомври дали да допусне скиорката в спускане в Лейк Луис през 2018 г.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Линдзи Вон ще научи другата седмица дали ще има шанс да се изправи срещу мъжете поне веднъж, преди да прекрати кариерата си.
Американската ски и сноуборд асоциация (USSA) ще внесе формално искане в международната федерация (FIS) най-успешната състезателка при жените Линдзи Вон да бъде допусната в мъжко състезание догодина. Предложението е 32-годишната американка да застане на старт заедно с мъжете в спускането за Световната купа в последния уикенд на ноември 2018 г. в Лейк Луис (Кан). Там Вон е спечелила 14 от рекордните си 39 победи в най-скоростната от алпийските дисциплини. Общо 4-кратната носителка на Кристалния глобус има 77 първи места и 130 подиума в кариерата си.

"Засега не можем да дадем повече подробности, но това определено е тема, която разединява ръководителите на FIS", написаха в официално съобщение от международната федерация. Предложението на USSA трябва да бъде гласувано по време на предсезонната среща на FIS в Цюрих (Швейц) идния четвъртък (5 октомври).

Това не е първият опит на Вон да получи позволение да се състезава с мъже. Тя намекна, че иска да пробва силите си срещу силния пол още преди 10 г. Преди 5 г. пък първата й официална молба бе отхвърлена от FIS с мотива, че правилата забраняват смесени индивидуални състезания. Сега от USSA посочиха, че не търсят промяна в регламента, а единично изключение за най-титулуваната скиорка. Самата тя пък коментира, че не знае как точно би се представила.

"Това е една от причините да искам да го направя - заяви Вон по-рано тази година. - А и много от момчетата скиори, с които говоря, ми казват, че това би привлякло допълнително внимание към спорта ни. Така че защо да не опитам? Знам, че няма да победя, но ми се ще да получа възможност поне да опитам. От друга страна, ще е готино да бия няколко момчета. Мисля, че съм спечелила достатъчно състезания и съм заслужила достатъчно респект, за да получа този шанс."

Директорът на женските състезания към FIS Атле Скаардал обаче изрази обосновано притеснение, че това много трудно ще се случи. "Доста сериозно предизвикателство - коментира норвежецът. - Трудно ще намерим разумен начин да направим това, най-вече защото трябва да осигурим равни права на всички. Ако позволим на жените да се състезават с мъже, тогава трябва да разрешим на мъжете да се състезават с жени. А не съм убеден, че това е правилната посока."

Линдзи Вон, която на 18 октомври ще навърши 33 г., вече обяви, че смята да сложи край на кариерата си след сезон 2018/2019. Във вечната ранглиста на алпийските ски повече победи за Световната купа от нея има само легендарният швед Ингемар Стенмарк с рекордните 86.
874
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД