:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стотици работници продължават да умират на строежите в Катар за Мондиал 2022

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Световното първенство в Катар изглежда все още далеч, но сроковете могат да бъдат и къси за строителството на стадионите и инфраструктурата. Като например "Лусаил Айконик Стейдиъм", който изглежда така още само във визията на проектантите, тъй като строежът му започна едва в началото на тази година.
Катар не прави достатъчно, за да осигури безопасни условия за работа в подготовката за световното първенство по футбол през 2022. Това се казва в доклад на правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч". Според неправителствената организация работниците работят в условия, които застрашават живота им.

"Хюман Райтс Уоч" казва, че стотици работници умират всяка година заради жегата и влажността на въздуха, на която са принудени да работят. И призова властите в Катар да наложат "адекватни ограничения за работата навън", а освен това поиска редовни разследвания и предоставяне на информация за смъртните случаи.

В емирството бе наложено правило, което забранява работата навън от 11.30 до 15.00 ч. между 15 юни и 31 август. "Хюман Райтс Уоч" обаче твърди, че извън тази часова зона условията понякога са същите и водят до "потенциални сърдечни болести в липсата на подходяща почивка".

"Ограничено работно време на безопасни температури, които не се определят от часовника или календара - това е във възможностите на катарското правителство и ще помогне за предпазване на стотици хиляди работници", каза директорът на "Хюман Райтс Уоч" за Средния изток Сара Леа Уитсън.

Пред CNN властите в Катар посочиха в своя защита, че това е първата държава в този регион, която е вкарала ограничения за труда навън през лятото, които са "по-големи в сравнение с тези в Саудитска Арабия и ОАЕ".

В доклада на правозащитната организация се казва, че около 2 млн. работници са имигранти, като те са 95% от работната сила. 40% от тях, или около 800 000, са по строежите. Катар взе домакинството на световното през 2010 г., а местните власти обявиха, че освен стадиони ще има големи инфраструктурни проекти. Според властите на седмица се харчат по $500 млн. за проекти, свързани със световното първенство.

"Хюман Райтс Уоч" посочва, че няма конкретни данни за смъртните случаи на работници, дошли от чужбина. През 2013 г. катарското правителство съобщи, че през 2012 са починали общо 520 работници от Бангладеш, Индия и Непал - трите страни, от които пристигат около 75% от всички мигранти. За 385 от смъртните случаи се казва, че причината не е известна - при 246 случая е написано "внезапна смърт по неизвестна причина", а останалите 139 са починали по "друга причина". Разследване няма. За миналата година смъртните случаи са 35, като властите посочват, че в повечето случаи са заради падания.

В доклада се казва, че в отговор на запитване от друга неправителствена организация - Environics Trust, посолството на Индия в Катар е дало информация за смъртните случаи само на индийци в страната от 2011 насам: 239 през 2011, 237 през 2012, 241 през 2013, 279 през 2014 и 279 през 2015 г.

"Хюман Райтс Уоч" призова властите в Катар да предоставят данни за всички смъртни случаи на работници в последните 5 години, включително и тези, при които жегата се е оказала фактор. Катарските власти твърдят, че вземат мерки, за да намалят риска, като например създаване на места за почивка и предпазване от жегата. Според доклада обаче от това могат да се възползват само 1.5% от всички работници в страната.

"Докато Катар увеличава мащаба на работата по проектите, свързани със световното първенство, властите трябва да увеличат прозрачността за смъртните случаи на работници, които са свързани с жегата, и да вземат спешни мерки, за да премахнат риска за работниците", каза още Уитсън.

В доклада се посочва, че Катар не е изпълнил две основни препоръки от 2014-а, дадени от международната правна фирма DLA Piper, според която трябва да има законова реформа за намаляване на смъртните случаи от сърдечен удар и страната трябва да позволи разследване на причините за това.

"Катар потърси светлината на прожекторите с кандидатурата за световното първенство, взе стотици хиляди мигранти, за да строи пътища, стадиони и хотели, но пренебрегна препоръки от собствения си консултант за разследването на смъртните случаи", добавя Уитсън.

"Хюман Райтс Уоч" призова ФИФА и националните футболни федерации да поискат промени на закона в Катар и по-добри условия за работниците в страната.
970
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД