:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 63
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ако чакахме МВР, Спас щеше да е още Александър

Не е вярно, че любимецът на "Фейсбук" е бил неоткриваем пет години. Бил е арестуван, обвинен и освободен въпреки купищата жалби срещу него
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След като никой не го потърси, Спас се предаде сам.
Спас може да е Александър, а може да е и обратното. Може да е вълк единак, а може и да са глутница. Може да е ловък мошеник или пък самозабравило се парвеню. Всичко все още е в областта на догадките. Абсолютно сигурно е обаче, че държавата пет години не може да издири един човек, който не разполага с кой знае какви възможности за укриване. Толкова време е бил търсен Спас Василев от Кочериново. И от МВР, и чрез системата на Шенген. Резултатът е нулев. В крайна сметка мъжът сам се предаде, след като цяла седмица медиите се занимаваха с него. Според полицейската версия, която звучи доста смешно, той обикалял пред ГДБОП, където спецполицай го разпознал и убедил да се предаде. Защо направо не го е арестувал? Никой не коментира.

Засега Василев има само едно обвинение - за измама от 2012 г. с 490 лв., които взел за пакет самолетни билети, но "клиентът" така и не ги получил. Докато се гледаше мярката за неотклонение на Василев, стана ясно и какви са доказателствата срещу него - три платежни нареждания и показания на пострадалия. Обвиняемият бе задържан за постоянно в ареста, но това не е окончателно решение и може да бъде променено. Все пак постоянен арест за 490 лв. е изключително непропорционална мярка.

През това време прокуратурата най-сетне успя да събере всички дела срещу него на едно място и сега ги обединява. Те са четири, включително софийското, по което Василев бе арестуван.



Всичките са за измами, но други обвинения още няма



Това са фактите към момента. Въпросителните обаче са много повече. Как е възможно един човек, който никой никога не е виждал, да мами толкова много хора толкова дълго време? И защо въпреки сигналите до полицията, той не е бил задържан и наказан много по-рано.

Сигнали за измами има още от 2011 г. По един от тях е образувано едно от четирите дела - това в Дупница. То е по жалба на бившата учителка по френски език на Василев от езиковата гимназия в Благоевград. Той й обещал пътуване до Италия с посещение на "Ла Скала", но се изпарил с парите. По това дело разследващите не са издирили и обвинили Василев. Според прокурори, запознати с материалите, то е сред най-лесните за доказване - там мъжът не се е крил зад чужда самоличност, има и други доказателства, както и показания срещу него. И въпреки това - нищо.

Другото дело за измама - това във Варна, е доста по-интересно. То е образувано през 2012 г., пак за заплатени, но недоставени самолетни билети. Почти веднага след това измаменият и негов приятел намират Василев в Русе. Обаждат се в полицията, продавачът на билети е арестуван и изпратен във Варна. Там му повдигат обвинение за измама. Мярката му за неотклонение обаче не е никак строга -



освободен е срещу подписка



Въпреки че срещу него вече има и други жалби. Естествено, Василев моментално изчезва. Логичният въпрос тук е защо не е поискана по-тежка мярка. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова било трудно да се обоснове пред съд задържане под стража, когато става дума за измама за неколкостотин лева. На практика обаче прокуратурата направи точно това миналата седмица пред Софийския районен съд. Делото, по което бе задържан Николов, е за измама от 490 лв. Разликата е, че през 2012 г. никой не беше чувал за него, а сега лицето му е по всички телевизии.

Неясно защо варненската прокуратура обявява Спас Василев за издирване чак в края на 2013 г. През това време - в края на 2012 г. - в София е извършена измамата, заради която мъжът е в ареста в момента. Целта на издирването, наредено от варненската прокуратура, е да се установи адресът на обвиняемия. Ясно е, че абсолютно никой не си дал труда да го търси. Вътрешният министър Валентин Радев беше красноречив пред "Дневник": "Вие знаете ли колко хора са обявени за издирване в момента? 20 хиляди".

Ако полицаите бяха търсили Спас, щяха да разберат, че е пътувал в чужбина свободно, докато МВР уж го издирва, или пък, че е в Кочериново, където живеят родителите му. Точно това установяват измамени чрез социалните мрежи, при това без да имат достъп до данните на МВР или Шенгенската информационна система, където Василев също е пуснат за издирване. Просто се възползват от една грешка на Александър/Спас - той забравя да изключи функцията на "Фейсбук", която автоматично споделя местоположението, и така става ясно, че е в Кочериново.

За самия Василев се знае малко. Пред съда той не беше особено словоохотлив и каза само нужното -



на 33 години, безработен, роден в гр. Рила,



по адресна регистрация живее в Дупница, но реално е при родителите си в Кочериново. Освен това спомена, че е учил в Ница, но е без диплома, тъй като е завършил само семестриално. Каза и че съжалява. За какво точно, не стана ясно.

За сметка на това вече се знае каква е стратегията на адвоката му проф. Георги Ценев. Той пледира, че Василев не е вършил измами, а просто се е опитвал да помага на хората да си купят нещо по-евтино, в случая самолетен билет. Не успял обаче да се справи, защото цените на билетите често скачали в последния момент, и той трябвало да взима от втория клиент, за да доплати билета на първия. Така влязъл в омагьосан кръг, от който няма излизане. Дали тази теза ще издържи в съда, не е ясно, но и самите разследващи признават, че не всички, които са си купили билети от Александър/Спас, са били измамени. Имало е и мнозина, които са летели без проблеми. Едновременно с това обаче към момента има около 60 жалби на измамени.

Засега прокуратурата ще разчита на делото от 2012 г., за да държи Василев в ареста. В държавното обвинение са постъпили и материали от ГДБОП, които работят по случая от август. В крайна сметка делото ще стане огромно, смятат от прокуратурата. Решаваща в случая ще бъде



експертизата къде са отивали парите, превеждани от измамените



Ако не се докаже, че те са отивали в сметки на Василев или използвани от него, делото пропада.

Отскоро в списъка на потърпевшите се наредиха и уж съдружниците на Василев. Става дума за 12 души, които според собствените им разкази са били убедени от мистериозния хитрец да създадат фирма и сайт, че и да му дадат паролата за фирмената банкова сметка, за да оперира той с нея. Сред тях има журналисти, пиари, политически активисти. Вместо за сайт обаче фирмената сметка била използвана, за да се превеждат по нея пари за самолетни билети, които така и не били осигурявани. В същото време, незнайно как, сестрата на Василев се оказва счетоводител на фирмата и движи всички документи.

Приятелите на Александър/Спас от "Фейсбук" създават сайт, който дори е номиниран за награда на Европейската комисия и част от учредителите му пътуват до Брюксел. В момента е неактивен, както и профилът на Николов във "Фейсбук", където пише, че е иззет от ГДБОП.

Никой от съдружниците не е виждал организатора Василев, но пък точно те твърдят, че са първите, които са сигнализирали за актуалните измами.

Шумът около тази история вероятно ще затихне, особено след като във вторник съдът постанови окончателно решение дали обвиняемият ще остане в ареста. Не бива обаче да се забравя, че покрай този случай за пореден път лъсна неспособността и тоталното нежелание на МВР да издири когото и да е. Самият вътрешен министър Валентин Радев цинично заяви, че не искал да хаби сили и средства, за да защитава хора, които са искали да "минат метър", като купят евтини самолетни билети. А шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов сърдито каза, че давал пресконференция по темата само заради медийния натиск. Вероятно в ГДБОП не трябва да бъдат обвинявани за всички грешки през изминалите пет години, защото работят по случая от два месеца, но истината е, че ако медиите не бяха вдигнали шум, Александър/Спас щеше да продължи да се вихри. Може би под нова самоличност.



ФРЕНСКА ВРЪЗКА

Снимките, използвани от Спас в профила Александър Николов, всъщност са откраднати от страницата на французина Александър Мартинез. Той е на 42 г., живее в Париж, отдавна работи в авиоиндустрията и пътува много, което обяснява множеството снимки от различни места. "Разбрах, че той е използвал моите снимки, за да измисли свой живот, и е ограбил хора. Това е, което знам. Не говоря български. Използвам превод през "Гугъл", но не се разбира добре. Не се е случвало подобно нещо дори във Франция. Не знам какво да ви кажа. Това е нещо непознато и за семейството ми, и за приятелите ми. Все още проверяваме как е станало всичко. Не мога да си спомня да съм срещал това момче. Не знам дали някога съм го виждал. Казахте ми, че той е работил в самолетната индустрия също. Може да сме се засекли някъде на летището или другаде и да не помня", заяви той пред bTV.



Не всички приятели на Александър/Спас са измамени - мнозина са летели с евтини билети.

 Не всички приятели на Александър/Спас са измамени - мнозина са летели с евтини билети.


3
3014
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
22 Октомври 2017 19:51
Прочитайки статиятя установих, че прокуратурата не си е мръднала пръста, но видите ли - пак полицията е виновна. Авторът продължава да демонстрира въпиюща правна неграмотност. Отдавна му предлагам да посети едно РПУ да проследи историята в реално време на коя да е преписка. Тогава да пише.
Що се отнася до издирването, то Димитров как си го представя? Тръгват орди полицаи по села и паланки и търсят Спас? Драги мо Смехурко,обектът се залага за издирване и се чака да цъфне. Особено ако не живее на декларираните си постоянен и настоящ адрес. Последното е обичайна практика по нашите ширини.
22 Октомври 2017 20:19
#Дигнетеимзаплатитебе
23 Октомври 2017 07:11
Авторе, авторе, вятър те вее на бял кон. Полицията и прокуратурата не са стока, то е ясно, ама и на тебе нищо не ти е ясно! Не разграничаваш ли двете неща, прокуратура и МВР. Това са различни институции и прокуратурата е водеща в процеса а не МВР. Както е казал по-горе колегата, направи си труда да отидеш до някое районно и няма да пишеш такива глупости.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД