:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Призовкарят ще звъни три пъти

Серия законови промени защитават малкия човек от диктатурата на кредитора. Банките обаче ще продължат да си събират заемите по бързата процедура
Десислава Филипова
Разумът победи - в Гражданския процесуален кодекс бяха извършени важни промени, които ще сложат спирачка на редица злоупотреби с правата на гражданите и на бизнеса.

Досега поради нарушения или измамливи схеми мнозина бяха осъдени, без въобще да знаят за делото. Вече няма да е така. Тази несправедливост се дължеше на възможността банки, телекоми, топлофикации и т.н. да завеждат дела срещу граждани, а длъжникът да бъде призоваван чрез уведомление, лепнато на адреса му, с покана да получа книжата по делото си в двуседмичен срок. Но заради фиктивни залепвания или поставянето на известието на неактуален, напуснат адрес, немалко българи бяха лишени от шанса да се защитят при несъществуващи дългове - например погасени по давност или пък надписани от кредитора сметки.

Занапред призовкарите ще бъдат длъжни да търсят призованото лице на адреса му поне три пъти в рамките на месец, като един от дните трябва да е почивен. Освен това съдът служебно ще трябва да издири къде работи лицето, за да му изпрати призовка и там.

Ако по някаква причина длъжникът не се яви след уведомлението, срещу него няма да се издава заповед за изпълнение по чл. 410 ГПК. С такива заповеди по принцип се снабдяват топлофикациите, ЕРП-тата, ВиК дружествата, колекторите, фирмите за бързи кредити и др. Задължително ще се образува съдебен процес, в който



служебно назначен адвокат ще защитава неявилия се ответник



Тази защита се предвижда и по изпълнителните дела.

Друга важна промяна ще доведе до водене на по-малко изпълнителни дела. Когато се обърне към съда, кредиторът ще трябва да посочи банкова сметка или друг начин, по който длъжникът би могъл да погаси доброволно сумата и така да си спести плащането на такси на частните съдебни изпълнители и адвокатски хонорари.

Сериозен пробив се постигна в правилата за продажба на имоти и вещи. Досега те често се харизваха твърде евтино, а длъжниците продължаваха да дължат огромни суми. Занапред при първа продажба движимите вещи не могат да се "слагат на тезгяха" на цена, по-ниска от застрахователната им стойност. Длъжниците пък имат право да поискат от



съдебния изпълнител да назначи нова експертиза



Увеличава се и началната цена, от която стартира продажбата - тя ще е 85% от оценката, а не 75%, както досега.

За недвижимостите длъжникът вече има право да избере вещо лице, което да извърши втора експертиза. В такъв случай оценката на имота ще се определя като средноаритметично на двете експертизи - възложената от длъжника и изготвената по поръка на съдебния изпълнител. А началната цена при първата продан става 80% от оценката на имота (вместо досегашните 75%). Освен това тя не може да е по-ниска от данъчната оценка. Ако съдебният изпълнител откаже да извърши нова оценка на имота, длъжникът ще може да оспори това пред съответния окръжен съд.

Занапред ще е достатъчно човек да погаси първоначално 20% от борча си, за да спре продажбата (при 30% минимална вноска сега). Остава в сила правилото, че после трябва да се изплащат по 10% месечно.

Въвежда се изрично задължение запорите и възбраните да се вдигат незабавно след приключване на изпълнителното дело, тъй като практиката показа, че съдебните изпълнители, след като са си събрали таксите, не бързат да освобождават обезпеченията и концентрират усилията си в събирането на вземанията по другите си дела.

Още нещо много важно - слага се край на "свръхобезпеченията". Вече няма да е възможно за дълг от 100 лева, който може да бъде събран от заплатата, съдебните изпълнители да блокират всичките сметки и имоти на длъжника, да го товарят с такси и да пречат да нормалния му живот или бизнес. Пак ще е възможно да налагат анблок запори и възбрани, но ще има лимит на броя им, като ще се отчита доколко има риск дългът да не бъде събран. Така се стопира порочната практика частният съдебен изпълнител да блокира всички банкови сметки на длъжника дори когато наличността по само една от тях стига за погасяване на дълга. Промените в закона уточняват, че съдебните изпълнители ще имат задължение да налагат запор на авоарите до дължимата сума. И че не може за малък дълг, който може да бъде събран от заплатата или от банкова сметка, да се пристъпва към продан на имот.

Ако съдебният изпълнител все пак превиши нужната мярка, изрично се разписва, че това е основание да бъде съден за причинени вреди. Изобщо



значително се увеличава кръгът от незаконни действия



на съдебните изпълнители, които длъжниците могат да обжалват. Пред окръжните съдилища те могат да искат отмяна на отказа да бъде спряно или приключено делото. Могат да обжалват отказа да бъде определена нова оценка или назначаването на трето лице за пазач на активи (без това да е необходимо) - схема, по която много българи бяха извадени от имотите им, а бизнесите им бяха окрадени.

Безбожно високите такси на частните съдебни изпълнители остават в миналото, защото се въвеждат тавани. За малките дългове се предвиждат етажи, включващи простите и пропорционалните такси по изпълнението. Те регулират размера на таксите като процент от минималната работна заплата спрямо дълга. А за задълженията, по-големи от 45 минимални заплати, сборът от пропорционалните такси не може да надвишава 1/15 от дълга.

Регулираха се



два много чувствителни за обществото проблема



Актуализира се размерът на несеквестируемите доходи от труд и пенсии, като стойностите вече се определят съобразно дохода на лицето, определен спрямо МРЗ. Досега регламентацията по чл. 446 от ГПК пораждаше затруднения в практиката, тъй като несеквестируемите части бяха определени в абсолютни размери спрямо стойностите на МРЗ към момента на приемането на ГПК през 2007 г.

Банките вече нямат право да изпълняват запори над трудови доходи, пенсии, помощи, обезщетения за майчинство и други социални плащания.

Разшири се достъпът до Върховния касационен съд. Ситото вече няма да е толкова ситно и гражданите и фирмите ще имат възможност да получат защита от най-опитните съдии в случаите на очевидна неправилност, вероятна нищожност или недопустимост на обжалваното решение.

Предвиждат се електронни търгове - като възможност за прозрачно наддаване, което ще парира разните схеми за заграбване на имуществото на длъжници. И още една важна промяна - дава се възможност за закупуване на тези имоти, обявени за публична продан, чрез банкови кредити. Това ще увеличи кръга от потенциални купувачи и ще допринесе за по-оживено наддаване и съответно нарастване на цената, което е в интерес и на длъжниците, и на кредиторите.

Макар че не отмени голготата на българите - чл. 417 от ГПК, по отношение на частните съдебни изпълнители, изпълнителните производства, обжалването и призоваването, законодателят направи революционни промени, които създават баланс между кредиторите и длъжниците, слагат юзди на злоупотребите, стопират схемите с фиктивните призовавания. А частните съдебни изпълнители ще могат да изчистят от редиците си "туморите" - извършителите на тежки нарушения ще губят правата си завинаги.





---------------------------------------

БАНКИТЕ СИ ЗАПАЗВАТ БЪРЗАТА ПИСТА

----------------------------------------

Прословутият чл. 417 от ГПК, който дава привилегия на банките да съдят своите клиенти без тяхното участие по бърз ред, оцеля. Проблемът е, че в тези дела съдът се превръща в пощенска кутия. Той не осъществява правосъдие, няма право на преценка, по закон е задължен да приеме за верни твърденията на банката и да осъди кредитополучателя. Възползвайки се от тази привилегия, през годините банките напълниха договорите си със забранени от закона неравноправни клаузи и въз основа на тях вдигат произволно лихвите или товарят потребителите с несъществуващи задължения (като случаите със заемите в швейцарски франкове). В други случаи банки не изпълняваха договореностите за определяне на лихвата съобразно пазарните индекси Юрибор, Либор, Софибор и независимо че те се понижаваха, вдигаха лихвите. Нарушавайки законите или собствените си договори, банки вдигат месечните погасителни вноски и зорлем превръщат коректни клиенти в проблемни длъжници. Но вместо да бъдат санкционирани, банките се снабдяват по бързата процедура с изпълнителни листове, запорират, възбраняват и продават имуществото на кредитополучателите, които едва след осъждането им могат да се защитят пред съда в истински съдебен процес. А делата отнемат години и когато злощастният клиент накрая спечели делото, той е загубил имотите си и е разбил живота си.

Законодателят отказа да отмени привилегията на банките. Все пак поне задължи съдебните изпълнители да представят в съда копие от връчената заповед за изпълнение с подпис на получателя. Това ще стопира злоупотребите с фиктивно връчване, при което длъжникът пропуска срока за оспорване пред съда.

Депутатите приеха още, че набеденият длъжник може да спре бързото производство по чл. 417, като представи писмени доказателства, че е бил изряден платец, и без да е нужно обезпечение. На практика това означава клиентът да покаже в съда платежните нареждания, доказващи, че вноските по кредита са плащани редовно.

Друга козметична промяна е, че в двуседмичния срок за оспорване на задължението длъжникът може да плати доброволно и ако докаже, че не е дал повод да бъде съден, да поиска съдът да го освободи от разходите за държавни такси и за адвокат, респ. юрисконсулт, направени от кредитора, които в противен случай ще легнат върху него.



-------------------

СРОКОВЕ

Промените влизат в сила три дни след публикуването им в "Държавен вестник". От този момент процедурите, които са в ход, ще се извършват по новия ред, с изключение на вече стартиралите публични продани на недвижимости, които ще се довършат по стария ред.
 .
 .
 ...
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сдружението "Защита на правата на кредитополучателите" периодично организира протести срещу " банковото робство". В интерес на истината последните промени в банковото законодателство, наложени от членството на България в ЕС, донесоха доста по-голяма сигурност на кредитополучателите.

ДЪЛГЪТ КАТО ЛАВИНА

 ДЪЛГЪТ КАТО ЛАВИНА
От Камарата на частните съдебни изпълнители неведнъж са коментирали, че проблем за длъжника не са само тарифите на ЧСИ, а "целият пакет от държавни такси и адвокатски хонорари", който длъжникът трябва да плати. Камарата дори даде нагледен пример за ефекта на снежната топка - какви допълнителни плащания се трупат, ако проблемно задължение стигне до принудително събиране.

"В масовия случай таксата на ЧСИ за дълг от 100 лева е под 100 лева, а за дълг от 1000 лева - под 200 лева. Само в някои случаи таксата на ЧСИ може да надвиши 100 лева, ако длъжникът не плати дълга си, производството продължи с години и се наложи извършването на допълнителни действия", обясниха от камарата още през 2015 година.
12
5042
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
05 Ноември 2017 18:52
Ай сиктир бе! Имали били фиктивен, неактуален адрес, па после мрънкат за правата си. Поредната глупост. Да приемат накрая, че всеки е длъжен да регистрира адрес за кореспонденция, и каквото се изпрати там следва да се счита за получено. И ще спре хаоса с махането за връчвание на документи оо фиктивни адреси. Щот мишока се крие от призовкари и полиция, ама дай още дамму защитаваме правата.
05 Ноември 2017 19:02
„Пощальонът винаги звъни два пъти“ ......
05 Ноември 2017 20:52
Разрешете да има частни призовкари.. пък ще видите колко бързо ще се намират хората...
06 Ноември 2017 00:13
mick, къде ще го намери частния, ако се скатава като мишок и не живее на обявените адреси!? Тя полицията не може да ги открие, ти за частни призовкари ми говориш...
06 Ноември 2017 07:30
Ай сиктир бе! Имали били фиктивен, неактуален адрес, па после мрънкат за правата си. Поредната глупост. Да приемат накрая, че всеки е длъжен да регистрира адрес за кореспонденция, и каквото се изпрати там следва да се счита за получено. И ще спре хаоса с махането за връчвание на документи оо фиктивни адреси. Щот мишока се крие от призовкари и полиция, ама дай още дамму защитаваме правата.
Ченгесарски мечти и тъпотии. Не можели да намерят някого. Ами не могат, защото не го търсят и защото са некадърни. Едновременно. За да е по-лесно на полицията и да не махат крачоли и да си стоят по канцелариите, да задължим всеки българин да ходи всяка седмица до районното да се разписва и да проверява дали не го търси полицията или съдебен изпълнител. Права ще ми имат.
06 Ноември 2017 08:48
... ще имат възможност да получат защита от най-опитните съдии...


Смях. Тази знае ли изобщо какви говеда се именуват съдии там?
06 Ноември 2017 09:22
Накратко - ще се увеличат разходите които накрая ще висят на длъжника. Ако някой не живее на определен адрес или се крие, дали 1 или 3 пъти ще отиде призовкар е все едно, само разходите се утрояват. Останалото създава още разходи за адвокати.
Има още нещо което е за реформиране. Ако длъжникът изгуби делото, да не дължи възнаграждение на адвоката си. Вярно, че и тук се подсигуряват - служебна защита плащана вероятно от данъкоплатците, но някаква минимална почтеност не е излишна.
06 Ноември 2017 10:24
А пък аз си мисля, че основната защита би била когато банката раздава лоши кредити да бъде глобяване със сумата на лошия кредит умножен по 3.

Няма нищо лошо от това банка да фалира, стига с тая мандра, че управлявали чужди пари, като ги управляват да носят отговорности а сега какво имаме гарантирани 100 000 лв егати глупостите.

Имаш ли пари трябва да ги загубиш, отговорността за твоите си пари трябва да е лична а не както с KTБ всички дружно плащаме 3.5 милиардния заем.
06 Ноември 2017 11:58
KaraKoliu
06 Ноември 2017 07:30

... тъпотии...


КараКольо, в цял свят е така, само у нас наопаки. Та тъпотиите са си у нас. И ти пожелавам някой да ти дължи пари, пък да се крие като мишок и да не отваря на призовкари. Тогава друга песен ще запееш.
Как ще есе доказва, че призовкарят е идвал три пъти? А не например веднъж, а останалите два - документално? Добро е решението, че при заповед по 410, ако не бъде намерен длъжника, се отива на исково производство, но все пак при това исково производство съдът следва да направи нови три, или повече опита за намиране на длъжника, а не да се налага служебен адвокат непременно-това увеличава опасността длъжникът накрая да се окаже ,че дължи повече, отколкото по старите правила, действали досега.
В крайна сметка победи легалното трупане на разноски, които в 90 на сто от случаите с оглед изхода на делото в крайна сметка ще бъдат в тежест на "онеправдания" длъжник - за възнаграждение на особения му представител в исковото производство, за адвокатско или юрисконсултско възнаграждение в полза на ищеца, за разноски по държавни такси, експертизи и прочие. Нищо, че според КараКольо е тъпотия, ама можеха да променят други нормативни актове и да задължат хората да поддържат пощенска кутия или да признаят призоваването по имейл!
06 Ноември 2017 12:24
Ченгесарски мечти и тъпотии.




Занапред ще е достатъчно човек да погаси първоначално 20% от борча си, за да спре продажбата (при 30% минимална вноска сега). Остава в сила правилото, че после трябва да се изплащат по 10% месечно.


А кво ще кажете да се забрани продажбата? Щот това мяза на легален инструмент за изнудване. Взимам пари от Пешо, но ако не внеса 20%, Пешо ще продаде дълга на Гошо. От къв зор? Нали мислите за "малкия човек"?
06 Ноември 2017 12:42
И ти пожелавам някой да ти дължи пари, пък да се крие като мишок и да не отваря на призовкари.


Ох, горките банкстърчета. Не стига че печелят пари от въздуха и ти прибират движимо и недвижимо имущество, ами и да им съчувствам. Какво следва? Може би да сме длъжни да подслоняваме събирачите, докато не се издължим?
06 Ноември 2017 16:44
D4D5
06 Ноември 2017 12:42

Никой не говори само за банки. Процедурата е същата и когато едно лице дължи пари на друго.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД