:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата наказва и болните, и здравите, но не и тарикатите

Бъркотията с болничните стана пълна след "компетентната" намеса на премиера, който само затвърди мнението, че отговорните институции не могат или не искат да се справят с измамниците
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ако съдим по заканите на Борисов, най-добре да не боледуваме през следващите два месеца. Иначе по-ниски болнични.
Още когато предложи да се орежат първите три от болничния, беше ясно, че правителството не може да се справи с фалшивите документи. Вчерашната намеса на премиера Борисов обаче окончателно потвърждава максимата, по която работи държавата - винаги е по-добре да накажем всички, вместо да се хабим да търсим виновните. След като се наслуша няколко дни на общественото недоволство срещу предложението да се намали от 70 на 50% обезщетението за първите три дни болничен, които са ангажимент на работодателя, премиерът по стар обичай даде заден ход и благоволи да отпусне два месеца на институциите да се опитат да си свършат работата.

"Ще направим последен опит - дали с контрол на контрола, да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове. Ангажирали сме всички сили на полицията да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни, заради тези, които мамят. Знаете, като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това. Предлагам да не се прилага тази мярка, докато не се опитаме тука да видим месец - два дали ще се справим", каза в типичния си стил премиерът Борисов, който явно с Гърция вече може да обясни всичките ни проблеми и постижения - задръстванията по магистралите по празниците, високите доходи, а сега и болничните.

Крайният резултат от обявения "контрол на контрола" е ясен отсега - нула. Засиленият контрол ще е просто още една проверка на документите, които се издават от лекарите. НОИ и в момента прави точно това. И сега има специализирана комисия от лекари, която проверява листовете. Обжалваните болнични обаче са нищожно малко, а успеваемостта на обжалването - никаква. Резултат няма, защото това е контрол само по документи, а документите не са фалшиви - те са издадени според законите и наредбите. Въпросът е дали написаното в тях отговаря на истината. Както образно обяснява Борисов: "Това е много трудно доказуемо, ще кажете, защо полицията не се занимава - защото



всеки може да изкара, че има кръвно,



докато отидат да го проверят, може да му се е нормализирало кръвното".

Проблемът с болничните е същият като с инвалидните пенсии. За него трябват реални мерки и контрол, но към момента по нищо не личи някой да ги планира. Разбра се само, че институциите явно имат достатъчно информация къде потъват милионите, докато народът е на почивка в Гърция. "Определен тип работодатели имат индиректна, да кажем, полза от една такава рязко нарастваща практика", внимателно се изказа здравният министър Николай Петров, визирайки известна от години практика фирми в затруднено положение да пускат служителите си в дългосрочен болничен (само че тук не става въпрос за първите три дни от болничния, нарочени от НОИ за проблем).

От друга страна, по думите на Борисов: "Има сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове. В същото време има компании, където има 105 000 болнични. В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата". Кабинетът даже знае размера на щетата - половин милиард. Нищо че отново очевидно се говори за болнични след четвъртия ден, а не за тези, на които се посяга с бюджета за 2018 г. Изведнъж се оказа и че НОИ и МЗ вече са направили обещания анализ на болничните (който в понеделник на заседанието на надзора на НОИ не беше готов) и са отлично запознати с проблема. Знаят за цели региони, в които се издават масово болнични. За фирми, които пускат над половината от служителите си в болничен, и съответно за служители, които пък са ощетени от тази практика. И са готови също така със съвсем конкретни мерки за справяне с тревожната и уродлива ситуация (по определението на Петров).

Защо обаче всичко това идва като след дъжд качулка и не бе свършено преди да се посегне на осигурителните права на гражданите? Защо въпросните лекари, градове и фирми не са проверени от купищата институции, ангажирани с този контрол? Защото



е далеч по-лесно да се отрежат пари на калпак,



при това в период на последователно увеличение на осигурителната тежест. Както и при другите подобни плащания - това е обезщетение, за което осигуреният си плаща всеки месец, независимо болен ли е или не. Вноската е в размер на 3.5% върху дохода и се поделя между шефа и служителя. Парите отиват в НОИ, за да плаща болничния от четвъртия ден нататък. Държавата хем иска работници и работодатели да плащат осигуровки и така да покриват разхода си за обезщетението от НОИ, докато те са болни, хем орязва правото им срещу платените осигуровки да получат обезщетение.

Защо отново финансовите разчети се сервират, след като проектът на бюджет на държавното обществено осигуряване е готов? В него няма нито едно число, с което да се мотивира предложението. За кой ли път няма финансова оценка, няма и дума как ще се отрази това на фирмите, на работниците, на Държавното обществено осигуряване. Излишно е да казваме, че няма анализ на данните за изплатените болнични - и от бизнеса, и от НОИ. Като мотив към предложението е посочено единствено, че мярката се прави "с оглед облекчаване на бизнеса и превенция на злоупотреби с правото на отпуск поради временна неработоспособност".

Проблемът с болничните не е от година-две, но според здравния министър просто сега изплувал на повърхността. От години бизнесът предупреждава, че мярката работодателят да плаща първите три дни е изчерпала своето действие и трябва да се възстанови старото положение. От 2012 г. разходите за болнични на НОИ растат стремително. Увеличават се и при бизнеса - само за м.г. са платени над 5 млн. болнични дни от фирмите според справка на самия НОИ. За 2015 г. осигурителният институт е платил 446 млн. лв. за болнични, а тази година сумата ще надмине половин милиард лева.

На този фон е трудно да се гледа с оптимизъм на новия опит на държавата да впрегне "цялата си сила" срещу проблема. Едва ли за два месеца хората с фалшивото кръвно и докторите със серийните болнични ще бъдат установени и наказани. По-вероятно е и тук да си останем само с приказките, а накрая пак наказанието да бъде за всички - и истински, и мними болни. При това бъркотията ще е още по-голяма, защото пак ще чакаме фундаментални промени в бюджетните закони в последния момент.
18
4152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
24 Октомври 2017 20:05
колкото оправиха и ЕР на ТЕЛК
24 Октомври 2017 20:16
Най болната нация сме в Европа, ако не и в целия свят.
24 Октомври 2017 20:34
Решението е елементарно.
.
НЗОК да престане да предлага застраховка временна нетрудоспособност и съответно да престане да събира (по-скоро рекетира) пари за такава осигуроявка.
.
Който иска да се осигури за болнични, сигурен съм, че ще може - за дни след като НЗОК излезе от бизнеса, частните застрахователи ще пуснат подобен продукт.
.
Който иска болнични да се застрахова на частно - обаче ако се пише болен, замине на море и го хванат, да му е здрав г.за.
24 Октомври 2017 20:52
Държавата наказва и болните, и здравите, но не и тарикатите
24 Октомври 2017 21:01
Аз съм фен на един малко по различен подход - парите следват здравия, а не болния човек, т.е. доктори, болници и т.н. получават пари за здрави хора, които обслужват в района, а не за болни. Тогава биха имали интерес да са здрави хората и да се лекуват само ако е необходимо. Един работодател няма интерес от болен човек на работа - по-ниска производителност, риск от грешки/злополуки, риск да разболее останалите хора. И въпреки, че този подход ми харесва, мисля, че най-дабрият метод е да се потърси помощ от СЗО за цялостна реформа на здравния сектор, която да се съобразява с нашата действителност.
24 Октомври 2017 21:55
всеки може да изкара, че има кръвно,
докато отидат да го проверят,

Ма тва е конгениално, бе! На всеки, който са го изкарали с високо кръвно и са го освободили от работа, да се пращат трима контролиращи лекари плюс полицай, който да му иска личната карта. И колко контролиращи лекари ще са нужни за това начинание? Освен, ако замисъла е да се направи във всеки областен град по един контролен кабинет с трима лекари в него, плюс полицай, където всеки, на когото са му написали болничен, ще е длъжен да чака на опашка, за да се разбере дали е болен, или не.
24 Октомври 2017 23:26
Аз пак си питам - ами какво става с акцизите от цигари, плащани от "тежащите на здравната система" пушачи -за туй, на което тежат ли отиват тия два милиарда или за отхранването на тежащите на здравия разум бюрократи и администратори?
25 Октомври 2017 07:37
Ся, кво, щеправим като с учениците ли? Ако малкия е с диария, повръщане и температура ПЪРВОТО нещо, което трябва да направя е да го закарам да осере и оповръща ГПто и пътя до него за преглед същия ден, защото иначе няма да му извинят отсъствията. Бележки със задна дата - НЕ МОЖЕ. УНИКАЛНО!
25 Октомври 2017 08:28
От 2012 г. разходите за болнични на НОИ растат стремително...
За 2015 г. осигурителният институт е платил 446 млн. лв. за болнични, а тази година сумата ще надмине половин милиард лева.


И това ли е стремителното растене? 12-13%?
Ми дайте да видим как се е променил броят на осигурените лица за тези две години. Дайте да видим с колко процента се е увеличил осигурителният доход, от който се изчисляват обезщетенията.
Да не вземе да се окаже, че растенето не е чак толкова стремително...
25 Октомври 2017 08:50
Най-добре е да се спре с лъжите и манипулациите. Според статистиката от НОИ, броят на издадените болнични в сравнение с 2008 г. е почти същия. Увеличена е сумата за обезщетения в резултат на увеличения среден осигурителен доход.
25 Октомври 2017 09:30
Борисов си знае:
Днеc изпиcват Боpиcов, вдигнал кpъвно заpади емoционално напрежение

Копирано от https://www.24chasa.bg/Article/1803219 © http://www.24chasa.bg


Защо вдигна кръвно Борисов?
Копирано от http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/02/27/2011639_zashto_vdigna_kruvno_borisov/
25 Октомври 2017 10:10
Който иска да се осигури за болнични, сигурен съм, че ще може - за дни след като НЗОК излезе от бизнеса, частните застрахователи ще пуснат подобен продукт.


Мисля че имаше нещо такова . Поне преди 10-тина години , едни младежи набираха такива застраховки.

Но младежите ходеха с болните и докато не се напише диагнозата и не се запише с какви лекарства се лекува , не напускаха болницата и звъняха в болницата за допълнителни сведения. . А като влезе баща ми в болницата , ме накараха да подпиша празен лист.
Беше там 5 дни , изписаха го с инсулт , с насинени ръце от връзване , и като влезе в къщи изпадна в кома и почина след 3 дни. .
25 Октомври 2017 10:22
noooo25 Октомври 2017 08:50
Най-добре е да се спре с лъжите и манипулациите. Според статистиката от НОИ, броят на издадените болнични в сравнение с 2008 г. е почти същия. Увеличена е сумата за обезщетения в резултат на увеличения среден осигурителен доход.
Не можах да намеря данни за броя на дните с временна нетрудоспособност годишно. Но е много вероятно това да е едната причина за увеличените разходи по това перо на НОИ.
25 Октомври 2017 10:27
Лекарите са най-безконтролното съсловие. И от себеподобни трудно може да се очаква контрол. Затова нека да се пробва варианта, който бившия социален министър Нейков предлагаше в едно предаване. Всяка фирма да си има т.нар. доверен лекар, който трябва да потвърди/отхвърли болничния. При това е крайно време да се въведат стимули за здравите като мен напр., който за над 10г. официален стаж имам един болничен от 3 дни. Може напр. за хора с първи болничен за годината да се признават не 70%, а 90%, а при 4-и или 5-и първоначален да падат на 50%.
25 Октомври 2017 10:32
Всяка фирма да си има т.нар. доверен лекар, който трябва да потвърди/отхвърли болничния.

Неизбежен конфликт на интереси. Ненужно е да се ангажира лекар, ако мениджмънта на фирмата е достатъчно близо до работниците и знае в достатъчна степен какво се случва в живота им.
25 Октомври 2017 10:33
Друга възможна причина за увеличения брой болнични през последните години може да е свързан с увеличения брой хоспитализации. Така излиза, че фалшивите хоспитализации водят и до фалшиви болнични. Източването на НЗОК води до източване на НОИ. От 2007 до 2015 година броя на постъпилите в стационарите на леч. заведения се е увеличил с 496 599 души годишно. Така че вместо да се опитват да прехвърлят вината на ОПЛ и да ги плашат с полиция, няма да е зле да погледнат какви ги вършат в болниците.
Постъпили в стационарите на лечебните заведения
Година Общо На 100 души от населението
2000 1261151 15.4
2001 1181359 14.9
2002 1280175 16.3
2003 1357239 17.3
2004 1505935 19.4
2005 1606289 20.8
2006 1636816 21.3
2007 1720877 22.5
2008 1810691 23.8
2009 1928711 25.4
2010 1886962 25.0
2011 1887099 25.7
2012 1964712 26.9
2013 2143399 29.5
2014 2238478 31.0
2015 2217476 30,9
25 Октомври 2017 11:10
Всяка фирма да си има т.нар. доверен лекар, който трябва да потвърди/отхвърли болничния.


Съгласен съм. Според НСО Броят на нефинансовите предприятия в България за 2015 г. е 393 460. Значи нужди са само 393 460 доверени лекари. Заплатите им да бъдат към минимума определен от тристранната комисия за облагане - към 800 лв. Това прави над 314 милиона лв. месечно и над 3 милиарда и 777 милиона лв. годишно за заплата на тези лекари. Това е колкото годишния бюджет на НЗОК. Тука проблемът е, че всички лекари в България са 29 хиляди и няма безработни на борсата...
25 Октомври 2017 11:38
Най-добре е да се спре с лъжите и манипулациите. Според статистиката от НОИ, броят на издадените болнични в сравнение с 2008 г. е почти същия. Увеличена е сумата за обезщетения в резултат на увеличения среден осигурителен доход.

Наистина е добре да се спре с лъжите и манипулациите. През 2008 и сега НОИ изплаща различни неща (1 ден, 3 дена и т.н. от работодателите са малко по-късно )
През 2012 г е сегашната система и са изплатили 265 милиона лева, през 2016г стават на 445 милиона (70% увеличение) а средноосигурителният доход номинално се е увеличил с под 25%. По-същественото е, че става въпрос за тези пари за болнични които не се плащат от НОИ а от работодателя. За 5 години бройката им е нараснала от около 2.5 милиона дни на около 5.5 милиона дни, 220% нарастване очевидно без да се включва изменението на осигурителния доход.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД