:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,312,495
Активни 97
Страници 97
За един ден 1,302,066

Посочете ми един политик, който има визия за България за 100 г. напред

Много е страшно, че общественото мнение тук се формира от жълта преса, казва Галин Стоев
СНИМКА: БГНЕС
Галин Стоев
Галин Стоев е роден през 1969 г. във Варна. Той е от българските артисти, които имат по-голямо признание навън, отколкото в България. Поставял е пиеси по цял свят. От близо 15 години живее във Франция, а от началото на 2018 г. ще бъде и директор на Националния театър на Тулуза.- Как ви изглежда България, когато се прибирате?

- Аз не живея в България повече от 15 години. Прибирам се около различни проекти, за да се събирам с приятели и да мога да общувам с тях. Гледната ми точка се променяше с годините, но не съм убеден дали е заради местната промяна, или защото аз самият се промених през годините. Имах сериозен проблем с идентичността и чувството за принадлежност. Когато съм работил в България, съм преживявал моменти, в които не съм намирал тази принадлежност. Това беше една от причините да пътувам навън и да се конфронтирам с контекст, който е много различен и поставя под въпрос всичките ми опорни точки и разбирания. Дълго време сравнявах различната среда, в която живеех, и това задълбочаваше моето вътрешно разделение. Докато не си дадох сметка, че не трябва да се фиксирам в различията, а да търся приликите. За разлика от обществата с по-богата демократична история, в България поддържаме рефлекса да мислим първо за себе си. А всъщност изборът е друг - ако правя нещо, което е най-добре за всички, аз съм също в тези всички. У нас има едно автоподдържане на този модел на мислене, в който се определяме като жертви, жертви на всичко. И това отнема страшно много енергия, въртим се в един и същи кръг. Ако променим тази нагласа, с която поддържаме личния си епидермален комфорт, ще тръгнем към положителна промяна. Но все пак виждам и как реалността в България се нормализира.- Какво друго привлича вниманието ви?

- Социалната тъкан е изключително разкъсана. Има едно засилващо се икономическо разделение в обществото. Отделните групи се гетоизират. И тук е мястото на културата. Тя може да лекува тези разкъсани връзки. Най-малкото да възпитава нова публика, да вкарва хората в салона. Публиката не расте по дърветата, тя се формира, отглежда. И това трябва да става от много ранна детска възраст. Театър трябва да се учи в училище, както физика, химия и всичко останало. И то с идеята не децата да стават актьори или да мечтаят да се снимат в поредната телевизионна сапунка, а да се научат как да гледат един филм, едно представление. В противен случай може да се окажем с една остаряла театрална публика, която ще си отиде след две-три десетилетия. Стряскащо е и това, че в България няма никаква идея за дългосрочна перспектива. Ние не можем да си представим България след 70 години.- А с какво си го обяснявате?

- Този разговор трябва да се води от елита на нацията. В нормалните ситуации това е политически, културен или научен елит. Това, което ни е останало като елит от социализма, когато все още се наливаха пари в културата и науката, днес е спряло. И всъщност днешният елит не е припознат за такъв. Ценностите се смениха брутално. Ние живеем в страшно материално време. Наблюдавам и по-младите поколения, децата, които растат с формираното мислене, че за да си щастлив, трябва да си богат. Политическият елит само се прави на такъв. Ние не сме имали достатъчно време, в което България да е била свободна. Това, с което разполагаме като политически и икономически елит, в по-голямата си част тези индивиди не носят никакъв идеал. А група, която не носи идеал, не може да произведе и стойност. Има опити за идеали, които в изкривената си форма дават национализъм, фашизъм и всякакви други абсурди. Ако потенциалът вътре в държавата вече е изстискан и изхабен, или ако си признаем, че нямаме потенциал, който да прекрачи рамката на отчаянието на нашия бит, тогава въпросът е какво правим.- Е, какво правим?- Трябват ни политици или културни дейци, които могат да прожектират визия за 100 години напред. Посочете ми един политик, който си представя България след век и да даде отговор на този въпрос. Днес имаме огромна нужда от визионери, дори и да бъркат. Хора, които с широк жест могат да очертаят бъдещето на нацията да се консолидира. И това да не е свързано с логиката на конфронтиране. Живеем във време, което толкова бързо се променя, че ние не разбираме какво се случва с нас. Ориентирите са загубени много отдавна.- Как се поддържа тогава общността в това състояние на разпад?

- Това усещане за разпад се поддържа на световно ниво. Устойчиви системи, за които винаги сме смятали, че ще са там, започват да гърмят по шевовете - като банковата система. Става така, че неща, които структурират света ни, се оказва, че като механика не работят, ръждясали са. И оттук паниката е голяма. Всичко неразрешено излиза като мръсна пяна на повърхността. В такова време е трудно да се живее, защото незнанието, объркването и напрежението са по-големи. И страхът е по-голям. Политиците се възползват от тези страхове, от това, че хората се окопават.- Вие как се справяте?

- Аз непрекъснато си повтарям, че краят на нещо всъщност е ново начало. Ние преживяваме края на света, но това е краят на света такъв, какъвто го познаваме. Това не значи, че светът свършва. Какъв би бил утрешният свят, до голяма степен зависи от нас. Но това, което правим с планетата, е много страшно. Например ние получаваме информация за замърсяването, но като отделни хора нямаме влияние да спрем този процес. Може да си изхвърляш разделно боклука, но после виждаш как камионът на чистота изсипва всичко на едно място.Така разбираш, че живееш във фасадна демокрация. На хартия правим всичко така, както искаме, но зад това има една много устойчива феодална структура на мислене, която продължава да битува.- Какво мислите за медийния пейзаж в България?

- Много е страшно, че общественото мнение в България се формира от жълта преса. Тук има потенциал за критическа мисъл, но се игнорира и маргинализира от медиите. Отстрани изглежда, че в България никой не мисли, а това не е вярно. Но за да се остойности този потенциал по някакъв начин, трябва да има конкретен добронамерен жест от ръководителите на този контекст. А там пропастта е много голяма, защото това, което българският избирател, включително и интелигентният български избирател, изпитва към своите политици, е презрение в чист вид. Няма как да бъде и друго.- Вашият режисьорски дебют - "Безкрайната градина", открива "Киномания". Притесняват ли ви реакциите на публиката?

- Притесняват ме не толкова реакциите, а това, че за първи път ще се гледа дори и от актьорите. От тази първа среща ще разбера какъв филм съм направил. Аз прекарах години с историята на филма, до степен да нямам реална дистанция. Затова ме притеснява, когато чистото око погледне филма за първи път. Диханието винаги е уникално в киносалоните при първата прожекция, когато хората влизат в комуникация с екрана и помежду си в някакъв обмен. Така и прожекциите дори и на един и същи филм често са различни.

- Вие сам определяте филма като история за щастието, красотата, вината и прошката. Ще ви разбере ли българският зрител, който е част от една от най-нещастните нации в света?

- Това е много дълъг процес и мисля, че е свързан със самоосъзнаването. Въпросът е много голям за това как се позиционираш спрямо страданието в света. И как определяш собственото си щастие. Много се надявам хората, които ще гледат филма, да го съпреживеят заедно. Засега за мен това е пълна загадка.

25
15185
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
06 Ноември 2017 01:02
Посочете ми един политик, който има визия за България за 100 г. напред

Посочете ми един политик, който има визия за България за 10 г. напред. Освен идеята за неспирните грабежи...
06 Ноември 2017 05:31
Сто години е много далечен хоризонт . 10 години - не е визия а планиране .
06 Ноември 2017 08:54
Политическият елит само се прави на такъв. Ние не сме имали достатъчно време, в което България да е била свободна. Това, с което разполагаме като политически и икономически елит, в по-голямата си част тези индивиди не носят никакъв идеал. А група, която не носи идеал, не може да произведе и стойност.
06 Ноември 2017 09:20
Няма кой да произведе визия за бъдещето на България.
Нямаме национални елити, които да се осъзнават в такова качество.
Наместо отговорност към народа и нацията при българските елити имаме краткосрочен тарикатлък.
Бягство от отговорността.
Но това не е случайно..., то ни е по наследство.
Това е най-голямата вреда, която ни нанесе болшевишкия период - предотвратяването на текущото образуване на национален елит.
При болшевизма издигането в йерархиите ставаше по критерий нагаждачество и витиеватост, а не по способности и естествен авторитет.
И днес, сякаш културата, знанието за това какво е да бъдеш елит - е загубено...
Превърнаха ни в армия, състояща се само от войници, без офицери и пълководци.
Гледаме как да оцелеем, щураме се насам натам, без обща посока.
Тук там някой прави нещо, но то е без визия да допринесе за някакво единно развитие и резултатите са разнопосочни.
Това е прахосване на националния ресурс във време, човешка енергия и неоползотворени възможности.

.
06 Ноември 2017 10:57
Стигнах до там, дето нямало политик с визия за България за след 100г и спрях да чета. То няма политик с визия за България за след 1-2 години. (Освен какво да лапнат от Еврофондовете, разбира се) Иначе защо управляващите отстъпват на всеки уличен или външен натиск? А опозицията вдига лозунги, които никой не приема за свои?
06 Ноември 2017 10:58
И това дето красотата(или културата) щяла да спаси света, извинявайте, ама вече много не го вярвам.
06 Ноември 2017 15:04
че що ни е визия, нали сме прикрепени към евронатовските ценности, на тях не им трябват местни политици с визии да им мътят водата, трябват им послушни васали и такива си и назначават.
06 Ноември 2017 17:43
Доста глупости е наприказвал Галин. Понеже ме мързи да пиша, пък и какъв е смисълът да обяснявам, ще коментирам само заглавията.

За да се изгради някаква смислена визия за бъдещето на държавата, трябва тази държава да има повече или по-малко стабилно минало поне за двойно по-дълъг период. България е претърпяла два фундаментални прехода през последните по-малко от 75 години и все още е далеч от някакво стабилно, устойчиво състояние, така че да се иска поглед напред за 100 години е нелепо. Отделно, ние като член (и зависещи от) ЕС, много трудно можем да прогнозираме бъдещето си.

Колкото до общественото мнение, то навсякъде се формира от жълтите медии. Галин живее в измислен свят, ако си въобразява, че във Франция, например, общественото мнение се формира от Comédie-Française.
06 Ноември 2017 18:07
трудно можем да прогнозираме бъдещето си.

Изобщо не става въпрос за прогнози.
А за ЖЕЛАНИЕ - как искаш да изглежда държавата ти след 5, след 10, след 20 гг.?.
Как искаш да живееш ти тогава?
По-добре или по-зле?
...
Струват ти се излишни ли тези въпроси?
Ами не са.
Те никъде не са отговорени.
Така че ЩЕ ЖИВЕЕШ ПО-ЗЛЕ
защото не си пожелал да живееш по-добре.
07 Ноември 2017 07:16
Посочете ми един политик, който има визия за България за 100 г. напред


Не става. В България няма политици.
07 Ноември 2017 12:30
май много свикнахме с простия изказ и постната семантика. Да верни са нещата, за които Галин Стоев говори. За да се работи с цел поставена по далече от носа и мечти по висши от личното обогатяване, е нужен идеал, хоризонт за нещо много по-голямо. Той възпитава и увлича. Идеалите на тези преди нас и тяхната отдаденост, изправиха България след освобождението и няколко национални катастрофи. Дано дойде скоро новото начало.
09 Ноември 2017 23:11
китайците са го казали
искаш ли нещо след 100 направи деца
10 Ноември 2017 19:00
И тук е мястото на културата.
Чуждицата << култура >> за нашия светоглед и съответствения му говор, не означава нищо и не предизвиква нищо и звучи като << таковата >>. Отделно, че е широкообхватна и в графа "култура" можеш да поставиш театрални пиеси в които се обсъжда вулвата, примерно (има таква пиеса), или това, че еди кой си опаковал Райхстага....
Точното понятие е << просвето-възпитание >>. Когато използваш това понятие, ще проумееш че в театралната постановка за вулвата или в опаковането на Райхстага няма нито просвета, нито възпитание, а и двете са зрелища на нивото на цирковото зрелище.
В миналото, предците ни не са използвали чуждицата "култура" за обозначаване на .... *.. Но това не означава, че са нямали възпитание и просвета произвеждащи съответните им следствени нравствени ценности.
Театър трябва да се учи в училище, както физика, химия и всичко останало. И то с идеята не децата да стават актьори или да мечтаят да се снимат в поредната телевизионна сапунка, а да се научат как да гледат един филм, едно представление.
Всяко нещо, което се прави се прави по смисъл, т.е. има заложен смисъл в него. За жалост, малко знаят и малко проумяват смисъла на литературата, театъра, в т.ч доста литератори ** и театрални дейци. А смисъла е не да се прави зрелище, шоу, а да възпитават и просвещават. Тогава има смисъл изучаването на тези изкуства, а не само по себе си.
Литературата и театъра, трябва да разкриват необходимостите на обществото от нужната ценностна система и да произвеждат съответните творби -- както се казва, изкузството, просвето-възпитанието трябва да бъдат близо до народа, да откликват на нуждите на обществото. Другото е безсмислие. И това безсмислие се разкрива най-често когато се използва не понятието "култура", а понятието просвето-възпитание / просвещение / просветителство / -- тогава на всички, без да са учили, става пределно ясно коя творба просвещав и възпитава и коя творба е обикновено зрелище на ниво цирк или своеволен творчески гъдел, нямащ нищо общо с нуждите на обществото.


-----------------------
* няма как да знаем точно какво се обозначава. Такова е и с почти всяко преводно чуждо понятие -- неразбираемо е за говора ни, а с това и за светогледа ни.
** питайте някой литератор или театровед, в какво се състои смисълът -- същностното предназначение на литературата, театъра киното. Същностното предназначение, истинския смисъл, а не видоизмененията / мутациите в разни зрелища, вкарвани в общия кюп "култура". Колко удобна дума -- "култура" -- в нея можеш да вкараш и възпитание и просвета и зрелища, нямащи нищо общо нито с просветата нито с възпитанието.
10 Ноември 2017 19:09
Стряскащо е и това, че в България няма никаква идея за дългосрочна перспектива. Ние не можем да си представим България след 70 години.

Идеята е ясна -- търси се какво му е нужно на обществото и се правят съответните произведения. Такъв е влижения изначален смисъл на неща като литература, театър, кино.
Обстоятелството, че човек имащ се за творец, си е бегалец от страната си и то в трудни за нея времена е показателен за това, колко този човек е творец и колко милее за родното си общество.
В живота няма друг смисъл, освен това да съзидаваш в полза на родното си общество -- там където Творението е решило да те има и където си израсъл. В това се състои простичката идея, която багълците "не могат да си представят". И няма нищо стряскащо -- чувствените вълнения се пораждат от липсата на познания -- в случая за смисъла на литературата, театъра, киното и прочие изкуства -- те не са за своеволнически творчески гъдел а за полза роду -- както всяко нещо.
10 Ноември 2017 19:11
Гладиатор
10 Ное 2017 19:00
.......
Всяко нещо, което се прави се прави по смисъл, т.е. има заложен смисъл в него. За жалост, малко знаят и малко проумяват смисъла на литературата, театъра, в т.ч доста литератори ** и театрални дейци

голяма ти е драмата, Гладиатор
10 Ноември 2017 19:14
Големи са ми знанията. А знанието е сила, която изключва неща като "драма" и подобни драматични вълнения -- обичайни за невежите и впечатлителните
10 Ноември 2017 19:16
Гладиатор
10 Ное 2017 19:14
....
Големи са ми знанията

щом казваш
10 Ноември 2017 20:07
Трябват ни политици или културни дейци, които могат да прожектират визия за 100 години напред. Посочете ми един политик, който си представя България след век и да даде отговор на този въпрос.
Такива трябват не само на нас, а на всяка държава. Но къде ги има ? -- държавите, в т.ч. и прехвалените, Западните, са затънали в дългове към частни банкови кланове, а обществата на владеят почти нито един възлов стопански отрасъл -- всичко е разпродадено на разбогатели се частници, голяма част от които са от отбора на Печатарите печатащите хартиените пари -- всичко е ясно -- за тези, които виждат. За виждащите е ясно, че държавите, в т.ч. и нашата се управляват по сбъркан начин, от сбъркани и объркани политици, допуснали такова безумие. Смисления въпрос -- защо това продължава десетилетия е ясен също -- държавите са набутани в "ценностна система", която подбира удобни и невежи политици, които да поддържат сбърканата система

Хора, които с широк жест могат да очертаят бъдещето на нацията да се консолидира.
Такива хора могат да се намерят извън запада -- там са в желязна робска хватка -- измъкване от дълговете е невъзможно по обичайния начин -- с връщане на дълговете.

Живеем във време, което толкова бързо се променя, че ние не разбираме какво се случва с нас. Ориентирите са загубени много отдавна.
Нищо ново няма под слънцето, никакви "нови реалности" -- променят се маловажните неща. Важните неща почти не са променени от хилядолетия -- алчност, властолюбие, търговия, войни за суровини и пазари, надлъгване между държавите и нарушаване на договорите, добро-зло. любов-омраза, честно-нечестно, истина -лъжа, Богати-бедни, Хора владеещи и хора владяни ... Винаги е имало хора, които са се борили за власт и надмощие. Алчността им ги е провокирала да извършват ужасни действия предизвикващи много скръб. Алчните и болните за власт са в основата на всички недостатъци на човечеството. Замърсяванията по цялата Земя са в следствие на действията на хора, които са готови с цената на всичко да придобият власт и надмощие над останалите, като привлекат към себе си по-голями средства, сили, суровини, за да станат по-силни. Страхът и несигурността, които хората изпитват, са в следствие на действията на недобронамерените хора, постигайки своето с цената на всичко. Тези хора са съществували и в древността, съществуват и сега.
Та, Кое точно, от важното, се е променило, ???
А, да : преди се предвижвахме с коне -- сега с коли, преди общувахме с поща -- сега всеки има лична радиостанция (GSM), преди нещата ставаха по бавно -- сега много по бързо. Е, и -- това са маловажни неща. Ориентирите са си едни и същи, единствено различно е явлението << ускорение >> -- нещата се случват много по-бързо, толкова бързо, че слепците, които не виждат, сега са напълно слепи *

---------------
* "Хората се делят на три вида:
такива, които виждат
такива, които виждат когато им се покаже
такива, които не виждат даже и когато им се покаже"
Леонардо

10 Ноември 2017 20:12
Lillian10 Ноември 2017 19:16
щом казваш
Казвам, но не ей тъй, а по причина, смисъл -- в отговор на твоето присмехулничество.
Присмехулничеството е 'оръжието' на слабите в доводите.
Слабо оръжие
10 Ноември 2017 20:15
Гладиатор 10 Ное 2017 20:07
* "Хората се делят на три вида:
такива, които виждат
такива, които виждат когато им се покаже
такива, които не виждат даже и когато им се покаже"
Леонардо

И Древните Китайци имат точно наблюдение:

"Покажи на един глупак Луната с пръст и той дълго ще ти гледа пръста!"
10 Ноември 2017 20:23
общественото мнение в България се формира от жълта преса
Общественото мнение се натаманява не от жълтата преса а от т.н. "официози", почечето които са чужди и ни поднасят новини взети от 2-3 "водещи информационни банки"
На дело, едни и същи, нагласени новини, показващи единствената гледна точка -- в днешно време -- Западната, ваят общественото мнение. Това във всички времена се е наричало<< пропаганда >>. И тя не е само у нас, а повсеместна, най-вече сред т.н. евро-атланти.

Както се казва: пресата е проробовладелска
10 Ноември 2017 20:31
Ще ви разбере ли българският зрител, който е част от една от най-нещастните нации в света
И тва е едно насаждано съчинение на стъкмистите.
На Земята около 2-3 милиарда нямат прекарана вода до дома си ...
Но и да има някаква истина за това, че се чувстваме най-нещастни, това е поради нравственото възпитание -- види се -- има нещо объркано. И именно в това е същностното предназначение, призванието, на литературоведите, театроведите и киноведите -- да създадат творби, с които да изправят нравственото възпитание у народа си. Народа не случайно нарича най-достойните си възпитатели -- Будители, Просветители ...
10 Ноември 2017 20:52
Angel Kandiloto06 Ноември 2017 05:31
Сто години е много далечен хоризонт .
Напротив, за система с размах на държавата сто години дори са малко за схващане за напред.

Преди време, питаха Дън Сяо Пин, какво мисли за Френската Революция. Дън каза " Рано е да се каже' Мнозина не го разбраха. А Дън каза точно това -- че действащите причинно-следствени връзки за системата държава и съставните и подсистеми, се проявяват столетия по-късно, т.е. засаденото в държавата сега, често дава плодове след столетия.
Това, което за човека се мери с десетилетия, за държавата се мери с размаха на столетия. Подобно -- за създание, живеещо няколко седмици и за човек, живеещ 8-9 десетилетия, причинно-следствените връзки се проявяват в различен времеви размах
Тайната на успеха, във всяко начинание, е в достатъчно задълбочените пресмятания -- пресмятания в началото на които стои Мисъл, Истинска Знаеща Мисъл.
11 Ноември 2017 22:20
Имах предвид България и сегашното критично състояние . Има проблеми , които трябва да се решават в спешен порядък .
За останалото си прав .
12 Ноември 2017 05:56
Визията на българския днешен "политик" за следващите ТРИ МЕСЕЦА /и това е твърде отдалечен времеви хоризонт за такивато/ се свежда до изреченийце от три думи:
Квото разпоредят Началниците
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД