:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 325
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как се създават "по-специални" магистрати

Ако търсеха качество в спецсъда, депутатите щяха да направят влизането в него трудно, вместо да превръщат работещите там в добре платена клика
СНИМКА: Архив "Сега"
Докато Софийският градски съд гледаше делата за висша корупция, наред с всичките си останали дела, никой не се засили да плаща допълнително на магистратите.
След като прехвърлиха делата срещу корупцията по високите етажи на властта в специализирания съд и прокуратура, без за това да има логично обяснение, управляващите измислиха и бонус за работещите в спецправосъдието - те ще получават не 12, а 18 заплати годишно, независимо каква работа са свършили и как са я свършили. Канят се и да го закрепят със закон. Целта на законодателното предложение на ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" била да бъдат привлечени качествени хора за тежката и неблагодарна работа в спецорганите.

Интересен е фактът, че депутатите се сетиха 3 седмици преди корупционните дела да се прехвърлят в спецсъда, че няма достатъчно кадри. И по-лошо - че няма наплив на магистрати. Ако законодателят търсеше качество, би предложил нови правила за назначението в тези структури, а не повече пари. Бонусите не гарантират качествено правосъдие. Напливът към тези съд и прокуратура обаче липсва не заради парите, а защото още със създаването им се наложи трайното мнение, че



от тях се очакват правилните присъди



срещу организираната престъпност. И магистратите, на които не им се рискува да бъдат наставлявани и мачкани, не помислят да отидат там. Точно заради липсата на кандидати преди няколко години, при създаването на тези структури, те се напълниха с "тройкаджии" - магистрати, които не успяваха да спечелят конкурсите другаде, или прокурори, които получиха лесния шанс да станат съдии. И сега тези хора ще бъдат поощрени, макар че спецсъдът в никаква степен не оправдава очакванията, с които бе натоварен.

Интересен е още един факт от последните дни. Възползвайки се от кариерния бонус - правото на избор къде да продължат работата си след края на мандата си като членове на Висшия съдебен съвет, две съдийки и една прокурорка от стария му състав си избраха специализираните съдилища - Галя Георгиева и Магдалена Лазарова, на апелативно ниво, а Даниела Костова - на първа инстанция. И трите бяха от мнозинството във ВСС, което стана на крака пред премиера Бойко Борисов и което твърдо подкрепяше всички идеи на главния прокурор Сотир Цацаров. Може би е просто съвпадение. Може би желанието им да са спецсъдии е заради новите и интересни дела срещу хората от властта, които ще разглеждат. Може да е заради слабата натовареност в тези институции в момента. Може да е друго. Мотиви не бяха съобщени, бонусът им се полага по право.

Всички доклади в момента показват колко слабо са натоварени специализираните съдилища. А



колко ще са новите им дела, изобщо не е ясно



В крайна сметка Софийският градски съд години наред гледаше тези "специални" дела наред с всичките си останали процеси, а наказателната му колегия е най-слабо натовареното му звено. Никой от управляващите обаче никога не инициира подобен финансов бонус за този съд. Измисляха други акции, с имена на съдии... Никой не обръща и внимание на свръхнатоварения Софийски районен съд, нито на районните съдилища във Варна и Пловдив, които също са затрупани с дела. И които от време на време получават нови по материя дела за разглеждане. Но нали на районно ниво не се гледат "апетитни" процеси. Единственият бонус за столичните съдии дойде преди време - по един ранг отгоре.

Истината е, че магистратската професия е добре платена. Заплатите в системата са сигурни, актуализациите - редовни, а бонусите - гарантирани. Осигуровките и застраховките им са за сметка на държавата. Полагат се и пари за дрехи... Но в крайна сметка никой не обича изкуствено създадените привилегии, които не зависят от качеството на работата.

А за



качеството на спецправосъдието



красноречиво говори един пример, станал известен в петък. "Правен свят" разказа как подсъдимият за магистрални грабежи, отвличания, опит за убийство на полицай и дългогодишен беглец от правосъдието Емил Милев-Крокодила 30 пъти е поискал от спецсъда, който гледа делото му, да го пусне от ареста. И макар че в съдебната зала Милев заплашва със саморазправа прокурори, съдебни заседатели и свидетели по делото, получава свободата си на първа инстанция. Според съда, ако излезел от ареста, агресията му, предизвикана от задържането му, щяла да намалее... В друг случай първата инстанция мотивира пускането на Милев с това, че "не е наложително участието на подсъдимия в наказателния процес, тъй като в българския НПК е предвидена възможност за разглеждане на делото в негово отсъствие". Добрата новина е, че досега апелативният спецсъд всеки път е отменял пускането на Милев.

Ето как изглеждат нещата отстрани. Такава бонификация превръща магистратите в спецсъдилищата и прокуратурата в магистратска клика. Те ще разследват и произнасят присъди по политическите знакови дела (по правило срещу опозицията), ще искат и разрешават подслушване и следене. Затова им се отпускат по още 15 000-20 000 лв. годишно, за да не вземат да объркат нещо. Политическа корупция в чист вид.
СНИМКА: Архив на "СЕГА"
Стимулирането на работещите в специализирания съд и прокуратура с допълнителни заплати изглежда като политическа корупция.
3594
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД